Skocz do zawartości
IGNORED

Które kolumny wybrać? Tannoy revolution XT 8F czy Monitor Audio silver 500 6G

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich
Takie sobie pytanie zadaję od wczoraj, które z tych kolumn uważacie za lepsze na początek i mam nadzieję koniec poszukiwań do słuchania muzyki w salonie (32metry) na lata (nie zamierzam gonić króliczka ...wiem każdy tak mówi) . Z dużym prawdopodobieństwem będą grały ze wzmacniaczem NAD 356 lub NAD 375. Generalnie słucham wszystkiego. Mnóstwo polskiej muzyki, Dire Straits, Marillion, Pink Floyd, mocniejszych rytmów, muzyki elektronicznej, jazz też się pojawia.
Jakie jest wasze zdanie o tych dwóch produktach ... no może jeszcze Tannoy Precision 6.2 :))))))))))))
Dziękuję za wszystkie pomocne uwagi z doświadczeń z tymi 2 ... 3 modelami 🙂

Miałem 356, grał fajnie od godziny 10, ale to już głośno dość jest. Nie wiem jak 375 z graniem po cichu wychodzi?

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Dlaczego zawężasz wybór tylko do 3 modeli? 

Z tych 3, które podałeś to zdecydowanie Precision 6.2.

Sluchalem tych xt8f Silver zresztą też i powiem, że bez szału szczególnie Silvery. 

Tannoy całkiem ok ale coś im brakowało no i trochę za jasne granie jak dla mnie. 

Posłuchaj sobie Kef q950.

Naprawde warto, szczególnie, że masz całkiem spore pomieszczenie. 

3 godziny temu, cygaret napisał:

Miałem 356, grał fajnie od godziny 10, ale to już głośno dość jest. Nie wiem jak 375 z graniem po cichu wychodzi?

375 gra fajnie, pełnym pasmem już od najcichszych poziomów. Uwielbiam ciche nocne plumkanie, gdy w tle jeszcze słychać zegar wahadłowy czy szum wody w akwarium 🙂 NAD 375 do pewnego poziomu głośności pracuje w klasie A i pobiera z sieci ok.90 W. 

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Silver 500 słuchałem z Atollem IN 100. Moc mają od samego dołu i basu na pewnie nie zabraknie. Czy są muzykalne, to już musisz sam ocenić, na pewno nie są tak sterylne jak Aria 926. 

Dlaczego tylko te modele kolumn ? Dlaczego tylko te modele wzmacniaczy?

Jaki budżet na kolumny i wzmacniacz ?

9 tys
inne propozycje?...nie wiem, czy jeszcze bardziej się nie zakręcę. Obie pary kolumn praktycznie w cenie 6 tys i wzmacniacz 3 🙂

Edytowane przez wlodek_m2

Pylon Diamond 28 + Audiolab 8200A

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Cześć,

Do tych Nadów zdecydowanie lepszym wyborem będą Tannoye, uzyskasz lepszy środek pasma, więcej detalu. NAD z Monitor Audio będzie królował dużą ilością basu, jednak niekoniecznie z dobrą kontrolą. Jeśli szukasz fajnego zestawu w granicach 9k to ze swojej strony zarekomendowałbym Ci jeszcze posłuchać Musical Fidelity M2Si z kolumnami Tannoy Revolution XT8F lub Unison Unico Primo z kolumnami Quadral Signum 90.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

W dniu 16.01.2022 o 14:02, wlodek_m2 napisał:

Takie sobie pytanie zadaję od wczoraj, które z tych kolumn uważacie za lepsze na początek

masz jeszcze polskie kolumny w tej cenie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

za zakładany budżet spokojnie kupisz naprawdę dobre kolumny,oczywiście nie muszę pisać,że najpierw trzeba odsłuchać....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja się sparzyłem na tannoyach XT 8F. Wcześniej miałem bardzo dobre doświadczenia z tańszym i starszym modelem Fusion F4, więc po przeczytaniu kilku pozytywnych recenzji kupiłem je w ciemno bez słuchania - i po kilku miesiącach sprzedałem z wielką ulgą. Wszystko mi zalewały basem, miałem wrażenie, że dół dominuje, wręcz zagłusza całą resztę pasma. Potem miałem okazję słuchać też XT 6F i wydaje mi się, że brzmią o niebo lepiej, ale nie wsłuchiwałem się długo, więc to tylko powierzchowna obserwacja. Teraz grają u mnie Audio Academy Hyperion IV Plus i jestem zachwycony - zwiewna przejrzysta góra, nasycona średnica, dobra podstawa basowa. Tannoye XT 8F się do tego nie umywają. Oceniam je jako nieudany model i nie rozumiem, dlaczego mają tyle pozytywnych recenzji. Kolumn Monitor Audio z Twojego pytania nie słuchałem, więc nic nie potrafię o nich powiedzieć. U mnie gra zupełnie inny wzmacniacz - hybryda Vincent SV 237 MK, ale myślę, że żaden wzmak nie uratuje tych tannoyów. 

W dniu 21.01.2022 o 01:12, wojmaz napisał:

Wszystko mi zalewały basem

Jak duże było pomieszczenie?

W dniu 20.01.2022 o 19:10, wlodek_m2 napisał:

Sorry Szpotek73 ale z tych propozycji nie skorzystam 😢

no trudno jakoś to przeżyję🙂,w sumie to zachodnią budżetówkę potem łatwiej sprzedać jak się znudzi....

W dniu 22.01.2022 o 10:21, Na Temat Audio napisał:

Jak duże było pomieszczenie?

Dokładnie nie wiem, ale ze 35-40 m na pewno ma

W dniu 20.01.2022 o 16:31, Na Temat Audio napisał:

zarekomendowałbym Ci jeszcze posłuchać Musical Fidelity M2Si z kolumnami Tannoy Revolution XT8F ...

Mam pytanie, czy M3Si to również byłaby dobra para do XT8F? Gra trochę jaśniej od M2Si ale ma większą moc.

Pomieszczenie 35m dosyć trudne akustycznie.

8 godzin temu, Pawel Pw napisał:

Mam pytanie, czy M3Si to również byłaby dobra para do XT8F? Gra trochę jaśniej od M2Si ale ma większą moc.

Zdecydowanie będzie to zmiana in plus, kolumny pokażą więcej potencjału.

Pozdrawiam,

Michał