Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc w wyborze wzmacniacza.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na początku opiszę co posiadam że sprzętu:

Kolumny Magnat quantum 677

Subwoofer Klipsch R 112SW

Gramofon Denon DP 400F

CD HK HD760.

Kwota jaką posiadam na wzmacniacz to około 6000-7000 zł. Musi posiadać wejście pod subwoofer i gramofon. Mam na uwadze Marantza pm7000n. Jak myślicie użytkownicy forum.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Marantz PM7000N to dobry wybór 

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

nie wiem jak Twoje magnaty ale ja miałem quantum 673 i miały trochę wyostrzona średnice ale grały z Nad 325 który to łagodził,bas był super

Stare Marantze grały troche technicznym dźwiękim z wyraźną górą,nie wiem jak nowe ale radził bym posłuchać.

Miałem Marantz pm78 i mi nie przypadł do gustu,grał nieźle,ale akurat wtedy miałem Nada 372 i była przepaść(poza basem-w Marantzu lepszy),chociaż cenowo były blisko.

Marantz z serii PM7000N jest nieco mniej techniczny niż wzmacniacze tej firmy i może nie będzie źle z twoimi kolumnami, ale popatrz jeszcze na jedno urządzenie  tj. Advance Paris PlayStream A7. Niestety moim skromnym zdaniem subwoofer Klipsch w stereo nie do końca będzie nadążał, ale jeśli wcześniej ci nie przeszkadzał to będzie ok.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli chodzi o podobnie numerowane modele Rotela, to popieram 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, audioburak napisał:

Jeśli chodzi o podobnie numerowane modele Rotela, to popieram 😉 

Tak chodzi o Rotela, moja pomyłka.

4 godziny temu, dayzee napisał:

A co myślicie o Roksan A14 lub Roksan RA 1572? Dodatki sieciowe nie są priorytetem. Ważne jest brzmienie.

Sądzę, że A14 zabrzmi lepiej, bo to czysty wzmacniacz stereofoniczny, a Marantz PM7000N, to jakby nie patrzeć konkurent bardziej dla amplitunerów sieciowych, jak Yamaha RN803.

25 minut temu, Tonnii99 napisał:

Sądzę, że A14 zabrzmi lepiej, bo to czysty wzmacniacz stereofoniczny, a Marantz PM7000N, to jakby nie patrzeć konkurent bardziej dla amplitunerów sieciowych, jak Yamaha RN803.

Właśnie o takie doradztwo mi chodzi, dziex. Ale i tak muszę posłuchać tych Roteli.

2 minuty temu, dayzee napisał:

Właśnie o takie doradztwo mi chodzi, dziex. Ale i tak muszę posłuchać tych Roteli.

Hehe.

Sądzę, że jeszcze kilku tu kolegów Ci to potwierdzi. 

Teraz, Rotel jest w wersji MK2, więc nie wiem czy będziesz w stanie jeszcze odsłuchać "1"

9 minut temu, Tonnii99 napisał:

Hehe.

Sądzę, że jeszcze kilku tu kolegów Ci to potwierdzi. 

Teraz, Rotel jest w wersji MK2, więc nie wiem czy będziesz w stanie jeszcze odsłuchać "1"

Tak wiem, wybieram się właśnie na odsłuchy wersji mk2

23 godziny temu, dayzee napisał:

W necie piszą, że wersja MKII jest zdecydowanie lepsza a niż wersja MKI. Napisz swoje odczucia, ciekawy jestem jak Ci to zabrzmi w całości.

1 minutę temu, Tonnii99 napisał:

W necie piszą, że wersja MKII jest zdecydowanie lepsza a niż wersja MKI. Napisz swoje odczucia, ciekawy jestem jak Ci to zabrzmi w całości.

Napewno dam znać.

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słuchałem:

C388 według mnie sztuczny dźwięk

Hegel 90 dźwięk zbliżony do ra1572 ale przez brak phono odrzuciłem go.

A14 MKII piękny dźwięk ale jednak mniej mocy

RA 1572 MKII bardzo dynamicznie grający wzmacniacz

W dniu 11.01.2022 o 22:32, Tonnii99 napisał:

Napewno dam znać.

Witam, sprzęt już stoi u mnie. Wybór padł na RA 1572 MKII.

Ukryta Zawartość

W dniu 11.01.2022 o 22:32, Tonnii99 napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dayzee

Tak wrażenia odsłuchowe, 1572 taki jakby trójwymiarowy dźwięk. A14 80w, 1572 120w i dynamika dużo bardziej zauważalna. Naprawdę bardzo on dobrze gra. A14 taki spokojniejszy ale jeśli chodzi o czystość dźwięku to remis.

Powiem tak  suba już niepotrzebuje.

Edytowane przez dayzee

I to właśnie najlepiej świadczy o jakości wzmacniacza. Lata temu miałem podobne

doświadczenia po przesiadkach z kilku Technics'ów 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 20.01.2022 o 13:10, dayzee napisał:

Ukryta Zawartość

Słuchałem:

C388 według mnie sztuczny dźwięk

Hegel 90 dźwięk zbliżony do ra1572 ale przez brak phono odrzuciłem go.

A14 MKII piękny dźwięk ale jednak mniej mocy

RA 1572 MKII bardzo dynamicznie grający wzmacniacz

Napewno dam znać.

Witam, sprzęt już stoi u mnie. Wybór padł na RA 1572 MKII.

Ukryta Zawartość

No fajnie, że udało Ci się wybrać wzmaka 🙂

1572 to kawał wzmacniacza, musiał wypaść lepiej a niż A14. Po za tym w 1572 jest dużo większe trafo. Musiało się to przełożyć na energię.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak wypada wejście USB-DAC w porównaniu do analogowego. A14 i 1572 mają chyba tego samego DACa?  Pliki MQA dekoduje. Porównywałeś może A14 i 1572 do NADA M10?

Edytowane przez robixx1