Skocz do zawartości
IGNORED

Co wybrać NAD375, ONKYO A9000R, ATOLL 200SE

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam kino domowe zbudowane na Onkyo RZ900 teraz przyszła pora o zbudowanie sobie stereo.

Dlatego zwracam sie do sznownego grona o propozycje co wybrac w/w wzmacniaczy. Nadmniemam iż bede chiciał też wykorzystac go jako końcówka mocy do RZ900.

Może ktoś już przesłuchiwał taki zestaw wzmacniaczy i podzieli sie wrazeniami.

Trudno mi o ocenę tego modelu Onkyo, ale Nad i Atoll znacznie od siebie różnią się brzmieniem. W wypadku wzmacniacza Nad otrzymasz mocne i ciepłe brzmienie osiągnięte za pomocą nieco bardziej zarysowanej podstawie basowej, która mocno wybija się w tym modelu, delikatna góra i środek pasma uzupełnia całość. Atoll jak dla mnie prezentuje nieco wyższą klasę prezentują większą precyzję i szczegółowość nie tracąc przy tym muzykalności, ale w stosunku do Nad ma nieco mniej wyeksponowany bas co akurat w tym wypadku jak dla mnie jest na plus bo zachowuje bardziej wyrównane brzmienie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Q21 dzieki za zainteresowanie i naswietlenie różnic dzwiekowych.

Posiadam obecnie NAD 356 po modzie mudy ale potrzebuje wzmacniacz aby też pracował jako końcówka mocy dla ONKYO. 

Co prawda nad 356 jest tez wykorzystywany jako końcówka przez wejecie AUX, ale przestawianie pokretła po przełaczeniu w momencie pracy na połowe siły głosu ( pożniej brak przestawiania pokretła na mininum ) i włączenie powoduje łupnięcie głosem i w..k mojej lepszej połowy.

Dlatego potrzebuje wzmacniacza z praca jako końcówka.

W dniu 12.01.2022 o 15:05, Q21 napisał:

Trudno mi o ocenę tego modelu Onkyo, ale Nad i Atoll znacznie od siebie różnią się brzmieniem. W wypadku wzmacniacza Nad otrzymasz mocne i ciepłe brzmienie osiągnięte za pomocą nieco bardziej zarysowanej podstawie basowej, która mocno wybija się w tym modelu, delikatna góra i środek pasma uzupełnia całość.

Nie zgodzę się, że podstawa basowa w NAD C375  mocno się wybija, a góra jest delikatna. Wszystko zależy od kolumn i akustyki pomieszczenia. Jak dla mnie C375 jest b.liniowym wzmacniaczem w całym zakresie pasma przenoszenia, dynamiczny, mocny, całkowicie inny konstrukcyjnie i lepszy niż C356 ...ale gdybym był na Twoim miejscu wypróbowałbym ONKYO A9000R, bo ONKYO Z ONKYO pasowałyby do siebie wizualnie i zapewne  szybko by się polubiły :)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

2 godziny temu, marian.ch napisał:

Nie zgodzę się, że podstawa basowa w NAD C375  mocno się wybija, a góra jest delikatna. Wszystko zależy od kolumn i akustyki pomieszczenia. Jak dla mnie C375 jest b.liniowym wzmacniaczem w całym zakresie pasma przenoszenia, dynamiczny, mocny, całkowicie inny konstrukcyjnie i lepszy niż C356 ...ale gdybym był na Twoim miejscu wypróbowałbym ONKYO A9000R, bo ONKYO Z ONKYO pasowałyby do siebie wizualnie i zapewne  szybko by się polubiły 🙂

Kolumny, czy akustyka oczywiście mają ogromne znaczenie na końcowy efekt brzmieniowy co nie zmienia faktu, że wzmacniacz ma taką charakterystykę o jakiej napisałem a efekt jego brzmienia możemy zmienić poprzez dobranie takich, czy innych kolumn, kabli, czy źródła i otrzymać brzmienie łagodniejsze, czy bardziej przestrzenne i tu możemy już eksperymentować😉

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, marian.ch napisał:

Nie zgodzę się, że podstawa basowa w NAD C375  mocno się wybija, a góra jest delikatna. Wszystko zależy od kolumn i akustyki pomieszczenia. Jak dla mnie C375 jest b.liniowym wzmacniaczem w całym zakresie pasma przenoszenia, dynamiczny, mocny, całkowicie inny konstrukcyjnie i lepszy niż C356 ...ale gdybym był na Twoim miejscu wypróbowałbym ONKYO A9000R, bo ONKYO Z ONKYO pasowałyby do siebie wizualnie i zapewne  szybko by się polubiły 🙂

góra nie jest wybita w tym wzmacniaczu. Jest raczej zrównoważony w tym zakresie. Bas ma mocny, to jego główny atut czy też zaleta. Jest też lepszy od niższego brata C356.

Co do reszty toru to głosniki obecnie DALI 850 (w przyszłości DALI mentor lub helikon 400), muzyka gramofon oraz malinka z nakłdka Digi ONE oraz DAC Tone Board Generic Edition  Khadas - Tidal.

Onkyo A9000R - w sieci jest mało opini. A9070 pononoc mam słaby bas - takie opinie.  dlatego może ktoś posiada A9000r i podzieli się opinią.

Skoro potrzebujesz końcówki mocy, to po co Ci kolejny wzmacniacz ? Może NAD C275 ? Sam używam NAD C375 + Dali 850 z co prawda lekko przerobioną zwrotnicą pod wysokotonowy Morel zamiast fabrycznej Vify, ale i przed modyfikacją było bardzo dobrze Basisko, średnica, wysokie - dla mnie jest super👍 ...ale słuch to indywidualny zmysł, tak jak zapach, wzrok, smak...😉

1 godzinę temu, grzechoem napisał:

Co do reszty toru to głosniki obecnie DALI 850 (w przyszłości DALI mentor lub helikon 400), muzyka gramofon oraz malinka z nakłdka Digi ONE oraz DAC Tone Board Generic Edition  Khadas - Tidal.

Onkyo A9000R - w sieci jest mało opini. A9070 pononoc mam słaby bas - takie opinie.  dlatego może ktoś posiada A9000r i podzieli się opinią.

Posiadam a9000r z Dali oberon 3 i Bas jest potężny. Ogólnie bardzo polecam ten wzmacniacz.

@grzechoem a jaka kwota jest przeznaczona na dokupienie końcówki?

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

W dniu 14.01.2022 o 16:48, grzechoem napisał:

A9070 pononoc mam słaby bas

😶

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

39 minut temu, grzechoem napisał:

Zakupiony ONKYO A9000R, jutro testy 😀

Dobry wybór. Nie pożałujesz jeśli będzie egzemplarz w 100% oryginalny.

Kupiłeś tego z allegro za 4?

kupiłem tegoz allegro, sprzedawca okazał sie kuzynem mego dobrego kolegi. Ja z Dabrowy Górniczej on z Zarki-Letnisko

46 km drogi odemnie.

36 minut temu, Grochowski70 napisał:

Jak wychodzą testy nowego nabytku.Czy A-9000R  warty tej kasy???

Też zapytam, ale z innej beczki. Jak A 9000R wypadł w porównaniu do RZ900 ?

Powiem tak na szybko bo w pracy, niema co porównywac onkyo A9000R bije RZ900 oraz NADA 356 po modzie - jest przestrzeń, muzykalnosc, bas w całej okazałosci, wysokie delikatne a zarazem caly przekaz instrumentów. A9000R polubił sie z DALI 850.

NAD 356 idzie na sprzedaz, kto chetny to informacja na pw.

...i o to chodzi, żeby autor  tematu podzielił się własnymi  wrażeniami z  innymi po dokonaniu zmian Większość wątków  niestety  urywa się  lub kontynuowana jest czysto teoretycznie bez udziału głównego zainteresowanego, przeradzając się najczęściej w utarczki słowne 😉 Dzięki za odpowiedź 👍

Z racji iż jestem na kwarantanie, dzisiaj mogłem porządnie potestować mój ONKYO A-9000R i stwierdzam, że to był jeden z bardziej udanych wyborów zakupowych i z czystym sumieniem mogę go polecić.

Stereo zaje...., a i jako końcówka mocy też się bardzo sprawdza do RZ900. 

Tidal z malinki super 🙂

Godzinę temu, grzechoem napisał:

Z racji iż jestem na kwarantanie, dzisiaj mogłem porządnie potestować mój ONKYO A-9000R i stwierdzam, że to był jeden z bardziej udanych wyborów zakupowych i z czystym sumieniem mogę go polecić.

Stereo zaje...., a i jako końcówka mocy też się bardzo sprawdza do RZ900. 

Tidal z malinki super 🙂

A ja potwierdzam, ale goniąc króliczka sprzedaję swoje czarne 9000r i wchodzę level wyżej. Będziesz miał sporo radości z tej integry!

• 2 lata później...

Czytałem ten temat i nasuwa mi się pytanie. Czym w zasadzie różni się 9000R od 9070? Sam mam dylemat co kupić. Również chcę rozbudować moje stereo. Podobnie jak autor posiadam RZ900 i do tego JBL studio 500.

9070 i 9000R to dwa inne wzmacniacze mimo, że wyglądają tak samo - szukaj 9000r a będziesz zadowolony. Różnica jest duża szczególnie w dźwięku jest bardziej precyzyjny lepiej kontrolowany bas bardziej poukładany. 9000 to mocny zawodnik dźwięk bardzo klarowny cd  ma tutaj też duże znaczenie. 

Dzięki za podpowiedzi. Ciężka sprawa na rynku wtórnym obecnie z 9000R ale przekonałem się ostatnio, że wystarczy poczekać :). Nie chcę podpinać do tego CD tylko jakiś streamer. Też myślałem nad Onkyo 6170.  Mam kilka opcji w głowie. Co myślicie nad Harman Kardon HK990?? Jak ten klocek ma się do Onkyo 9000R? 😄 Coś czuję, że na nowo rozpalę tym pytaniem temat.

45 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ale ty wiesz jakiego wzmacniacza chcesz szukać? Bo ten Onkyo gra skrajnie inaczej niż Harman.

W zasadzie to chciałbym się dowiedzieć bo o ile mogę się domyślać jak gra Onkyo posiadając już RZ900 o tyle jak gra Harman nie mam zielonego pojęcia. Nie wiem jak zagrałby z moimi JBLami.

39 minut temu, Extremalnie88 napisał:

W zasadzie to chciałbym się dowiedzieć bo o ile mogę się domyślać jak gra Onkyo posiadając już RZ900 o tyle jak gra Harman nie mam zielonego pojęcia. Nie wiem jak zagrałby z moimi JBLami.

Wzmacniacze onkyo Ale z tych stosunkowo nowych linii czyli na przykład model 9000r o którym tutaj mówimy gra jasno szybko dynamicznie.

Natomiast Nie uważał bym go za nadmiernie analitycznym. Średnica jest na miejscu jest czytelna natomiast dobrze spasować odpowiadające nam w tej kwestii kolumny. 

Harman gra gęsto. Ciepło. Ma cieplejszy i bardziej zaokrąglony nieco wolniejszy głębszy bas. Średnica jest bardziej nasycona. Góra jest na swoim miejscu ale ona tutaj nie czaruje nie będzie sypać detalami. 

To są dwa różnie brzmiące wzmacniacze i oba uważam za modele bardzo udane ale jednak dla innego odbiorcy albo do innego parowania z kolumnami

28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wzmacniacze onkyo Ale z tych stosunkowo nowych linii czyli na przykład model 9000r o którym tutaj mówimy gra jasno szybko dynamicznie.

Natomiast Nie uważał bym go za nadmiernie analitycznym. Średnica jest na miejscu jest czytelna natomiast dobrze spasować odpowiadające nam w tej kwestii kolumny. 

Harman gra gęsto. Ciepło. Ma cieplejszy i bardziej zaokrąglony nieco wolniejszy głębszy bas. Średnica jest bardziej nasycona. Góra jest na swoim miejscu ale ona tutaj nie czaruje nie będzie sypać detalami. 

To są dwa różnie brzmiące wzmacniacze i oba uważam za modele bardzo udane ale jednak dla innego odbiorcy albo do innego parowania z kolumnami

Czyli z JBL Studio 590 ten Harman powinien się zgrać. Same kolumny grają moim zdaniem detalicznie jeśli chodzi o górę z uwagi na zastosowane w nich "horny"  ... czasami może nawet za bardzo. Harman w tym zakresie mógłby je troszkę wyhamować co uważam, że pójdzie im na dobre. Jak uważasz? 

• Pokaż nowe odpowiedzi