Skocz do zawartości
IGNORED

Leema Acoustics Tucana II

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich właścicieli wspomnianego wzmacniacza również w wersji Anniversary i zapraszam do wymiany doświadczeń związanych z jego użytkowaniem. Do dyskusji zapraszam osoby które posiadają lub posiadały ten wzmacniacz i chcą się podzielić swoja wiedzą.

Ja jestem właścicielem Leemy Tucany II w wersji Anniversary od grudnia 2019 roku i powoli dochodzę do punktu w którym będę mógł powiedzieć, że to jest zestaw docelowy na długie lata.

pozdrawiam

Jan

Edytowane przez Jan_P
https://www.audiostereo.pl/topic/157408-leema-acoustics-tucana-ii/
  • 2 tygodnie później...

Mam prośbę, stoję przed wyborem zmiany kabla łączącego Leema Tucanę 2 z Luminem T2. Obecnie mam połączone te urządzenia za pomocą kabla XLR Chord Chorus. Chcę go wymienić na coś lepszego i pierwsze moje pytanie dotyczy tego czy pozostać przy XLR czy wybrać dobry kabel RCA. Będę wdzięczny za opinie osób, które mają wzmacniacz Leema Tucana 2 i podzielą się swoimi doświadczeniami. Sam już jestem po jednym porównaniu, ale w moim przypadku mimo, że kabel RCA był z wysokiej półki nie dał mi jednoznacznej odpowiedzi co wybrać. Powodem mogła być inna charakterystyka brzmienia RCA, bo kto inny był jego producentem. Zestaw mam moim zdaniem skończony. Ostatnio wybrałem kable głośnikowe i pozostała mi tylko zmiana kabla łączącego wzmacniacz ze źródłem. Obecny dźwięk jest bardzo naturalny, nie preferuje żadnego zakresu, kusi mnie by jeszcze wymienić go na kabel z wyższej półki.

• 4 tygodnie później...

Witam kolegę.ja mam podlonczone po RCA tara labs Apollo extrim i jest ok.xlr nigdy nie próbowałem  .a może warto  .Jakich kolumn używasz ja mam akustyk r1 niby fajnie gra ale brakuje mi trochę góry .jak możesz napisz

7 godzin temu, greg1973 napisał:

Jakich kolumn używasz ja mam akustyk r1 niby fajnie gra ale brakuje mi trochę góry .jak możesz napisz

Witam i cieszę się, że jest nas więcej. Wracając do Twojego pytania to ja mam podłączone do Leema Tucany kolumny PMC Twenty5.26 a źródłem sygnału jest Lumin T2. Wcześniej grałem na PMC Twenty 24 i ani wtedy jak i teraz nie brakowało mi wysokich tonów i rozdzielczości a przyznam, że lubię jasne granie. Długo szukałem właściwego sprzętu i dopiero przy mojej obecnej konfiguracji przestałem myśleć o zmianach i z przyjemnością słucham muzyki. Ja gram na XLR Chord Chorus i myślę nad wymianą mojego kabla na coś zacniejszego. Kiedyś testowałem dobrze oceniany kabel RCA, który był 3 krotnie droższy od mojego XLR jednak nie zauważyłem jego przewagi w brzmieniu dlatego dalej jestem na etapie poszukiwania.

Witam kolege gratuluję wyboru ja ich co prawda nie słuchałem ale są na mojej liście .Pomału składam się do szukania czegoś co zmieni  Akustyk r1  .Dotychczas Słuchałem Elac vela407 i jakichś B&W w salonie top hi fi no i to nie jest to a Vela pomimo wspaniałych recenzji do leemy chyba się nie nadaje choć podlonczyli mi je też do Hegla 390 i Michi takiego lepszego rotela i grało to bardzo słabo według mnie.Planuje odsłuchać jeszcze coś wyższego z Zacisną może uda się xn360 .i atc 40 i może uda się jakieś wyższe akustyki.

xaviana miało tam być zamiast zacisną pisze na tel i zmienia sobie wyrazy

Witam i melduję się z moją leema😀

Mam wersję ll, kupiona pod koniec września 2021 nowka sztuka. 

Piękny wzmak pod każdym względem ( wygląd, budowa , bebechy). A brzmienie? No sami wiecie, jest moc i wykop.  Do tego dużo detalu i mimo wszystko ciepło, takie  cieplunio🤣🤣

Gram na polskich monitorach rls nereida, źródło bsn ( coraz rzadziej z cd marantz i gramofon teac). Jest potężnie i ciepło czyli tak jak lubię. 

Kolumny napewno kiedyś będę zmieniał bo można jeszcze lepiej.  A piec, kto wie ? Może to ten finalny i ostateczny jest ? 

Aczkolwiek miałem przez chwilę pomysł żeby go sprzedać i spróbować czegoś nowego ( musical fidelity). I nie dlatego ,że mi się nie podoba leema. Cholernie mi się podoba. Po prostu cały czas szukam. ..  Nałóg audio czy jakiś tak 🙂

W każdym bądź razie następny zakup to pewnie będą jakieś fajne kolumny podłogowe pod leeme.  No ale to za jakiś czas. 

Pozdro. 

7 godzin temu, aryman napisał:

Aczkolwiek miałem przez chwilę pomysł żeby go sprzedać i spróbować czegoś nowego ( musical fidelity)

Ja wybierając Leemę Tucanę 2 porównywałem ją z Musical Fidelity M6si i Leema zdecydowanie wygrała ze względu na swoją dynamikę i szczegółowość. Ma w sobie to coś, co urzeka i zachęca do słuchania. Jest bardzo szczegółowa ale nie jest ostra i mogę ją słuchać godzinami. Teraz kusi mnie by drugie źródło do niej kupić gramofon Technicsa i aryman powiedz jak gramofon brzmi w połączeniu z tym wzmacniaczem. Czy dźwięk jest jeszcze lepszy?

9 godzin temu, Jan_P napisał:

Ja wybierając Leemę Tucanę 2 porównywałem ją z Musical Fidelity M6si i Leema zdecydowanie wygrała ze względu na swoją dynamikę i szczegółowość. 

Porównywales w salonie czy na spokojnie w domu na swoich kolumnach ?  Czy przewaga leemy nad mf byla bardzo duża czy raczej były to niuanse ?

Co do gramofonu to mam teac tn 550 z wkładką grado gold. Gra to dokładnie tak samo jak streamer bsn. Nawet śmieje się, że mam ze streamera analogowy dźwięk tyle, że bez trzaskow.  bsn trochę ociepla plus rls y, które grają mega ciepłym soundem.

Generalnie ostatnio słucham głównie ze streamingu a odsłuchy z cd lub vinyla to naprawdę jakieś specjalne okazje lub akcje są. Przestawiłem się totalnie na cyfrę. 

Mam trochę plyt cd/ vinyl i nic nie zastąpi rytuału oglądania okładek, obcowania z fizycznym nośnikiem.  Natomiast jakościowo to jest ten sam poziom ( vinyl vs streaming ). 

No i jest jeszcze kwestia przedwzmacniacza gramonofowego. Ja ma mega budżetową wersję 🙂 ( dJ coś tam. Nawet nazwy nie pamiętam). daje jednak radę i ładnie się zgrywa z Leema.

A np. Taki bsn bez daca zewnętrznego totalnie nie pasuje do leemy. Samo połączenie tego streamera z Leema to jakiś koszmar i nieporozumienie.  Serio.  dopiero zewnętrzny dac przywraca wiarę w dobry dźwięk 😀

12 godzin temu, aryman napisał:

Porównywales w salonie czy na spokojnie w domu na swoich kolumnach ?  Czy przewaga leemy nad mf byla bardzo duża czy raczej były to niuanse ?

Miałem oba wzmacniacze tydzień czasu i porównywałem je u siebie w domu na swoich kolumnach. Moim zdaniem MF grał bardzo ładnie, ale dźwięk był zawsze przewidywalny i brakowało tego pazura który wprowadza Leema. To są oczywiście tylko moje odczucia i dotyczą zestawienia z moimi kolumnami oczywiście i ktoś inny mógłby wybrać MF. Leema nie uśrednia, niczego nie maskuje. Zły materiał zagra źle a dobrze zrealizowany cudownie.  Dla mnie przewaga Leemy była zdecydowana i takiego dźwięku od dawna szukałem. Wcześniej przez dłuższy czas miałem Rotela A14, Lampę SE, Yamahę A-S 1100. Dopiero zakup Leemy przystopował moje dalsze poszukiwania wzmacniacza.

No wiec ja wcześniej miałem rotela ra 1572. Grał melodyjnym, przestrzennym dźwiękiem z fajnym basem. Leema to jednak  olbrzymi progres w praktycznie każdym aspekcie.  Dynamika, detal, Power, podniesione  są na naprawdę wysokie piętro. Przy dobrych realizacjach cały band gra na żywo w pokoju.😀

13 godzin temu, aryman napisał:

Co do gramofonu to mam teac tn 550 z wkładką grado gold. Gra to dokładnie tak samo jak streamer bsn.

Dzięki aryman za cenne informacje. Znam dobrze bsn, za czasów Rotela A14 był moim podstawowym źródłem dźwięku i grał całkiem fajnie. Spodziewałem się, że dźwięk z gramofonu będzie magiczny a z tego co piszesz wychodzi, że cudów nie można oczekiwać. Nie mam płyt ale chciałem spróbować magi czarnego krążka. Twoje słowa trochę ostudziły moje plany.

Magia oczywiście jest. Samo obcowanie z płyta vinylowa to już właśnie Magia. Oglądanie dużych okładek, rozkładanie gatefoldow. Jeżeli to jest pierwsze wydanie to  te wszystkie emocje narastaja i jest to prawdziwy dotyk historii. 

Idzmy dalej, odpalanie płyty na talerzu i patrzenie jak wiruje ... To wszystko działa i tworzy klimat.  Napisałem ,że vinyl brzmi jak streamer ale tak jest u mnie . I to pewnie też nie zawsze.   Np. Frankie goes to Hollywood lub Michaela Jacksona tudzież polskie laboratorium słucham tylko i wyłącznie z vinyla. Już tak mam i  uważam, że słuchanie frankie i ich płyty Liverpool z cyfry to byłaby profanacja. Przy  słuchaniu tej płyty muszą być trzaski i ten pewien specyficzny analogowy drive.

Może być też tak, że kupisz znakomity gramofon z epoki, np thorens z ciężkim ramieniem i naprawdę dobra wkładką. Do tego klasowy przedwzmacniacz i to zagra lepiej od cyfry... kto wie.. 

Akurat u mnie, na tych moich klocuszkach różnic między streamingiem a analogiem brak lub są niewielkie...

A i tak gdy tylko testuje nowy element audio to  zawsze pierwszy odsłuch robię z cd🤣   już tak mam.

Tak więc spróbuj vinyli bo to naprawdę magia, klimat i wielka frajda. No i gruby portfel trzeba mieć na płyty....   Mam trochę vinyli i nigdy ich nie sprzedam i nie oddam. Słucham głównie cyfry, tak jest wygodniej, taniej i możliwości są mega kosmiczne. 

Od czasu do czasu jednak robię sobie misterium z vinylem. 

W dniu 25.12.2021 o 18:53, Jan_P napisał:

Mam prośbę, stoję przed wyborem zmiany kabla łączącego Leema Tucanę 2 z Luminem T2. 

Jakbyś w wolnej chwili opisał jak zgrywa się lumin z Leema i jakie są tego efekty ? 😀 zwłaszcza w odniesieniu do bsn , którego też byłeś użytkownikiem. 

Z góry dzięki.

W dniu 26.01.2022 o 06:48, aryman napisał:

Jakbyś w wolnej chwili opisał jak zgrywa się lumin z Leema i jakie są tego efekty ? 😀 zwłaszcza w odniesieniu do bsn , którego też byłeś użytkownikiem. 

Moim zdaniem Lumin T2 bardzo dobrze łączy się z Tucaną 2. Jego brzmienie jest bardzo zrównoważone co w połączeniu z bardzo dużą rozdzielczością Tucany 2 sprawia, że z takiego połączenia otrzymujemy brzmienie bardzo przyjemnie w odbiorze, nie brakuje mi żadnego zakresu. Mając wcześniej BSN wiecznie czegoś mi brakowało w dźwięku ale przyznam jak na swoją cenę i przyjemną aplikację byłem z niego zadowolony. Przed kupnem Lumina T2 na teście bezpośrednim porównywałem go z  bardzo dobrym odtwarzaczem CD za kilkanaście tysięcy i ostatecznie wybrałem Lumina T2, który moim zdaniem wygrał bezpośrednie porównanie i sprawił, że ostatecznie zrezygnowałem z zakupu odtwarzacza CD.

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Leema lubi scan speaki.  Mam rls y z takimi głośnikami i jest super. Znajomy ma xaviany na scan speakach I też bardzo chwali. Yb audio nie słuchałem ale z uwagi na to że na pokładzie mają scan speaka powinno dobrze grać 😀

• 3 tygodnie później...

Witam kupiłem yb  audio były niedawno na gieldzie ostatnie yb Blizzard na iluminator na górze i rewelatorach na średnicy i niskich jest b duża poprawa względem moich wcześniejszych akustyk RD1 .pewnie dlatego  że każdy głośnik ma swoje pasmo  no i góra na szpilce gra bardzo rozdzielczo  .jeszcze planuje wymianę transportu bo gram na allo USbridge signature i będzie spokój na jakiś czas

9 godzin temu, greg1973 napisał:

Witam kupiłem yb  audio były niedawno na gieldzie ostatnie yb Blizzard na iluminator na górze i rewelatorach na średnicy i niskich jest b duża poprawa względem moich wcześniejszych akustyk RD1 .pewnie dlatego  że każdy głośnik ma swoje pasmo  no i góra na szpilce gra bardzo rozdzielczo  .jeszcze planuje wymianę transportu bo gram na allo USbridge signature i będzie spokój na jakiś czas

Napisz coś więcej proszę.  Jak bas ? Jaka muza Słuchana itd...

Też mam Leemę Tucana II i u mnie gra z Diapason Adamantes III 25th i dwoma dacami (Pontus II i Diy lampowy na PCM1794, kolegi Seyv - super sprzęt, na razie nic firmowego tak mi nie zagrało jak ten dac) oraz z gramofon technicsa 1210 gr z pre macabriaa. Ale jakoś rzadko ostatnio słuchałem gramla. Kabel zasilający oyaide tunami I na furukawie. Xlr na xangsane sp9003ag, rca też na tym kablu. Polecam sprawdzić ten przewód tylko pod siebie dobrać wtyki, Leema raczej nie lubi rodowanych, albo inaczej ja nie lubię. Ten xangsane jest odpowiednikiem neotecha NEI 1002 srebrnego ale tańszy i nie gra gorzej. Jak toś nie lubi srebra to polecam xangsane sp8001cu z ich wtykami XS-0901AU. Czasami przerzucam Leemę do zestawu z Triangle Signature Delta i też fajnie gra, choć wolę przy Trianglach wzmacniacz lampowy. Leema o dziwo, bardzo fajnie zgrywa się też z PMC 5.26 tutaj bas jest bardzo dobry, szybki. Oczywiście wszystkie opinie moje są tylko moim subiektywnym spojrzeniem. 

Do transportu używam starego Philipsa cd460 przerobionego i Allo usbridge sig. z digione sig. Kable coax to Chord Signature przy cd i bnc Oyaide db-510 przy usbridge

4 godziny temu, aryman napisał:

Napisz coś więcej proszę.  Jak bas ? Jaka muza Słuchana itd...

Bas bardzo ładny nie rozlazły szybki nie dudniacy mimo że nie schodzi bardzo nisko bo to już zależy od przetworników chyba najbardziej .Ale ogólnie bardzo dobrze według mnie zestrojone całe pasmo

Słucham różnej muzy od płukania np Diana Krall  poprzez pop ,muzyka elektroniczna do rokowych standardów .

• 3 tygodnie później...

Witam.Czy ktos może miał do czynienia z Leema Hydra ii i pre Pyxis? Czym sie różnią ten pre i koncowka mocy od integry tucany?Parametry na papierze wygladaja podobnie.

Obecnie mam Tucanę i zastanawiam sie czy warto przejsc na pre i koncówke Leemy, czy jest różnica w wydajności pradowej, jakości dzwieku itp.Mam kolumny atc40 i ponoć o wiele lepiej graja na mocniejszych piecykach, ale to tylko zaslyszane a nie sprawdzone.Ja brakow nie uslyszalem, ale bez porownania to nic nie można stwierdzic realnego.

• 5 miesięcy później...

Mam pytanie czy wejścia XLR w Leeme Tucanie 2 są w pełni zbalansowane czy jednak są to wejścia pseudo zbalansowane w których użyto symetryzator sygnału. Kupiłem w pełni zbalansowany odtwarzacz CD i jestem ciekaw jak to wygląda we wzmacniaczu. Sprzedawcy Leemy Tucany 2 nie udzielili mi konkretnej odpowiedzi. Jedni twierdzą, że są zbalansowane a inni, że nie. Może ktoś z Was posiada wiarygodne informacje na ten temat.

W dniu 18.11.2022 o 21:10, Jan_P napisał:

Mam pytanie czy wejścia XLR w Leeme Tucanie 2 są w pełni zbalansowane czy jednak są to wejścia pseudo zbalansowane w których użyto symetryzator sygnału. Kupiłem w pełni zbalansowany odtwarzacz CD i jestem ciekaw jak to wygląda we wzmacniaczu. Sprzedawcy Leemy Tucany 2 nie udzielili mi konkretnej odpowiedzi. Jedni twierdzą, że są zbalansowane a inni, że nie. Może ktoś z Was posiada wiarygodne informacje na ten temat.

Producenci zazwyczaj na lewo i prawo chwalą się, że konstrukcja jest zbalansowana, bo to w skrócie 2 razy więcej części, specjalnie dobranych, bla bla. Tutaj nikt tego nie wyciąga jest  „tylko” dual mono. Dodatkowo te XLR’y  są zrobione na jakieś dodatkowej płytce, która coś tam robi. Jakby to było zbalansowane to wyjścia by były po prostu rozłożone symetrycznie z tyłu obudowy. Może wiesz jak tam jest zrealizowana regulacja głośności? Jak na potencjometrze to zbalansowany też musi być inny od „zwykłego”.

• 4 tygodnie później...
W dniu 20.11.2022 o 09:52, gimza napisał:

Może wiesz jak tam jest zrealizowana regulacja głośności? Jak na potencjometrze to zbalansowany też musi być inny od „zwykłego”.

Niestety nie wiem. Jestem ciekaw czy ktoś poddał ten wzmacniacz modyfikacji i uzyskał jeszcze lepsze brzmienie.

pozdrawiam

1 godzinę temu, Jan_P napisał:

Jestem ciekaw czy ktoś poddał ten wzmacniacz modyfikacji i uzyskał jeszcze lepsze brzmienie.

Poddał sam producent. Wersja nazywa się anniversary edition.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

2 minuty temu, cortes napisał:

Poddał sam producent. Wersja nazywa się anniversary edition.

Witam, jestem posiadaczem już wersji Anniversary. Chodziło mi o to czy ktoś próbował poprawiać fabryczną wersję.

pozdrawiam

• 2 miesiące później...
W dniu 30.01.2022 o 16:43, Jan_P napisał:

Moim zdaniem Lumin T2 bardzo dobrze łączy się z Tucaną 2. Jego brzmienie jest bardzo zrównoważone co w połączeniu z bardzo dużą rozdzielczością Tucany 2 sprawia, że z takiego połączenia otrzymujemy brzmienie bardzo przyjemnie w odbiorze, nie brakuje mi żadnego zakresu. Mając wcześniej BSN wiecznie czegoś mi brakowało w dźwięku ale przyznam jak na swoją cenę i przyjemną aplikację byłem z niego zadowolony. Przed kupnem Lumina T2 na teście bezpośrednim porównywałem go z  bardzo dobrym odtwarzaczem CD za kilkanaście tysięcy i ostatecznie wybrałem Lumina T2, który moim zdaniem wygrał bezpośrednie porównanie i sprawił, że ostatecznie zrezygnowałem z zakupu odtwarzacza CD.

Cześć. 

Ja stoję przed wyborem nowego wzmacniacza i myślę o Leemie. Mam Lumina D2. Napisz proszę, czy wpinasz swojego T2 bezpośrednio to Leemy, czy przez DAC'a. Jeśli przez DAC'a, to jakiego? 

Pytałeś również wcześniej o kable XLR czy RCA. Jeśli miałbym tak, jak Ty, jedyne źródło z wyjściem XLR, to wpiąłbym się do tego jedynego wejścia XLR, jakie ma Leema. Natomiast u mnie problem jest większy, bo każde moje źródło ma wyjścia XLR (streamer, CD oraz gramofon), a Leema ma tylko jedno wejście XLR...

4 godziny temu, marcin_p napisał:

Ja stoję przed wyborem nowego wzmacniacza i myślę o Leemie. Mam Lumina D2. Napisz proszę, czy wpinasz swojego T2 bezpośrednio to Leemy, czy przez DAC'a. Jeśli przez DAC'a, to jakiego? 

Witamy w klubie. Mój Lumin T2 wpinałem bezpośrednio do Leemy za pomocą XLR. DAC w tym urządzeniu naprawdę gra dobrze dlatego nie miałem potrzeby używać czegoś innego. Moim zdaniem połączenie po RCA jest aksamitne natomiast po XLR jest więcej góry przynajmniej w moim systemie tak to odbierałem. Wzmacniacz naprawdę jest świetny do każdej muzyki.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.