Skocz do zawartości
IGNORED

Hegel H190 + odtwarzacz sieciowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Ponad rok temu kupiłem Hegla h190 i Elac Vela. Muzykę odtwarzam przez AirPlay z iPhone. To chyba jest przez wifi. Możecie podpowiedzieć jakie są lepsze sposoby na odtwarzanie plików tak, żeby brzmienie bylo bardziej szlachetne? Czy do tego lepszy będzie jakiś odtwarzacz sieciowy? Z góry dzieki.

Edytowane przez mpokryw
https://www.audiostereo.pl/topic/157474-hegel-h190-odtwarzacz-sieciowy/
1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Kup sobie porządne przewodowe źródło.

Czy tym źródłem jest np odtwarzacz sieciowy do TIDAL hifi? I czy będzie lepszym rozwiązaniem niż przesyłanie muzyki przez AirPlay do Hegla?

Edytowane przez mpokryw

Tanio i prosto . Node 3 połączyć coaxem. Mimo ograniczeń optymalne rozwiązanie.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Godzinę temu, marek-1969 napisał:

Tanio i prosto . Node 3 połączyć coaxem. Mimo ograniczeń optymalne rozwiązanie.

Pomyliłeś zakładki. Nie zaśmiecaj tu. 

Nie pomyliłem zakładek . Nowicjusz ma problem , więc wypada pomóc

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 4 tygodnie później...

Zobacz czy tam nie da się przesłać innym protokołem - UPNP, Open Home? Z apki typu mconnect, bubble upnp, może byc znacząco lepiej. Ale do tego sprzętu dobry dac plus sensowne źródło ewentualnie jakiś dobry streamer by pewnie się sprawdził

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• 1 miesiąc później...
Gość

(Konto usunięte)

Kolega i tak olal temat bo nie odpisuje od grudnia 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 21.02.2022 o 14:50, rafa napisał:

Kolega i tak olal temat bo nie odpisuje od grudnia 😉

Tu się mylisz bro 😉

W kontekście sprzętu nadal rozważam dobry albo bardzo dobry odtwarzacz sieciowy. Być może będę chciał z czasem zupgradować wzmacniacz i kolumny. Może będzie to Hegel H390, może nowy Luxman 505 albo Mark Levinson 5802…? I wtedy chyba tym bardziej będzie potrzebny streamer, bo dwa w/w nie mają wbudowanych streamerów.

Ale nadal mam trochę pytań odnośnie odtwarzania plików. Teraz odkryłem mconnect i Audirvanę. A czy mając streamer wystarczy mi do muzyki z sieci tylko TIDAL czy Audirvāna (płatna) też będzie potrzebna??

W dniu 21.02.2022 o 14:52, Dymsza napisał:

A to niemile zachowanie wobec osob  chcacych mu pomoc. Trudno. 

Z reguły jestem miły.

Tyle, że moim hobby zajmuję się z doskoku. Prowadzę firmę, 2ka dzieci i cierpię na chroniczny brak czasu. Moja praca nie wygląda tak, że cały dzień siedzę przy komp. i pierdzę w stołek (bez urazy dla pracujących przy komp) 🤔

Edytowane przez mpokryw
29 minut temu, mpokryw napisał:

W kontekście sprzętu nadal rozważam dobry albo bardzo dobry odtwarzacz sieciowy. Być może będę chciał z czasem zupgradować wzmacniacz i kolumny. Może będzie to Hegel H390, może nowy Luxman 505 albo Mark Levinson 5802…? I wtedy chyba tym bardziej będzie potrzebny streamer, bo dwa w/w nie mają wbudowanych streamerów.

A co z DAC? Zrodlo to najwazniejszy element obok wzmacniacza. Przy dobrym DAC masz wiekszosc elastycznosc przy doborze transportu/strumieniowca itp

7 minut temu, rafa napisał:

A co z DAC? Zrodlo to najwazniejszy element obok wzmacniacza. Przy dobrym DAC masz wiekszosc elastycznosc przy doborze transportu/strumieniowca itp

A Luxman i ML nie mają wbudowanych DACów jako wzm zintegrowane? Właśnie nie za bardzo jeszcze czuję temat DAC. Albo czy streamer może być z DAC? Bo Hegel chyba ma wbudowany..? DAC to końcówka mocy czy coś innego, mogę Cię prosić o jakiś przykład DACa?

Jak DAC jest wbudowany to to najczesniej jest jakas zabawka a nie wysokiej jakosci urzadzenie. Wolalbym troche gorszy wzmacniacz + bardzo dobry DAC jako osobne urzadzenie niz drozszy wzmacniacz z wbudowana proteza.

Aqua Aqoustic Quality La Voce S3 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Denafrips Ares II 

Ukryta Zawartość

RT Project DAC One 

Ukryta Zawartość

Meitner Audio MA1 v2 

Ukryta Zawartość

Takie kilka przykladow tego typu urzadzen. Tutaj jeszcze wiecej 

Ukryta Zawartość

A tutaj przyklad wszystko majacego streamero-DAC'a 

Ukryta Zawartość

Oczywiscie nic nie stoi na przeszkodze by z takiego streamera wyjsc zlaczem cyfrowym na lepszy DAC i uzywac go tylko jako transport plikow.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, rafa napisał:

Jak DAC jest wbudowany to to najczesniej jest jakas zabawka a nie wysokiej jakosci urzadzenie. Wolalbym troche gorszy wzmacniacz + bardzo dobry DAC jako osobne urzadzenie niz drozszy wzmacniacz z wbudowana proteza.

A czy wymienione przeze mnie wzmacniacze ML 5802 i Luxman 505 mają DAC, czy i tak trzeba do nich dokupić? Nie potrafię tego zweryfikować... Czy żeby faktycznie pójść już w stronę w high-endu, najlepiej kupić oddzielnie przedwzmacniacz i osobno końcówkę mocy? To jest ten DAC, ta końcówka mocy czy coś jeszcze mylę...

Kup sobie jakiś chiński DAC firmy Topping, SMSL, Gustard na kości AK4499EQ, ES9038PRO lub 2x ES9038PRO i jako streamer HiBy R2. 

W cenie od 2400 do 7000 w zależności od modelu uzyskasz rewelacyjne brzmienie. Sporo lepsze niż to co masz obecnie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

ML 5802 jest urzadzeniem typu All-in-one 

Natomiast wszystkie Luxmany sa czystymi wzmacniaczami i wymagaja osobnego zrodla.

37 minut temu, mpokryw napisał:

przedwzmacniacz i osobno końcówkę mocy? To jest ten DAC, ta końcówka mocy czy coś jeszcze mylę...

Mylisz totalnie. DAC to DAC. To przetwornik cyfrowo-analogowy. Zamienia informacje cyfrowa na sygnal ktory trzeba wzmocnic.

Przedwzmacniacz jest regulacja glosnosci dla koncowek mocy (w ogromnym uproszczeniu). Wzmacniacze zintegrowane jak te dwa przez ciebie wspomniane maja w jednej obudowie zarowno przedwzmacniacz jak i koncowki mocy.

Jak dopiero zaczynasz przygode z audio nie widze potrzeby wchodzenia w zwbyt wysokja polke bo nawet tego nie bedziesz wstanie docenic. Naucz sie najpierw sluchac 🙂

Godzinę temu, mpokryw napisał:

A Luxman i ML nie mają wbudowanych DACów jako wzm zintegrowane? Właśnie nie za bardzo jeszcze czuję temat DAC. Albo czy streamer może być z DAC? Bo Hegel chyba ma wbudowany..? DAC to końcówka mocy czy coś innego, mogę Cię prosić o jakiś przykład DACa?

Niestety – niepotrzebnie wrzuciłeś pytanie do działki hi-end tym bardziej, że poziom pytań jest z działu dla początkujących. Może trzeba zgłosić administratorowi, żeby przeniósł wątek to działu HiFi?

Mark Levinson 5802 ma wyłącznie wejścia cyfrowe – więc jeśli lubisz mało urządzeń to jest jakiś kierunek – tylko wtedy najlepiej dokupić sam transport sieciowy z obsługą Tidala – np. ifi Zen Stream, Silent Angel Munich, Moon Mind albo Lumin Mini.

Na tym etapie to kluczowe może być ustawienie kolumn(nie wiem, który to model – podstawkowy czy podłogowy). Jeśli np. nie masz możliwości co najmniej poprawnego ich ustawienia to ładowanie się w droższą elektronikę w ogóle nie ma sensu.

Musisz sobie odpowiedzieć czy chcesz się bawić w audiofilizm pełną gębą – czy raczej ważna jest funkcjonalność. Hegel 190 to wzmacniacz z cechami urządzenia all-in-one. Tzn. posiada DACa i funkcje strumieniowania – ale nie ma własnej aplikacji do zarządzania muzyką.  Czy kupiłeś go dlatego, że wolisz tylko 1 urządzenie – czy po prostu tak wyszło?  Zaletą urządzeń takich jak Hegel jest to, że można je używać nie za bardzo wnikając jak działają (o czym świadczą Twoje wpisy). Jak zaczynasz kupować wiele urządzeń – to już musisz więcej kombinować i każdy element ma znaczenie. Np. jak kupisz osobno wzmacniacz i DAC – to do słuchania Tidala musisz jeszcze kupić transport sieciowy. Im urządzenia będą lepsze tym większe znaczenie będzie miało okablowanie itd.

Jeśli chcesz zostać z tym wzmacniaczem, który masz – prawdopodobnie najlepiej pożyczyć za kaucją jakiś streamer obsługujący Tidala (podejrzewam, że obsługa MQA też nie zaszkodzi) i sprawdzić czy jest poprawa w stosunku do stremera w Heglu. Nie jest wcale regułą, że na tym poziomie DAC we wzmacniaczu będzie aż tak słaby. 2 miesiące temu słuchałem urządzenie podobnej klasy (ATC – ok. 14 tys. zł) wbudowany DAC grał tylko trochę słabiej od kosztującego 50% ceny Chorda Qutesta – który w swojej klasie uchodzi za jeden z najlepszych DAców na rynku. Na pewno nie były to różnice warte takiej dopłaty. Jak jest w przypadku Hegla – to już trzeba przekonać się samemu. Jeśli nie będzie poprawy – to można dokupić tani transport z Tidalem. np. wskazany wyżej iFi i podłączyć do wejścia cyfrowego w Heglu.

Jeśli poprawa będzie i wzmacniacz ma zostać – to nie ma sensu wydawać więcej niż 5-10 tys. Może to być jeden ze streamerów Cambridge Audio albo Arcam ST-60, TEAC-505, coś z oferty Matrix (mają chyba ze 3 modele z obsługą Tidala), ewentualnie Atoll z serii 200, który może grać Tidal zarówno samodzielnie jak i jest dobrze dostosowany do współpracy z Audirvaną (każdy streamer powinien grać z Audirvaną w trybie upnp – ale Atoll chwali się optymalizacją pod kątem tego programu) Ale raczej poprzestałbym na streamerze, który samodzielnie obsługuje Tidala. Skoro lubisz te aplikację – to pewnie, obok MQA, przydatna będzie funkcja Tidal Conncet – która pozwala używać aplikacji w Tidalu do sterowania ale – teoretycznie – bez utraty jakości, jak w przypadku AirPlay.

W przypadku droższych urządzeń to najpierw przeanalizowałbym czy to ma sens – tym bardziej, że audiofilizm to zabawa, która wymaga dużo czasu. Jeśli kolumny mają być wepchnięte miedzy szafki w odległości 2 cm od ściany tylnej albo stać w pustym dizajnerskim salonie z pogłosem jak na dworcu - to zabawa w urządzenia za 30 tys. zł. nie przyniesie większego efektu – poza ubytkiem zer na koncie. 

Edytowane przez dzarro
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, mpokryw napisał:

Tu się mylisz bro 😉

Ale nadal mam trochę pytań odnośnie odtwarzania plików. Teraz odkryłem mconnect i Audirvanę. A czy mając streamer wystarczy mi do muzyki z sieci tylko TIDAL czy Audirvāna (płatna) też będzie potrzebna??

Z reguły jestem miły.

Tyle, że moim hobby zajmuję się z doskoku. Prowadzę firmę, 2ka dzieci i cierpię na chroniczny brak czasu. Moja praca nie wygląda tak, że cały dzień siedzę przy komp. i pierdzę w stołek (bez urazy dla pracujących przy komp) 🤔

Tobie to dobrze, bo masz tylko dwojke dzieci i pewnie z jedna tylko zona :). Sadze, ze wiekszosc ludzi tutaj nie cierpi na nadmiar czasu a to miejsce traktuja jak chwilowa odskocznie. Sam lapie sie na tym, ze gdy po 23.00 wreszcie mam czas i ide posluchac muzyki, budze sie na innej plycie niz ta ktora chcialem soe pocieszyc.

A do Hegla wlasnie podchodzilem po raz trzeci i znow wybralem cos innego. Tym razem wzmacniacz z pieknych basni i opowiesci, ale trudnu znalezc kogos kto go ma :). Zobaczymy czy trafilem 

51 minut temu, Dymsza napisał:

Tobie to dobrze, bo masz tylko dwojke dzieci i pewnie z jedna tylko zona 🙂

Rozwaliles mnie 😆

Dzieki Wam! Tyle informacji… muszę przetrawić to wszystko w wolnej chwili.

Trochę mi się rozjaśniło, idąc w stronę high-endu zestaw obejmuje dobry przedwzmacniacz + końcówka mocy + DAC + streamer => 4 klocki (jeśli chodzi o streaming).

Wracając do mojego Hegla H190 rozumiem, że warto do niego dokupić DAC + streamer bądź streamer z DAC np. Rose RS150.

Pewnie niedługo będę miał znowu masę pytań…

Edytowane przez mpokryw
16 minut temu, mpokryw napisał:

Dzieki Wam! Tyle informacji… muszę przetrawić to wszystko w wolnej chwili.

Trochę mi się rozjaśniło, idąc w stronę high-endu zestaw obejmuje dobry przedwzmacniacz + końcówka mocy + DAC + streamer => 4 klocki (jeśli chodzi o streaming).

Wracając do mojego Hegla H190 rozumiem, że warto do niego dokupić DAC + streamer bądź streamer z DAC np. Rose RS150.

Pewnie niedługo będę miał znowu masę pytań…

Jak chcesz przepłacić to kup sobie Rose RS150.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, mpokryw napisał:

idąc w stronę high-endu zestaw obejmuje

Pre+koncowka to nie jest koniecznosc czy warunek do dobrego czy bardzo dobrego grania. Wzmacniacz zintegrowany tez moze byc hiendowy.

W top warto wchodzic ze swiadomoscia i doswiadczeniem.

22 minuty temu, mpokryw napisał:

Kup sobie aktywne kolumny Buchardt A700 z hubem i ciesz się muzyką. 

1 godzinę temu, Dymsza napisał:

Tobie to dobrze, bo masz tylko dwojke dzieci i pewnie z jedna tylko zona 🙂

NIe wchodzę w dyskusję, każdy ma inny "ciężar" (nie wiem czy to fortunne określenie).

30 minut temu, Piopio napisał:

Kup sobie aktywne kolumny Buchardt A700 z hubem i ciesz się muzyką. 

To chyba za duże uproszczenie dla mnie 🙈 Przy tradycyjnym rozwiązaniu coś tam zawsze można jeszcze pozmieniać w wolnej chwili (raz na kilka lat). Docelowo chcę jeszcze gramofon. Chociaż sedno sprawy jest takie, że obiektywnie wolę mniej jak więcej klocków.

16 minut temu, Dymsza napisał:

Arcam SA30 albo Roksan Attessa i Tanou XT8f. I masz tylko jedno urzadzenie plus kolumny. 

Arcama wyeliminowałem 2 lata temu na etapie zakupu Hegla H190. Tak jak wspomniałem wcześniej, planuję upgrade sprzętu na poziom Luxmana czy Marka Levinsona, może McIntosha. Także kolumny wymienię na podłogowe, może klasy Focal Kanta 2. Jeśli potrzebne są do tego DAC i streamer - ok, teraz rozumiem.

Edytowane przez mpokryw
  • Pokaż nowe odpowiedzi