Skocz do zawartości
IGNORED

Prosty wzmacniacz na elementach dyskretnych- prośba o sprawdzenie poprawności schematu

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem osobą początkującą dlatego też zdecydowałem się na gotowca, przy wyborze kierowałem się małym skomplikowaniem, opampem na elementach dyskretnych (debiut) jak i faktem posiadania potrzebnych elementów. Proszę o sprawdzenie poprawności schematu i ewentualne wskazówki przy projektowaniu pcb.

Pytanie również o pasowność zamienników:

bc546 zamiana na A1266

bd139 i 140 zamiana na 2SD600, 2SB631

No i końcówki mocy czy nadadzą się i które lepsze D718+B688, toshiba 2sc3280+2sa1301, posiadam jeszcze bd911 i 912 w takiej ilości że mogę dać i po 10par na wyjściu o ile wcześniejsze się nie nadają a te "zadziałają". Oczywiście mogę kupić polecane jak i jakiekolwiek inne jeśli zaproponujecie coś lepszego ale te mam na stanie więc jeśli jest możliwość chętnie wykorzystam.

Jeszcze czy zmiana rezystora emiterowego z 0.33ohm na 0.22ohm może być (lub 0.47ohm takie mam na stanie lecz jeśli trzeba dokupię)

Trany 5,6,7,8,9  najlepiej dać na jednym radiatorze dobrze myślę?

Kolumny docelowo o rezystancji 5,5ohma czyli impedancja domyślając się pewno koło7-8ohm więc  myślę że dadzą radę,  piszę o tym byście mieli na względzie przy pomocy doborze końcówek mocy.

Schemat załączony cały opis jest tu dla zainteresowanych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy dać sobie spokój i kupić jakiś gotowy kit avt. Budowa forumowej ugody i "Klapczyńskiej" również wchodzi w grę jednak jak tu z dostępnością/projektem PCB?

Ogólnie celuje w gotowca na kombinacje jeszcze przyjdzie czas. Do tego osobno w planach coś z tripath jak i polecanym lm1875 lub 3558- pierwsze ciekawość jak w realu gra a drugie klasyk, który chyba na foum słyszał każdy prócz mnie więc i świetny punkt odniesienia w porównaniu  wzmacniaczy no i ciekawość poziomu jakości

A-AB.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, to88i napisał:

Czy dać sobie spokój i kupić jakiś gotowy kit avt. Budowa forumowej ugody i "Klapczyńskiej" również wchodzi w grę jednak jak tu z dostępnością/projektem PCB?

Jeśli sobie poradzisz z Ugodą czy Aboxem to zdecydowanie polecam. Schemat , który zamieściłeś jakoś nie wróży dobrze. Para różnicowa ok, źródło do pary ok. Niestety dalej już nie jest za dobrze, jest po prostu maksymalnie prosto przypomina mi to topologię wzmacniaczy typu Diora itp. 

7 minut temu, Krzych 2 napisał:

przypomina mi to topologię wzmacniaczy typu Diora itp. 

No, unitra raczej rzadko miała na wyjściu "shiklaya" 😉

nagrywamy.com

Godzinę temu, przemak napisał:

No, unitra raczej rzadko miała na wyjściu "shiklaya" 😉

Chyba wcale. Masz rację.

5 godzin temu, Krzych 2 napisał:

Jeśli sobie poradzisz z Ugodą czy Aboxem to zdecydowanie polecam. Schemat , który zamieściłeś jakoś nie wróży dobrze. Para różnicowa ok, źródło do pary ok. Niestety dalej już nie jest za dobrze, jest po prostu maksymalnie prosto przypomina mi to topologię wzmacniaczy typu Diora itp. 

Zapewne bym sobie poradził, jednak ten właśnie zachęcił mnie prostotą a prócz przeczytaniu kilku książek, złożeniu paru poprawnych czy nie poprawnych układów jestem żółtodziobem. Fakt że posiadam prawie wszystkie elementy, opis cały w jednym miiejscu zebrany do kupy więc chciałbym na niego postawić w razie niepowodzenia zaoszczędzę parę złotych i nerwy. Co do efektu fajerwerków się nie spodziewam. Choć skoro przekonujesz zapoznam siębliżej z ugodą. Są jakieś gotowce płytki i jakaś finalna wersja projektu?

Myślałem jeszcze o końcówkach od Reduktora Szumu gdzie prąd końcówki mocy jest sterowany opampem ciekawi mnie to rozwiązanie w praktyce jednak za głęboka woda dla mnie no i wyrzucenie ot tak sobie 500zł w przypadku niepowodzenia aktualnie nie mogę pozwolić.

51 minutes ago, to88i said:

wyrzucenie ot tak sobie 500zł w przypadku niepowodzenia aktualnie nie mogę pozwolić.

To nie idź w diy... Nauka jest droga, diy jest drogie. Jak przeliczysz poświęcony czas to pójdzie dobre auto z dymem kalafonii. Ktoś tu ma bardzo dobry tekst w stopce "diy to przyjemność grzebania w sprzętach".

Co do ugody to też (jak wielu) mogę polecić. Z płytkami jest problem bo autor obecnie chyba nie ma. Natomiast w 500pln to nawet bez obudowy się nie zmieścisz.

38 minut temu, Daniel_68412 napisał:

To nie idź w diy... Nauka jest droga, diy jest drogie. Jak przeliczysz poświęcony czas to pójdzie dobre auto z dymem kalafonii. Ktoś tu ma bardzo dobry tekst w stopce "diy to przyjemność grzebania w sprzętach".

Co do ugody to też (jak wielu) mogę polecić. Z płytkami jest problem bo autor obecnie chyba nie ma. Natomiast w 500pln to nawet bez obudowy się nie zmieścisz.

Dokładnie tak. Niestety zrobienie dobrze wzmaka będzie kosztować. Jakbym wszystko policzył co wydałem na hobby pewnie bym jeździł porządną furą lepszą od tej którą mam.

A Gaiclone? 

Bardzo dobry dla początkujących.

Nawet jeszcze Peter Daniel oferuje kity:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jar1

Do ugody płytki są aktualnie wystawione na sprzedaż na forum. 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

edit:

Zaraz poprawie skasowała mi sięwiadomość przypadkiem

Edytowane przez to88i
6 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

Dziękuję że na temat.

Cytat świetny również sprawia mi to przyjemnośćjak i wykorzystanie tego co mam, niepotrzebne wydawanie pieniędzy na coś na co jeszcze nie czuję się na siłach w uruchomieniu jasne świetny pomysł jednak może  ktoś inny mądrzejszy skorzysta 🙂

No widzisz a w tym schemacie który wrzuciłem będę bawił się za darmo bo wszystko mam na stanie 🙂

5 godzin temu, jar1 napisał:

A Gaiclone? 

Bardzo dobry dla początkujących.

Nawet jeszcze Peter Daniel oferuje kity:

Ukryta Zawartość

Dziękóweczka szukałem tej strony 🙂  Już od dawna się nastawiam by usłyszeć w końcu lm. Opinie o nim bardzo sprzeczne . Ten projekt pójdzie równolegle z ww

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, to88i napisał:

Dziękuję że na temat.

Cytat świetny również sprawia mi to przyjemnośćjak i wykorzystanie tego co mam, niepotrzebne wydawanie pieniędzy na coś na co jeszcze nie czuję się na siłach w uruchomieniu jasne świetny pomysł jednak może  ktoś inny mądrzejszy skorzysta 🙂

No widzisz a w tym schemacie który wrzuciłem będę bawił się za darmo bo wszystko mam na stanie 🙂

Dziękóweczka szukałem tej strony 🙂  Już od dawna się nastawiam by usłyszeć w końcu lm. Opinie o nim bardzo sprzeczne . Ten projekt pójdzie równolegle z ww

Podobny wzmacniacz zbudował i uruchomił od zera JohnAudioTech, w dziesiątym filmie pokazał cały schemat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam płytki do jat501 jakby ktoś chciał... Ale nie te co John na końcu ma udostępnić gerbery a jakieś z YT z kanału co koleś projektuje PCB i robi z tego filmiki. Kiedyś coś zamawiałem i domowilem 5 kompletów  ciekawości.

Mam też do lm3886 dobrej jakości z wątku z diyaudio.

50 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Mam płytki do jat501 jakby ktoś chciał... Ale nie te co John na końcu ma udostępnić gerbery a jakieś z YT z kanału co koleś projektuje PCB i robi z tego filmiki. Kiedyś coś zamawiałem i domowilem 5 kompletów  ciekawości.

Mam też do lm3886 dobrej jakości z wątku z diyaudio.

Ten jat wygląda konkretnie, solidnie i za razem stosunkowo prosto. Jakie wymiary pcb? Jak cena? W razie decyzji odkupienia prośba o przytrzymanie dwóch egzeplarzy w granicach do 2 tyg zostanie pomyślnie rozpatrzona?

No i może mieszkasz gdzieśw okolicy (małopolskie Olkusz) odbiór osobisty bym preferował ponieważ bankowość jako że jest zima to i zamrożona XD  Jasne jak i przelew tylko w grę wchodzi zawsze mogę zrobić go z poczty lub od koleżanki lub innej koleżanki to już kwestia dogadania.

Dodatkowo pytanie za 100 punktów jak z dostępnością tych toshib widze że ich wiele lata mam na myśli czy są walone?

No i kolejne przy tej konstrukcji myślę iż warto sparować końcówkę. Mam rację czy racvzej przerost formy nad treścią?

Ogólnie sporo projektów w planach jednak myślę że trzeba iść za ciosem. kolejny miał być tripath lub coś prostego na polówkach. Jednak coś czuje w kościach że Jat przy solidnym podejściu do tematu czymś jest w stanie zaskoczyć. Lubię niespodzianki i odsłuchy u siebie 🙂

Co do tematu lece ze schematem na pająku to taki niedzielny projekt for fun. Będzie również przeznaczony do testowania różnych rzeczy i zmian obserwując jak wpływają na dźwięki podstawowe parametry pracy

6 godzin temu, to88i napisał:

Już od dawna się nastawiam by usłyszeć w końcu lm. Opinie o nim bardzo sprzeczne . Ten projekt pójdzie równolegle z ww

Nowy gra wow , po wygrzaniu dużo traci .Bardzo niewiele konstrukcji z LM zasługuje na miano GainClone ( klona wzmacniacza GainCard), znakomita większość to po prostu ... konstrukcja z LM, w niczym nie nawiązująca do idei GC

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

13 minutes ago, to88i said:

Ten jat wygląda konkretnie, solidnie i za razem stosunkowo prosto.

Ukryta Zawartość

to jest to pcb - ale nie sądzę, żeby było chociaż testowane... jakoś w ciągu paru tyg John pewno udostępni gerbery w 100% sprawdzone a przynajmniej tu się zarzeka:

Ukryta Zawartość

może warto poczekać - te pierwsze mogę wysłać paczkomatem w cenie paczkomatu jak masz ochotę się pobawić - tak tylko i wyłącznie przelew i paczkomat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

można tak , tanio i zagra bardzo dobrze

Ukryta Zawartość

ten też bardzo dobry

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minutes ago, Bogdan said:

Ukryta Zawartość

można tak , tanio i zagra bardzo dobrze

miałem to nap140, dokładnie to - wytrzymało miesiąc i zjarały się podróbki 2sc2922

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Daniel_68412

na koniec na scalakach Tda7293 , ale też wart uwagi i zbudowania - bardzo przyjemne brzmienie

naima można robić na pcb z ali a na pewnych częściach np. z tme , robiłem go i grał super

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

39 minutes ago, Bogdan said:

naima można robić na pcb z ali a na pewnych częściach np. z tme , robiłem go i grał super

Co zamiast 2922?

1 hour ago, Bogdan said:

na koniec na scalakach Tda7293 , ale też wart uwagi i zbudowania - bardzo przyjemne brzmienie

- chyba mi umknely Twoje wrazenia z odsluchu wzm. TDA7293 na kilku kosciach rownolegle. Spodziewalem sie soczystszego basu, a jak reszta pasma  Ci zagrala?

22 hours ago, Krzych 2 said:

Schemat , który zamieściłeś jakoś nie wróży dobrze. Para różnicowa ok, źródło do pary ok. Niestety dalej już nie jest za dobrze, jest po prostu maksymalnie prosto przypomina mi to topologię wzmacniaczy typu Diora itp. 

Tak, mi tez przypomina Harman Kardona HK330c, ktorego lekko lampowe brzmienie nadal zadziwia przy tak prostej konstrukcji. Osadzam razem z oryginalnym schematem przedwzm. reg.

50-latek. Szacun.

Ukryta Zawartość

preamp.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bardzo fajny i mocny mosfet ode mnie na koniec

Ukryta Zawartość

dźwiękowo stawiam na ten

Screenshot_20220102-171259_Samsung Internet.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 1.01.2022 o 15:00, to88i napisał:

Schemat załączony cały opis jest tu dla zainteresowanych

Chyba nikt nie był zainteresowany.

To wzmacniacz w klasie A, więc będą potrzebne bardzo duże radiatory i spory zasilacz.

Skoro jesteś początkujący, poszukaj coś podobnie prostego, na podobnych częściach, ale w klasie B.

Dla tranzystorów porównuj parametry z not katalogowych i dojdziesz, co z czym można zamienić.

Najważniejsze: moc, rozkład wyprowadzeń, obudowa, prąd kolektora, napięcie kolektor - emiter, częstotliwość graniczna, no i pnp czy npn.

Rezystory emiterowe można zwiększyć kosztem niewielkiej utraty mocy wzmacniacza, zmniejszyć też można, ale może być problem 

ze stabilnością pracy (ale niekoniecznie).

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]