Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z gniazdem xlr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam trzy wzmacniacze z wejściami xlr więc często przepinam kable
Parę dni temu po kolejnym przepięciu kabli zauważyłem że prawa kolumna gra dużo ciszej , po poruszaniu kablem kolumny zagrały równo sytuacja powtórzyła się kilka krotnie . Wnioskuje że to problem z gniazdem xlr , mam pytanie jestem laikiem nie lutuje czy dam radę sam wymienić oba gniazda czy trzeba szukać fachowca ? Chyba że się mylę i te objawy wskazują na inną usterkę

https://www.audiostereo.pl/topic/157419-problem-z-gniazdem-xlr/
12 minutes ago, blackromek said:

czy dam radę sam wymienić oba gniazda czy trzeba szukać fachowca ?

A skąd mamy to wiedzieć? Na RS elektronika kanale znajdziesz filmy jak lutować. Kup jakaś w miarę sensowną lutownice bo taka prosta bez kontroli temp początkującym jest ciężej. Poucz się i sprawdź zimne luty (o tym też znajdziesz filmy na YT). Jak coś działa od poruszania to może być zimny lut, gniazdo pewnie też. Jak ci się chce poświęcić czas na naukę to pewno to zrobisz. To nie Rocket Science jak to mówią.

9 godzin temu, blackromek napisał:

Witam posiadam trzy wzmacniacze 

Z ciekawości zapytam, przy wzmacniaczu jest ta usterka (te gniazda) czy przy sprzęcie odtwarzającym, np. odtwarzacz CD?

9 godzin temu, blackromek napisał:

mam pytanie jestem laikiem nie lutuje czy dam radę sam wymienić oba gniazda czy trzeba szukać fachowca ? 

Podaj model sprzętu w którym podejrzewasz usterkę.

Wszystko wskazuje na wzmacniacz .
Kilka lat temu przestała grać prawa strona ( powód prawdopodobny brat podczas działania wzmacniacza podłączał cinch do wejścia phono ) Oddałem do naprawy u siebie w Częstochowie podobno było popalone wymienione właśnie między innymi gniazda xlr , prosiłem również o zajrzenie do potencjometru . Wzmacniacz wrócił grały oba kanały lecz nie równo , wzmacniacz wysłałem do sinusAudio potencjometr wymieniony 2 lata nic . Często przepinam kable i w sobotę po kolejnej zamianie nagle prawa kolumna grała ciszej tak z 40% po delikatnym poruszeniu prawego kabla ok , teraz sytuacja się powtarza , podczas grania nic spokój gra równo , kable zamieniałem stronami więc raczej są ok . Wzmacniacz Cav A 12 wielki minus bo brak do niego schematu

Gra świetnie więc warto o niego powalczyć

49 minut temu, blackromek napisał:

Wzmacniacz Cav A 12 

Kawał dziada. Dlatego pytam gdzie jest problem. Gdyby to był odtwarzacz CD było by łatwiej.

Ale po zdjęciach widzę że do gniazd sygnałowych można się dostać od spodu wzmacniacza. Musiał byś rozkręcić dolną klapę i zobaczyć. Może nie będzie tak źle. 

Ale skoro sytuacja się powtarza, to oddaj go do serwisu na przegląd i naprawę. Mariusz z Sinus Audio ogarnia, może znajdzie przyczynę. 

Edytowane przez Marian133

Jest opcja że może być błahostka , pan z serwisu z Częstochowy na początku zamontował mi wszystkie cztery gniazda xlr męskie i musiałem znowu do niego jeździć aby zamontował żeńskie może zrobił to na szybko na pewno same gniazda są za jakieś ''2 zł " 

Wielki kloc wysyłanie uciążliwe ale w Częstochowie nie mogę nikogo godnego zaufania znaleźć

Edytowane przez blackromek
22 minuty temu, blackromek napisał:

na pewno same gniazda są za jakieś ''2 zł " 

Do takiego wzmacniacza najtańsze gniazda?

Wymień ten syf na pozłacane Neutriki (około 20zł za sztukę). Ale najpierw trzeba rozkręcić i zobaczyć jak to w środku wygląda. 

1 godzinę temu, blackromek napisał:

Wszystko wskazuje na wzmacniacz .
Kilka lat temu przestała grać prawa strona ( powód prawdopodobny brat podczas działania wzmacniacza podłączał cinch do wejścia phono ) Oddałem do naprawy u siebie w Częstochowie podobno było popalone wymienione właśnie między innymi gniazda xlr , prosiłem również o zajrzenie do potencjometru . Wzmacniacz wrócił grały oba kanały lecz nie równo , wzmacniacz wysłałem do sinusAudio potencjometr wymieniony 2 lata nic . Często przepinam kable i w sobotę po kolejnej zamianie nagle prawa kolumna grała ciszej tak z 40% po delikatnym poruszeniu prawego kabla ok , teraz sytuacja się powtarza , podczas grania nic spokój gra równo , kable zamieniałem stronami więc raczej są ok . Wzmacniacz Cav A 12 wielki minus bo brak do niego schematu

Gra świetnie więc warto o niego powalczyć

Zimny lut jak nic

Lutownicą ponownie przejechać po punktach lutowniczych w gnieździe, ewentualnie dodać cyny jak było dane na którymś pinie za mało

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

czy gniazda mają standardowe rozmiary np takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  lub 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy gniazda mają standardowe rozmiary np takie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrze ktoś Tobie radził. Jeśli wymieniać to na Neutrik.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajny ten 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   ale nie wiem czy da się zamontować 

Cav 12.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, msankowski napisał:

Trudno ocenić bez zajrzenia do środka, czy powinny to być gniazda lutowane na kablach czy bezpośrednio w płytkę.

Trudno popsuć gniazda tablicowe nie do druku, więc raczej są do druku. Ale z drugiej strony ktoś tam wlutował męskie gniazda w miejsce żeńskich, więc jeżeli są do druku to wykazał się sporą zręcznością i siłą (i bezmyślnością) więc mógł mocno naruszyć bebechy.

nagrywamy.com

Trudno popsuć gniazda tablicowe nie do druku, więc raczej są do druku. Ale z drugiej strony ktoś tam wlutował męskie gniazda w miejsce żeńskich, więc jeżeli są do druku to wykazał się sporą zręcznością i siłą (i bezmyślnością) więc mógł mocno naruszyć bebechy.

Gdzie są te męskie zamiast żeńskich? Męskie są na out a żeńskie na in. Chyba tak powinno być.
11 minut temu, msankowski napisał:

Gdzie są te męskie zamiast żeńskich? Męskie są na out a żeńskie na in. Chyba tak powinno być.

Czytaj cały temat.

W dniu 17.12.2021 o 08:36, blackromek napisał:

...pan z serwisu z Częstochowy na początku zamontował mi wszystkie cztery gniazda xlr męskie i musiałem znowu do niego jeździć aby zamontował żeński...

• 2 tygodnie później...

Chciałem odświeżyć temat, dzisiaj rozkręciłem wzmacniacz ,gniazda okazały się zamocowane na płytce prawe lekko  odstawało docisnąłem , wszystko wyczyściłem Kontakt 60 .

Ukryta Zawartość

IMG_8174.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

26 minut temu, blackromek napisał:

wszystko wyczyściłem Kontakt 60 .

Można, ale koniecznie pozostałości tego g. należy usunąć bądź zneutralizować. To jest żrące i pomimo wyczyszczenia korozją będzie postępować.

Psikanie kontaktem nie pomoże na problemy z gniazdem, lub zimnymi lutami. 

Trzeba rozlutować (nie przelutować), wyczyścić pady i ponownie, porządnie przylutować (najlepiej nowe) gniazda. 

Ale nie wiem czy będziesz w stanie wyciągnąć tą główną płytkę. Bez tego nie ma sensu smarkać cyną na te pady które widać na tych zdjęciach. 

15 minut temu, Marian133 napisał:

Psikanie kontaktem nie pomoże na problemy z gniazdem, lub zimnymi lutami. 

Trzeba rozlutować (nie przelutować), wyczyścić pady i ponownie, porządnie przylutować (najlepiej nowe) gniazda. 

Ale nie wiem czy będziesz w stanie wyciągnąć tą główną płytkę. Bez tego nie ma sensu smarkać cyną na te pady które widać na tych zdjęciach. 

przecież to jest na złączach , po co wyciągać główną pcb?

W dniu 18.12.2021 o 15:17, przemak napisał:

no i okazało się ,że bezpodstawnie oczerniłeś człowieka 😞 miło?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Godzinę temu, artw napisał:

W dniu 18.12.2021 o 15:17, przemak napisał:

no i okazało się ,że bezpodstawnie oczerniłeś człowieka 😞 miło?

Fakt, przepraszam. Ten, co lutował te gniazda wykazał się tylko głupotą i bezmyślnością. Lutować umie.

nagrywamy.com

19 godzin temu, artw napisał:

przecież to jest na złączach , po co wyciągać główną pcb?

Aaa, przepraszam, myślałem o zupełnie innym połączeniu.

Nie było tematu 🙂 

7 godzin temu, blackromek napisał:

Teraz jak kupić (chodzi o rozmiar ) bez rozlutowania nowe gniazda

Tego typu, do pcb i V czyli vertical

Ukryta Zawartość

Z tym, że generalnie tego typu montaż sugeruje raczej lutowanie po przykręceniu, a w ogóle taka odłamywana płyteczka jest dobra do montażu maszynowego, ale jak już grzebać, to można się jej pozbyć i przylutować przewody bezpośrednio do gniazd. Takie konektory to jest tu najsłabsze ogniwo. Stąd też

21 godzin temu, Marian133 napisał:

nie wiem czy będziesz w stanie wyciągnąć tą główną płytkę

Nie jest głupią uwagą, bo miejsce lutowania konektora do dużej płyty też jest newralgicznym miejscem. 

Generalnie przed grzebaniem z gniazdami xlr przyjrzałbym się tym konektorom i ich lutowaniu. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

np takie 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość