Skocz do zawartości
IGNORED

Pętla masy? Buczenie i nie działa power auto on/off BW608 + Onkyo a5vl

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez szymon1977,

Rekomendowane odpowiedzi

Szymon- próbowałeś wykonać numer z odwracaniem wtyków w gniazdach zasilających? Czy może nie masz takiej możliwości?

(Przede wszystkim odwrotnie wepnij wtyk wzmacniacza lub suba.) 

"According to the manual, when I set the subwoofer to "Auto" (it has On/Auto/Standby setting on its back), it should go to sleep in 5 min with no signal but I see the green ON light all the time, even after 10 hours."

"...had the same problem with my ASW608 until I grounded the Sub to my amplifier."

Wygląda no to, że mam ten sam problem, bo w trybie Auto sub się nie wyłącza, nawet jak nic nie jest podłączone. Czyli gdzieś wewnątrz suba musi być coś nie tak.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Po obróceniu wtyczki zasilania sub w trybie auto usypia, ale tylko go dotknąć kablem minusowym WYŁĄCZONEGO wzmacniacza to się budzi.

Po obróceniu wtyczki zasilania sub w trybie auto usypia, ale tylko go dotknąć kablem minusowym WYŁĄCZONEGO wzmacniacza to się budzi.
Coś ci puszcza jakis mały prąd do masy.... jak byś miał inny wzmacniacz to by można było zamienić.. albo inny sub.

Zadzwoń do sklepu to możevktoś sprawdzi czy innevszyuki mają tak samo.

Muszę obrócić kabel zasilającybwe wzmacniaczu, może w gniazdku jest zamieniona masa z siłą i dlatego wzmacniacz sieje?

Rozglądnij się po bliskiej okolicy, czy nie ma w pobliżu nadajnika GSM? U mnie w Naimie Nova brumienie z głośników powoduje maszt GSM w odległości około 400 m. Stwierdzone na 95%.

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

"...had the same problem with my ASW608 until I grounded the Sub to my amplifier."

Zetknąłem na szybko jakimś kablem śrubkę z obudowy suba ze śrubką z obudowy wzmacniacza - BRUM ZNIKA!

Czy jest to prawidłowe zjawisko? A może problem polega na tym, że ani wzmacniacz ani sub nie mają uziemienia? Gdzieś tam czytałem, że uziemione ma być jedno z połączonych urządzeń.

Edytowane przez szymon1977

9 godzin temu, MarkM napisał:

Rozglądnij się po bliskiej okolicy, czy nie ma w pobliżu nadajnika GSM? U mnie w Naimie Nova brumienie z głośników powoduje maszt GSM w odległości około 400 m. Stwierdzone na 95%.

Każdy klocek Naima pod tym względem ma podobny problem.

De gustibus non est disputandum

• szymon1977 zmienił(a) tytuł na Pętla masy? Buczenie i nie działa power auto on/off BW608 + Onkyo a5vl
  • 3 tygodnie później...

Cześć,

Podobny problem u mnie na sprzęcie Cambridge Audio AXA 35 + SVS SB-1000, z tą małą różnicą, że w moim przypadku auto standby na subwooferze działał bez problemu, ale był słyszalny szum.

Po zastosowaniu się do sugestii Szymona, problem rozwiązany.

Poszperałem trochę w sieci, chcąc się dowiedzieć, jaka jest przyczyna takiego problemu (obawiałem się, że może trafiła mi się jakaś wadliwa sztuka suba) i natrafiłem na takie oto wyjaśnienie od firmy REL, okazuje się, że wiele modeli wzmacniaczy nie posiada uziemienia na ujemnym zacisku głośnikowym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Pawel G napisał:

...oto wyjaśnienie od firmy REL, okazuje się, że wiele modeli wzmacniaczy nie posiada uziemienia na ujemnym zacisku głośnikowym:

Ukryta Zawartość

No i super, teraz już wiemy że to nie awaria a urok współpracujących urządzeń. Mój wzmacniacz uziemienia nie ma wogóle (w gniazdku na kabel sieciowy dwa bolce).

Ukryta Zawartość

Odpowiedz na ostatnie pytanie wynika z tzw. klasy ochronności. Odpowiedni symbol powinien być umieszczony na tabliczce znamionowej urządzenia.

Dzięki. Ogólnie rzecz biorąc istnienia klas ochronności jestem świadom, ale szczerze mówiąc to nie odczuwam potrzeby by to zrozumieć. Ważne, że problem rozwiązany i nie jest to usterka.

W dniu 25.01.2022 o 09:42, szymon1977 napisał:

No i super, teraz już wiemy że to nie awaria a urok współpracujących urządzeń. Mój wzmacniacz uziemienia nie ma wogóle (w gniazdku na kabel sieciowy dwa bolce).

No właśnie mój wzmacniacz też ma dwa bolce i też słyszę, lekkie brumienie subwoofera. To już wiem dlaczego. U mnie drugim powodem może być też to, że nie mam w pokoju w gniazkach uziemienia. 

W dniu 8.01.2022 o 23:06, szymon1977 napisał:

No więc tak: po połączeniu kabelkiem obudowy 608 z obudową wzmacniacza, brumienie subwoofera po wyłączenou wzmacmiacza całkowicie zniknęło i funkcja power auto on/off zaczęła poprawnie działać (choć w mojej opinii do włączenia suba potrzeba dość średniej głośności, i przy cichym odsłuchu sub może się nie włączyć). Ale uwaga, bo nie każda śrubka wydaje się uziemiać obudowę suba, ja kabelek podpiąłem pod śrubkę po środku u góry. Śrubki są lakierowane, więc przed założeniem kabelka oskrobałem lakier pilniczkiem.

Problem uznaję za rozwiązany, choć nadal nie wiem czy jest to spowodowane usterką któregoś z urządzeń, czy np braku uziemienia we wzmacniaczu (zazwyczaj chyba mają, mój nie).

Ps.

Dziękuję wszystkim za porady, bo nawet błędne pomysły pozwoliły wykluczyć pewne usterki i znaleźć rozwiązanie.

Jedna oskrobana śrubka załatwiła problem...czyli można. Brawo Ty.

36 minut temu, Yankes napisał:

Jedna oskrobana śrubka załatwiła problem...czyli można. Brawo Ty.

A czy samo uziemienie w gniazdku pomoże w celu ustąpienia cichego brumienia/szumu subwoofera? 

Czy jednak trzeba tak i tak uziemić kabel sygnałowy?

2 minuty temu, Bukaj napisał:

A czy samo uziemienie w gniazdku pomoże w celu ustąpienia cichego brumienia/szumu subwoofera? 

Czy jednak trzeba tak i tak uziemić kabel sygnałowy?

Nie miałem podobnego przypadku dlatego nie chciałbym Ciebie wprowadzić w błąd.

Tu nie chodzi o uziemienie (czy zerowanie) tylko o połączenie mas wzmacniacza i subwoofera. Przy połączeniu przez cinch odbywa się to automatycznie a przez terminale głośnikowe niekoniecznie.

• 2 lata później...

Rozdział 2

alAktualnie Onkyo zostało zastąpione przez AVR Sony, a połączenie hi-level przez lo-level. W momencie przechodzenia sub-a w tryb stand-by, głośnik sub-a robi, niezbyt głośne jedno pyknięcie. Czy może to poskutkować usterką?

Czasem pyknięcie jest, a sub pozostaje aktywny. Po kilku minutach znów pyknięcie a sub nadal aktywny. Nie jestem pewien, ale dzieje się tak chyba tylko gdy słuchałem muzyki i podłączony do AVR terminal z Daphile pozostaje włączony. Gdy wcześniej przełączę w AVR źródło na TV (hdmi ARC), to sub chyba w tryb stand-by prawidło. Piszę chyba, bo jestem w fazie testowania.

AVR wykosił Onkyo... Olaboga 🙂

1. Może masz długi kabel RCA i indukują się w nim jakieś ładunki.

2. Możliwe że AVR wykrywa zniknięcie odbiornika i odłącza DACa itp...

U mnie teraz jak przełączam sygnał np z Tidala naFlac to też jest puknięcie w głośnik.

Czy to głośnik robi pyk czy zasilacz.

Na poprzednim mieszkaniu miałem bardzo dobrą instalację elektryczną i w żadnym przypadku wspomnianego "pyk" nie robił głośnik tylko "tyk" robił zasilacz. 

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Czy to głośnik robi pyk czy zasilacz.

Głośnik subwoofera.

8 godzin temu, AndrzejPiaseczno napisał:

AVR wykosił Onkyo... Olaboga 🙂

Brzmienie z jednej strony jest gorsze, z drugiej filtr górnoprzepustowy dla kolumn i cyfrowa korekta akustyki wnoszą poprawę w innych aspektach. Także niby krok wstecz a jakby w bok, a w sumie najważniejsze, że dzieciaki kino sobie robią, bo główną zaletą AVR jest, że audio z mojej zabawki stało się kinem całej rodziny.

No i teraz się nie wyłącza. Co kilka minut pyknięcie, dioda na ułamek sekundy zmienia kolor na czerwony i z powrotem na zielony. Chyba coś się zepsuło... ehhh...

wygląda na nie uśpiony avr, nie masz przypadkiem włączonego przekazywania hdmi ? czy ja sie to tam nazywa...

AVR połączony z TV przez HDMI ARC, wszystko działa automatycznie, więc to "przekazywanie" chyba mam włączone. W tym momencie TV włączony, AVR wyłączony, SUB nie wyłącza się.

no to tu bym wypatrywał problemu. avr tak ma że niby wyłączony a cała elektronika w środku działa, oprócz końcówek mocy.

Najgorsze, że to wygląda losowo: czasem SUB się wyłącza a czasem nie, nie widzę związku z czymkolwiek innym.

Ja bym wyłączył automatyczne właczanie suba,i włączał go manualnie,kiedy trzeba.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

11 godzin temu, hz_lab napisał:

wygląda na nie uśpiony avr, nie masz przypadkiem włączonego przekazywania hdmi ? czy ja sie to tam nazywa...

Ale nawet w tym ustawieniu gasi on złącze subwooferowe. 

11 godzin temu, hz_lab napisał:

no to tu bym wypatrywał problemu. avr tak ma że niby wyłączony a cała elektronika w środku działa, oprócz końcówek mocy.

Nie wiem jak jest w tym modelu ale uważam że nie we wszystkich tak jest. 

U mnie gasił złącze subwooferowe. Tak samo jeżeli wyłączałem główną strefę a zostawiałem zon 2 to też po pewnym czasie subwoofer przechodził w tryb standby

Natomiast podobny problem z losowym włączaniem i wyłączaniem miałem jak i inni użytkownicy w przypadku magnata 302a. 

Nie jest to problem A pewnego rodzaju specyfikacja tego urządzenia. 

On ma dość wysoko ustawione wejście subwooferowe przez co przy niskim podawaniu sygnału przez dłuższy czas potrafi się wyłączać 

Może tu jest to samo?

• Pokaż nowe odpowiedzi