Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer a poprawa jakości dźwięku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Założyłem temat ponieważ nie bardzo się znam i nie do końca rozumiem. Niestety jak pytam w salonach, co w zasadzie da mi streamer, to słyszę dużo, ale nie uzyskuję odpowiedzi czy poprawi jakość dźwięku, czy nie. Mam Onkyo 8020 połączony z TV przez kabel optyczny. W TV są aplikacje Spotify i Tidal z których korzystam przez wifi. Czytałem w teście, że Onkyo ma włożonego dobrego DAC-a. Teraz pytanie.:

Czy dokładając streamer poprawi się jakość dźwięku, czy tylko użytkowania? 

Myślałem o Audio Pro Link1 i Yamaha WXAD-10. Gdzieś na forach wyczytałem, że Yamaha ładniej gra, ale nie ma wejścia cyfrowego więc nie skorzysta z DAC-a który jest w amplitunerze. Więc z moim sprzętem który z tych dwóch straemerów zagra lepiej? Czy warto inwestować w coś jeszcze droższego niż te dwa? Pytam tylko o jakoś dźwięku. Sprzedawca polecał mi jeszcze Yamahę RS303 o ile dobrze pamiętam.

A co Ci nie pasuje w słuchaniu przez telewizor? Ja nie wyobrażam sobie telewizora jako źrodła dźwięku hifi - ale nie wiem czy tobie to przeszkadza czy nie. Problem polega na tym, że przy aplitunerze za 1200 zeta to streamer za 500 zł (40% ceny ampli) może zrobić dużą różnicę albo żadnej. Nikt Ci nie odpowie bez sprawdzenia.

Pytanie jest też takie - czy wolisz Tidala czy Spotify. Np. do Spotify nie ma sensu kupować streamera bo Spotify Connect ma jakość obniżoną do 256 kbs i lepsza jakość będzie z aplikacji na Anroida (320 kbs) i do ampli można lepiej puścić przez jakiegoś Bluetooth. Nawet możesz wtedy kupić jakiś DAC z BT za 700-1000 zł i wtedy jakość może się poprawić

Jeśli celujesz w Tiidala i jakość bezstratną to bym zaszalał i kupił Bluesound Node albo Nuprime Omnia. Wtedy jest szansa, że DAC w takim streamerze będzie lepszy niż w Onkyo i poprawa będze słyszalna.

Ogolnie chyba lepiej dołożyć trochę do sprzętu zamiast płacić za 2 serwisy.

16 minut temu, dzarro napisał:

A co Ci nie pasuje w słuchaniu przez telewizor? Ja nie wyobrażam sobie telewizora jako źrodła dźwięku hifi - ale nie wiem czy tobie to przeszkadza czy nie. Problem polega na tym, że przy aplitunerze za 1200 zeta to streamer za 500 zł (40% ceny ampli) może zrobić dużą różnicę albo żadnej. Nikt Ci nie odpowie bez sprawdzenia.

Pytanie jest też takie - czy wolisz Tidala czy Spotify. Np. do Spotify nie ma sensu kupować streamera bo Spotify Connect ma jakość obniżoną do 256 kbs i lepsza jakość będzie z aplikacji na Anroida (320 kbs) i do ampli można lepiej puścić przez jakiegoś Bluetooth. Nawet możesz wtedy kupić jakiś DAC z BT za 700-1000 zł i wtedy jakość może się poprawić

Jeśli celujesz w Tiidala i jakość bezstratną to bym zaszalał i kupił Bluesound Node albo Nuprime Omnia. Wtedy jest szansa, że DAC w takim streamerze będzie lepszy niż w Onkyo i poprawa będze słyszalna.

Ogolnie chyba lepiej dołożyć trochę do sprzętu zamiast płacić za 2 serwisy.

Dzięki. Trochę zobrazowałeś mi plusy i minusy. Może jest coś do 2000-2500 pełnowymiarowe pod Onkyo i zagra podobnie jak te co proponowałeś?

41 minut temu, dzarro napisał:

Spotify Connect ma jakość obniżoną do 256 kbs

Skąd masz taką informację? Na stronie Spotify nie znalazlem takiej.

Dzięki. Trochę zobrazowałeś mi plusy i minusy. Może jest coś do 2000-2500 pełnowymiarowe pod Onkyo i zagra podobnie jak te co proponowałeś?
Nie rozumiem. Chcesz wymieniać to Onkyo? Nie wiem jakie masz preferencje, chęci i budżet. Jeśli ogólnie nie chcesz wydawać dużo i Onkyo Ci pasuje s dodatkowo Spotify jest OK to najlepsza będzie opcja zostawienia Onkyo i albo kupienia taniego BT i podłaczenia go do optykiem albo kupienia dobrego taniego DAC z BT - na pewno coś się znajdzie w ofercie iFi, SML, Aune albo Toppinga.

Jeśli chcesz się bawić w hifi, słuchanie Tidala itd. To można zacząć od Blouesounda a potem dokupić lepszy wzmacniacz. Oczywiście zakup innego amplitunera z funkcjami sieciowymi.np. Yamahy lub Denona też jest jakimś rozwiązaniem.
To wszystko oznacza już większe koszty - jest np. pytanie czy lepiej kupić elektronikę czy lepsze kolumny. Ale dobre kolumny też potrzebują dobrej elektroniki. I tak dalej i tak dalej.

Reausumując możesz wydać 500 zł i mieć dużą porawę albo 5000 zł i mieć niewilką poprawę. Wariant odwrotny też jest możliwy. 80% sukcesu do zdefiniowanie własnych potrzeb.
Skąd masz taką informację? Na stronie Spotify nie znalazlem takiej.
Mój Soundgenic na aplikacji Fidata ma czasem podgląd na kolejki odtwarzania z innych urządzeń - raz pojawiła się kolejka ze Spotify Connect z informacją, że plik jest w formacie AAC. Jak wiadomo w Connect nie ma ustawień jakości.Zresztą Tidal Premium też stosował AAC - co było pewnie powodem sporych różnic między Premium a HiFi w Tidalu. Nawet dziś niektóre pozycje dostępne są tylko w tym kodeku.

Spotify stosuje AAC w odtwarzaczu webowym - biorąc pod uwagę powszechność Connecta i prymat funkcjonalności i stabilności nad jakością dźwięku - układa się to w spójną całość. Co ciekawe Linn Kazoo pokazuje w Connekcie wartość 16/44 i 1400 kbs.

16 minut temu, dzarro napisał:

Mój Soundgenic

Ograniczenie może być po stronie sprzętu, nie ze strony Spotify. Na innych urządzeniach może być inaczej.

10 minut temu, dzarro napisał:

Nie rozumiem. Chcesz wymieniać to Onkyo? Nie wiem jakie masz preferencje, chęci i budżet. Jeśli ogólnie nie chcesz wydawać dużo i Onkyo Ci pasuje s dodatkowo Spotify jest OK to najlepsza będzie opcja zostawienia Onkyo i albo kupienia taniego BT i podłaczenia go do optykiem albo kupienia dobrego taniego DAC z BT - na pewno coś się znajdzie w ofercie iFi, SML, Aune albo Toppinga.

Jeśli chcesz się bawić w hifi, słuchanie Tidala itd. To można zacząć od Blouesounda a potem dokupić lepszy wzmacniacz. Oczywiście zakup innego amplitunera z funkcjami sieciowymi.np. Yamahy lub Denona też jest jakimś rozwiązaniem.
To wszystko oznacza już większe koszty - jest np. pytanie czy lepiej kupić elektronikę czy lepsze kolumny. Ale dobre kolumny też potrzebują dobrej elektroniki. I tak dalej i tak dalej.

Reausumując możesz wydać 500 zł i mieć dużą porawę albo 5000 zł i mieć niewilką poprawę. Wariant odwrotny też jest możliwy. 80% sukcesu do zdefiniowanie własnych potrzeb.

Chciałbym odtwarzać z sieci pod tym Onkyo co mam. Kupiłem go niedawno zmieniając z Denona kina domowego. Dla mnie już jest duża różnica. Wymiana głośników też odchodzi, bo wymieniłem z Eltax Universe na Teufel Ultima 40. Teraz chcę odtwarzać muzykę z sieci i pytam czy będzie różnica jak kupię streamer, czy tylko poprawię sobie wygodę użytkowania. Wnioskuję, że dopóki streamer będzie podłączony pod moje Onkyo nie będzie dużej różnicy w jakości brzmienia i ja to akceptuję. Jak będę miał większy budżet zakupię amplituner sieciowy lub wzmacniacz plus Dac, a teraz dla wygody mogę zakupić Audio Pro Link 1 i zaakceptować, że nic to nie zmieni poza tym, że nie będę musiał włączać TV.

Ograniczenie może być po stronie sprzętu, nie ze strony Spotify. Na innych urządzeniach może być inaczej.
Skoro Spotify rozdziela technologię(320 kbs na PC i Antka, 256kbs na przeglądarki) to raczej nie ma racjonalnego powodu, żeby komplikowali sobie życie w - dość unikalnym i logistycznie skomplikowanym - rozwiązaniu jakim jest Connect.. To może być tajemnica sukcesu tego rozwiązania - dla 99% ważne jest to, że się nie zacina i że mogą wysłać playlistę do znajomych. Jakość jest dla zakręconych audiofilów używających absurdalnie drogich słuchawek (np. 500 zł)

Chciałbym odtwarzać z sieci pod tym Onkyo co mam. Kupiłem go niedawno zmieniając z Denona kina domowego. Dla mnie już jest duża różnica. Wymiana głośników też odchodzi, bo wymieniłem z Eltax Universe na Teufel Ultima 40. Teraz chcę odtwarzać muzykę z sieci i pytam czy będzie różnica jak kupię streamer, czy tylko poprawię sobie wygodę użytkowania. Wnioskuję, że dopóki streamer będzie podłączony pod moje Onkyo nie będzie dużej różnicy w jakości brzmienia i ja to akceptuję. Jak będę miał większy budżet zakupię amplituner sieciowy lub wzmacniacz plus Dac, a teraz dla wygody mogę zakupić Audio Pro Link 1 i zaakceptować, że nic to nie zmieni poza tym, że nie będę musiał włączać TV.

To już musisz sprawdzić samemu.

Jeśli chcesz poprawić funkcjonalność i wygodę użytkowania proponuję mały streamer np. Ieast m5. Obsługa z aplikacji. Podłączenie jedynie po analogu w tym przypadku. Koszt niewielki. Myśle że jakość mimo wszystko wyższa niż przez tv. 

36 minut temu, KrzysztofMa napisał:

Jeśli chcesz poprawić funkcjonalność i wygodę użytkowania proponuję mały streamer np. Ieast m5. Obsługa z aplikacji. Podłączenie jedynie po analogu w tym przypadku. Koszt niewielki. Myśle że jakość mimo wszystko wyższa niż przez tv. 

Właśnie dlatego pomyślałem o tym APL1  za 450zł., bo ma wejście optyczne i mogę korzystać z DAC-a w Onkyo i efekt powieniem być jesze lepszy.

Edytowane przez martine1
Właśnie dlatego pomyślałem o tym APL1  za 450zł., bo ma wejście optyczne i mogę korzystać z DAC-a w Onkyo i efekt powieniem być jesze lepszy.
Ten streamer ma dobre opinie więc jest bezpiecznym wyborem. Połączenia analogowego bym nie skreślał. Przy tej cenie amplitunera DAC z Audio Pro wcale nie musi stać na straconej pozycji.
12 minut temu, dzarro napisał:
Godzinę temu, martine1 napisał:

Ten streamer ma dobre opinie więc jest bezpiecznym wyborem. Połączenia analogowego bym nie skreślał. Przy tej cenie amplitunera DAC z Audio Pro wcale nie musi stać na straconej pozycji.

Chyba właśnie na początek się na niego zdecyduję.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
2 godziny temu, martine1 napisał:

Chyba właśnie na początek się na niego zdecyduję.

Mały stopień ryzyka 😉A jak kupisz przez neta masz 14 dni na zwrot 

9 godzin temu, Kw202 napisał:

Mały stopień ryzyka 😉A jak kupisz przez neta masz 14 dni na zwrot 

Jeszcze zastanawiam się nad

Cambridge Audio DAC Magic 100 

Nie mogę się doczytać czy ma BT, czy tylko kablem

Edytowane przez martine1
Gość Kw202

(Konto usunięte)
3 godziny temu, martine1 napisał:

Jeszcze zastanawiam się nad

Cambridge Audio DAC Magic 100 

Nie mogę się doczytać czy ma BT, czy tylko kablem

Nie ma, ale możesz sobie dokupić adapter. Jak chcesz mogę Ci sprzedać mój nieużywany za połowę ceny zresztą audio magic też u mnie kurz zbiera 😉

15 minut temu, Kw202 napisał:

Nie ma, ale możesz sobie dokupić adapter. Jak chcesz mogę Ci sprzedać mój nieużywany za połowę ceny zresztą audio magic też u mnie kurz zbiera 😉

Ile u Ciebie taki komplet?

Z innej beczki jeszcze zapytam. Mam odtwarzacz blu ray z wejściem ethernet. Do czego służy i czy ewentualnie można je wykorzystać do muzyki?

3 minuty temu, Kw202 napisał:

Muszę zerknąć po ile to teraz chodzi. Ale myślę że się jakoś dogadamy 😉

Jak coś pisz w wiadomościach

Witam, 

Podpinam się pod wątek ponieważ także mam Onkyo Tx 8020 😁 + Klipsch R-51 M + Ieast M20 + Tidal . Moje pytanie dotyczy Ieast M20, obsługuje po optyku 16/44 czy podłączenie pod zewnetrzy DAC np. Topping e30, który obsługuje 24/192 spowoduje poprawę jakości dźwięku? Czy jest możliwy "upsampling" do 24/192? 

Pozdrawiam 

Zamiast pakować setki lub tysiące złociszy w coś, co nie wiadomo czy w Twoim przypadku wniesie poprawę dźwięku, na początek kup przez internet TP-Link HA 100 ( nie będzie problemu zwrócić) i przetestuj czy słyszysz jakąś  różnicę.

W strimery, daki, cedeki itp. źródła , i w wybieranie między spotifajami czy tajdalami lub innymi kobuzami można zacząć się bawić gdy podstawa audio jest na odpowiednio wysokim poziomie 🤗  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marian.ch

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

9 godzin temu, Czeladka07 napisał:

czy podłączenie pod zewnetrzy DAC np. Topping e30, który obsługuje 24/192 spowoduje poprawę jakości dźwięku?

Nikt nie jest w stanie odpowiedzieć, czy usłyszysz zmiany w dźwięku.

• 6 miesięcy później...

Witam serdecznie, troszkę odświeżę temat.

Mam pytanie. Jestem posiadaczem streamera Audio Pro Link 1, który po optyku pracuje z DAC (Wolfson WM8740) zawartym w przedwzmacniaczu Rotel RC-1570. Brakuje mi trochę rozdzielczości i blasku w górze pasma. Odtwarzacz CD Primare CD21 gra w tym miejscu super, także jest to cecha streamera. Na razie radzę sobie poprzez użycie regulacji barwy dźwięku w przedwzmacniaczu.

Powiedzcie mi, czy wymiana streamera na inny wniesie jakąś zmianę, czy jest to generalnie cecha odtwarzaczy strumieniowych?

Witam serdecznie, troszkę odświeżę temat.
Mam pytanie. Jestem posiadaczem streamera Audio Pro Link 1, który po optyku pracuje z DAC (Wolfson WM8740) zawartym w przedwzmacniaczu Rotel RC-1570. Brakuje mi trochę rozdzielczości i blasku w górze pasma. Odtwarzacz CD Primare CD21 gra w tym miejscu super, także jest to cecha streamera. Na razie radzę sobie poprzez użycie regulacji barwy dźwięku w przedwzmacniaczu.
Powiedzcie mi, czy wymiana streamera na inny wniesie jakąś zmianę, czy jest to generalnie cecha odtwarzaczy strumieniowych?

Ale ten CD gra z własnym wewnętrznym DAC czy z DAC Rotela? Jeśli to pierwsze to w pierwszej kolejności podłącz ten CD po cyfrze do Rotela, żeby się upewnić czy też Rotel nie jest wąskim gardłem.

Ten ProLink to budżetowa przystawka - jest tylko pytanie czy jakość DAC w Rotelu uzasadnia zabawę w droższy transport cyfrowy. Może trzeba pomyśleć o wyższej klasy streamerze - ewentualnie o odzielnym DAC.
Inna opcja to lepszy zasilacz - np. nawet lepszy impulsowy iFi może dać poprawę.W zależności od modelu taki zasilacz to 350-550 zł. Liniowy to raczej będzie droższy od samego ProLinka więc to chyba przerost formy nad treścią.

PS. Ten Rotel wygląda spoko - więc można spróbować Streamer iFi, ewentualnie tańszy Argon Solo.

45 minut temu, dzarro napisał:

Ale ten CD gra z własnym wewnętrznym DAC czy z DAC Rotela? Jeśli to pierwsze to w pierwszej kolejności podłącz ten CD po cyfrze do Rotela, żeby się upewnić czy też Rotel nie jest wąskim gardłem.

Ten ProLink to budżetowa przystawka - jest tylko pytanie czy jakość DAC w Rotelu uzasadnia zabawę w droższy transport cyfrowy. Może trzeba pomyśleć o wyższej klasy streamerze - ewentualnie o odzielnym DAC.
Inna opcja to lepszy zasilacz - np. nawet lepszy impulsowy iFi może dać poprawę.W zależności od modelu taki zasilacz to 350-550 zł. Liniowy to raczej będzie droższy od samego ProLinka więc to chyba przerost formy nad treścią.

PS. Ten Rotel wygląda spoko - więc można spróbować Streamer iFi, ewentualnie tańszy Argon Solo.

Dziękuję za odpowiedź. 

Oczywiście Primare CD21 jest podłączony po cyfrze (coax) i wykorzystuje DAC z Rotela. Inne porównanie nie miałoby sensu. Choć po analogu gra też dobrze.

Sam DAC w Rotelu imho jest OK, dobra kość, dobre komponenty obok, dobre zasilanie. Z CD gra zacnie.

Liniowy zasilacz raczej nie zmieni charakteru brzmienia i nie doda wyższych składowych. Poprawi bas, przestrzen etc.

Edytowane przez StachMuszel

Sprawdź nawet taniego wiim mini. On gra jaśniej. Tu nie zabraknie ci tej rozdzielczości 

To mikro koszt 

Jako punkt numer dwa to primare np5 prisma. 

Tu także nie zabraknie tego co szukasz.

Piotr 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Sprawdź nawet taniego wiim mini. On gra jaśniej. Tu nie zabraknie ci tej rozdzielczości 

To mikro koszt 

Jako punkt numer dwa to primare np5 prisma. 

Tu także nie zabraknie tego co szukasz.

Piotr 

Po co wymieniać Audio Pro na Wiim? To ta sama półka. Ta sama, dość przeciętna, aplikacja sterująca. Audio Pro wygląda zresztą na lepiej wykonany nie ma tego błyszczącego plastiku na górze. 

2 minuty temu, dzarro napisał:

Po co wymieniać Audio Pro na Wiim? To ta sama półka. Ta sama, dość przeciętna, aplikacja sterująca. Audio Pro wygląda zresztą na lepiej wykonany nie ma tego błyszczącego plastiku na górze. 

Ale mnie chodzi o pewne walory dźwiękowe. Wiem, że to ta sama półka, ale może one grają inaczej i ten drugi lepiej zgra mi się z systemem. Obecnie mam mały kocyk. Tak jak napisałem wcześniej, ratuję się podbiciem treble w przedwzmacniaczu. W sumie mogłoby tak zostać, ale to takie nieaudiofilskie 🙂

Poczytałem o wspomnianym wyżej przez Piotra Primare NP5 Prisma i już się podekscytowałem. Ale cena mnie szybko ostudziła 😞

Poczytałem o wspomnianym wyżej przez Piotra Primare NP5 Prisma i już się podekscytowałem. Ale cena mnie szybko ostudziła
A do czego służy Ci streamer? Słuchasz własnych plików, serwisu typu Tidal/Spotify - co jest priorytetem?
  • Pokaż nowe odpowiedzi