Skocz do zawartości
IGNORED

Leema Acoustics Tucana II

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwolę sobie w dwóch zdaniach podzielić się moimi odczuciami na temat brzmienia  Tucany 2 Anniversary. 

Plusy dodatnie:

Największe wrażenie robi uzależniająca barwami i wyrafinowaniem średnica. Całościowo swobodne, nasycone, ultra gładkie, spójne, płynne, wyzbyte najmniejszych śladów mechaniczności brzmienie.

Subtelnie otwarte aksamitne wysokie tony, niskie tony z bardzo dobrym rozciągnięciem, dynamiczne.

Plusy ujemne: troszkę brakuje "szybkości" (ale ja jestem już na zawsze zepsuty przez "szybkość/konturowość" sprzętu hi-fi od Cyrusa...).

Na osobną pochwałę zasługuje FANTASTYCZNA jakość wykonania.

Do tego Leema obok Exposure i Cyrusa udowadnia, że nawet duże trafa mogą być kompletnie bezgłośne, bez brumienia, bez szumu itp. Naimie, Rotelu, Heglu wstydźcie się.

Edytowane przez Adam 38

-Salva Mea-

9 godzin temu, Adam 38 napisał:

Pozwolę sobie w dwóch zdaniach podzielić się moimi odczuciami na temat brzmienia  Tucany 2 Anniversary. 

Plusy dodatnie:

Największe wrażenie robi uzależniająca barwami i wyrafinowaniem średnica. Całościowo swobodne, nasycone, ultra gładkie, spójne, płynne, wyzbyte najmniejszych śladów mechaniczności brzmienie.

Subtelnie otwarte aksamitne wysokie tony, niskie tony z bardzo dobrym rozciągnięciem, dynamiczne.

Plusy ujemne: troszkę brakuje "szybkości" (ale ja jestem już na zawsze zepsuty przez "szybkość/konturowość" sprzętu hi-fi od Cyrusa...).

Na osobną pochwałę zasługuje FANTASTYCZNA jakość wykonania.

Do tego Leema obok Exposure i Cyrusa udowadnia, że nawet duże trafa mogą być kompletnie bezgłośne, bez brumienia, bez szumu itp. Naimie, Rotelu, Heglu wstydźcie się.

A energia, kop, power? To są nieodzowne cechy tego wzmacniacza jak dla mnie 🙂

Z jakimi kolumienkami grasz ?

ATC scm 7 i Dynaudio X14 (z tej dwójki bardziej cieszy mnie połączenie z ATC, chociaż i z Dynaudio jest OK). Maluszki, jak widać.

Dynamika na basie w Tucana jest bardzo dobra, to nie podlega dyskusji (lepsza jak w SuperNait 3, Exposure 3510, Rotel RA6000 czy Soul Note A1). Jednak! bardziej szczupłe, konturowe brzmienie Cyrusa, z mocniej zaznaczonym "obrysem wybrzmień" oraz podbity wyższy bas i górna średnica powoduje, że brzmienie odbieram jako szybsze, bardziej zadziorne, agresywne chociaż... potrafiące zmęczyć słuch mocnym i lekko utwardzonym górnym środkiem, chyba że podpinałem paczki z wyraźną "doliną" w najbardziej drażliwym dla naszego słuchu zakresie pasma akust. No, ale subiektywnie Cyrusy (obowiązkowo z zewnętrznymi zasilaczami)  - dla mnie - są najszybszymi, najbardziej zrywnymi, podkreślającymi atak tranami. 

-Salva Mea-

10 godzin temu, stu napisał:

Witam.

Czy ktoś łączył Leeme tucane 2 interkonektami XLR Albedo Monolith. Zastanawiam się czy nie będzie za jasno. Teraz używam Van den hul the second.

Pozdrwiam.

Niestety, u mnie jest Acrolink xlr 7n 2070 i generalnie jest ok, ale po głowie chodzi mi Zen Acoustic Silver Reference II lub Absolute Copper zależnie co trafi się szybciej,  tym bardziej, że okazyjnie kupiłem kable głośnikowe Hologram 2 na eBay’u

• 4 tygodnie później...

Zakupiłem siltech 380i  xlr do podlonczenia leemy tucana 2 z dackiem holo audio spring 3 kte.Obecnie mam neotecha 3001 .Niby jest ok ale czegoś mi brakuje .Podlonczałem też kabel M &B na srebrze ale to była porażka.W piątek będę słuchał napisze parę słõw

Miałem coś skrobnać o podlonczenia kabelka siltech 380i xlr do lt2 .U mnie sygnał z holo audio spring 3 kte do lt2 .kabelek jest świetny.Przesyrzeń piękna barwa dźwięków dużo bardziej poukładana scena 3D.Wedlug mnie po zmianie z neotech 3001 na siltech 380i przepaść na korzyść tego drugiego aż się boje jak grają wyższe modele siltecha

W dniu 26.02.2024 o 22:05, stu napisał:

Witam.

Czy ktoś łączył Leeme tucane 2 interkonektami XLR Albedo Monolith. Zastanawiam się czy nie będzie za jasno. Teraz używam Van den hul the second.

Pozdrwiam.

witam, ja mam połączoną Tucanę II ze stremerem Rose 130 właśnie XLR-em Albedo Monolith. Żadnego wyostrzenia u mnie nie ma.  Pewnie wiele będzie zależeć od źródła. wcześniej miałem podłączonego daca M2tech Younga mkIII i też nie było żadnych ostrości. 

Miałem Monolitha zamieniłem na Tellurium ultra black. Dół zszedł dużo niżej i scena szersza, ale co zauważyłem przy zmianach w utworach np. wchodzi gitara dodatkowo ją podkreślał (dodawał kopa). Monolith ogólnie potrzebował wysokiej jakości utwory wtedy było ok.

2 godziny temu, KrisWind napisał:

też nie było żadnych ostrości. 

Z Chordem Qutest też żadnych nieprzyjemnych wyostrzeń czy jazgotu. Brzmienie Tucany jest bezpośrednie ale nigdy ostre. 

-Salva Mea-

• 2 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

Z racji sprzedaży swojego wzmacniacza Leema Tucana 2 mam na sprzedaż pilot do niego. Nie jest to ten okropny czarny metalowy pilot który jest obecnie dołączany w zestawie ale ta wcześniejsza wersja (zgrabny, lekki i poręczny). Jeżeli ktoś miałby dość tej cegły metalowej to zapraszam na priv. Stan pilota jest bardzo dobry. Pozdrawiam

• 3 miesiące później...
22 minuty temu, param napisał:

Maksymalne minimum

Edytowane przez Prawie Audiofil

Wiim Pro Plus, SMSL VMV A2 , KEF R3

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.