Skocz do zawartości
IGNORED

ProAc czy nadają się do rocka ??

Rekomendowane odpowiedzi

cześć , 

mam pytanko , czy ktoś odsłuchiwał ProAc -ki w muzyce rockowej ?  pytam bo nurtuje mnie zaobserwowane przeze mnie zjawisko na youtube gdzie wszystkie testy i prezentacje oparte są wyłącznie na jakimś plumkaniu . Interesują mnie głównie te tańsze modele poza najmniejszymi popierdółkami powiedzmy od studio 100 do D2  . Pozostałe są poza moim zasięgiem finansowym . A poza nawiasem czy Waszym zdaniem ceny tych kolumn przekładają się na ich rzeczywistą wartość ?

"A poza nawiasem czy Waszym zdaniem ceny tych kolumn przekładają się na ich rzeczywistą wartość ?"

Absolutnie się nie przekłada, rzeczywista "wartość" materiałowa to jakieś 1500 zł.😉

A jeśli chodzi o kategorię jakości, to ProAc ma bardzo dobry stosunek cena/jakość.

Stolarka prosta, ale perfekcyjna. Efekty brzmieniowe w danej kategorii cenowej bardzo dobre. 

Studio 100 to klasyka i powiedziałbym wzorzec monitora. Jeśli taki sposób prezentacji dźwięku odpowiada, to i rocka będzie się dobrze na nich słuchało. Wiele zależy od sprzętu towarzyszącego.

Edytowane przez Tomek 1685

Studio 100 nie słuchałem. Natomiast do D Two robiłem kiedyś podejście pod kątem ewentualnego zastąpienia nimi Dynek i było w sumie OK, natomiast każdorazowo wydały mi się nieco zbyt lekkie na basie. Albo to Dynki sa przebasowione:). ProAc dobra przestrzeń i średnica, ale odpuściłem temat. Przy czym to nic nie znaczy, kluczową sprawę odgrywa i tor i pomieszczenie, no i gust oczywiście.

Godzinę temu, JarlBjorn napisał:

Studio 100 nie słuchałem. Natomiast do D Two robiłem kiedyś podejście pod kątem ewentualnego zastąpienia nimi Dynek i było w sumie OK, natomiast każdorazowo wydały mi się nieco zbyt lekkie na basie. Albo to Dynki sa przebasowione:). ProAc dobra przestrzeń i średnica, ale odpuściłem temat. Przy czym to nic nie znaczy, kluczową sprawę odgrywa i tor i pomieszczenie, no i gust oczywiście.

Miałem Dynauio Audience 50 i 52ES i własnie z powodu "przebasowienia" darowałem je sobie

...ale innym ten przekaz może się podobać.

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

4 godziny temu, Tal napisał:

Jak żeś przemienił monitory Elac w ProAc? 🙂 Fajnie wymiatają te maluszki. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Ostatnio myślałem o Proacach,ale coś mi w nich pasmowo nie pasowało,nie lubie jak pewne elementy w dzwieku są uwypuklane kosztem innych,mam bowersy kupione zupełnie przypadkowo i tak stoją w moim amatorskim studyjnym jeszcze nie zaadoptowanym bałaganie...pokój 25metrów .....mogły by być chyba troche większe..z you tuba muzyczka leci

Edytowane przez pogromca

bledne wnioski.....

Godzinę temu, Dimension napisał:

Miałem Dynauio Audience 50 i 52ES i własnie z powodu "przebasowienia" darowałem je sobie

...ale innym ten przekaz może się podobać.

aby uzyskac porzadny dzwiek.bez ''przebasowienia''z monitorow.nalezy je zasilic wydajnym pradowo.mocnym wzmacniaczem.

bez tego jest efekt taki jak opisujesz.

Miałem monitory proac 118 cherry.  Bardzo miło je wspominam. Słucham różnej muzy z naciskiem na rockowe dźwięki i w każdej stylistyce się sprawdzaly.  Świetna średnica, lekkość, zwiewnosc a na drugim biegunie wcale nie taki mały bas.  Paczki grały z rotelem ra 1572 i zgrywalo się to świetnie.  Sprzedałem proac tylko dlatego że chciałem spróbować kolumn na scan speakach.  Kupiłem polskie monitory rls. Po miesiącu słuchania rlsow, podłączyłem proac ponownie, ponieważ miał przyjechać człowiek na odsłuch. Pamiętam jak bardzo się zdziwiłem, gdy popłynął ponownie dźwięk z proac 118.  Czarowaly sterefonia i przestrzennoscia nie mniej jak rls y nereida!

Proac 118 pojechały od razu z nowym właścicielem 😀

Oczywiście bas i ciepło zostały zagarniete przez rls y. Tu proac nie miał szans.

W każdym badz razie mocno polecam proac A do muzy rockowej tym bardziej.

Sam będę chciał kiedyś powrócić do tej firmy i potestować ich  wyższe modele kolumn.

Obecnie mam piec leema tucana i gra przewspaniale z rlsami.  Słyszałem, że z proac potrafi być jeszcze lepiej .

Polecam proac😀

50 minut temu, tomek7776 napisał:

bledne wnioski.....

aby uzyskac porzadny dzwiek.bez ''przebasowienia''z monitorow.nalezy je zasilic wydajnym pradowo.mocnym wzmacniaczem.

Rotel 1070,980 one już na godz 9 tej robiły robote ale co z tego Dynki tak grają jednym to się bardzo "podoba"

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

W dniu 18.01.2022 o 01:33, robbit napisał:

cześć , 

mam pytanko , czy ktoś odsłuchiwał ProAc -ki w muzyce rockowej ?  pytam bo nurtuje mnie zaobserwowane przeze mnie zjawisko na youtube gdzie wszystkie testy i prezentacje oparte są wyłącznie na jakimś plumkaniu . Interesują mnie głównie te tańsze modele poza najmniejszymi popierdółkami powiedzmy od studio 100 do D2  . Pozostałe są poza moim zasięgiem finansowym . A poza nawiasem czy Waszym zdaniem ceny tych kolumn przekładają się na ich rzeczywistą wartość ?

U mnie Proac Response D1 sprawdzają się w cięższych klimatach ale z doładowaniem sub REL T5. 

Lubię i trochę też muszę lubić ( warunki mieszkaniowe) monitory, choć w pokoju 20 m2 nie ma tragedii. Wszystko co teraz napiszę oczywiście może się NIE SPRAWDZIĆ w innym pomieszczeniu i na innym sprzęcie (nie lekceważcie okablowania). Miałem Quad 12 L brytyjskie całkiem OK ale brzmienie bez fajerwerków, potem Chario Lynx - za jasne w tamtejszym systemie - typowa tragedia niedopasowania? Dynaudio Focus 110 po Chario to był miód na uszy. KEF LS 50 dużo lepszy w przestrzeni od Dynek, ale muzykalność, barwy nie koniecznie. PMC DB1 ( ale malizny) zaprzeczały prawom fizyki w basie, rytmice ( miałem wrażenie że wszystko przyspieszyło), całkiem szczegółowe, słuchałem płyt na nowo i myślałem jak przereklamowane są KEF LS 50. Wreszcie  Response D1 pobiły PMC w przestrzeni i rozdzielczości     ( powietrze wokół nich!), ale raczej jasne, a jak tego nie lubię. Więc trzeba dostosować sprzęt pod Proacki, no to wymiana DAC mdac audiolaba na Hegla HD12 i inne elementy w tym kable bo Proacki świetnie obrazują różnice w kablach, nawet coax ( tak, tak).

W dniu 18.01.2022 o 18:18, tomek7776 napisał:

bledne wnioski.....

Tomek ma racje.

Wbrew pozorom monitory nie są wcale takie łatwe do wysterowania. 
Wydajny wzmacniacz, zbudowany na porządnym transformatorze(transformatorach) zawsze się przydaje. Moim zdaniem.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

W dniu 18.01.2022 o 01:33, robbit napisał:

cześć , 

mam pytanko , czy ktoś odsłuchiwał ProAc -ki w muzyce rockowej ?  pytam bo nurtuje mnie zaobserwowane przeze mnie zjawisko na youtube gdzie wszystkie testy i prezentacje oparte są wyłącznie na jakimś plumkaniu .

Bo to wygląda ta że człowiek ma miniwieże i 200 płyt cd których słucha,potem zaczyna czytać elaboraty i kolorowe pisma audiofilskie,wchodzi na forum czyta doświadczonych i osłuchanych,zdobywa wiedze.Po dziesięciu latach i zmianie 5 systemów,z 200 płyt da się słuchać 20 płyt z tych 200 które ma.Po następnych 10 latach i przerobieniu w tym czasie jeszcze 5 systemów ma już mega wyszukany system który kiedyś kosztował 50 tyś on go ma teraz za 15.Jego doświadczenie i osłuchanie jest na tak wysokim poziomie że z tych 200 cd już nic sie nie da słuchać i słucha tylko płyt testowych dołączonych do magazynów hifi i specjalnych japońskich złotych wydań.W końcu za kilka lat z tych płyt testowych to podoba mu sie tylko jeden utwór bo reszta jest słabo nagrana.

i to jest właśnie ten utwór który słyszysz na you tube

i to jest właśnie paradox haha :) ja nie jestem chyba audiofilem bo kabli nie słyszę i nie kupuję do nich podstawek nie mniej słyszę na tyle że odczuwam różnicę w jakości brzmienia i  " niektórych " niuansów które mają wpływ na przyjemność słuchania . Najważniejsza jednak jest dla mnie sama muzyka dlatego nie przewalam klocków na lewo i prawo w dążeniu do ideału bo jak sądzę takiego nie ma .Dlatego wiem kiedy powiedzieć stop i zachować granice zdrowego rozsądku . Mam w tej chwili Yamahę AS 1100 w miarę dobry gramofon z niezłą wkładką MC do tego Ortofona ST 80 SE . Jeszcze potrzebuję w miarę przyzwoitych kolumn i to będzie tyle . Nie mam zamiaru gonić za króliczkiem . Niech robią to ci którzy mają na to czas i pieniądze , ja wolę skupić się na muzyce .

Skroro masz Yamahę i pytania dotyczące ProAc, to może wątpliwości rozwieje wizyta w sklepie i odsłuch takiego zestawu? Obydwie firmy mają tego samego dystrybutora, więc ze zorganizowaniem takiej sesji nie powinno być problemu. 

10 hours ago, robbit said:

ProAc czy może Harbeth ? z porównywalnej wielkości podstawkowych ?? ktoś z Was może porównywał ?

Kolega kiedys w ciemno zamienił  d20r na   harbeth hl5+czy coś takiego i nie postały  u niego za długo,szybko wrócil do podłogówkę 

Focal Diablo Utopia, Dynaudio Confidence C1

Jednak tutaj chodziło o cepowate założenie zakładające że monitory to porażka.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

1 godzinę temu, pogromca napisał:

bo monitory to porażka przy podłogówkach

Poczułem się dotknięty tym stwierdzeniem 😀.

Posłuchaj kolego polskich monitorów rls nereida. Mają jebniecie i odjazd na basie, że niejedne podłogowki mogłyby wpaść w kompleksy. Serio!   

14 minutes ago, Tal said:

Focal Diablo Utopia, Dynaudio Confidence C1

Jednak tutaj chodziło o cepowate założenie zakładające że monitory to porażka.

Wszystko co wymieniłeś  jest w granicach 50kzl albo i więcej .zaproponuj coś tańszego. Rozumiem że je  porównywałeś  ze swoimi większymi  braćmi? W przybliżonych  cenach np 

Diablo vs sopra

Sonus vs olimpica 3

25 minut temu, aryman napisał:

Poczułem się dotknięty tym stwierdzeniem 😀.

Posłuchaj kolego polskich monitorów rls nereida. Mają jebniecie i odjazd na basie, że niejedne podłogowki mogłyby wpaść w kompleksy. Serio!   

no i właśnie ten bas jest problemem bo dla mnie wiekszość monitorów jest trochę przebasowiona i ma podkręcony bas  żeby... miały to walnięcie a to ma wpływ na inne pasma .W podłogówkach nie trzeba basu podkręcać bo konstrukcja większa bas się nie dusi i jest lepiej przekazywany na podłogę.Podłogówki lepiej współpracują z pomieszczeniem,słychac to zwłaszcza jak sie troche podkręci głosność.

Jakiś czas temu kupowałem od gościa nie duże podłogówki bo zmieniał na monitory tej samej firmy 3 razy droższe(ok 10 tys chyba nowe),najpierw słuchaliśmy podłogówek i bas ładnie sie rozchodził,nie było czuć żądnych ograniczeń,muzyka brzmiała potężnie.A potem monitory i tu bas był kompletnie zduszony jeśli chodzi o rozejście,było go dużo ale słychać było że nie jest w stanie sie wydostać z obudowy,nie było tego szybkiego przeniesienia na podłogę,brzmiało to dziwnie.

Wzmacniacz to accuphase za 25 tyś więc kłopotu z napędzeniem raczej nie było

Godzinę temu, Tal napisał:
Godzinę temu, Ronaldo9 napisał:

Rozumiem że je  porównywałeś  ze swoimi większymi  braćmi?

...chodzi o cepowate założenie zakładające że monitory to porażka.

Co niektórzy to mają problem z konstruktywnym rozumowaniem i zaproponuję monitory bardziej przystępne zawstydzające kolumny wolnostojące.

Zadziwiająco udanymi monitorami są Xavian XN 250 Evo, Elac Vela BS403, System Audio Pandion 2, ATC SCM 11 czy Tannoy Definition DC8

Pochwal się jakie masz podłogówki?

41 minutes ago, Tal said:

Co niektórzy 

Zadziwiająco udanymi monitorami są Xavian XN 250 Evo, Elac Vela BS403, System Audio Pandion 2, ATC SCM 11 czy Tannoy Definition DC8

Pochwal się jakie masz podłogówki?

Spoko spoko ,napisz które podłogówki zostały zawstydzone przez te monitorki które wymieniłeś wyżej. Rozumiem że na wcześniejszy post mi nie odpiszesz  bo żadnych  z wymienionych nie sluchales a wymieniłeś je bo są drogie.tannoy dc8 miałem wiec zobaczymy  co mi o nich powiesz

.-czym cie tak zauroczyły

-z jakim wzmacniaczem je slyszales? 

2 godziny temu, pogromca napisał:

no i właśnie ten bas jest problemem bo dla mnie wiekszość monitorów jest trochę przebasowiona i ma podkręcony bas  żeby... miały to walnięcie a to ma wpływ na inne pasma .

Napewno tak jest w wielu przypadkach różnych monitorów. W moich oprócz basu inne pasma też brzmią pięknie, przestrzennie bardzo klarownie. 

Naprawde mozna sie zdziwic jak Duzym i otwartym dzwiekiem moga zagrac monitory.  Nie chce sie spierac ze sa lepsze  od podlogowek bo nie sa. 

Nie traktowalbym jednak monitorów jako polsrodka czy sprzętu dużo gorszego. Grają inaczej z oczywistych ograniczeń fizycznych ale w pewnych warunkach lokalowych sprawdzają się lepiej od podłogowek. Tyle w temacie. 

A wracajac do tematu przewodniego - z malych proacow mozna smialo wydobyc duzo rockowego zaru! Sluchajac z monitorow rls nereida ( połączonych z odpowiednim piecem ) jesteśmy na rockowym koncercie na żywca!

Oczywiście że istnieją dobre monitory ale ja  mając 50kzl celował bym w   spendor classic 100,harbeth m40,czy jbl. za nic nie kupić bym  wcześniej wymienionych  focal, czy sonus.

Naiwniaku zrozum że chodzi o dziecinne wręcz niedojrzałe uwagi w stylu monitory to porażka...

• Pokaż nowe odpowiedzi