Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór głośników do Yamaha R-N803D

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Stoję przed wyborem kolumn stereo w cenie około 10tys.

Lubię wysokie tony.

Głośniki będą grały z amplitunerem Yamaha R-N803D.

Wytypowałem:

1. Heco Celan Revolution 7

2. Focal Aria 926

3. Dali Opticon 8 mk2

Co polecilibyście z powyższych typów?

Z góry dzięki za porady!

Szkoda tych kolumn do Yamahy RN803D, wyciągnie z nich 50% możliwości. Sprzedaj ją i część kasy z kolumn dołóż do wzmacniacza. 

Nie słuchaj Kolegi - w swojej cenie to b.dobry amplituner, chociaż oczywiście wzmacniacz zagra lepiej, ale na korzyśc 8-3D przemawia to, że jest to absolutnie kompletne urządzenie, sensownie grające w - jeszcze - małych pieniądzach, jak na dzisiejsze standardy cenowe nowego sprzetu. Wracając do Twojego pytania - grały u mnie długo z KEF R300, troche z czymś ze stajni Cabasse i STX Electrino 150. Do R300 było za słabo, bo to jednak amplituner. Ja ... zainteresowałbym się do tego amplitunera np. kolumnami polskiej manufaktury BMN (te największe monitory), albo własnie czymś ze stajni STX. Słuchałem też raz w salonie z Dali Rubicon i z 803D było b.dobrze, ale to za dobre monitory do tego ampplitunera. Poszukaj zresztą wśród postów tu na forum sprzed 2/3 lat - była masa wątków o 803D. Pozdr., bo to fajny amplituner.

W zasadzie to jeszcze jej nie kupiłem ale nie wyrobię finansowo na droższy wzmacniacz a 803D wydaje się całkiem dobra w tej półce cenowej.

Zawsze chciałem mieć dobre granie z pewnym zapasem...

Sam już nie wiem...

2 minuty temu, artur 1984 waw napisał:

Nie słuchaj Kolegi - w swojej cenie to b.dobry amplituner, chociaż oczywiście wzmacniacz zagra lepiej, ale na korzyśc 8-3D przemawia to, że jest to absolutnie kompletne urządzenie, sensownie grające w - jeszcze - małych pieniądzach, jak na dzisiejsze standardy cenowe nowego sprzetu. Wracając do Twojego pytania - grały u mnie długo z KEF R300, troche z czymś ze stajni Cabasse i STX Electrino 150. Do R300 było za słabo, bo to jednak amplituner. Ja ... zainteresowałbym się do tego amplitunera np. kolumnami polskiej manufaktury BMN (te największe monitory), albo własnie czymś ze stajni STX. Słuchałem też raz w salonie z Dali Rubicon i z 803D było b.dobrze, ale to za dobre monitory do tego ampplitunera. Poszukaj zresztą wśród postów tu na forum sprzed 2/3 lat - była masa wątków o 803D. Pozdr., bo to fajny amplituner.

Co poleciłbyś do tej Yamahy w cenie ok. 10tys.?

Muszą być podłogówki z wyrazistą górą. Salon 25mkw ale będą stały w odległości 2,5 metra od siebie (taki układ wnętrza,  niestety).

Już od Quadrali Rhodium z dobrą aluminiową wysokotonówką przez parę modeli

B&W po np. Audiovector QR3 na wstędze, albo coś z Monitor Audio.

Wyrazista góra jest oczywiście w wielu modelach Klipscha, więc wybór jest spory

i rozpiętość cenowa od 3 do 9 tys ... chyba, że jak w ogłoszeniach - 10 tys za szt 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, artur 1984 waw napisał:

Nie słuchaj Kolegi - w swojej cenie to b.dobry amplituner,

Wiem, że to dobry amplituner bo miałem go przez 1,5 roku. Grał z Kef Q750 czyli kolumny dużo poniżej budżetu. Bardzo dobrze radził sobie z tymi kolumnami ale dopiero rozwinęły swoje możliwości z CA 851A  a obecnie Icepower 1200AS + pre lampowe. 

Dobrze rozumiem, chcesz kupić kolumny za 10k do ampli... stereo za 3 ? Piszących, że to dobry sprzęt nie aż to miałem na myśli.

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka

No to co kupić pod głośniki za około 10tys.?

Chciałbym kompletne urządzenie (z usb, bluetooth, przesyłanie plików itp). 

Obstaję przy Yamaha, ewentualnie Marantz?

Do tej Yamahy 803d pasują kolumny Pylon Audio - seria Sapphire lub lepiej Diamond. Podjedź do jakiegoś salonu i posłuchaj. 

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

Dobry pomysł - mocy wystarczy i czytelna góra pasma - ale czy wystarczająco 

"wyrazista" - to sam będziesz wiedział, ale po posłuchaniu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

34 minuty temu, audioburak napisał:

Dobry pomysł - mocy wystarczy i czytelna góra pasma - ale czy wystarczająco 

"wyrazista" - to sam będziesz wiedział, ale po posłuchaniu.

No to co wybrać z wyrazistą górą za ok 10tys.??

B&W właśnie należą do grupy kolumn z czytelna górą - patrz #5, gdzie wymieniłem

kilku producentów i ich linii, z których można coś wybrać w zależności od chęci pozbycia się

większej czy mniejszej części konta 😉 

27 minut temu, audioburak napisał:

B&W właśnie należą do grupy kolumn z czytelna górą - patrz #5, gdzie wymieniłem

kilku producentów i ich linii, z których można coś wybrać w zależności od chęci pozbycia się

większej czy mniejszej części konta 😉 

Chyba zdecydyję się na odsłuch N803D z B&W 603...

Choć są jeszcze B&W 703 S2.

Co o nich sądzisz?

To już trzeba dopasowywać do upodobań i wielkości wnętrza, bo są ludzie słuchający

małych monitorków w 30 m2, a są tacy, co wstawiają półtorametrowe kolumny

na wooferach 25 cm do 12 m2 więc trudno tu coś radzić.

Jest jeszcze jedna zasłużona w dziedzinie wyrazistej góry pasma - Paradigm i może

z jej oferty też coś by było do porównania z B&W. Np. z serii Premier czy Prestige.

Godzinę temu, Bartol_b napisał:

Chyba zdecydyję się na odsłuch N803D z B&W 603...

Jak kupowałem tę Yamahę to zestawienie z 603kami mi się podobało, grało fajnie z wykopem. Natomiast salon nie chciał pożyczyć głośników do domu i zrezygnowałem na rzecz KEFów.

18 minut temu, audioburak napisał:

To już trzeba dopasowywać do upodobań i wielkości wnętrza, bo są ludzie słuchający

małych monitorków w 30 m2, a są tacy, co wstawiają półtorametrowe kolumny

na wooferach 25 cm do 12 m2 więc trudno tu coś radzić.

Jest jeszcze jedna zasłużona w dziedzinie wyrazistej góry pasma - Paradigm i może

z jej oferty też coś by było do porównania z B&W. Np. z serii Premier czy Prestige.

Dzięki bardzo!

Panowie, dziękuję za zainteresowanie i Wasze opinie.

Trochę rozjaśniliście mi w głowie:)

Spróbuję odsłuchu w zestawieniu N803D+B&W.

Gdyby ktoś z Was miał jeszcze jakieś spostrzeżenia, to bardzo proszę o wpis!

Życzę wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku!