Skocz do zawartości
IGNORED

MCR-N670D czy ... prośba o pomoc w wyborze

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie w Nowym Roku.

Wszelkiej pomyślności !

Koledzy, to mój pierwszy post i od razu prośba o pomoc.

Po głowie chodzi mi cały czas Yamaha MCR-N670 (~ 3000 pln) - taki wszystkomający kombajn (WiFi , DAB , CD , głośniki w zestawie)

Ale powstrzymuje  mnie przed zakupem zagadka - przy poborze prądu 28W wzmak oddaje 2x65W.

Czy nie zabraknie temu poweru, żeby swobodnie (z zapasem mocy) i czasami głośniej zagrać (pomijam kwestie audiofilskie, mój słuch muzyczny jest taki że słyszę że coś gra cicho lub głośno , i czy ma basy i soprany )

I biorąc pod uwagę powyższe "kombinuję" też z amplitunerem + kolumny (budżet skromny do +/- 3 tysi + rezerwa na nowy gramofon --> razem do 3500-3600 zł)

I wyszły mi opcje:

1) kolumny Wilson Raptor 3 (znalazłem ofertę za ~ 1100 pln)

2) Yamaha R-N303D ~2000 zł  (R-N402D przekroczy już budżet a tego muszę uniknąć, a na wymarzone R-N602D mnie nie stać)

3) Onkyo TX-8250 (~2000-2100 zł)

4) Pioneer SX-N30AE DAB (~2000-2100 zł)

I taki zestaw sądzę, będzie miał więcej "zapasu", zagra ładniej, soczyściej i czyściej niż mini wieża MCR-N670D

Kwota ~ +/- 3000-3200 zł jest taką której nie chciałbym (i nie muszę, bo aż takim audiofilem nie jestem)  wydać na początek.

Zakładając że w grę wchodzą tylko 3 w/w amplituney na co byście się zdecydowali ?

Edytowane przez TOMtor
  • TOMtor zmienił(a) tytuł na MCR-N670D czy ... prośba o pomoc w wyborze
3 godziny temu, artur 1984 waw napisał:

Nie napisałeś jakie pomieszczenie, jak do ok. 20m2 to ta Yamaha spokojnie da radę.

No właśnie ma między 15 do 20 m2 max

I ta Yamaha MCR nadal bardzo mi się podoba (zgrabna , ma "wszystko" , teoretycznie fajna moc wyjściowa 2x65W)

Tylko obawiam się czy temu wzmacniaczowi (bierze tylko 28W z sieci) nie braknie pary żeby czasami głośniej zagrać ?

Na yt znalazłem z nią tylko kilka filmików i prawdę powiedziawszy d. to nie urywa (a porównuję z moją starą wieżą Philipsa MZ-9 która oddaje 2x50W , ale bierze już "przyzwoite" 70W).

Philips "dudni" basem, "cyka" sopranami , pokój wypełniony jest muzyką (i to lubię i do tego jestem przyzwyczajony) a ten MCR na yt gra jakoś tak "płasko" i to mnie martwi

I dlatego zacząłem brać pod uwagę w/w amplitunery + jakieś kolumny i w okolicach 3 tysi też się zamknę.

A taki amplituner który bierze z sieci 200W to rozumiem, że z większą łatwością odda te deklarowane waty.

Edytowane przez TOMtor

Za dużo teoretyzujesz, musisz podjechać do salonu i posłuchać. Ja w tym budżecie wybrałbym anglika arcama lub rozrywkowego nada. 

Musica curat cor meum et animam meam delenit

3 godziny temu, cygaret napisał:

Za dużo teoretyzujesz, musisz podjechać do salonu i posłuchać. Ja w tym budżecie wybrałbym anglika arcama lub rozrywkowego nada. 

Taki już jestem 🙂

Każda moja poważniejsza decyzja zakupowa jest świadomym i dogłębnie przeanalizowanym wyborem (tym bardziej jak mam wydać w sumie "śmieszne" dla niektórych, ale dla mnie ciężko zarobione $$ które nie spadają mi z nieba)

Nie mam u siebie salonu gdzie mógłbym spędzać czas na słuchaniu.

A nawet jak mam (bo jakiś tam mam) to w salonach są teraz pustki.

Sprzętu który mnie interesuje i który biorę pod uwagę raczej tam nie będzie.

Poza tym, wolę bazować na markach które znam i o których cokolwiek słyszałem (w kontekście ew. późniejszych napraw).

PS

Jaki "arcam" (symbol) lub "rozrywkowy nad" (symbol) masz myśli ?

11 godzin temu, TOMtor napisał:

Po głowie chodzi mi cały czas Yamaha MCR-N670 (~ 3000 pln) - taki wszystkomający kombajn (WiFi , DAB , CD , głośniki w zestawie)

A będziesz korzystał z cdeka? 

Jaki rodzaj muzyki słuchasz najczęściej? I co będzie źródłem?

Edytowane przez cygaret

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Do Soomi i Cygaret

Tak, będę potrzebował (i chciałbym korzystać) z CD.

Nazbierało mi się trochę płyt CD (ale w razie potrzeby jak kupię Yamahę R-N303D bez CD, to mam jakąś starą Mantę DVD którą mogę tymczasowo wykorzystywać)

Mam też trochę vinyli które chciałbym odświeżyć (dokupiłem nawet pre-amp DJ Pro II , niestety nie zagrał z moim starym Philipsem i starą Fonicą GS-464 więc w zaplanowanym budżecie do ~3500 pln jest też nowy gramofon)

Czego słucham ?

Wszystkiego.

Głównie leci radio FM , puszczam też muzę relaksującą , lubię posłuchać gitary w Dire Straits i pier..cia w Metallice 🙂

Michela Jarra i Oldfielda też czasami sobie puszcza a Matrixa albo Władcę Pierścieni z TV też lubiłem posłuchać podczas oglądania :)

Przy tego rodzaju rozterkach co do wydajności czy konsumpcji 😉 prądu chyba bym

zrezygnował z tego malucha i szukał nawet takiego kpl:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

27 minut temu, audioburak napisał:

Przy tego rodzaju rozterkach co do wydajności czy konsumpcji 😉 prądu chyba bym

zrezygnował z tego malucha i szukał nawet takiego kpl:

Ukryta Zawartość

No cóż.

Moje "rozterki" ma pewnie wiele innych osób.

Ktoś kto trochę "liznął" fizyki czy matematyki też się pewnie zastanawia jak sprzęt który bierze 28W oddaje 2x65W ???

Normalny sprzęt grający (wspomniana Yama R-N303D lub Onkyo 8250) z tego co czytam bierze jednak trochę więcej.

Z drugiej strony, w/g komentarzy ludzi którzy mają taką Y MCR-N670 piszą że to wystarcza do nagłośnienia pomieszczenia.

Ja mam inne doświadczenia póki co, stąd moje rozterki.

Kiedyś dawno temu miałem tzw. mini wieżę Fonici, 8010 czy coś z tym symbolem (jak ostatnio doczytałem dawała 2x12 lub 2x15W przy 8 ohm + "jakieś" Altusy "50" i to potrafiło narobić hałasu i jednocześnie zagrać przyjemnie dla ucha.

Teraz mam jakąś starą wieżę Philips MZ-9 (podobno 2x50W RMS i konsumpcja 70W) która też nieźle jak dla mnie "cyka"

Więc może moje obawy co do 2x65W (znikoma konsumpcja 28W) w Yamaszcze są nieco wyolbrzymione ?

Miałem (ale przegapiłem cholercia) okazję kupić taką MCR-N670 w Euro powystawową i posłuchać tego w domu a w razie czego oddać zgodnie z prawem.

A teraz nie posłuchałem jej i dlatego biorę też pod uwagę bardziej "dorosłe" amplitunery.

Sprzęt chciałbym kupić nowy.

Ten amplituner z linku + "jakieś" kolumny do niego są moim drugim (no może zamiennie z Onkyo 8250) drugim wyborem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez TOMtor

8010 też miałem, ale te graty, jak też większość z tego okresu miała poważne

problemy z basem. Bez dołożenia czasem pełnej "regulacji" grać nie chciały.

Są też nówki amplitunery Cambridge Audio na pewno lepsze od 8010 😉 

i dużo tańsze  .... w relacji do ówczesnych zarobków ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 3.01.2022 o 08:54, TOMtor napisał:

Witajcie w Nowym Roku.

Wszelkiej pomyślności !

Koledzy, to mój pierwszy post i od razu prośba o pomoc.

Ale powstrzymuje  mnie przed zakupem zagadka - przy poborze prądu 28W wzmak oddaje 2x65W.

Czy nie zabraknie temu poweru, żeby swobodnie (z zapasem mocy) i czasami głośniej zagrać (pomijam kwestie audiofilskie, mój słuch muzyczny jest taki że słyszę że coś gra cicho lub głośno , i czy ma basy i soprany )

I biorąc pod uwagę powyższe "kombinuję" też z amplitunerem + kolumny (budżet skromny do +/- 3 tysi + rezerwa na nowy gramofon --> razem do 3500-3600 zł)

I wyszły mi opcje:

1) kolumny Wilson Raptor 3 (znalazłem ofertę za ~ 1100 pln)

2) Yamaha R-N303D ~2000 zł  (R-N402D przekroczy już budżet a tego muszę uniknąć, a na wymarzone R-N602D mnie nie stać)

3) Onkyo TX-8250 (~2000-2100 zł)

4) Pioneer SX-N30AE DAB (~2000-2100 zł)

I taki zestaw sądzę, będzie miał więcej "zapasu", zagra ładniej, soczyściej i czyściej niż mini wieża MCR-N670D

Kwota ~ +/- 3000-3200 zł jest taką której nie chciałbym (i nie muszę, bo aż takim audiofilem nie jestem)  wydać na początek.

Zakładając że w grę wchodzą tylko 3 w/w amplituney na co byście się zdecydowali ?

Może poszukaj używki amplitunera. Ciekawą opcją jest Onkyo TX-8150, ale jego może być ciężko znaleźć. Do tego dobrał bym kolumny np Heco Aurora 300 lub Polk Audio ES20. 

Drugą opcja może być zakup wzmacniacza, ciekawą propozycją może być SMSL Q5 Pro spięty z TV po optyku, który posłuży za sygnał i do tego kolumny Melodika BL40 mk3

1 godzinę temu, S4Home napisał:

Może poszukaj używki amplitunera. Ciekawą opcją jest Onkyo TX-8150, ale jego może być ciężko znaleźć. Do tego dobrał bym kolumny np Heco Aurora 300 lub Polk Audio ES20. 

Drugą opcja może być zakup wzmacniacza, ciekawą propozycją może być SMSL Q5 Pro spięty z TV po optyku, który posłuży za sygnał i do tego kolumny Melodika BL40 mk3

Wspomniane Onkyo (wytypowałem model TX-8250) + "jakieś" kolumny to jeden z wariantów które rozważam w pierwszym poście.

Ale takich alternatywnych wariantów mam trzy: Yamaha N-R303D , wspomniane Onkyo TX-8250 i Pioneer SX-N30AE DAB.

I tu znowu pojawia się dylemat. Jeśli zdecyduję się na któryś z w/w to co będzie najlepsze ?

Używki nie wchodzą w grę.

Kupowanie osobnego wzmacniacza (+ gromadzenie reszty "akcesoriów") też odrzucam.

Sprzęt ma być jak najbardziej all in one.

Więc albo PianoCraft MCR-N670D (co do którego mam obawy) lub któryś z zestawów amplitunerów z pierwszego postu.

Ale mimo wszystko dzięki za zaangażowanie i propozycje 👍

Edytowane przez TOMtor
5 minut temu, TOMtor napisał:

Wspomniane Onkyo (wytypowałem model TX-8250) + "jakieś" kolumny to jeden z wariantów które rozważam w pierwszym poście.

Używkę okej kupisz, ale nowej nie dostaniesz, Onkyo na razie ma wakacje.

5 minut temu, TOMtor napisał:

Ale takich alternatywnych wariantów mam trzy: Yamaha N-R303D , wspomniane Onkyo TX-8250 i Pioneer SX-N30AE DAB.

Pioneer również na wakacjach, ponieważ współdzieli komponenty z Onkyo.

6 minut temu, TOMtor napisał:

Używki nie wchodzą w grę.

Z nowymi amp'ami może być spory problem, brak półprzewodników. Szukaj używki, taniej i szybciej dostaniesz.

16 minut temu, S4Home napisał:

Używkę okej kupisz, ale nowej nie dostaniesz, Onkyo na razie ma wakacje.

Pioneer również na wakacjach, ponieważ współdzieli komponenty z Onkyo.

Z nowymi amp'ami może być spory problem, brak półprzewodników. Szukaj używki, taniej i szybciej dostaniesz.

Nie mam zaufania do używanych rzeczy.

Sprzęt kupuję na lata , więc wolę nowy.

Trudno, poczekam aż pojawią się półprzewodniki i sprzęt znowu się pojawi na rynku

(że też jeszcze nikt nie wpadł na pomysł że można przeciąć cały przewodnik na pół  i mieć dwa półprzewodniki 🤭😁)

PS

W razie czego z tych trzech ampli (Y , O , P) które da najwięcej muzycznego fanu ?

Co jest najbardziej godne polecenia ?

7 minut temu, TOMtor napisał:

W razie czego z tych trzech ampli (Y , O , P) które da najwięcej muzycznego fanu ?

Jeśli ma być to V-ka i takie efektowe granie to bardziej Onkyo. Ciężko wskazać wygrany model.

W dniu 3.01.2022 o 20:44, TOMtor napisał:

Tak, będę potrzebował (i chciałbym korzystać) z CD.

No jeżeli cd będzie wykorzystywany to 670d może okazać się dobrym wyborem natomiast do tego metrażu wybrałbym elektronikę z lepszymi kolumnami niż te fabryczne yamahy. W oczekiwaniu na sprzęt może zmieni ci się trochę spojrzenie i budżet ^^

Znalazłem taki test:

https://(www).audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/yamaha-a-u671-integrated-amp-dac-review.11512/

(trzeba przed i po www usunąć nawiasy) - przepraszam Admina, sorry tylko tak da się wstawić link

amplitunera A-U671 (od MCR-N870D) czyli od teoretycznie sporo "lepszego" i droższego zestawu.

Co prawda nie znam się na wykresach "akustycznych" , poczytałem tylko recenzję i komentarze.

Ale jeśli takie "możliwości" ma  "lepszy" zestaw, to boję się sobie wyobrazić jak gra ten gorszy (A-670) z MCR-N670 🤪

Chyba jednak pójdę w kierunku:

1) Yamaha R-N303D

2) Onkyo TX-8250

3) Pioneer SX-N30AE DAB

plus "jakieś" kolumny i wydaje mi się że ten zestaw zagra sporo lepiej niż "potwór" MCR-N670 😃

Edytowane przez TOMtor

RN303 zabrzmi ciut lepiej a niż Pianocraft 670. Żeby tutaj zrobić duży skok, to musiałbyś kupić model RN602.

W przypadku Onkyo, będzie troszkę wyżej niż Pioneer 30-tka.

2 godziny temu, Soomi napisał:

Ale cd trzeba dokupić a tu jest komplet. 

CDS 303 można dokupić do zestawu (i to nie od razu przecież trzeba) Sądzę, że jednak RN303 to lepszy zakup tez w perspektywie czasu.

1 godzinę temu, Tonnii99 napisał:

Sądzę, że jednak RN303 to lepszy zakup tez w perspektywie czasu.

W perspektywie czasu to lepiej kupić rn602. 

No, ba. Oczywiście. Dziś RN303 kosztuje 2000 zł, dołożenie 1000 zł do RN602, to wejście w zupełnie inną maszynę. Nie wiemy tylko, czy przyszły właściciel może dołożyć 😛

W dniu 14.01.2022 o 16:13, Tonnii99 napisał:

Nie wiemy tylko, czy przyszły właściciel może dołożyć 😛

Może 👍

Ale nie chce.

Bo nie ma aż takiej potrzeby.

Przyszły właściciel ma węża w kieszeni (tak twierdzi żona)  😁

CD to nie problem , podłączę jakiś stary odtwarzacz DVD Manta który poniewiera się na pawlaczu i też styknie.

Kupiłem też wcześniej pre-amp DJ Pro II (niestety nie zagrał z tym co mam) więc będę go mógł wykorzystać w razie jak kupię amplituner bez wejścia PHONO i jak dokupię sensowny i w sensownych pieniądzach gramofon.

Na tę chwilę mój typ to Yamaha R-N303D plus :

- Indiana Nota Line 260X

- Elac Debut 2.0 B6.2

PS

Słuchałem, (zanim ktoś kupił w euro rtv , czyli ogromna stodoła)  MCR-N670D i później R-N303D (nie pamiętam z jakimi głośnikami w zestawie to sprzedawali) i MCR to była sieczka bez poweru , a R-N303D już dawało czadu.

Edytowane przez TOMtor

RN303 brzmi trochę lepiej i jest mocniejszy, wiec musiałeś mieć lepsze odczucia. 

A co głośników, to jest jeszcze pośrednia wersja Tesi 261. To by mogło wystarczyć.

W dniu 19.01.2022 o 16:52, TOMtor napisał:

Słuchałem, (zanim ktoś kupił w euro rtv , czyli ogromna stodoła)  MCR-N670D i później R-N303D (nie pamiętam z jakimi głośnikami w zestawie to sprzedawali) i MCR to była sieczka bez poweru , a R-N303D już dawało czadu.

Nie wiem czy odsłuch w euro jest odpowiednik wyznacznikiem jakości danego sprzętu. Dodatkowo jak słuchałeś 670d to powinieneś jej posłuchać z tymi kolumnami co 303d a nie z fabrycznymi. 

12 godzin temu, Soomi napisał:

Nie wiem czy odsłuch w euro jest odpowiednik wyznacznikiem jakości danego sprzętu. Dodatkowo jak słuchałeś 670d to powinieneś jej posłuchać z tymi kolumnami co 303d a nie z fabrycznymi. 

Na pewno nie jest to idealne miejsce do słuchania, zgadzam się.

Ale jeżeli w tych samych warunkach "odsłuchowych" (w obu przypadkach nieoptymalnych ale porównywalnych) jeden sprzęt miażdżył drugi to w warunkach domowych będzie raczej podobnie.

Niestety MCR będę miał możliwość raczej kupić tylko z głośnikami fabrycznymi (bo takie zestawy były głównie sprzedawane jak jeszcze były dostępne na rynku)

A R-N będę mógł kupić osobno i dokupić głośniki jakie zechcę.

19 minut temu, TOMtor napisał:

Niestety MCR będę miał możliwość raczej kupić tylko z głośnikami fabrycznymi

Jeżeli w grę wchodzą tylko fabryczne z mcr670d to zdecydowanie lepiej będzie dobrać kolumny do rn303d.