Skocz do zawartości
IGNORED

Problem ze słabą jakością streamingu Deezer, Tidal , a wybór docelowego źródła

Rekomendowane odpowiedzi

56 minut temu, danadam napisał:

Na podstawie porównania w tamtym wątku, to nie potrzebujesz DACa tylko raczej jakiś equalizer, albo inny podobny efekt jaki używają w tym radiu. Żaden DAC nie da ci +5 dB na basie, które najwyraźniej preferujesz.

hmmm, przecież nie zmienię wymaka na taki z regulacją, to było by przegięcie 🙂

Muszę posłuchać innego DAC, może jakimś cudem znajdę coś co mi bardziej podpasuje.  Chyba, że znasz coś takiego. Ewentualnie dodatkowy sub, choćby jakiś mały REL moze by pomógł

Edytowane przez DAWH
Godzinę temu, danadam napisał:

Na podstawie porównania w tamtym wątku, to nie potrzebujesz DACa tylko raczej jakiś equalizer, albo inny podobny efekt jaki używają w tym radiu. Żaden DAC nie da ci +5 dB na basie, które najwyraźniej preferujesz.

"Podobny efekt" to w najtańszej wersji jakaś dyszka 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

2 godziny temu, DAWH napisał:

a  muzyka grana z Tidal mnie w ogóle nie wciąga, pomimo, że pod kątem "audiofilskim" brzmienie jest lepsze. 

Tidal to zamiennik dla płyty, powinien brzmieć tak jak płyta czyli plik z płyty i z Tidal-a powinien być identyczny, oczywiście bez MQA. Radio to inny rodzaj prezentacji, każda stacja może mieć swoje wyróżniające ją z tłumu preferencje ustawienia. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W dniu 27.12.2021 o 15:36, sebgla napisał:

Mam odtwarzacz CD LECTOR CDP707 oraz również DAC LECTORA (poprzez którego słucham Tidal z Bluesounda Node 2i). Tidal nie umywa się do płyt CD, używam go do słuchania od czasu do czasu w tle. Jak ma być genialnie dźwiękowo to CD 🙂. Takie moje zdanie. Buduję płytotekę od lat i jeszcze długo będę budował. 

Nie odkryłeś Ameryki, że Node to szajs

Nie wiem czy autor tematu będzie wiedział najlepiej 🙂ale miał bym dosyć ciekawą opcję do sprawdzenia. I to bez wydawania nawet 1pln. Na urządzeniu który posiada. 

6 godzin temu, DAWH napisał:

przecież nie zmienię wymaka na taki z regulacją, to było by przegięcie

Dlaczego? Przecież wolisz dźwięk z podbitym basem. Pokręcisz gałą i będzie jak lubisz.

2 godziny temu, trueman napisał:

Nie wiem czy autor tematu będzie wiedział najlepiej 🙂ale miał bym dosyć ciekawą opcję do sprawdzenia. I to bez wydawania nawet 1pln. Na urządzeniu który posiada. 

Jestem otwarty na propozycje 🙂

12 minut temu, marek.pap napisał:

Dlaczego? Przecież wolisz dźwięk z podbitym basem. Pokręcisz gałą i będzie jak lubisz.

A skąd wiesz co ja lubię? To że streaming mi nie pasuje to nie powód żebyś mi mówił co lubię 🙂

Czy makro dynamika to dla ciebie tylko podbity bas? 

Gdybym lubił podbity bas to takie kolumny bym kupił. Swoją drogą myślisz że twój system, włącznie z kolumnami gra idealnie równo i żadnego pasma nie podbija? 😆

Gość

(Konto usunięte)

DAWH, jakieś niecałe pół roku temu testowałem u siebie, a nawet w końcu kupiłem, a niedawno szczęśliwie sprzedałem dość drogi dac, który miał mi polepszyć granie z CD. Grał inaczej nieco, ale czy lepiej? Jednocześnie chciałem sprawdzić czy i na ile poprawiła się jakość streamingu przy użyciu bridga ze średniej półki. Sprzedałem wszystko ze stratą. Nie będę szedł w tym kierunku póki co. Będę kontynuował kolekcję płyt cd i jednocześnie będę ciułał na przyzwoity gramiak. Brat właśnie wypieprza cały budżetowy streaming na rzecz winyli. Nie zarzucę zbierania płyt cd, ale może najwyższy czas (jestem blisko 60 tki) powrócić do źródeł? Skoro podoba się Tobie brzmienie winyli, to je zbieraj. Jak rozumiem, jesteś młodym człowiekiem. Ani się obejrzysz, a nie będziesz miał na nie miejsca, ale za to frajda i zadowolenie Twoje. Idź za swoim głosem. Dobre granie ze streamingu kosztuje  duże pieniądze (może to i sprawa popytu, mody?), mz. Powodzenia.

1 godzinę temu, DAWH napisał:

Jestem otwarty na propozycje 🙂

A skąd wiesz co ja lubię? To że streaming mi nie pasuje to nie powód żebyś mi mówił co lubię 🙂

Czy makro dynamika to dla ciebie tylko podbity bas? 

Gdybym lubił podbity bas to takie kolumny bym kupił. Swoją drogą myślisz że twój system, włącznie z kolumnami gra idealnie równo i żadnego pasma nie podbija? 😆

Jakiego masz Daca? 

Edytowane przez trueman
23 minuty temu, pantagruel napisał:

DAWH, jakieś niecałe pół roku temu testowałem u siebie, a nawet w końcu kupiłem, a niedawno szczęśliwie sprzedałem dość drogi dac, który miał mi polepszyć granie z CD. Grał inaczej nieco, ale czy lepiej? Jednocześnie chciałem sprawdzić czy i na ile poprawiła się jakość streamingu przy użyciu bridga ze średniej półki. Sprzedałem wszystko ze stratą. Nie będę szedł w tym kierunku póki co. Będę kontynuował kolekcję płyt cd i jednocześnie będę ciułał na przyzwoity gramiak. Brat właśnie wypieprza cały budżetowy streaming na rzecz winyli. Nie zarzucę zbierania płyt cd, ale może najwyższy czas (jestem blisko 60 tki) powrócić do źródeł? Skoro podoba się Tobie brzmienie winyli, to je zbieraj. Jak rozumiem, jesteś młodym człowiekiem. Ani się obejrzysz, a nie będziesz miał na nie miejsca, ale za to frajda i zadowolenie Twoje. Idź za swoim głosem. Dobre granie ze streamingu kosztuje  duże pieniądze (może to i sprawa popytu, mody?), mz. Powodzenia.

I o to chodzi producentom vinyliwo-plastikowych śmieci aby grać na nostalgicznych nutach i ciągnąć z karty

Gość

(Konto usunięte)

Jak tam sobie uważasz. Ja piszę o swoich doświadczeniach. I tyle.

Cytat

12 minut temu, SigSauer napisał:

I o to chodzi producentom vinyliwo-plastikowych śmieci aby grać na nostalgicznych nutach i ciągnąć z karty

Wiesz, na tych "śmieciach" część z nas się wychowała, i nie uważam to za jakąś ujmę. Nie ma powodu nas obśmiewać, a streaming nie zbliża się do średniej klasy winylu i przyzwoitego CD. Mz.

Edytowane przez pantagruel
10 minut temu, SigSauer napisał:

Skąd ten sarkazm u Ciebie? Nie ma co wieszać psów na ludziach którym gramofon sprawia frajdę, a takich ludzi przecież jest wielu. Sam miałem gramofon i osobiście uważam, że właśnie winyle dawały mi wtedy więcej frajdy niż streaming obecnie. 

1 godzinę temu, pantagruel napisał:

Jak tam sobie uważasz. Ja piszę o swoich doświadczeniach. I tyle.

Wiesz, na tych "śmieciach" część z nas się wychowała, i nie uważam to za jakąś ujmę. Nie ma powodu nas obśmiewać, a streaming nie zbliża się do średniej klasy winylu i przyzwoitego CD. Mz.

Nie obśmiewam, uświadamiam Ci tylko mechanizmy socjotechnicze marketingowców grających na takich emocjach jak "część z nas się wychowała"

A to co napisałeś o streaming'u świadczy tylko o Twojej indolencji i braku kompetencji i doświadczeń w obszarze streaming jako źródło

Ale chętnie poznam argumenty, na których  opierasz swoją opinię

2 godziny temu, DAWH napisał:

Skąd ten sarkazm u Ciebie? Nie ma co wieszać psów na ludziach którym gramofon sprawia frajdę, a takich ludzi przecież jest wielu. Sam miałem gramofon i osobiście uważam, że właśnie winyle dawały mi wtedy więcej frajdy niż streaming obecnie. 

Rzuciliście się na mnie jak szakale z jedynym argumentem jakim jest nostalgia 

Ale to audio forum i tu priorytem jest dźwięk a nie tęsknota do beztroskich lat licealno-studenckich

Winyl to tylko rytuał, poza tym szum igły, trzaski, fluttering, ograniczny zakres częstotliwości,ciągła regulacja, wyważanie i inne "zabiegi" i biedrowe placki żeby zapełnić półki

Ale hejt stream'u na poziome dyskusji przedszkolaków "bo tak"

Załośnie infantylne 😜

Ja słucham winyli, płyt CD, taśm magnetofonowych, radia, Tidal-a i każda z tych form mnie cieszy bez niezdrowej fiksacji na wyłącznie jednym nośniku i negowaniu istnienia pozostałych. Polecam luźne podejście do tematu, w końcu chodzi o przyjemność obcowania z muzyką w takiej czy innej formie.

Gość

(Konto usunięte)

Nikt na nikogo nie skacze. Dyskutujemy o źródłach. Napisałem, że chciałem sprawdzić, czy z dobrego daca (rt project dac one plus bridge lindemann) dźwięk będzie tej klasy co z mojego cd? Jednocześnie miałem nadzieję, że dac podniesie jakość odtwarzania z cd. Stwierdziłem, że chyba jakość streamingu z tidal hifi jest słaba, skoro z płyty nadal jest lepiej. Sam kompakt z dackiem grał inaczej, bardziej gładko, ale też i mniej rozdzielczo. Wobec tych wątpliwości, postanowiłem wycofać się z tego. Poczekam jeszcze kilka lat, może wtedy zrobię następne podejście. 

A jeśli chodzi o winyle, to żadne resentymenty, tylko właśnie powrót do zacnego źródła, które dawno temu porzuciłem właśnie poprzez to, że dałem się nabrać na bełkot o fenomenie płyt i odtwarzaczy cd. Wtedy rozdałem praktycznie swój system analogowy i od dawna tego żałuję. Teraz, kiedy jest coraz większy dostęp do płyt winylowych, czasem myślę, że już lepszy niż do cd, zamierzam po prostu wrócić do tego b. dobrego źródła. 

W dniu 29.12.2021 o 20:06, pantagruel napisał:

streaming nie zbliża się do średniej klasy winylu i przyzwoitego CD. Mz.

Nie pisz kolego takich głupot. 

Dobrze,, spasowane" klocki ( źródło/dac/piec /kolumny ) i pewnie w jakimś minimalnym stopniu ale jednak kable, są gwarantem znakomitego dźwięku ze streamingu. Wiem bo mam taki dzwiek😀  

12 godzin temu, pantagruel napisał:

Nikt na nikogo nie skacze. Dyskutujemy o źródłach. Napisałem, że chciałem sprawdzić, czy z dobrego daca (rt project dac one plus bridge lindemann) dźwięk będzie tej klasy co z mojego cd? Jednocześnie miałem nadzieję, że dac podniesie jakość odtwarzania z cd. Stwierdziłem, że chyba jakość streamingu z tidal hifi jest słaba, skoro z płyty nadal jest lepiej. Sam kompakt z dackiem grał inaczej, bardziej gładko, ale też i mniej rozdzielczo. Wobec tych wątpliwości, postanowiłem wycofać się z tego. Poczekam jeszcze kilka lat, może wtedy zrobię następne podejście. 

A jeśli chodzi o winyle, to żadne resentymenty, tylko właśnie powrót do zacnego źródła, które dawno temu porzuciłem właśnie poprzez to, że dałem się nabrać na bełkot o fenomenie płyt i odtwarzaczy cd. Wtedy rozdałem praktycznie swój system analogowy i od dawna tego żałuję. Teraz, kiedy jest coraz większy dostęp do płyt winylowych, czasem myślę, że już lepszy niż do cd, zamierzam po prostu wrócić do tego b. dobrego źródła. 

Czytając Twoje wcześniejsze wpisy i aktualne nt. streamingu trudno doszukać się znamion dyskusji

Stwierdzasz tylko, że stream jest be i drapaki są galaktycznie wspaniałe 

Z tym, że masz deprecjonujesz stream, mając o nim blade pojęcie ale to taka powszechna i w sumie nieszkodliwa przypadłość, kwitowana przez otoczenie machnięciem ręki...

od razu napiszę, że nie czytałem dokładnie całych 3 stron tęgi tematu bo po latach tu już trochę mi się nie chce tyle czytać. 

do rzeczy: u mnie na naimie tidal brzmi bardzo dobrze. zatem nie rozumiem problemu. własne pliki (ripowane osobiście do wav) brzmią marginalnie lepiej. ale tidal daje dużo radości. może warto nabyć coś, co fabrycznie gra muzykę zamiast malina plus coś tam itepe. nie wiem, nie znam się, mówię za siebie.

????

3 minuty temu, dekoracja napisał:

od razu napiszę, że nie czytałem dokładnie całych 3 stron tęgi tematu bo po latach tu już trochę mi się nie chce tyle czytać. 

do rzeczy: u mnie na naimie tidal brzmi bardzo dobrze. zatem nie rozumiem problemu. własne pliki (ripowane osobiście do wav) brzmią marginalnie lepiej. ale tidal daje dużo radości. może warto nabyć coś, co fabrycznie gra muzykę zamiast malina plus coś tam itepe. nie wiem, nie znam się, mówię za siebie.

To proste, chłopina nie ogarnia streamu i nakręca się jak te jego placki wspaniale trzeszczą w zakładce gdzie słucha się dźwięków bez nostalgicznego tła towarzyszącego odtwarzaczom mechanicznym ( coś w rodzaju jak odgłosy klekocącego tedeika ) 😂

11 minut temu, Zbi_Rek napisał:

To proste, chłopina nie ogarnia streamu i nakręca się jak te jego placki wspaniale trzeszczą w zakładce gdzie słucha się dźwięków bez nostalgicznego tła towarzyszącego odtwarzaczom mechanicznym ( coś w rodzaju jak odgłosy klekocącego tedeika ) 😂

kierwa tu mnie masz bo od czerwca jeździmy autem na PRUND! hahaha. jechałem dziś z kumplem jego tiguanem tdi - szarpie, trzęsie, hałasuje - old school! ale - kto, co lubi!

????

6 hours ago, dekoracja said:

Mój znajomy ma naima 272 z którego  puszczą tidal,i sam przyznał ze jakości cd to to nie ma.

Godzinę temu, Ronaldo9 napisał:

Mój znajomy ma naima 272 z którego  puszczą tidal,i sam przyznał ze jakości cd to to nie ma.

Żeby ze streamingu usłyszeć jakość cd to trzeba sie trochę pobawić i zainwestować w kabelki, switch a może nawet zewnetrzny zegar. Efekt jest osiągalny.

No ale jeśli ktoś myśli że kupi "markę" z dwiema antenkami wifi  i to  to musi zagrać.. Niekoniecznie się to uda czego potwierdzeniem jest ten wątek

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

1 hour ago, Tomek1777 said:

Żeby ze streamingu usłyszeć jakość cd to trzeba sie trochę pobawić i zainwestować w kabelki, switch a może nawet zewnetrzny zegar. Efekt jest osiągalny.

No ale jeśli ktoś myśli że kupi "markę" z dwiema antenkami wifi  i to  to musi zagrać.. Niekoniecznie się to uda czego potwierdzeniem jest ten wątek

Może I masz razcje,pytanie ilu tidalowcow ma takie gadżety w swoim systemie??

1 minutę temu, Ronaldo9 napisał:

Może I masz razcje,pytanie ilu tidalowcow ma takie gadżety w swoim systemie??

Z tych tu obecnych.  Myślę ze całkiem sporo. Sam do grudnia jechałem na wifi. Po zmianie na dysk Nasa, switch, dobre kable nawet na serwisach streamingowych jest duży progres. Rzadziej korzystam z muzyki z dysku ponieważ jakość z np. Amazona jest tylko odrobine gorsza niż z plików domowych.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

2 godziny temu, Tomek1777 napisał:

Nie mam takich gadżetów ale pewnie w jakimś stopniu pomagają.  Pytanie czy będzie to poprawa w dźwięku  o 2% czy o 10% ?

Podam przykład z życia.  Grałem przez jakiś czas spotify/ tiadal z kompa po USB do wzmacniacza z wbudowanym dacem. To był rotel ra 1572.  Tam te proste zestawienie dawało bardzo fajny, przestrzenny dźwięk. Jakość  Była porównywalna z płyta cd. Na siłę gdybym się czepiał to przyczepilbym się basu. Mógłby być większy.

Potem kupiłem streamer bluesound 2i.  Zmiana nie dała absolutnie nic w jakości i  dźwięku.Grało tak samo jak z kompa . Nieważne czy używałem daca streamera czy daca rotela jakość była taka jak z kompa. Czyli było bardzo fajnie ale oczekiwałem więcej. Po to przecież kupiłem streamer...

Dopiero zakup zewnętrznego daca i lepszego wzmacniacza podniósł dźwięk o kolejny poziom / poziomy ?

Żeby nie było- cały czas mam na pokładzie odtwarzacz cd i gramofon i od czasu do czasu słucham też z nośników fizycznych. Wiadomo, ma to swój smaczek, urok , klimat itd.

Na codzień skupiam się jednak na streamingu, ponieważ brzmi generalnie tak samo jak płyta. 

Pozdro. 

19 minut temu, aryman napisał:

Nie mam takich gadżetów ale pewnie w jakimś stopniu pomagają.  Pytanie czy będzie to poprawa w dźwięku  o 2% czy o 10% ?

Podam przykład z życia.  Grałem przez jakiś czas spotify/ tiadal z kompa po USB do wzmacniacza z wbudowanym dacem. To był rotel ra 1572.  Tam te proste zestawienie dawało bardzo fajny, przestrzenny dźwięk. Jakość  Była porównywalna z płyta cd. Na siłę gdybym się czepiał to przyczepilbym się basu. Mógłby być większy.

Potem kupiłem streamer bluesound 2i.  Zmiana nie dała absolutnie nic w jakości i  dźwięku.Grało tak samo jak z kompa . Nieważne czy używałem daca streamera czy daca rotela jakość była taka jak z kompa. Czyli było bardzo fajnie ale oczekiwałem więcej. Po to przecież kupiłem streamer...

Dopiero zakup zewnętrznego daca i lepszego wzmacniacza podniósł dźwięk o kolejny poziom / poziomy ?

Żeby nie było- cały czas mam na pokładzie odtwarzacz cd i gramofon i od czasu do czasu słucham też z nośników fizycznych. Wiadomo, ma to swój smaczek, urok , klimat itd.

Na codzień skupiam się jednak na streamingu, ponieważ brzmi generalnie tak samo jak płyta. 

Pozdro. 

Zezłomuj node i po problemie 😇

11 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Zezłomuj node i po problemie 😇

Ale ja nie mam problemu . Node bardzo fajnie grał z rotelem i fantastycznie gra teraz. Tak jak to było opisane wcześniej- trochę ociepla dźwięk.  Dla mnie miodzio.

Przytoczyłem historię z laptopem, żeby pokazać ,że nawet z kompa może być dobry streaming.

Udanego sylwestrowego sTreamowania zatem😀

3 godziny temu, aryman napisał:

Ale ja nie mam problemu . Node bardzo fajnie grał z rotelem i fantastycznie gra teraz. Tak jak to było opisane wcześniej- trochę ociepla dźwięk.  Dla mnie miodzio.

Przytoczyłem historię z laptopem, żeby pokazać ,że nawet z kompa może być dobry streaming.

Udanego sylwestrowego sTreamowania zatem😀

Wzajemnie 👍

W dniu 29.12.2021 o 10:36, Tal napisał:

Kolega @g88wyraził swoje myśli w taki sposób że z jego zdania nie wynika inny sens jak ten że odtwarzacz CD jest gwarantem doskonałego stereo.

W moim przypadku Marantz CD 67 zagrał lepiej jako transport od Maliny. Porównywałem z ripem do Flac tej samej płyty. Dobrych transportów plików czy streamerów nie słuchałem i nie porównywałem. Teraz mam Cyrusa CD-T

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.