Skocz do zawartości
IGNORED

Amazon Music Unlimited w jakości Hi-res

Rekomendowane odpowiedzi

Tym razem króciutko. Pliki streamowane w jakości podstawowe 16/44.1. Amazon vs Deezer.  Są różnice a niektóre takie jak prezencja basu są bardzo wyraźne. Pytanie -  który serwis jest bliższy prawdy?

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Tym razem króciutko. Pliki streamowane w jakości podstawowe 16/44.1. Amazon vs Deezer.  Są różnice a niektóre takie jak prezencja basu są bardzo wyraźne. Pytanie -  który serwis jest bliższy prawdy?
Żaden. Bas w 99% jest oparty na dźwięku wzmacnianym - więc wszystko jest subiektywne i relatywne. Pewnie ten sam wykonawca brzmi trochę inaczej na każdym koncercie na tej samej trasie koncertowej. A nagranie studyjne to już umowność totalna...
5 godzin temu, dzarro napisał:
6 godzin temu, Tomek1777 napisał:

Żaden. Bas w 99% jest oparty na dźwięku wzmacnianym - więc wszystko jest subiektywne i relatywne. Pewnie ten sam wykonawca brzmi trochę inaczej na każdym koncercie na tej samej trasie koncertowej. A nagranie studyjne to już umowność totalna...

No dobrze. Współczesne wydanie polskich kolęd ze stażem 4 lata. Ile mogło być edycji takiej płyty? Ja obstawiam że jedna. I tak się składa że brzmi inaczej  z Deezera niż to z Amazona (lub na odwrót). Nie podejmę się oceny bezwzględnej które jest lepsze ale to że się różnią to bez dwóch zdań.

Jakie platfomy sprzętowe obecnie oferuja Amazona?  Ja wiem i korzystam z Bluos. Natywna apka na androida widzie Chromkasta. Roon nie wspiera Amazon. Coś więcej?

Edytowane przez Tomek1777

35 minut temu, piotrek7 napisał:

Silent Angel, Auralic

Czy można liczyć że ta lista będzie szybko rosnąć? Amazon to duży gracz i widać po obecnej ofercie że próbuja szturmem brać rynek streamingu.

2 minuty temu, Tomek1777 napisał:

Czy można liczyć że ta lista będzie szybko rosnąć?

Czy szybko? Nie wiem choć na pewno lista marek będzie się zwiększać. Mam nadzieję, że przede wszystkim poprawi się aplikacja, a może raczej powinniśmy mówić o środowisku Amazona. Oferta kapitalna ale sposób jej podania fatalny. To tak jakbyś zamówił w restauracji łososia ze szparagami a kelner przyniósłby Ci go podanego na desce klozetowej i kazał jeść grabiami. W każdym razie anulowałem subskrybcję na Tidala w pakiecie z MQA, zostawiając sobie zwykły 44.1/16 i dokłądając do tego Amazona. Dwa serwisy. Ani jeden ani drugi nie jest pozbawiony wad ale z obu zawsze wyszukam coś ciekawego 

9 godzin temu, piotrek7 napisał:

Czy szybko? Nie wiem choć na pewno lista marek będzie się zwiększać. Mam nadzieję, że przede wszystkim poprawi się aplikacja, a może raczej powinniśmy mówić o środowisku Amazona. Oferta kapitalna ale sposób jej podania fatalny. To tak jakbyś zamówił w restauracji łososia ze szparagami a kelner przyniósłby Ci go podanego na desce klozetowej i kazał jeść grabiami. W każdym razie anulowałem subskrybcję na Tidala w pakiecie z MQA, zostawiając sobie zwykły 44.1/16 i dokłądając do tego Amazona. Dwa serwisy. Ani jeden ani drugi nie jest pozbawiony wad ale z obu zawsze wyszukam coś ciekawego 

Ty sam używasz którego urządzenia do streamingu? Odpowiedź może być na priv.

11 godzin temu, Tomek1777 napisał:

Jakie platfomy sprzętowe obecnie oferuja Amazona?  Ja wiem i korzystam z Bluos. Natywna apka na androida widzie Chromkasta. Roon nie wspiera Amazon. Coś więcej?

Mój pierwszy post. Auralic G1, wszystko działa super, nie ma żadnych przekłamań próbkowania. Oferta albumów lepsza niż Qobuz. 

Dźwiękowo rewelacja.

Witam wszystkich. Dołączam się do tematu. Czytając powyższe posty, wczoraj założyłem konto na Amazon Music Unlimited i porównując do Tidal HiFi faktycznie Amazon Music Unlimited brzmi lepiej. Porównywałem nagrania Tidal MQA vs Amazon Ultra HD i było napewno lepiej. Nawet nagrania w 'zwykłym HD' brzmiały lepiej od MQA w Tidal. Było też kilka nagrań gdzie różnic nie było, na jednym nagraniu mam wrażenie że Tidal grał lepiej.

Appka Amazon Music nie jest tak intuicyjna jak Tidal, no i obsługa przez BluOs również wypada gorzej (słaba nawigacja, nie widać które nagrania są ULTRA HD itp.) ale może coś usprawnią z czasem. 

Będę dalej testować. 

Tak potwierdzam. Amazon to obecnie najlepsza jakość streamingu dostępnego legalnie w Polsce. Faktycznie na Bluos wtyczka jest bardzo słaba. Myśle że z czasem to poprawią. Natomiast już na apce do Silent Angela M1 wygląda i działa to dużo lepiej. Nie jest idealnie ale już akceptowalnie.

Edytowane przez Tomek1777

11 minutes ago, Tomek1777 said:

Tak potwierdzam. Amazon to obecnie najlepsza jakość streamingu dostępnego legalnie w Polsce. Faktycznie na Bluos wtyczka jest bardzo słaba. Myśle że z czasem to poprawią. Natomiast już na apce do Silent Angela M1 wygląda i działa to dużo lepiej. Nie jest idealnie ale już akceptowalnie.

Dla lepszej jakości dźwięku jestem w stanie się pofatygować. Kiedyś jak zaczynałem przygodę audio to przejście z Spotify na Tidal było małym wyzwaniem ze względu na użyteczność i UI, dziś coś czuję że chyba będę się znowu przerzucać... 

48 minut temu, Tomek1777 napisał:

Amazon to obecnie najlepsza jakość streamingu dostępnego legalnie w Polsce

Nielagalnego też, Amazon brzmi lepiej od Qobuz, przynajmniej tak jest na Auralicu, i cena znacznie niższa, czekam na integrację z roon, i zostaję tylko z Amazon music. 

RCD powiedz jeszcze jak dodajesz w swoim auralicu albumy do ulubionych,bo w LDS sie nie da. Na początku robiłem to w aplikacji natywnej Amazona w telefonie i pojawiało sie w Auralicu ale teraz ten sposób nie działa. Postanowiłem przetestować przez 3  gratisowe miesiące ale już tracę cierpliwość i chyba wróce do Quobuza

Normalnie, klikam na serduszko i mam w ulubionych.

Trzeba użyć aplikacji Lightning ds, tam ma być skonfigurowany Amazon, żadna zewnętrzna aplikacja. 

10 godzin temu, Coroner69 napisał:

RCD powiedz jeszcze jak dodajesz w swoim auralicu albumy do ulubionych,bo w LDS sie nie da. Na początku robiłem to w aplikacji natywnej Amazona w telefonie i pojawiało sie w Auralicu ale teraz ten sposób nie działa. Postanowiłem przetestować przez 3  gratisowe miesiące ale już tracę cierpliwość i chyba wróce do Quobuza

Faktycznie jest z tym problem. Mogę jedynie to zrobić w natywnej apce potem widzę je i korzystam z nich w  apce sterującej Silent Angela.

W dniu 25.12.2021 o 23:03, Tomek1777 napisał:

Czy można liczyć że ta lista będzie szybko rosnąć? Amazon to duży gracz i widać po obecnej ofercie że próbuja szturmem brać rynek streamingu.

Amazona obsługuje "od zawsze" HEOS. Działa bez problemu do 24/192 tyle, że obsługa jest bardzo uboga. 

Robią poprawki . Stworzyłem dwie playlisty - oczywiście i niestety musiałem to zrobić w natywnej apce . Jaki był zonk kiedy przeszedłem do Vitosa ( Silent Angel) i oczywiście playlisty widzę co z tego jak nie można ich odtworzyć , no shit !! Nerwy minęły , myślę no trudno da się bez tego żyć . Po kilku dniach miła niespodzianka, wróciłem do playlisty  odpaliłem i działa :))

Testowałem dziś różnicę na moim starym amplitunerze Onkyo TX-8250, co ciekawe Onkyo wyświetlił sporą różnicę w bitrate. Różnicę w dźwięku również słychać, ale już nie tak bardzo jak na lepszym sprzęcie i kolumnach. 

Tidal - 96kbps
Amazon - 254kbps

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

5D9AFC11-D45C-45C5-A442-D1645AF677B6.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Witam , mam pytanie . Czy jest możliwość "zmusić" amazon żeby zapisywał zawartość offline na dysku Nas, w apce na Windowsa nie mogę użyć tej lokalizacji .

Jeśli na windows mam wybraną finalnie lokalizację offline na dysku komputera to w app mobilnej nie mam możliwości wejścia w to ustawienie. Czy to oznaczą że platforma może mieć tylko jedną lokalizację dla off ?

Tego nie wie nikt. Chyba włączając w to twórców aplikacji. Ona zdaje się na razie żyć własnym życiem. Miejmy nadzieję, że z czasem się ucywilizuje. Jak na razie można w aplikacji dodawać albumy i playlisty do zakładki "My favorite". A to już coś 😉.

Wkur....e to bo jakość nagrań rewelacyjna. Posłuchaj tego 

Ukryta Zawartość

Genialna muzyka. I ta jakość rekompensuje ułomności techniczne serwisu  😉

Ukryta Zawartość

20 minut temu, piotrek7 napisał:

Tego nie wie nikt. Chyba włączając w to twórców aplikacji. Ona zdaje się na razie żyć własnym życiem. Miejmy nadzieję, że z czasem się ucywilizuje. Jak na razie można w aplikacji dodawać albumy i playlisty do zakładki "My favorite". A to już coś 😉.

Wkur....e to bo jakość nagrań rewelacyjna. Posłuchaj tego 

Ukryta Zawartość

Genialna muzyka. I ta jakość rekompensuje ułomności techniczne serwisu  😉

Dzięki ! 🙂 Skorzystam

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
W dniu 26.12.2021 o 09:17, RCD napisał:

Mój pierwszy post. Auralic G1, wszystko działa super, nie ma żadnych przekłamań próbkowania. Oferta albumów lepsza niż Qobuz. 

Dźwiękowo rewelacja.

Witam!

Posiadam Altaira G1. Potwierdzam próbkowanie albumów do 24/192, gęstszych jakoś nie trafiłem. Oferta albumów bardzo porównywalna do Tidala. Niestety, ale obsługa przez aplikację Lightning a zwłaszcza przez aplikację Amazona do nieporozumienie. Wyszukuje WSZYSTKIE albumy wykonawcy (albumy, single, EP) i wrzuca je do jednego wora, dodanie płyty do ulubionych wiąże się również z dodaniem wykonawcy i utworów - bałagan totalny. Chyba na Spotify nadal tak jest, chociaż tam jest większy porządek w albumach. Aplikacja Lightning po wyszukaniu płyty nie pokazuje jej jakości ani długości, na Tidalu to występuje. W aplikacji nie ma podziału na gatunki (tylko playlisty), o jakichś proponowanych artystach czy płytach można również zapomnieć. Jeśli wiemy, jakiej płyty szukamy to może jakoś to ogarniemy.

Jakość dźwięku... Hmmm... po pierwszym odpaleniu faktycznie można krzyknąć "WOW! Jak to gra!", ale im dłużej słucham tym bardziej dochodzę do wniosku, że ten dźwięk jest jakiś przekombinowany, efekciarski. Porównując dźwięk z pliku FLAC (zgrywane z płyt i hi-res) oraz z Amazona słychać różnice, czasem całkiem spore. Próbując odpowiedzieć na pytanie, które ktoś wcześniej zadał o "prawdziwość" dźwięku mogę śmiało zaryzykować tezę, że dźwięk z Amazona prawdziwy nie jest. Jest podrasowany tak, żebyśmy się nim zachłysnęli, zachwycili, ale tutaj bardziej prawdziwy moim zdaniem okazuje się Tidal, nie mówiąc już o plikach.

A może tak ma brzmieć prawdziwy HI-END...? Jeśli tak, to ja podziękuję... Cyferki to nie wszystko. Chyba wiadome jest to, że czasami zwykłe 16/44,1 może zabrzmieć lepiej niż 24/192. Jeśli realizator w studiu zepsuł nagranie to żadne audiofilskie cyferki tego nie zmienią... Poza tym na Auralicu od kilku dni strasznie się przycina... Niemal każda płyta... Chyba nawet zwykłe flac'i częściej się tną od gęstych. Co prawda mam internet LTE, ale prędkości bardzo przyzwoite (ok. 50/10). Nie wiem gdzie jest błąd...

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi