Skocz do zawartości
IGNORED

Dociążyłem kolumny podłogowe...

pawelo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tochę sie pobawiłem dzisiaj po południu róznymi ustrojami w moim pokoju odłsuchowym, postanowiłem również posadzić na kolumny kilka kilogramów książek i innych albumów ze zdjęciami :-)

O ile dociążanie monitorów czy stosowanie ciężkich, wypełnionych piaskiem czy innym ołowiem podstawek jest powszechnie znane, nie za wiele można spotkać opini ludzi, którzy dociążają swoje podłogowce. Kolumn tego typu przystosowanych fabrycznie do dociążenia też jest niewiele i chyba nie są zbyt popularne?

Trafiłem również na tym forum na dodatkowe wytłumianie podłogowych kilogramami mat bitumicznych co w jakimś stopniu poprawiało sztywność konstrukcji jak również eliminowało rezonanse.

Mój eksperyment był bardzo prosty. Dokładałem po kolei na każdą kolumnę po cięzkiej książce a potem nawet ciężkie albumy ze zdjęciami. (encyklpoedii w domu brak, to przez ten internet ;-) )

Słuchałem, słuchałem, słuchałem...

A potem zdjąłem te ciężary z kolumn i repeat z utworami.

Różnica była słyszalna od razu. I już nie chciałem słyszeć takiego dźwieku. "Ciężary" wróciły na kolumny i rozpoczęło się delektownie dźwiękiem. Grałem koncert narodów vivaldiego pod savallem, la stravaganze, giuliano carmignola'e z orkiestrą i drugi koncert bacha cafe zimmemann. Nie mogłem na koniec odmówić żonie właczenia diany krall :-)

A co dokładnie się zmieniło w dżwięku?

Zmieniło się bardzo dużo. Każdy instrument wydawał się dwa razy większy i trochę szybszy niż wcześniej. Zupełnie inaczej narastało tempo, wybrzmiewnia były tręściwsze ale nadal szybkie. Wysokie trochę złagodniały albo raczej środek trochę się zrobił wyraźniejszy a góra nadal śpiewała ale już słyszalnie łagodniej dla ucha. Najciekawsze wrażenia miałem z obserwacji głębi środka. Zapanował pewnego rodzaju pozadek a instrumenty nabrały wyraźniejszej lokalizacji nie tracąc przy tym swojej aury i otaczającego je powietrza. Środek naprawdę już zaczynał budować dość glębokie plany co przy poprawie rytmu wywarło na mnie ogromne wrażenie.

O ile scena nie uległa znacznemu poszerzeniu to po raz pierwszy usłuszłem sufit ze 4m nad głową a nie jak jest normalnie 2.7m... Dziwne wrażenie prawda ?

O znikneciu głośników z pokoju nie było mowy, był bardziej oderwany ale do zniknięcia jeszcze kawałek. Natomiast na sam koniec, po właczeniu Diany - głośników nie było. Temptation zrobiło wrażenie!

Ciekaw jestem co o tym sądzicie i jak wyglądają Wasze doświadczenia z dociązaniem kolumn podłogowych.

Ja musze poszukać jakiegoś kamieniarza, żeby mi ładne granity wykroił...

Pozdrawiam

Paweł

Jestem tu nowy więc się przywitam ;)

Moje Symphony 8.2 podłogowce sa dociążone marmurem 5cm. Leżą na "prittfixie". A stoją na kolcach na granicie grubości 7cm. Zauwazone zmiany w odsłuchu są porównywalne do Twojej opinii. Nawet jak przyniosłem Eltaxa Liberty 1+ to po dociążeniu dało się ich słuchać. Oferowały większą dynamikę i słodszą barwę dźwięku. Już nie mówiąc o stereofonii.

Tez sie zastanawiam nad takim zabiegiem, ale powiedzcie mi jak zainstalowac taka plyte kamienna na kolumnie zeby była ona stabilna (zeby nie spadla na głowe bratankowi) i zeby w razie czego mozna bylo ja zdeinstalowac bez szkody dla wyglądu kolumny.

u mnie rowniez przynioslo to podobna poprawe.z tym,ze jednoczesnie pojawily sie granity nad i pod kolumnami wiec nie wiem co dalo wieksza zmiane.podklejone sa podkladkami gumowymi zrobionymi z tloczkow od strzykawek;))

U mnie wrażenia podobne, do tego dodałbym lepszą lokalizację instrumentów.

>annawroc: z braku gustownych granitowych "czapeczek" wyjąłem cokoły spod kolumn i położyłem je na kolumnach. Poprawa była dużo większa po dociśnięciu, niż po postawieniu kolumn na cokołach.

Witam

Wiem że są kolumny ze specjalnymi komorami do wrzucania dociążania, jest to chyba bezpieczniejsze niż kawał kamienia który faktycznie dziecku może spaść na głowę. Co jest najlepsze do wypełnienia: ołów czy coś innego podobno piasek absorbuje wilgoć?

Pozdrawiam

Swego czasu szukałem ołowiu do wypełnienia podstawek. Przychodzi mi do głowy taki pomysł: skrzyneczka drzewniana na wymiar kolumny, w szrodku... ołów z ciężarków do wyważania kół od wulkanizatora po 20 zł za wiaderko. Tylko warto powyrywać z nich stalowe blaszki do mocowania ciężarków do kół.

Wydaje mi się, że dociążenie wewnątrz kolumny nie da takiego efektu jak ciężar na wierzchu, a to z tego względu, że ciężar na górze obudowy powoduje dodatkowe naprężenia w ściankach bocznych. W przypadku tanich kolumn, kiedy ścianki są cienkie, naprężenie ścian bocznych powoduje ich dodakowe usztywnienie - stąd poprawa brzmienia, większa niż w przypadku cokolików, albo ciężaru wewnątrz.

Cokoły cokolami, a kolumna i na nich moze sobie podskakiwac, stad polepszenie, gdy dociazy sie ja od gory. Idac dalej tym tropem, idealnie by bylo, gdyby kolumna byla zespolona z podstawami ;). Stad te mozna zroumiec podklejanie kolumn do podstaw. Z drugiej strony, widzial ktos kolumny z podstawami wykonane jako monolit, badz mocno zespolone? ;). Gdyby tak z kamienia takie cos wyciosac ;)).

Czy może mi ktoś powiedzieć gdzie można nabyć takie "obciążniki" do głośników Widziałem takie w sklepie przyodsłuchu ok 7 kg jeden (na oko) wykonane jako poduszeczka na głośnik w srodku był chyba piasek czy cos takiego. Widziałem kiedyś na allegro piasek kwarcowy ale nie miałem kasiorki :) a gość chcial ~30zl za 5 kg woreczek. Może ktoś wie gdzie takie coś dostać i ile można (w granicach rozsądku) wydac.

Pozdrawiam.

Tanio piasek (suszony, kwarcowy, ...) mozna kupic w kopalni piasku (o ile prowadzi sprzedaz), badz u sprzedawcy "najblizej nich". Tam mozna worek 25kg dostac za ok. 10zł. Jesli kupicie "piasek audiofilski", badz chocby w zoologicznym, to zostaniecie zrobieni w balona na cenie ;).

Grys bazaltowy powinien być lepszy - patrz pod

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

A propos grysu -ta firma poniżej ma go w hurcie ale 20kg detalicznie też dadzą po śmiesznej cenie. Ja tam nie dotarłem, do zoologa było bliżej :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tej firmie kiedyś pytałem o śrut ołowiany

Ukryta Zawartość

Zdaje się że mówili całkiem sensownie.

Ukryta Zawartość

Rotor, 18 Lut 2005, 14:35

>O przepraszam! W zoologicznym można tanio kupić żwirek kwarcowy, wysuszyć i jest git [...] cena była chyba 3.50 za worek ok 3kg.

To jest tanio? ;). To popatrz na to:

Ukryta Zawartość

Wedlug cennika: piasek - 20zl za tone, grys bazaltowy 36zl za tone.

Wiec proste obliczenie ceny z zoologicznego daje: 1160zł za tone ;). Przebitka 58'osmio krotna ;) (tak liczac bez uwzglednienia roznych drobiazgow nakladajacych sie na cene, ale to niewiele zmienia :) ).

Ukryta Zawartość

Tak, tak, najlepiej zmienić kolumny na takie, co zagrają dopiero obciążone 50 kg marmuru, podłączone do 2x droższego wzmacniacza 3x droższym kablem i po tuningu u McGyvera ;-)

No to ja tez dalem sie namowic i rzucilem pare ksiazek. Roznica jest slyszalna. Szczegolnie na srednicy. Wiec trzeba bedzie kupic granity na wierzch:P pod spodem juz mam :D Z tego co wyliczylem kosz granitu 20x22x5 wypolerowanego i dobrze wygladajacego to koszt 80 - 100 zl za pare. Mysle jednak ze warto. U mnie roznica jest slyszalna wiec nie ma sie co zastanawiac....a moze 7 cm granitu... zamiast 5..... ;)

Zalaczam prz okazji fotke cokolow pod kolumnami jakie mam:)

[obrazekLUKASZ-265013_1.jpg] [obrazekLUKASZ-265013_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3323-100009717 1170264646_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NIjaki!!! napisałeś:

"To jest tanio? ;). To popatrz na to:

Ukryta Zawartość

Wedlug cennika: piasek - 20zl za tone, grys bazaltowy 36zl za tone."

Zapomniałeś o jednym szczególe -"ceny loco Kopalnia" :)

Ogólnie jest tak -potrzebujesz max 6 kg żwiru piasku czy czegokolwiek i będziesz zasuwał do kopalni? nawet maluchem na gaz wyszłoby mnie drożej a poza tym nie mam tyle czasu. Kupujesz żwirek, cały biznes kosztuje Cię 7zł a całą sprawę załatwiasz w drodzę z pracy do domu i już. A jak ktoś chce się pobawić jedzie na skład np na ul Zatorze w Warszawie gdzie sam się wybierałem ale było mi nie po drodze i odpiściłem.

Annawroc -to był rzeczywiście b. dobry interes w porównaniu z cenami miłościwie nam panującymi w okolicach Wawy. O ile wydanie 100 zł na kamienie można w kategoriach bezwzględnych nazwać dobrym interesem.

Ukryta Zawartość

Rotor

Oczywiscie, ze po kilka kg piasku nie bedziesz jezdzil do kopalni, ale gdy juz trzeba 25kg i wiecej to kto wie co lepsze.

Ale chodzilo mi i tak o to, zeby wskazac gdzie jeszcze robia w balona i gdzie mozna oszczedzic zamiast dawac sie cyckac. A niech po przetransportowaniu przebitka z 50'siecio krotnej spadnie nawet na 30'sto krotna, i tak zlodziejstwo ;).

A dla tych, ktory chca cos u kamieniarza zamawiac - dobra rada. Zamiast gadac mu o wykonaniu czegos, raczej szukajcie takiego, ktory bedzie sie chcial pozbyc odpadow. Ja od dzisiaj jestem posiadaczem nowych standow, w calosci wykonanych z granitu, nawet mam dwukolorowy wzorek, zeby bylo ladniej, a cena jakby nie hi-fi, patrzac po cennikach ;). Dla przykladu ten rzemieslnik mi "policzyl" dla przykladu, dwie plyty na cokoly, oszlifowanie, za circa 50zl, bo i tak ma takie kawalki jako odpady.

• 3 lata później...

co powiecie na to

Ukryta Zawartość

post-18322-100000876 1214131295_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.