Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  242 członków

Bluesound Klub
IGNORED

DAC do Bluesound Node

captainprice
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Jako, że jest wielu użytkowników Node, Node 2, 2i, a teraz 2021 (3) pomyślałem by w jednym wątku zebrać info przez jaki zewnętrzny DAC puszczacie sygnał do wzmacniacza w Waszych systemach. Jeśli eksperymentowaliście wymieniając urzadzenia, podzielcie się wrażeniami co zmiany wprowadziły do dźwięku lub napiszcie jeśli jakieś połączenie Was rozczarowało nie wnosząc nic. Proszę (w miarę możliwości) aby pominąć tutaj temat akcesoryjnego zasilania bo jest o tym oddzielny wątek. Pozdrawiam. 

Lector Digitube S-192. Zdecydowana poprawa w każdym aspekcie w stosunku do Daca wewnętrzego w Nodzie. Wiec nie mam sensu pisać po kolei co jest lepsze, bo cały dźwięk szybuje w góra o klasę. 

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

51 minut temu, Tomek1777 napisał:

Większość twierdzi że zestawienie jej z Node 2 to mezalians

Życie zna wiele pięknych mezaliansów. Rose DeWitt-Bukarter i Jack Dawson dla przykładu. A tak poważnie to celowo nie wspomniałem w wątku o aspekcie finansowym aby za szybko nie wyczerpać tematu. Tak czy owak propozycje bardziej licujące z warością samego Node mile widziane 🙂

U mnie topping d70s mqa. Czyli dość skromnie. Poprawa dźwięku we wszystkich aspektach. Szczególnie w zakresie niskich rejestrow. Lepsza separacja instrumentów oraz ich rozmieszczenie w przestrzeni. Ciekawe było pierwsze uruchomienie jakby poszczególne instrumenty znalazły sie na właściwych miejscach. Czekam na uruchomienie wyjścia usb w bsn zeby posłuchaj mqa przez dac.

Edytowane przez gzrech

Ja testuję i najprawdopodobniej u mnie zostanie stałe dac polskiej firmy Found Sound o nazwie Davio. W moim przypadku kluczowe jest wyjście lampowe na triodzie 6SN7. Przesłuchiwałem wcześniej dac Copland 215 i dźwięk był bardzo podobny. W moim systemie (Pathos classic mk I i Harbeth p3esr) chodzi o dociążenie dżwięku przy cichym słuchaniu. Z Davio ten efekt jest osiągnięty. Nagrania brzmią muzykalnie i szczegółowo. Jest to zestaw do długiego relaksującego słuchania.

U mnie Gustard A22 na kościach 2xAKM 4499. Słuchałem kilku przetworników na Sabre, R2R i właśnie Gustard mi przypasował najbardziej. Muzykalny, dźwięczny i dobrze wpasowujący się w resztę sprzętu. 
Ostatnimi czasy próbuję znaleźć coś lepszego, ale narazie nic z tego.

39 minut temu, jaxcek napisał:

U mnie Gustard A22 na kościach 2xAKM 4499. Słuchałem kilku przetworników na Sabre, R2R i właśnie Gustard mi przypasował najbardziej. Muzykalny, dźwięczny i dobrze wpasowujący się w resztę sprzętu. 
Ostatnimi czasy próbuję znaleźć coś lepszego, ale narazie nic z tego.

U mnie też A22 spisuje się znakomicie.

Mój bsn2i grał przez jakiś z piecem rotela ra 1572 z wbudowanym dacem.  Miałem muzykalne, energetyczne granie. Bardzo miło to wspominam.

Obecnie jest słuchane na Yba hertrige d100.  Francuska firma, do niedawna kompletnie mi nieznana. Daca wziąłem od zaprzyjaźnionej firmy na testy. Wrażenie było tak pozytywne, że sprzęt już został ze mną 😀

Jaki dźwięk?  Dużo ciepła, fajna przestrzeń, bardzo dobra dynamika. Polecam.

Raczej bym odradzał. Dawno temu mialem HD 20 na testach i mówiąc delikatnie wypadl bardzo przecietnie. Jak już to szukać chińczyków. Mialem kilka Audio Gd bardzo dobra rekacja cena/jakość dźwięku

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

• 4 tygodnie później...

Co na obecną chwilę jest takim produktem best buy w przedziale 1500-2500zł? Powiedzmy, ze MQA dla mnie nie ma większego znaczenia. Nowy lub używany. DAC miałby się znaleźć między Node, a NAD C375. 

Edytowane przez captainprice
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Mam dwa:

Mytek Liberty II - jako przetwornik dla Tidal i gęstszych plików z dysku. Z niego wychodzę na wzmacniacz słuchawkowy i zintegrowany jednocześnie. Gra bardzo ładnie, przestrzennie, detalicznie - jak dla mnie wręcz wzorcowo. W stosunku do Node to różnica klasy. Niestety ma przypadłość i dla gęstych plików pojawiają się przytkania co kilka minut. Jestem w kontakcie z Mytekiem i czekam na kolejną wersję firmware. Zobaczymy.

L1451DAC  Gold - chiński DAC z ebaya. Został ulampiowiony przez kolegę eMCZe z forum. Mam go dopiero dwa dni, ale pierwsze wrażenia super. Przed modyfikacją grał na twarz, dźwięk był zbity. Teraz jest przestrzeń ale pozostała miękkość, która go odróżnia od Myteka.

W dniu 3.03.2022 o 14:23, PiotrekS2 napisał:

Mam dwa:

Mytek Liberty II - .....Niestety ma przypadłość i dla gęstych plików pojawiają się przytkania co kilka minut. Jestem w kontakcie z Mytekiem i czekam na kolejną wersję firmware. Zobaczymy.

Mała korekta. Dzisiaj załadowałem  firmware 1.2.5 i już nic nie pyka i się nie przytyka. Pliki 24b/192kHz poprzez BS Node2i do Liberty II odtwarzają się idealnie.

Witam wszystkich. Od kilku tygodni mój Node 3 generacji gra w oparciu o SMSL M400. Dac potrzebował długiego wygrzania, ale teraz różnica w dźwięku jest bardzo duża. Scena, detale, wybrzmienia - to poziom nieosiągalny dla wbudowanego daca. Teraz eksperymentuję z kablami usb, bo fabryczny jest tragiczny. Od razu słychać bardzo duży wpływ na dźwięk. Prawdopodobnie zostanie u mnie Ricable Magnus usb, ale waham się nad Chordem C-usb. Wireworld Ultraviolet 8 nie porwał mnie, więc odpada z placu boju.

Tak czy inaczej - dac jest super. Pełne dekodowanie mqa, brak jakichkolwiek problemów z obsługą. Trafiona inwestycja.

W dniu 7.03.2022 o 09:17, Marcin Hebda napisał:

Witam wszystkich. Od kilku tygodni mój Node 3 generacji gra w oparciu o SMSL M400. Dac potrzebował długiego wygrzania, ale teraz różnica w dźwięku jest bardzo duża. Scena, detale, wybrzmienia - to poziom nieosiągalny dla wbudowanego daca. Teraz eksperymentuję z kablami usb, bo fabryczny jest tragiczny. Od razu słychać bardzo duży wpływ na dźwięk. Prawdopodobnie zostanie u mnie Ricable Magnus usb, ale waham się nad Chordem C-usb. Wireworld Ultraviolet 8 nie porwał mnie, więc odpada z placu boju.

Tak czy inaczej - dac jest super. Pełne dekodowanie mqa, brak jakichkolwiek problemów z obsługą. Trafiona inwestycja.

Node z zasilaniem liniowym?

• 1 miesiąc później...
W dniu 10.12.2021 o 17:37, aryman napisał:

Mój bsn2i grał przez jakiś z piecem rotela ra 1572 z wbudowanym dacem.  Miałem muzykalne, energetyczne granie. Bardzo miło to wspominam.

Obecnie jest słuchane na Yba hertrige d100.  Francuska firma, do niedawna kompletnie mi nieznana. Daca wziąłem od zaprzyjaźnionej firmy na testy. Wrażenie było tak pozytywne, że sprzęt już został ze mną 😀

Jaki dźwięk?  Dużo ciepła, fajna przestrzeń, bardzo dobra dynamika. Polecam.

Mam podobne odczucia co do dac-a w Rotel (u mnie RC-1590mkII). W większości utworów jest więcej powietrza, dźwięk jest tak jak by bardziej otwarty, mniej skompresowany aczkolwiek przy gorszej jakości pliki tidal brzmią tak samo. 

Ciekawi mnie jednak co i w jakim stopniu zmieniło się na lepsze po zakupie YBA?

• 5 miesięcy później...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
W dniu 9.12.2021 o 12:38, gzrech napisał:

U mnie topping d70s mqa. Czyli dość skromnie. Poprawa dźwięku we wszystkich aspektach. Szczególnie w zakresie niskich rejestrow. Lepsza separacja instrumentów oraz ich rozmieszczenie w przestrzeni. Ciekawe było pierwsze uruchomienie jakby poszczególne instrumenty znalazły sie na właściwych miejscach. Czekam na uruchomienie wyjścia usb w bsn zeby posłuchaj mqa przez dac.

Hej. Czy d70s dekoduje MQA tylko po USB? dobrze zrozumiałem ?

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...

Mam pytanie jak to wszystko podłączyć razem, czyli BN2 z dac-iem i wzmacniaczem? Mój wzmacniacz ma analogowe wejścia Audia flight fltree s. Obecnie mam podłączony tv z BN2 wejściem optycznym i chinchami do wzmacniacza, jak połączyć to wszystko dac-em? Kablem 2xrca- 1rca analogowo z BN2 do dac coaxial inn?

16 godzin temu, marius2252 napisał:

Mam pytanie jak to wszystko podłączyć razem, czyli BN2 z dac-iem i wzmacniaczem? Mój wzmacniacz ma analogowe wejścia Audia flight fltree s. Obecnie mam podłączony tv z BN2 wejściem optycznym i chinchami do wzmacniacza, jak połączyć to wszystko dac-em? Kablem 2xrca- 1rca analogowo z BN2 do dac coaxial inn?

Coax/out lub optical/out czyli wyjście cyfrowe z BN2 do DACa. Z DACa do wzmacniacza parą kabli analogowych RCA do wzmacniacza.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.