Skocz do zawartości
IGNORED

Leema Acoustics Tucana II

Rekomendowane odpowiedzi

Co do źródła to aktualnie posiadam Primare NP 30 wydaje mi się że daję radę:). Kolumny to KEF r700. Wbrew pozorom te kolumny grają lekko okrągło poprzez swój bas którego jest dość dużo i na dolnym końcu jest lekko poluzowany ( przynajmniej ze wzmacniaczem Roksan Caspian M2). Tak na szybko pytanie. Jak wygląda bas w Leema Tucana 2? W Roksan Caspian M2 jest ok choć jest dość...jakby to określić okrągły co z jednej strony fajnie otula ale z drugiej strony w połączeniu z KEF r 700 umniejsza tzw. kick off. ...a jak wg. Was zachowuję się bas w Leemie Tucana 2?

Edytowane przez kaziu106

Pomyśl nad R7, póki są jeszcze dostępne (nawet na promocji można znaleźć dobrej). Znajomy niedawno zmieniał i twierdzi że jest spory progres między nimi. @staropolanka2000 tak samo uważa.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

R700 są ok, długo na nich grałem. Ale te kolumny mają konstrukcyjnie kilkanaście lat. Tucana pasuje do nich super. Jeszcze kwestia źródła, kabli. Powtarzam jak mantrę, gra system. R7 są lepsze o wiele, jeżeli nadarzy się okazja, nie zastanawiaj się.

Tucana to świetny wzmacniacz, jak zagra zalezy od reszty toru.

Pozdrawiam

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

W dniu 19.08.2023 o 00:51, staropolanka2000 napisał:

R700 są ok, długo na nich grałem. Ale te kolumny mają konstrukcyjnie kilkanaście lat. Tucana pasuje do nich super. Jeszcze kwestia źródła, kabli. Powtarzam jak mantrę, gra system. R7 są lepsze o wiele, jeżeli nadarzy się okazja, nie zastanawiaj się.

Tucana to świetny wzmacniacz, jak zagra zalezy od reszty toru.

Pozdrawiam

Na tą chwilę jestem zadowolony z R700... choć wiadomo jak to w audio... zmiany, zmiany:) Aktualnie wystawiłem R700 na sprzedaż. Fakt że nie mam ciśnienia na sprzedaż gdyż te co posiadam są praktycznie jak nowe kupione w salonie niecały rok temu więc ledwo się wygrzały 🙂 Ale jeśli sprzedam to nie omieszkam posłuchać R7 gdyż nie miałem okazji. Z tego co widzę są dwie wersje R7 tj. zwykła starsza i nowsza Meta ale tu z ceną poszaleli:) Które masz na myśli w swoim poście że są dużo lepsze od R700 zwykłe czy Meta? Ps. i wg. Ciebie czym pobiły R700-tki? Tj. chodzi mi o barwę, przestrzeń, bas...na tą chwilę w R700 brakuje mi troszkę kontroli na samym dole i dlatego myślę o zmianie wzmacniacza gdyż Roksan Caspian M2 gra taką... analogową barwą i dość otulającym lekko ciepłym basem co w zestawieniu z mocnym także otulającym basem R700 trochę daje go za dużo....no chyba że R7 lepiej kontrolują bas to może faktycznie skupić się na zmianie kolumn...:) Wystawiłem to o to na sprzedaż..co się pierwsze sprzeda to będziem kombinować co kupić:)

Edytowane przez kaziu106
17 godzin temu, kaziu106 napisał:

są dwie wersje R7 tj. zwykła starsza i nowsza Meta ale tu z ceną poszaleli:)

Ja mam pierwszą wersję R7 bez meta.

17 godzin temu, kaziu106 napisał:

wg. Ciebie czym pobiły R700-tki? Tj. chodzi mi o barwę, przestrzeń, bas...na tą chwilę w R700 brakuje mi troszkę kontroli na samym dole

Basu tym kolumnom nie brakuje, ale nie ma go tyle co w R700, jest bardziej zwarty, chociaż dużo będzie zależało od wzmacniacza. Tucana zagra żywym, dynamicznym ,zwartym dźwiękiem z dobrą kontrolą na basie i co ważne, nie zagrają te kolumny ciemno, z niektórymi słabszymi wzmacniaczami może być za ciemno. Ogólnie R7 to bardziej dojarzała konstrukcja, znacznie lepszy jest w nich głośnik współosiowy.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

• 2 tygodnie później...
11 godzin temu, stu napisał:

Witam

Aktualnie poszukuję jakiś interkonekt. Może coś polecicie. RCA czy XLR. Ma być to spięte z Gustardem r26

Pozdrawiam

Ja ze swojej strony polecam xlr purist audio design poseidon. W moim zestawie sprawdza się idealnie.

• 4 tygodnie później...

Dystrybutorem Lemy jest Audio Center z Krakowa. Więc pewnie serwis również mają w Krakowie.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

3 minuty temu, cortes napisał:

Dystrybutorem Lemy jest Audio Center z Krakowa. Więc pewnie serwis również mają w Krakowie.

Dzwoniłem tam dzisiaj i uzyskałem informację, że nie sąjuż dystrybutorem i nie świadczą serwisu Leemy.

• 1 miesiąc później...

Sound Source

+48 883 800 299

[email protected]

Chciałem podpytać kolegów, jak odbierają elektroniczną regulację głośności w Tucanie II.

Mnie bardzo irytuje, że każde przełączenie źródła zjeżdża do poziomu "fabrycznego". Przy przełączeniu źródeł zawsze na nowo trzeba ustawiać głośność.

Drugi problem to czułość wejść, a może caly przedwzmacniacz. A moim starym Musicalu Fidelity A2 żeby posłuchać głośno muzyki, potencjometr głośności stał na 12. W Leemie ten sam poziom hałasu osiągam już na 9. Operuję więc w przedziale, gdzie wzmacniacz dopiero się "rozgrzewa".

• 2 tygodnie później...
W dniu 5.11.2023 o 18:25, virtualfan napisał:

Sound Source

+48 883 800 299

[email protected]

Chciałem podpytać kolegów, jak odbierają elektroniczną regulację głośności w Tucanie II.

Mnie bardzo irytuje, że każde przełączenie źródła zjeżdża do poziomu "fabrycznego". Przy przełączeniu źródeł zawsze na nowo trzeba ustawiać głośność.

Drugi problem to czułość wejść, a może caly przedwzmacniacz. A moim starym Musicalu Fidelity A2 żeby posłuchać głośno muzyki, potencjometr głośności stał na 12. W Leemie ten sam poziom hałasu osiągam już na 9. Operuję więc w przedziale, gdzie wzmacniacz dopiero się "rozgrzewa".

W Tucanie II chyba można  ustawić minimalną głośność dla każdego źródła osobno. Oczywiście ne zmieni to faktu że po przełączeniu ustawi się ona do zadanego poziomu. Co do czułości wejść to porównując do innych wzmacniaczy jakie posiadałem, głośność na godzinie 9 mniej więcej jest taka sama. Wyjątek stanowi Tucana I gdzie  trzeba odkręcić głośność około 15 stopni dalej. Bardziej się liczy poziom głośności. "Potencjometry" mogą zwiększać głośność liniowo lub logarytmicznie.   Liniowe trzeba odkręcić bardziej.

W dniu 31.08.2023 o 14:21, Jan_P napisał:

Mam pytanie czy ktoś słyszał może jak Leema Tucana 2 gra z kolumnami Spendor, ATC lub Harbeth?

U mnie z ATC gra bardzo dobrze. Pamiętam kiedyś widziałem zdjęcie z Audio Show 2017 i tam Tucana II była prezentowania właśnie z ATC.

Niemniej jednak kolumn lepiej nie kupować w ciemno. To co jednej osobie się podoba, niekoniecznie będzie odpowiednie dla drugiej.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

To ja przywitam się w klubie i na samym początku proponuję "Odważnym" 

Oczywiście jak :

a) model nie ma gwarancji

b) kupiłem tanio używkę

c) coś mi nie pasuje i palce mnie świerzbią ,aby coś pogrzebać 

d) lubię adrenalinę 🙂

-krok 1 wymienić kondensatory zasilające na M-Lytic Mundorfa .

Pograć około 140 godz. uzbroić się w cierpliwość i dać się kondonkom wygrzać i ułożyć.

Co to daje ...banan na gębie 🙂

Odchodzi chęć sprzedaży ...bo zaczyna być lepiej niż wersja rocznicowa 🙂

Rada dodatkowa:

Lemka- Lenka kocha źródło na lampkach ...oj baaardzo .

Śpiewa cudownie i jest magia jak SE, ale z lepszym kopem.

P.s punktów ( kroków) upgrade jest więcej 😊 

Uwaga !!!

Upgrade, jak nie umiem to zlecić umiejącej i zaufanej osobie- serwisowi.

Dziabną więcej kasy , ale lepiej nic nie skopać samemu.

To chooolernie dobry wzmak.

I jak coś nie zagra to gwarantuję że nie jego wina 😊

Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku tym Szczęściarzom co posiadają Leemę...

12 godzin temu, hatori77 napisał:

To ja przywitam się w klubie i na samym początku proponuję "Odważnym" 

Oczywiście jak :

a) model nie ma gwarancji

b) kupiłem tanio używkę

c) coś mi nie pasuje i palce mnie świerzbią ,aby coś pogrzebać 

d) lubię adrenalinę 🙂

-krok 1 wymienić kondensatory zasilające na M-Lytic Mundorfa .

Pograć około 140 godz. uzbroić się w cierpliwość i dać się kondonkom wygrzać i ułożyć.

Co to daje ...banan na gębie 🙂

Odchodzi chęć sprzedaży ...bo zaczyna być lepiej niż wersja rocznicowa 🙂

Rada dodatkowa:

Lemka- Lenka kocha źródło na lampkach ...oj baaardzo .

Śpiewa cudownie i jest magia jak SE, ale z lepszym kopem.

P.s punktów ( kroków) upgrade jest więcej 😊 

Uwaga !!!

Upgrade, jak nie umiem to zlecić umiejącej i zaufanej osobie- serwisowi.

Dziabną więcej kasy , ale lepiej nic nie skopać samemu.

To chooolernie dobry wzmak.

I jak coś nie zagra to gwarantuję że nie jego wina 😊

Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku tym Szczęściarzom co posiadają Leemę...

Hej

Ja tylko zapytam o stwierdzenie  ,,odchodzi chęć sprzedaży ". A z jakiego powodu pojawiała się taka chęć? Ja gram na leemie II od 2,5 i nigdy takich zapędów nie miałem.  Piec gra z kopem , ciepłem a do tego pokazuje mnogość szczegółów w nagraniach . Grałem z monitorami rls nereida i podlogowksmi xavian xn 360.

A ja mam pytanie.

Czy ktoś porównywał leemę tucane2 z MF NuVista 600?

A jeśli tak to jak wypada porównanie?

Planuję kilka zmian w tym roku i jedną z nich będzie wymiana wzmacniacza (obecnie LAR 200H) .

Kolumny to YB Audio Zonda S.

Zastanawiam się nad tymi dwoma... A dlaczego akurat nad tymi?

Nie wiem.

Edytowane przez marekw 76
  • 2 tygodnie później...

witam użytkowników Leemy. Od niedawna stałem się posiadaczem Leema Tucana II, która zastapiła Hegla H160. Różnica na "plus" znaczna. Wszystkiego jest więcej:). Na razie gram na kolumnach podstawkowych Elac Vela BS403, jednak w przyszłości będe chciał je zmienić. I tutaj miałbym prośbe do użytkowników co warto posłuchać, żeby dobrze zgrałao się z Tucaną. Z uwagi na wielkośc salonu ok 21m2- w grę wchodzą raczej kolumny podstawkowe. Pod uwagę biorę Dynaudio Contour20i, PMC 5.22i. jakieś inne propozycje? 

2 godziny temu, KrisWind napisał:

Z uwagi na wielkośc salonu ok 21m2- w grę wchodzą raczej kolumny podstawkowe. Pod uwagę biorę Dynaudio Contour20i, PMC 5.22i. jakieś inne propozycje? 

Spokojnie zmieścisz w tym metrażu podłogówki. Odpadają kwestie standów pod podstawkowce. Rozglądnij się na naszym podwórku. Nie proponuję żadnych marek, bo zaraz będzie burza kałowa...

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

2 godziny temu, KrisWind napisał:

Pod uwagę biorę Dynaudio Contour20i, PMC 5.22i. jakieś inne propozycje? 

Weź pod uwagę Dynaudio Heritage, C1, S25, Focal Sopra 1, Usher SD-500.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Adam 38 napisał:

Możesz coś więcej napisać o brzmieniu tych ładnych monitorów?  Tak od siebie. Dziękuję.

Nie mogę bo ich nie słyszałem. Ale gdybym miał kupować drogie monitory to bym ich posłuchał. Recenzje mają dobre - wysokotonowiec diamentowy do czegoś zobowiązuje. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ok. Myślałem, że ich słuchałeś. Recenzje w naszym hobby to albo bardzo dobrze albo bardzo, bardzo dobrze, innej opcji nie ma... czyli wiadomo, że nic nie wiadomo. Ostatnio zwróciłem drogi sprzęt do TOPa. Sprzęt, który dostał nagrodę EISA. Oczekiwania były większe, tyle w temacie recenzji 🙂

Ps. Zgadzam się jednak, że Usher SD500 warto posłuchać. A i 20m2, moim zdaniem i na moje uszy, będzie optymalnym środowiskiem dla przedmiotowego monitora. 

Edytowane przez Adam 38

-Salva Mea-

4 minuty temu, Adam 38 napisał:

Ok. Myślałem, że ich słuchałeś.

Słuchałem innych, starszych, modeli i było bardzo dobrze. 

19 godzin temu, Adam 38 napisał:

A jak przestrzeń i rozdzielczość, też na korzyść Tucany? 

w tych aspektach tez na plus dla Tucany. uważam, że w porównaniu do Hegla h160 to skok o co najmniej  półke wyżej. 

18 godzin temu, cortes napisał:

Spokojnie zmieścisz w tym metrażu podłogówki. Odpadają kwestie standów pod podstawkowce. Rozglądnij się na naszym podwórku. Nie proponuję żadnych marek, bo zaraz będzie burza kałowa...

to że w tym metrażu mozna wstawić podłogówki to wiem, bo miałem. Ale obecne monitory też dają rade i chyba wolę zostać przy monitorach- zgrabniej to wygląda.  Tylko musze znaleźć dobrego kompana dla Tucany 🙂.  Miałem okazję posłuchac właśnie Dynaudio Contour 20i tylko z innym wzmacniaczem (Accuphase) i grało to naprawdę  porządnie. 

W dniu 25.01.2024 o 12:45, KrisWind napisał:

witam użytkowników Leemy. Od niedawna stałem się posiadaczem Leema Tucana II, która zastapiła Hegla H160. Różnica na "plus" znaczna. Wszystkiego jest więcej:). Na razie gram na kolumnach podstawkowych Elac Vela BS403, jednak w przyszłości będe chciał je zmienić. I tutaj miałbym prośbe do użytkowników co warto posłuchać, żeby dobrze zgrałao się z Tucaną. Z uwagi na wielkośc salonu ok 21m2- w grę wchodzą raczej kolumny podstawkowe. Pod uwagę biorę Dynaudio Contour20i, PMC 5.22i. jakieś inne propozycje? 

Ponad dwa lata grałem na Tucanie II i polskich monitorach rls nereida II. Było to genialne połączenie.  Monitory grały dużym, pełnym soundem. Momentami wręcz brzmiały jak podłogówki.  Wyróżnikiem rls- sów jest bardzo ciepły dźwięk za co odpowiadają głośniki scan speak a dokładnie legendarna węglowa 18- stka! Z kolumnami pożegnałem się teraz,  w styczniu. I wierz mi  że płakałem sprzedajac te monitory. Kupiłem podłogowe Xaviany i poprostu musiałem sprzedać. 

Z czystym sumieniem polecam i  rekomenduje nereidy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.