Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki, TANI, używany amplituner do kina domowego na Monitor Audio Bronze?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

obecnie posiadam Technics SA-AX7, który podłączony jest przewodami RCA z komputerem stacjonarnym. Komputer będę likwidował i muszę w inny sposób podłączyć kino domowe ze źródłem obrazu/dźwięku, gdyż Technics to staroć z ubiegłego wieku i nie słyszał o czymś takim, jak cyfrowy sygnał...

Zestaw kolumn to Monitor Audio Bronze BR6 główne + centralny i tylne oraz subwoofer JAMO SUB660.

Amplituner będzie wykorzystywany głównie do oglądania filmów, stereo rzadziej. Nie jestem w temacie od 20 lat, więc kompletnie nie wiem nawet na co zwrócić uwagę przy szukaniu sprzętu, a tym bardziej jakie modele były polecane :)

Poszukuję dwóch opcji:

1. Coś bardzo taniego, używka, z kilkoma wejściami HDMI. 

W innym miejscu polecono mi np. za 300 zł coś takiego: https://allegro.pl/oferta/amplituner-onkyo-tx-sr606-7-1-srebrny-11565793883 . Trochę brakuje mi w nim gniazda USB.

2. Coś nadal taniego, używanego, ale z obsługą 4K (obecnie nie mam jeszcze takiego TV), USB i WIFI.

42 minuty temu, DrWredman napisał:

Poszukaj Onkyo TX NR 646 lub 656, miałem ten pierwszy i dawał radę.

Jak masz dawać takie bezsensowne propozycje, to sobie daruj... Podałem przecież pułap cenowy.

21 minut temu, Vendeur napisał:

Jak masz dawać takie bezsensowne propozycje, to sobie daruj... Podałem przecież pułap cenowy.

Propozycje podał bardzo dobre,  prawda jest taka że za 300 to kupić coś co działa bedzię sukcesem.

4 minuty temu, Lukaszmut napisał:

Propozycje podał bardzo dobre,  prawda jest taka że za 300 to kupić coś co działa bedzię sukcesem.

Bardzo dobre? Za 1500-2000 zł???

Ja nie twierdzę, że to musi być za 300 zł, może być 500 lub okolice. Ale są pewne granice. Poza tym skoro podaje się tak kuriozalne propozycje, no to warto byłoby napisać jakiś argument, tak jak Ty to zrobiłeś :)

Nie znajdziesz nic z 4K w tych cenach, no i musisz wiedzieć że 4K to obszerny temat nie wystarczy że w amplitunerze jest wzmianka o 4K ważne jest też to czy ma hdr, dolby vision ile klatek przepuści. A wiedz że robią to stosunkowo świeże amplitunery.

Albo napisz jeszcze po co ma przepuszczać "4K".

A z wyszukiwania sprzętu na allegro nie umiesz korzystać.
Ustaw sobie zakres cenowy i zobaczysz co możesz dostać a potem ewentualnie Spytaj czy to jest ok.
Nikt nie będzie ofert tobie szukał.

Godzinę temu, bl4ck napisał:

Nie znajdziesz nic z 4K w tych cenach, no i musisz wiedzieć że 4K to obszerny temat nie wystarczy że w amplitunerze jest wzmianka o 4K ważne jest też to czy ma hdr, dolby vision ile klatek przepuści. A wiedz że robią to stosunkowo świeże amplitunery.

Albo napisz jeszcze po co ma przepuszczać "4K".

No właśnie. W tym sęk, że najwyraźniej nie musi, chyba pomyliłem sposoby połączeń...

Zakładam, że gdy kupię TV 4K, to będę mógł z niego wyprowadzić sygnał audio do amplitunera, żeby ominąć przepuszczanie video przez ampli i w ten sposób móc kupić tańszy ampli.

Czyli po prostu potrzebowałbym jakiś sprawny amplituner z we/wy HDMI, który zagra dobrze z Monitorami Audio w kinie domowym.

8 godzin temu, Vendeur napisał:

Ja nie twierdzę, że to musi być za 300 zł, może być 500 lub okolice. Ale są pewne granice.

Za 1500-2000 zł???... kuriozalne propozycje

Uczciwie odradzam Ci kupno amplitunera mając 500zł w kieszeni. Wzmacniacz stereo ok, ale nie amp. Dozbieraj do tych 1500-2000 by chociaż coś kilkuletniego kupić z w miarę świeżymi kodekami. Przeglądnąłem na szybko OLX i w Twoim budżecie to sam śmietnik i po kilku stronach mi się odechciało. Porysowane, bez pilota, stan nieznany... Spróbuj sam poszukać i ewentualnie spytaj tutaj o model, może coś znajdziesz z HDMI w akceptowalnym stanie.

Edytowane przez Butler

Czyli po prostu potrzebowałbym jakiś sprawny amplituner z we/wy HDMI

Też nie do końca ;) po czytaj co to arc, earc i np to że wiele tv już nie obsługuje dts..

Co tu pisać o eArc...

Jak celem zakupu jest coś za 500zl.
Nie powiem, może się trafić okazja i kupić coś sensownego, za te pieniądze ale nie fantazjujmy o eArc.

Sam kupiłem Marantz Sr 6009 za 350zl, kiedy na eBay stały po ponad tysiąc.
Ale z odbiorem osobistym i sprawdzanie, kupowałem.

Nie nie rozumiesz najwyżej sensu zdania. Ma się zapoznać z tymi tematami arc/earc bo inaczej jego plan znowu spłonie na panewce.

eARC będzie miało nowe tv więc będzie miał z tym styczność, ale nie skorzysta z niego jeśli amplituner nie będzie go miał a mają go tylko nowsze amplitunery z ostatnich lat.

Do starych amplitunerów bez eARC wystarczy skorzystać z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale i tak nie pomoże to nam jeśli tv nie będzie obsługiwać dts...  auto tematu musi sprecyzować swój plan połączeń urządzeń i rodzaju jak będzie odtwarzać materiały wideo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak, amplituner za max 500zł a żeby to jakoś działało Extraktor za ~250zł (z przesyłką). Dla mnie to się kupy nie trzyma. Jak bym nie chciał rezygnować ze starego ampa - mając go w domu - to opcja ok. Ale dla kogoś kto szuka nowego (używanego) sprzętu to trochę wg. mnie niedorzeczne płacić 50% ceny za dodatkowe ustrojstwo.

Edytowane przez Butler

eARC będzie miało nowe tv

Wątpię

Jakiś odtwarzacz i tak trzebaby kupić, więc eArc będzie bezwartościowe.

No to pitolisz znowu brednie...

Po 1 może odtwarzać w TV np sony z androidtv przez earc wyjdzie wszystko...

Po 2 dwa kupi odtwarzacza i co?gdzie go podłączy? do tv bo przecież nie do archaicznego amplitunera bez 4K, znowu korzystamy z eARC.

Wbudowane apki a tv znowu korzystamy z earc.

Kupi konsolę wpina do tv znowu korzystamy z earc.

Ok.
Masz rację.
Z wyjątkiem aplikacji w telewizorze. Im wystarczy zwykłe Arc.

Generalnie nie da się bezkonfliktowo połączyć starych urządzeń z nowymi.
Trzeba iść na duże kompromisy i kombinować, jak koń pod górę.

15 godzin temu, Vendeur napisał:

Spokojnie, ochłoń, napij się wody, przeczytaj ponownie pierwszy post i wskaż rzekomo podany pułap cenowy, bo "tani, używany" to nie jest precyzyjne określenie cen

Ale czy jeśli TV ma wyjście HDMI albo SPDIF, ew. optyczne, to czy nie przekazuje w ten sposób dźwięku dalej, bez ingerencji? Zatem w przypadku, gdyby TV był jedynie "przekaźnikiem" sygnały cyfrowego dźwięku, to wydaje się logiczne, że skoro go nie dekoduje, to i nie musi obsługiwać kodeków. Choć zakładam, że gdybym kupił jakiegoś OLEDA LG, to by obsługiwał...

Wychodzi na to, że trudno będzie znaleźć jakiś amplituner z kilkoma HDMIdo 500 zł, z którym byłaby pewność, że będzie całkowicie sprawny...

Może rozejrzę się zatem za jakimś HTPC, wtedy mógłbym wszystko przez niego odtwarzać i dodatkowo odszedłby mi koszt Amazon Fire Sticka.

24 minuty temu, Vendeur napisał:

OLEDA LG, to by obsługiwał...

nie obsługuje dts ani nie przekazuje.

HTPC, wtedy mógłbym wszystko przez niego odtwarzać i dodatkowo odszedłby mi koszt Amazon Fire Sticka.

No tak bo htpc to kosztuje 200zł :), komputer jako odtwarzacz mediów to przeżytek i proszenie się o problemy.

TV ma wyjście HDMI albo SPDIF, ew. optyczne, to czy nie przekazuje w ten sposób dźwięku dalej, bez ingerencji?

Ten przekaz nazywa się arc lub earc, do poczytania w internecie czym to jest i jakie są różnice.

I tv nie ma wyjść hdmi ma wejścia 🙂

Edytowane przez bl4ck
W dniu 21.12.2021 o 13:48, bl4ck napisał:

No tak bo htpc to kosztuje 200zł :), komputer jako odtwarzacz mediów to przeżytek i proszenie się o problemy.

Myślę, że do 500 zł dostanę, wstęnie widziałem kilka ciekawych. Cokolwiek, co pociągnie h.265

Dlaczego niby przeżytek i problemy? Od lat używam komputera jako centrum wszystkiego.

Jedyny minus, że jakąś przystawkę do TV można obsługiwać pilotem, a PC nie. No ale wystarczy myszka bezprzewodowa. Wtedy nie musiałbym szukać taniego amplitunera.