Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór okablowania do Yamaha

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych  forumowiczów. 

W moim audio pozostało dokonać  ostatniego  szlifu  , chciałbym dobrać odpowiedni interkonekt oraz kable głośnikowe. 

Posiadam wzmacniacz Yamaha a-s2000 , cd Yamaha cd-s2000 oraz kolumny Pylon Diamond 30 . W chwili obecnej kolumny spięte ze wzmacniaczem są Melodiką  BWC2150 , oraz interkonektem XLR Mogami , poczynionym własnymi rękoma . Pokój  30 m2 , tylko i wyłącznie do muzyki i kina , zaadoptowany akustycznie. 

Poszukuję kabli , które uspokoją delikatnie górę , szczególnie syczące sybilanty  oraz delikatnie wzmocnią podstawę basową , kurs  w stronę ciepła .  

Kolumny ustawione są na planie trójkąta , osunięte od ściany tylniej o 60 cm , bocznych o 150 cm . 

Szukam interkonektu  do 1tys. oraz kabli głośnikowych do 1,5 tys. 

W związku z tym , że jestem zielony w temacie proszę o pomoc w wyborze . 

https://www.audiostereo.pl/topic/157870-wyb%C3%B3r-okablowania-do-yamaha/

Dawno temu słuchałem Yamahy 2000 z B&W 805S. Spięte to było kablami Audioquesta. Te przewody zawsze miały dobry dół, a wyższe modele tylko lepiej kontrolowały. Może zainteresuj się bieżącą ofertą.

W dniu 23.01.2022 o 10:59, 79Viking napisał:

Melodiką  BWC2150 , oraz interkonektem XLR Mogami ,

Oba kable nie mają nic wspólnego z wyeksponowaną górą i podkreślonymi sybilantami. Gdyby ktoś poszukiwał przewodów, które uspokoją nadmiernie wyeksponowaną górę, ten zestaw można by polecić z czystym sumieniem. Tu nie o kable chodzi i zabawa kablami nie ma tu najmniejszego sensu poza wydaniem (a raczej wyrzuceniem w błoto) pieniędzy. Problemem jest albo fatalna akustyka pomieszczenia albo kompletne niedopasowanie elektroniki do głośników . 

3 godziny temu, piotrek7 napisał:

Oba kable nie mają nic wspólnego z wyeksponowaną górą i podkreślonymi sybilantami. Gdyby ktoś poszukiwał przewodów, które uspokoją nadmiernie wyeksponowaną górę, ten zestaw można by polecić z czystym sumieniem. Tu nie o kable chodzi i zabawa kablami nie ma tu najmniejszego sensu poza wydaniem (a raczej wyrzuceniem w błoto) pieniędzy. Problemem jest albo fatalna akustyka pomieszczenia albo kompletne niedopasowanie elektroniki do głośników . 

Kablami chcę dopieścić system , syczące sybilanty nie są nagminne , pojawiają się w niektórych utworach , przeważnie rockowych  . Podejrzewam , że jest to kwestia realizacji nagrań . Wczoraj włączyłem " The Lady in the Balcony " Claptona i byłem urzeczony dźwiękami płynącymi  z kolumn . Tak jak pisałem wcześniej pokój zaadaptowany jest akustycznie . Uważam , że kable powinny postawić kropkę nad "i" . Czy warto zwrócić uwagę na kable  Cardas , Chord lub Ricable ?

5 godzin temu, 79Viking napisał:

Kablami chcę dopieścić system , syczące sybilanty nie są nagminne , pojawiają się w niektórych utworach , przeważnie rockowych  . Podejrzewam , że jest to kwestia realizacji nagrań . Wczoraj włączyłem " The Lady in the Balcony " Claptona i byłem urzeczony dźwiękami płynącymi  z kolumn . Tak jak pisałem wcześniej pokój zaadaptowany jest akustycznie . Uważam , że kable powinny postawić kropkę nad "i" . Czy warto zwrócić uwagę na kable  Cardas , Chord lub Ricable ?

Nie łatwiej regulacją barwy ?

Fajnym rownym i muzykalnym kablem IC jest PAD Genesis. Uzywany to lekko powyzej 1000zl, mozna go w miare latwo dostac bo gdy ktos wejdzie w kable PAD to juz tylko idzie w gore 😉. A genesis w swojej cenie jest swietnym i bezpiecznym wyborem. 

Yamaha przynajmniej dla mnie nie jest ostra. W sumie wszystko zalezy od zgrania z reszta toru. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Mam też od ładnych paru lat ten zestaw(wzmak+odtwarzacz), ten sam kabel xlr, jednak głośnikowe mam kimber 8PR, a jak słucham na nim muzyki to odnoszę wrażenie miękkości, dokładności i zapasu mocy - wszystko jest wyraźne dokładne ale lekko w stronę "ciepła". Na muzyce klasycznej granej i śpiewanej w kościołach jest namacalna przestrzeń wokół poszczególnych instrumentów i śpiewających.  Jednak ten zestaw nie przykrywa i nie łagodzi źle nagranej muzyki - która wylądowała w koszu i tyle. Pozdrawiam i doradzam zmiany w akustyce - ewentualnie odpowiednie skręcenie kolumn głośnikowych 🙂

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Tellurium Q Black II

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

3 godziny temu, adams19 napisał:

Mam też od ładnych paru lat ten zestaw(wzmak+odtwarzacz), ten sam kabel xlr, jednak głośnikowe mam kimber 8PR, a jak słucham na nim muzyki to odnoszę wrażenie miękkości, dokładności i zapasu mocy - wszystko jest wyraźne dokładne ale lekko w stronę "ciepła". Na muzyce klasycznej granej i śpiewanej w kościołach jest namacalna przestrzeń wokół poszczególnych instrumentów i śpiewających.  Jednak ten zestaw nie przykrywa i nie łagodzi źle nagranej muzyki - która wylądowała w koszu i tyle. Pozdrawiam i doradzam zmiany w akustyce - ewentualnie odpowiednie skręcenie kolumn głośnikowych 🙂

Mam Yamahę As2200/CD2200 i również Kimbera, tyle że z kolumnami MA100Gold. Słuchałem jednak tej elektroniki z tymi kablami i wrażenia były podobne. Bardzo, ale to bardzo dobry, kolorowy na, ciepelko i detal, ale nie klinicznosc. Dźwięk ciepły i muzykalny. Dodatkowo na plus fakt że nie musiałem pozbywać się żadnych płyt, zestaw wręcz leczy rany, czyli wygładza i ubarwia nawet te źle nagrane. 

Moja uwaga do tego systemu- zauważyłem ogromny wpływ na dźwięk połączenia XLR. Nie mówię już nawet o podłączeniu jakiegoś innego odtwarzacza na RCA, ale nawet zmiana samych kabli na inne XLR jest słyszalna z przedpokoju.

Był tu jakiś czas temu poruszany temat sybilantów i przykładem była płyta D. Krall.

Po sprawdzeniu stwierdziłem, że u mnie też to występuje i - co dziwne bardzo -

po zmianie IC na solid niemal zupełnie zanikło, z tym, że jak dałem AudioQuesta

nieco większej średnicy ( 0,7 ) zaczęło również łagodzić górę pasma.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 26.01.2022 o 09:55, cezar1972 napisał:

Panowie, 79Viking chce przeznaczyć 2,5 kzł na kable. Pomóżcie mu wydać pieniądze, a nie udzielacie rady w stylu "pokręć gałami". Ja sprawdziłbym wyższe modele Melodiki lub coś z oferty Top HiFi. 

Z Yamahą sprawdzają się AQ, to jest kwestia gustu i czułości na takkezmiany również słuchacza niestety.

Melodika? Yyyyyyyyy........🙃

Najlepiej jak ze wszystkim w audio, pożyczyć i posłuchać na swoim secie.

Poszukaj może na wtórnym, ale blisko siebie, żebyś mógł podjechać, albo zaprosić do siebie sprzedającego kable.

W TopHifi Yamahy łącza z AQ, kolega ma AQ Rockets 44 z AS2200 i zadowolony. 

Warto spróbować.

Zasilający do wzmacniacza też warto obczaić.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Dodam jeszcze jedno na temat kabli głośnikowych- bardzo źle wspominam próby na AS1000/2000/2100/2200 z podwójnym okablowaniem. O ile w przypadku pojedynczego okablowania można wychwycić w miarę subtelne różnice, czyli po prostu dopieszczać brzmienie, to zastosowania podwójnego okablowania typu góra srebro a na dole miedź itp. degraduje dźwiek.

Ale to tylko takie moje obserwacje, choć poczynione na całej serii tych wzmacniaczy- miałem je wszystkie.

Pewnie bardziej degradują dźwięk "obnażone"  w ten sposób tzw. naturalne cechy

użytych kopułek w kolumnach 😉 

A piszę to mając w pamięci test niezłych kilku wzmacniaczy "zjechanych"

od góry do dołu przez jednego z forumowych kolegów.

Po pewnym czasie okazało się bowiem, że wszystkie były testowane

na starszym modelu Klipscha ... co ma IMHO pewne znaczenie 😉 

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 23.01.2022 o 10:59, 79Viking napisał:

Poszukuję kabli , które uspokoją delikatnie górę , szczególnie syczące sybilanty  oraz delikatnie wzmocnią podstawę basową , kurs  w stronę ciepła .

Jantzen Audio Solid Core, taki niebieski PS Nie sugeruj się ceną

Dziękuję za podpowiedzi . 

Od kilku dni zgłębiam temat kabli . Moją uwagę zwróciły kable Chord'a  model Clearway X jako głośnikowy i interconnect XLR . Cena kompletu wychodzi poniżej budżetu , zostałoby na porządny kabel sieciowy . 

W oko wpadły również kable Cardas Iridium , niestety powyżej budżetu , chyba że znajdę używane . 

Czy osoby bardziej obeznane w temacie mogłyby wypowiedzieć się  na temat brzmienia tych kabli i czy będą pasować do mojego zestawu ?

Jak już wspomniał sir.jax o kablu zasilającym , czy np. Isotek EVO3 Initium , Taga Harmony TPC-TS będą dobrym rozwiązaniem do wzmacniacza Yamaha ? Ewentualnie proszę o inne propozycje max. do 500 zł.

21 godzin temu, audioburak napisał:

Pewnie bardziej degradują dźwięk "obnażone"  w ten sposób tzw. naturalne cechy

użytych kopułek w kolumnach 😉 

A piszę to mając w pamięci test niezłych kilku wzmacniaczy "zjechanych"

od góry do dołu przez jednego z forumowych kolegów.

Po pewnym czasie okazało się bowiem, że wszystkie były testowane

na starszym modelu Klipscha ... co ma IMHO pewne znaczenie 😉 

Mało precyzyjnie się wyraziłem- po zastosowaniu 2 par kabli (zaznaczam że różnych Melodica, Kimber, Audioquest i kilka innych w ciągu kilku lat z różnymi kolumnami) zauważyłem że padała scena, pogarszała się lokalizacja źródeł pozornych oraz pogarszało się zrównoważenie tonalne. Za każdym razem przejście na pojedyncze przewody głosnikowe jakby uwalniało dźwięk i to w znaczący sposób. Nie chodzi tu o to że było lepiej i to obnażało niedoskonałości płyt czy głośników, wręcz przeciwnie.

"(...) Gładkość tego kabla jest bowiem wyjątkowa. Przez zaokrąglenie ataku i nasycenie harmonicznymi dostajemy przekaz w którym mamy dużo informacji zarówno o płycie jak i wykonawcach, ale widzianych od tej lepszej strony. Nie zostaniemy zaskoczeni nieprzyjemnym wyostrzeniem (nigdy!), twardością ani żadnymi innymi artefaktami z którymi wprawdzie nauczyliśmy się żyć, bo przecież płyty są rożnie nagrane, ale których wolelibyśmy nie słyszeć. W porównaniu z topowymi kablami Tellurium Q model Black II brzmi ciemniej i gęściej. Jego góra jest raczej cofnięta względem niskiego środka. Ponieważ jest to część większej całości na którą składają się także już wspomniane, gładkość i wypełnienie, bardzo łatwo dojść do wniosku, że tak miało być, że to tego typu oferta, a nie wypadek przy pracy."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Zestaw złożony z:

Ukryta Zawartość

oraz głośnikowego nawet do bi-wiringu:

Ukryta Zawartość

da też możliwość wyboru tej pary żył, która będzie miała lepszą barwę ...

Ale trzeba to sobie jakoś konfekcjonować 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, mdavis napisał:

Tak ten kabel głośnikowy Jantzen Audio 👍👌

Cena praktycznie żadna , wypróbuję . Pozostaje kwestia łączówki  IC , dnm reson'a nie kupię w wersji XLR . 

10 minut temu, 79Viking napisał:

Pozostaje kwestia łączówki  IC , dnm reson'a nie kupię w wersji XLR . 

Tani i dobry

Monacor MEC-100/SW Kabel XLR, 1m

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, 79Viking napisał:

W oko wpadły również kable Cardas Iridium , niestety powyżej budżetu , chyba że znajdę używane .

Cardas Iridium XLR to fajne kable które są bardzo przejrzyste i nautralne. Polecam, niczego nie zepsują.

Z Twoją Yamahą Chorda odpuść... jeszcze raz Tellurium Q Black II

2 godziny temu, Tal napisał:

... jeszcze raz Tellurium Q Black II

Głośnikowe ok , mieszczą się w budżecie , na pewno posłucham .  Natomiast  IC są 2x droższe niż zakładałem .