Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do muzyki elektronicznej

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie słucham elektroniki na PYLON TOPAZ 20  napędzane nad 3240, posiadam też rotela rb840, unitra Merkury 303-a, jak i NAD 3020.  zastanawiam się nad zakupem innych kolumn, myślałem o PYLON Sapphire 31 lub Monitor audio bronzer 500 ewentualnie silver 500, może macie coś innego co zejdzie do 32hz, dlatego tak nisko bo nie chciałbym subwoofera, nie mam miejsca by go ulokować 

https://www.audiostereo.pl/topic/157880-kolumny-do-muzyki-elektronicznej/
9 godzin temu, ecik133 napisał:

PYLON Sapphire 31

Nie

Monitor audio bronzer 500

Jeszcze gorzej

silver 500,

Też nie

Zwróć uwagę raczej na takie marki jak Heco lub Quadral.  I sprzedaj to muzeum elektroniki, którego ekspozycją się pochwaliłeś 😃 kup jeden porządny wzmacniacz bo on ma równorzędne znaczenie przy odtwarzaniu muzyki 

10 godzin temu, ecik133 napisał:

może macie coś innego co zejdzie do 32hz, dlatego tak nisko bo nie chciałbym subwoofera, nie mam miejsca by go ulokować 

Niestety subwoofer to najlepsze rozwiązanie 

Ale jest jeszcze coś takiego jak Definitive Technology BP9020 i to może być dobre rozwiązanie

Do elektroniki, czy hip-hopu, polecam odsłuchanie kolumn Melodika BL40 mk3, w zakresie niskich tonów, grają z odpowiednią masą, dedykowane pod pomieszczenia do około 30m2, mają podkreślone skraje pasma, przy czym góra jest przyjemnie prezentowana i z dobrą przestrzenią. Kolejna propozycja o podobnym stylu grania, tylko że z wyrazistszą górą to Klipsch Reference Base R-620F

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

10 godzin temu, ecik133 napisał:

Aktualnie słucham elektroniki ... zastanawiam się nad zakupem innych kolumn...

Jak zmienisz kolumny na lepsze, zmienisz również fascynacje muzyczne a przywiązanie do jednego gatunku wiele mówi nie tylko o właścicielu, ale i o sprzęcie. Słaby sprzęt ubarwia i poprawia sztuczne, syntetyczne brzmienia. Na dobrym zapuścisz to raz na tydzień 🙂  Bez urazy.

3 godziny temu, colcolcol napisał:

Jak zmienisz kolumny na lepsze, zmienisz również fascynacje muzyczne a przywiązanie do jednego gatunku wiele mówi nie tylko o właścicielu, ale i o sprzęcie. Słaby sprzęt ubarwia i poprawia sztuczne, syntetyczne brzmienia. Na dobrym zapuścisz to raz na tydzień 🙂  Bez urazy.

Dobry sprzęt zagra każdą muzykę, od stękania w mikrofon po zruszanie bebechami i co ważniejsze, wcale nie ograniczy słuchacza do zapuszczania tego raz na tydzień a wręcz przeciwnie 🙂 Bez urazy.

Edytowane przez opteron

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

4 godziny temu, colcolcol napisał:

Jak zmienisz kolumny na lepsze, zmienisz również fascynacje muzyczne a przywiązanie do jednego gatunku wiele mówi nie tylko o właścicielu, ale i o sprzęcie

Ale teorieee. 

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Godzinę temu, Elbing napisał:

Uzasadnisz jakoś tą tezę ?

to kolumny o słabym stosunku ceny do jakości, mówię to jako ich były posiadacz

wbrew specyfikacji, są dosyć wymagające dla wzmacniacza, żeby ruszyć glośnik niskotonowy potrzeba wydajnego prądowo wzmacniacza, ale nawet z małą spawarką brzmią nieprzekonująco

zmieniałem wzmacniacze, daci, kable, generalnie nic nie zmusiło tych kolumn do sensownego grania, zawsze obecna była pewnego rodzaju suchość w brzmieniu

od biedy dawały radę w audiofilskim plumkaniu, przy dynamicznej muzyce wykładają się

na szczęscie kupiłem używane i pozbyłem się bez wielkich strat

32 minuty temu, krolewicz napisał:

to kolumny o słabym stosunku ceny do jakości, mówię to jako ich były posiadacz

wbrew specyfikacji, są dosyć wymagające dla wzmacniacza, żeby ruszyć glośnik niskotonowy potrzeba wydajnego prądowo wzmacniacza, ale nawet z małą spawarką brzmią nieprzekonująco

zmieniałem wzmacniacze, daci, kable, generalnie nic nie zmusiło tych kolumn do sensownego grania, zawsze obecna była pewnego rodzaju suchość w brzmieniu

od biedy dawały radę w audiofilskim plumkaniu, przy dynamicznej muzyce wykładają się

na szczęscie kupiłem używane i pozbyłem się bez wielkich strat

W jak duzym pomieszczeniu ich słuchałeś i z jakimi wzmakami? 

2 godziny temu, bartoszek32 napisał:

W jak duzym pomieszczeniu ich słuchałeś i z jakimi wzmakami? 

w salonie w domu pod 40m2, w częściowo zaadaptowanym pokoju w piwnicy (okolo 18m2)

zacząłem od arcama 8r, słuchałem pylonów z kumpla integrą marki cairn (bylo lepiej niż z arcamem ale wciaz bez szalu)

plus w salonie audio, gdzie próbowałem dobrać wzmacniacz nowy za około 5k

wszystkie marantze, cambridge i chyba atoll poległy, przyzwoicie było z najtańszym naimem ale to już było ponad zakładany budżet, finalnie najlepiej to zagrało jak dla mnie z lampą na el34 PP

pylony rozchulał też któryś podstawowy model musical fidelity, nie pamietam m2si czy 3, ale to było nie moje granie

pylon często paruje się z fezzem

od czasów sapphire 31 miałem już 3 kolejne pary kolumn w podobnym budżecie i trudno mi polecić pylony, są po prostu przeciętne

33 minuty temu, krolewicz napisał:

w salonie w domu pod 40m2, w częściowo zaadaptowanym pokoju w piwnicy (okolo 18m2)

zacząłem od arcama 8r, słuchałem pylonów z kumpla integrą marki cairn (bylo lepiej niż z arcamem ale wciaz bez szalu)

plus w salonie audio, gdzie próbowałem dobrać wzmacniacz nowy za około 5k

wszystkie marantze, cambridge i chyba atoll poległy, przyzwoicie było z najtańszym naimem ale to już było ponad zakładany budżet, finalnie najlepiej to zagrało jak dla mnie z lampą na el34 PP

pylony rozchulał też któryś podstawowy model musical fidelity, nie pamietam m2si czy 3, ale to było nie moje granie

pylon często paruje się z fezzem

od czasów sapphire 31 miałem już 3 kolejne pary kolumn w podobnym budżecie i trudno mi polecić pylony, są po prostu przeciętne

👍

Rozejrzyj sie za monitorami aktywnymi 8.

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

W dniu 23.01.2022 o 22:58, ecik133 napisał:

Aktualnie słucham elektroniki na PYLON TOPAZ 20  napędzane nad 3240, posiadam też rotela rb840, unitra Merkury 303-a, jak i NAD 3020.  zastanawiam się nad zakupem innych kolumn, myślałem o PYLON Sapphire 31 lub Monitor audio bronzer 500 ewentualnie silver 500, może macie coś innego co zejdzie do 32hz, dlatego tak nisko bo nie chciałbym subwoofera, nie mam miejsca by go ulokować 

Łatwiej by było coś doradzić gdyby kolega napisał co nieco o brzmieniu jakiego szuka. Bez tego każda propozycja jest czystym strzałem. 

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

3 godziny temu, Czlowiek97 napisał:

Łatwiej by było coś doradzić gdyby kolega napisał co nieco o brzmieniu jakiego szuka. Bez tego każda propozycja jest czystym strzałem. 

Cos gdzie bass nie dudni, wysokie tony nie krzyczą a środek jest mięsisty, bo w moich topazach brakuje tego środa jest dół, czuć bass,  góra bardzo fajna nie wyje, ale z przetwornika nisko-sredniotonowego nie wyda kompromisu, dlatego szukam coś 3droznego 

6 minut temu, ecik133 napisał:

Cos gdzie bass nie dudni, wysokie tony nie krzyczą a środek jest mięsisty, bo w moich topazach brakuje tego środa jest dół, czuć bass,  góra bardzo fajna nie wyje, ale z przetwornika nisko-sredniotonowego nie wyda kompromisu, dlatego szukam coś 3droznego 

Jeśli kolummy nie są marki Tonsil to raczej same z siebie nie dudnią. Na bas nieoceniony wpływ ma wspomniana przeze mnie akustyka. Myślę, że Phoebe III powinny Cię usatysfakcjonować. W razie gdyby coś, to odsprzedaż nie jest mocno czasochłonna. 

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

W dniu 24.01.2022 o 09:34, colcolcol napisał:

Słuchałem w życiu wszystkiego, Rege, pop, metalu, rock, rapu, elektroniki, jazzu bluesa, mogę Ci wymienić wykonawców z którym w okresie dorastania się obchodziłem, zostałem przy elektronice, lubię deep, future, odpowiada mi to i nie zmienie preferenji, dlatego jestem z tych osób które mają swoje zdanie, i nie narzucają innym swojego światopoglądu. Co do sprzętu nie stać mnie na "pseudo" audiofilski wzmacniacz, bo mi to nie potrzebne, wystarczy mi to co mam 

8 minut temu, EmilioE napisał:

Bas się pisze przez jedno "s" 

Okej, poprawie się w następnych wypowiedziach 

54 minuty temu, Czlowiek97 napisał:

Jeśli kolummy nie są marki Tonsil to raczej same z siebie nie dudnią. Na bas nieoceniony wpływ ma wspomniana przeze mnie akustyka. Myślę, że Phoebe III powinny Cię usatysfakcjonować. W razie gdyby coś, to odsprzedaż nie jest mocno czasochłonna. 

Przepraszam, ale wypowiadałem się równolegle w innym wątku, gdzie Phoebe były wymieniane. Zapomnijmy, że tutaj poruszyłem ich temat 🙂

Quadral - seria Ascent byłaby idealna. Platinum ma mniej góry, ale mi pasuje do elektroniki również

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, colcolcol napisał:

To wszystko wyjaśnia 🙂 

Przykro mi nie jestem jak ty, nie muszę, nie chce, wystarczy mi to co mam i fajnie mi z tym, dlatego jak nic nie masz zamiaru wnosić to odejdź.

Zdecydowanie z Pylona najlepiej wypada seria Diamond i Jasper, ale to już wyższa półka cenowa. Sapphire 31 nie gra mocnym basem i lepiej w tym wypada tańszy Sapphire 25. Z kolumn, które mogłyby ci się spodobać popatrz na Polk Audio Signature Elite ES55 i jak możesz dołożyć na Pylona Diamond 25, albo 28.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Pokaż nowe odpowiedzi