Skocz do zawartości
IGNORED

ProAc D20R czy Elac Vela 407 do Yamahy AS 1100 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko że zarówno ELAC jak ii ProAc na takiej powierzchni mogą się udusić . Trzeba będzie ostro walczyć z akustyką aby opanować bas 

Chyba przeceniasz możliwości 165 mm woofera w ProAc; powinno być akurat.

W pokoju prostokątnym bardzo pomaga też ustawienie ich na krótszej ścianie.

Ciekawe to teoretycznie, bo dostępność 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dwie różne kolumny. Choć wolałbym wstęgę z Elac-a. Bass, mimo że bardziej że podkręcony, to też z Elaca mi bardziej pasuje. Ze spokojną Yamahą powinno być fajnie.

ok , a czy warto kupić je z ekspozycji po upuście ? sprzedawca w top hifi tłumaczy że w magazynach nie ma zapasów i realizują tylko bieżące zamówienia i jeśli chce się nowe to czas oczekiwania na realizację zamówienia w przypadku ProAc -a to ponad miesiąc bo są robione na zamówienie a nie na masową skalę . No i na co ewentualnie zwrócić uwagę przy ewentualnym zakupie ? aha , no i które lepiej zagrają po cichu ? a gdyby do tego zestawienia dodać jeszcze response D2R ? bo okazuje się że też mają ?

Edytowane przez robbit

Z tym basem coś może być, jedne 407 z olx gość opisuje właśnie ze nie ogarnął basu... Proac bym nie skreślał pochopnie, będzie tu więcej średnicy niż z ELAC

15 godzin temu, piotrek7 napisał:

Tylko że zarówno ELAC jak ii ProAc na takiej powierzchni mogą się udusić . Trzeba będzie ostro walczyć z akustyką aby opanować bas 

U mnie w 17m dusily się kolumny na 2x17cm i 1x13cm. Ewidentnie lepiej grały w 30m. Teraz mam 2x13 i jest w sam raz. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 minuty temu, Tal napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak zwykle coś mądrego 😂 wrzuć jakieś swoje nagranie na YT to się pośmiejemy z jakości  😁

Z wybitnego daca Hegla 😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widzę że co jeden lepszy od drugiego - D20R w 17m²...

Star Trek Reaction GIF

Kolumna ta ma głośniki umieszczone w wentylowanej obudowie a wylot tunelu bass reflex znajduje się w dolnej ściance. Pasmo przenoszenia od 28Hz...

Posiadacze tych zestawów ustawiają je w 30m² i łączą z dzielonkami Naima naiwniaku.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

@robbitdlaczego do bądź co bądź tak niewielkiego pomieszczenia chcesz koniecznie podłogówki? 

Monitory ProAca spokojnie dadzą radę,  możesz też coś z Elaca, twój wybór, ale pomyśl o monitorach.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

6 minut temu, Tal napisał:

Posiadacze tych zestawów ustawiają je w 30m² i łączą z dzielonkami Naima naiwniaku.

Napisałem jakie kolumny, jakiej wielkości lepiej się spisują w 17m naiwniaku.

A Proac przynajmniej będzie miał średnicę. Jedyny raz gdzie słyszałem fatalnie grajacego Proac to na twoim nagraniu. Sam nie wiem jak się tak udało 😁

27 minut temu, marcinmarcin napisał:

...wrzuć jakieś swoje nagranie na YT to się pośmiejemy z jakości  😁

Z wybitnego daca Hegla 😁

Co Ty możesz wiedzieć o DAC'ach Hegla jak słuchasz beznamiętnego RME 😂

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Teraz, robbit napisał:

no wspomniałem o D2R przecież 

A no to spoko  bo ja D2 gram w 20m z powodzeniem.

Ba miałem z pół roku temu u siebie maleństwa YB Classic M1 i też dały radę.

14 minut temu, Tal napisał:

niektórzy np tacy jak ja zaglądają tu szukając dobrej rady a nie krytyki , już na pewno nie takiej jak w twoim wydaniu , " naiwniaku " ? a kim że ty jesteś ? jesteś bufonem i pyszałkiem tylko pamiętaj że pycha przed upadkiem kroczy . Pozdrawiam.

4 minuty temu, Tal napisał:

Co Ty możesz wiedzieć o DAC'ach Hegla jak słuchasz beznamiętnego RME 😂

Przynajmniej gra a nie muli 😉

7 minut temu, robbit napisał:

no wspomniałem o D2R przecież 

Pozamiatałeś 😉

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Pozamiatałeś

Tak. 😉

W TopHifi mają na stanie.

3 minuty temu, robbit napisał:

dlaczego ??

Pozytywnie 😉 Bo tu taka walka na nóże, a D2R będą raczej dużo lepsze niż podłogówki w 17m... 

Petent za dużo tematów zakłada i za dużo pyta by ostatecznie i tak kupić inne 😄

Tannoy'e do tej Yamahy to max 

Jim Carrey Yes GIF

1 minutę temu, Tal napisał:

Petent za dużo tematów zakłada i za dużo pyta by ostatecznie i tak kupić inne 😄

za dużo tematów zakłada ? za dużo pyta ? czy nie po to jest to forum by zasięgać rad mądrzejszych lub bardziej doświadczonych od siebie ? pytam i zakładam wątki bo szukam informacji i porad innych użytkowników by nie wydać nie małych dla mnie pieniędzy na coś co nie da mi satysfakcjonujących rezultatów . To chyba normalne , nie uważasz ? Jeśli ty już masz dograny system do swoich preferencji i jesteś tak mądry że już od nikogo nie potrzebujesz rady to gratuluję . Ale pozwól innym próbować osiągnąć swój cel . Masz jakieś dobre rady to z chęcią o nich tu przeczytam a nie jakieś chamskie teksty w stylu " naiwniaku " . Nikomu to nie pomaga i szczerze wątpię byś takimi tekstami komukolwiek tu zaimponował . Ogarnij się człowieku :)

20 hours ago, piotrek7 said:

Sluchales d20 w 17m??????

1 hour ago, sir.jax said:

@robbitdlaczego do bądź co bądź tak niewielkiego pomieszczenia chcesz koniecznie podłogówki? 

Zeby za 3 miesiace nie zakładać tematu 

"Który  SUBWOOFER  ....... 

2 minuty temu, Ronaldo9 napisał:

Zeby za 3 miesiace nie zakładać tematu 

"Który  SUBWOOFER  ....... 

jaki subwoofer ? ??  to jakaś nikczemna aluzja w moim kierunku ? :)

Aaa już rozumiem :)

Just now, robbit said:

jaki subwoofer ? ??  to jakaś nikczemna aluzja w moim kierunku ? 🙂

Chodzi mi o  to  ze  jak kupisz monitory to za jakiś czas będziesz szukał subwoofer.

• Pokaż nowe odpowiedzi