Skocz do zawartości
IGNORED

Przełącznik wielopozycyjny do układu Zobela

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje pobawić się w domu w układ Zobla linearyzujący impedancję. który jak wiadomo można zrobić na różnych wartościach elementów RLC. Aby dobrać sobie zestaw elementów w najbardziej porównywalnych warunkach wymyśliłem sobie aby je przełączać w trakcie odsłuchów jakimś przełącznikiem wielopozycyjnym, z 10 przełożeń byłoby idealnie.

Czyli chciałbym sobie zrobić puszkę niczym w kablach MIT-a tylko jeszcze w bardziej rozbudowanej wersji. Chyba wygodniej byłoby również przełączać wejścia przełącznikiem obrotowym niż suwakowym.

Pytanie tylko jaki przełącznik dobrać do tego celu, macie jakieś wskazania ?

Oczywiście jak trafię w idealny zestaw zrobie go wtedy w wersji standalone z elementami o najlepszych możliwych parametrach, w/w rozwiazanie ma byc pomocne w dojściu do tego celu.

Układy wyjściowe dwójników RC i RL chronią końcówkę wzmacniacza przed wzbudzeniem w przypadku krytycznych obciążeń.

Chcąc przełączać robimy to bez sygnału albo przełącznikiem "najpierw zewrzyj sąsiednie piny i przełącz".

No i trzeba mieć przemyślane co właściwie ma się zamiar mierzyć...

Ja zakłądam, że będe to przełaczał na wyłączonym wzmacniaczu 😉 Chodzi mi natomiast o możliwie krótki czas na realzację tej operacji, w którym będzie się jeszcze pamietało odczucia sprzed odłuchów jakie miały miejsce minutę temu. Stąd pomysł z przełacznikiem a nie przełączaniem manualnym kolejnych układów. 

13 godzin temu, barni napisał:

Planuje pobawić się w domu w układ Zobla linearyzujący impedancję. który jak wiadomo można zrobić na różnych wartościach elementów RLC. Aby dobrać sobie zestaw elementów w najbardziej porównywalnych warunkach wymyśliłem sobie aby je przełączać w trakcie odsłuchów jakimś przełącznikiem wielopozycyjnym, z 10 przełożeń byłoby idealnie.

Czyli chciałbym sobie zrobić puszkę niczym w kablach MIT-a tylko jeszcze w bardziej rozbudowanej wersji. Chyba wygodniej byłoby również przełączać wejścia przełącznikiem obrotowym niż suwakowym.

Oczywiście jak trafię w idealny zestaw zrobie go wtedy w wersji standalone z elementami o najlepszych możliwych parametrach, w/w rozwiazanie ma byc pomocne w dojściu do tego celu.

Impedancje na sluch? 🙂 To sie robi pomiarem impedancji. Jako punkt wyjscia dobierasz obliczone kalkulatorem wartosci elementow.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Samo podłączenie przełącznika do układu Zobla pewnie bardzie wpłynie na dźwięk niż elementy w nim użyte (oczywiście o sensownych wartościach) 

Są dwie szkoły. W każdym "normalnym" wzmacniaczu jest zintegrowany układ Zobla (- trzeba sprawdzić). A dwa, z układem Zobla w kolumnach spotykam się od niedawna, sensu tu nie widzę, ale (- trzeba sprawdzić). Bo dublowanie Zobla we wzm. i kolumnach sensu nie ma żadnego (- trzeba sprawdzić). Zobel, jako korektor imp. zesp. gł. to jakaś nowomoda wg mnie. Od lat to było zabezpieczenie wzmacniacza, jak wyżej napisał Grzegorz7.

W dniu 5.12.2021 o 23:58, barni napisał:

Ja zakłądam, że będe to przełaczał na wyłączonym wzmacniaczu 😉 Chodzi mi natomiast o możliwie krótki czas na realzację tej operacji, w którym będzie się jeszcze pamietało odczucia sprzed odłuchów jakie miały miejsce minutę temu. Stąd pomysł z przełacznikiem a nie przełączaniem manualnym kolejnych układów. 

Tu musisz zadbać o zabezpieczenia anty-przepięciowe (np. diody równoległe z tranzystorami mocy (- trzeba sprawdzić, czy może już są). Przełączenie może trwać ułamek sekundy i obwód Zobla nie ma z tym nic wspólnego.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

W dniu 5.12.2021 o 23:58, barni napisał:

Chodzi mi natomiast o możliwie krótki czas na realzację tej operacji, w którym będzie się jeszcze pamietało odczucia sprzed odłuchów jakie miały miejsce minutę temu.

Z w/w informacjami, nie widzę przeszkód, aby wzmacniacza nie wyłączać. Odsłuch będzie szybszy i wiarygodniejszy.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Z w/w informacjami, nie widzę przeszkód, aby wzmacniacza nie wyłączać. Odsłuch będzie szybszy i wiarygodniejszy.

Z w/w i formacjami wiem, ze nic nie wiem, bo nikt nie odpowiedział na zadane pytanie. Ot całe audiostereo, kupa bicia piany po nic.

Układ zobla to układ rc a nie rlc.Służy do obciążenia wyjścia wzmacniacza przy pracy na wysokich częstotliwościach kompensując wzrost impedancji zestawu głośnikowego dla takowych.Tyle tylko,że są zestawy głośnikowe które takiego wzrostu impedancji wcale nie mają.Przełącznik mażesz stosować jaki chcesz ,ponieważ moc sygnału na wysokich częstotliwościach jest mała.Ja do takich eksperymentów zastosowałbym przekaźniki sterowane przełącznikiem po to, żeby się nie ruszać z miejsca odsłuchowego.Myślę,że Twój pomysł nie ma sensu,ale może się mylę?

W dniu 5.12.2021 o 19:21, barni napisał:
7 godzin temu, barni napisał:

Z w/w i formacjami wiem, ze nic nie wiem, bo nikt nie odpowiedział na zadane pytanie. Ot całe audiostereo, kupa bicia piany po nic.

W dniu 5.12.2021 o 21:11, Grzegorz7 napisał:

Chcąc przełączać robimy to bez sygnału albo przełącznikiem "najpierw zewrzyj sąsiednie piny i przełącz".

przecie masz już odpowiedź , co jeszcze chcesz wiedzieć? 

podać jak przedszkolakowi link do tme bo samemu to skomplikowane otworzyć stronę z przełącznikami i wybrać?

Wybierz , spytaj czy dobry , na pewno otrzymasz konkretną odpowiedź

Ot całe audiostereo,wszystko na tacy nic od siebie 😞

Edytowane przez artw

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

19 godzin temu, barni napisał:

Dzięki. Jeszcze raz: przełącznik z dwoma parami styków przełączalnych, masa zostaje, przełączasz tylko "fazę" ,  I j.w. - spr., czy końcówka mocy ma zabezp. przed przepięciami, które wystąpią przy takim teście.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powyżej przykład przełącznika nadającego się.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus