Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do monitorów indiana line tesi 261?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam monitory indiana line tesi 261 napędzane denonem pma-720ae i nie do końca jestem zadowolony. Ogólnie brakuje głębi i dynamiki. Źródło telefon lg v30 z poczwórnym dac, tidal master, kabel sygnałowy qed, kable głośnikowe melodika purple 2,5mm. Mam okazję kupić nad'a c350. Czy ta zmiana wniesie więcej dynamiki? Czy bas będzie lepszej jakości? Słucham głównie rapu i elektronicznej. 

Na jakość basu z 350' parę osób narzekało na forum plus pewien brak przejrzystości

i stąd częste modyfikacje wyłączające przedwzmacniacz z barwą i balansem.

Lepszym rozwiązaniem chyba będzie nawet nowa niedroga Yamaha AS 201.

Jest bas, przejrzystość i mocy też nie zabraknie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Sądzę, że lepszych pomysłem od Denona PMA720 może być  Nad C316. Prostszy, brzydszy, ale prądu to będzie miało więcej. W dodatku, przejrzystość i kontrola dźwięku będzie znacznie lepsza.

A czy nad c315bee też będzie lepszy od denona? Jest chyba bardzo podobny do 316? Znalazłem w dobrej cenie. 

W podobnej cenie jest jeszcze c340. Tak każdy chwali te nad'y... Tylko czy z tesi 261 będzie ok? Bo one grają raczej spokojnie.

Z tych kolumn nie wyciśniesz więcej basu niezależnie od wzmacniacza jaki podłączysz do nich. Przymierzałem się swego czasu do nich i to był główny powód dla którego się nie zdecydowałem na nie - jak dla mnie to IL Tesi 261 wogóle nie mają basu.

A co do wzmacniacza jest nad c315bee za 400 zł i c316bee za 550 zł. Tyle mogę wydać. Chyba, że poczekać i zmienić monitory na elac i to da lepszy efekt?

masz zamiar połączyć wzmacniacze bez basu z kolumnami, które też go nie mają - te wzmacniacze NAD grają bardzo sucho, metalicznie...

Mialem lata wstecz modyfikowanego Nada c320 z Tesi 262 i gralo to w moim odczuciu bardzo sympatycznie, z subtelna gora i basem wystarczajacym w 16m pokoju. Kable qed classic 79,a jak chcesz wiecej gory to qed silver anniversary

Powinna lepiej, bo moc większa, ale o ostatecznej ilości basu i tak zadecydują kolumny.

Może niedługo i na nie przyjdzie pora ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziękuję wszystkim za pomoc. Najpierw zmienię kable i dam znać czy pomogło.

Jeśli ktoś jeszcze chce coś poradzić to bardzo proszę 🙂

10 godzin temu, stach_s napisał:

W pierwszej kolejnosci wyrzuc w diably te glosnikowe melodiki, to zamulacz straszny

Miałem u siebie w zestawie te kable i nic nie zamulało.

W dniu 25.12.2021 o 19:42, zielak00 napisał:

Źródło telefon lg v30 z poczwórnym dac

Dziwne, że tu nikt nie widzi problemu. Kup lepszy DAC, ponieważ ma znaczny wpływ na całościowe granie, dużo większy niż kable. Jako źródło już lepiej użyć PC, laptopa + do tego DAC zewnętrzny na USB np. Nostromo Hypnos, Topping E30, Magic 100. Jak słabo na wejściu, to cudu na wyjściu nie ma co się spodziewać🙂

denonem pma-720ae

To podstawowy wzmacniacz na start, ale aby zrobić znaczny krok na przód to trzeba z 2k szykować na używanego wzmaka. Z NADa używanego, od razu bym celował w model 356.

Edytowane przez Prewwit
13 godzin temu, zielak00 napisał:

Dziękuję wszystkim za pomoc. Najpierw zmienię kable i dam znać czy pomogło.

Jeśli ktoś jeszcze chce coś poradzić to bardzo proszę 🙂

Sugeruje wymianę głośników lub wzmacniacza. Od tego zacznij. Kable w tej cenie sprzętu wnoszą naprawdę nie wiele. Że nie wspomnę o tym że jeżeli poruszasz się w tak skromnym budżecie, zamienisz kiepski kable na minimalne mniej kiepski. Wydasz pieniądze a problem pozostanie.   

Co do źródła to musi zostać ten lg v30 niestety. A wpinać czegoś między telefon a wzmacniacz chyba nie ma sensu w celu polepszenia dźwięku, bo to co wyjdzie z telefonu to już max i niczym nie dodam jakości, rozdzielczości, prawda? Czy może jest coś takiego? Tylko że musiałoby być wejście mini jack, którym wejdzie sygnał z telefonu i wyjście też mini jack, którym sygnał pójdzie na wzmacniacz (takie mam kable dobrej jakości tylko). Ale to już nie dac i pewnie nie ma czegoś takiego?

Chyba, że mogę puścić z mojego telefonu sygnał przez usb do zewnętrznego dac?

7 godzin temu, zielak00 napisał:

Co do źródła to musi zostać ten lg v30 niestety. A wpinać czegoś między telefon a wzmacniacz chyba nie ma sensu w celu polepszenia dźwięku, bo to co wyjdzie z telefonu to już max i niczym nie dodam jakości, rozdzielczości, prawda?

Wypuszczając sygnał analogowy przez jacka z telefonu, przechodzi on przez jego DAC wewnętrzny. Temu można spróbować wyprowadzenia sygnału cyfrowego po złączu USB telefonu, do DACa zewnętrznego do wejścia USB (te które wymieniłem obsługują USB OTG) i on zajmie się konwersją sygnału na analogowy. Przy zakupie z neta masz 14dni na zwrot, więc sprawdź czy da to u Ciebie poprawę. Pamiętaj nowy sprzęt najlepiej, aby pochodził z dwa dni, aby się ułożył🙂

7 godzin temu, zielak00 napisał:

Chyba, że mogę puścić z mojego telefonu sygnał przez usb do zewnętrznego dac?

Tak, jak napisałem wyżej.

Jak wstawienie DACa nie da oczekiwanej poprawy, to trzeba szykować kasę na wymianę wzmaka.

Ogólnie brakuje głębi

Co do budowanie przestrzeni, pobaw się z ustawieniem szerokości rozstawu kolumn, odległości od ściany i skręceniem ich do wewnątrz. W przypadku skręcania ich do wewnątrz, w większości przypadków najlepszy efekt daje, skierowanie ich tak, że oś przecięcia kolumn wypada z 0,5-1m za głową. Tutaj masz taki mini poradnik

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Prewwit

Witam. Mam monitory indiana line tesi 261 napędzane denonem pma-720ae i nie do końca jestem zadowolony. Ogólnie brakuje głębi i dynamiki. Źródło telefon lg v30 z poczwórnym dac, tidal master, kabel sygnałowy qed, kable głośnikowe melodika purple 2,5mm. Mam okazję kupić nad'a c350. Czy ta zmiana wniesie więcej dynamiki? Czy bas będzie lepszej jakości? Słucham głównie rapu i elektronicznej. 

Bierz Yamaha AX 570

Basu będzie dużo. Podłączyłem je z kolumnami ,które nie mają praktycznie basu, a z tym wzmakiem go dostały

12 minut temu, Bukaj napisał:

Bierz Yamaha AX 570

i szykuj kasę na przegląd tego prawie 30-letniego klocka.

20 minut temu, Bukaj napisał:

Basu będzie dużo. Podłączyłem je z kolumnami ,które nie mają praktycznie basu, a z tym wzmakiem go dostały

Jak dobrze rozumiem pierwszy post w tym temacie, to jest poszukiwana lepsza dynamika i jakość niskich, a nie byle było dużo basu.

11 minut temu, Prewwit napisał:

i szykuj kasę na przegląd tego prawie 30-letniego klocka.

Jak dobrze rozumiem pierwszy post w tym temacie, to jest poszukiwana lepsza dynamika i jakość niskich, a nie byle było dużo basu.

Dynamika jest jak to n Yamaha przystało, jakość niskich to jest największy + owego wzmacniacza. 

24 minuty temu, Bukaj napisał:

Dynamika jest jak to n Yamaha przystało, jakość niskich to jest największy + owego wzmacniacza. 

Nie znam tego wzmaka, może i rzeczywiście oferuje bardzo dobre granie, tylko polecając tak stary sprzęt należy mieć świadomość, że wydatek na sam jego zakup to może być tylko początek kolejnych wydatków na przywrócenie takiej Yamahy do prawidłowego stanu technicznego. Oczywiście nie ma zasady, czasem trafiają się po rzetelnie wykonanych przeglądach, ale i cena raczej będzie odpowiednio wyższa.

22 minuty temu, zielak00 napisał:

Tesi 261 impedancja 4-8 , a yamaha ax-570 minimum 6. Nie będzie prądowo niedomagał?

Jak już to może być minimalnie cieplejszy po podłączeniu twoich kolumn, niżeli miałbyś dać takie co mają 8Ohm.  

3 minuty temu, zielak00 napisał:

Podobno tam słaby zasilacz w tej yamaszce.

Jeszcze ani razu mi się wzmacniacz nie wyłączył. Mocy mu nie brakuje. Dla mnie wzmacniacz sprawował się bardzo dobrze, nie mogłem na niego narzekać. 

Skoro Yamaha  zaznaczył, że zalecane kolumny powyżej 6 Ohm, chyba jest jakaś tego przyczyna. Dodatkowo 20 lat temu już były zgłaszane problemy z przełącznikami. Parę osób zwróciło też uwagę na słabą dynamikę przy niskim poziomie głośności, polecam poczytać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przede wszystkim zmień kolumny na Tesi 561, a potem wzmacniacz np. na denon 1500ae i wtedy poczujesz różnicę nie tylko w niskich tonach 🙂

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Żeby dołożyć do monitorów subwoofer potrzebny jest chyba skromniejszy

budżet, niż na kolejne kolumny.

• Pokaż nowe odpowiedzi