Skocz do zawartości
IGNORED

Czym zamienic Rotela RA 980 BX......

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Jestem nowy na forum i potrzebuje pomocy. Mam Rotela 980 bx , i bardzo mi odpowiada dzwiek ale chce zmienic na cos nowszego,na cos co bedie miec pilota i podobny dzwiek, bo od roku przezucam wzmacniacz za wzmacniaczem i wszystko slabe. Prosze o pomoc.  Pokoj 25 m,kolumny to, Danish Physics Point Zero 2 ,cd cec,dac-THE PROTAGONIST MK2,kable; inakustik,mogami,qed,furutech i pare innych.Przepraszam za bledy ale nie mam polskiego laptopa.

Edytowane przez Mr.M
https://www.audiostereo.pl/topic/157295-czym-zamienic-rotela-ra-980-bx/

Ja z dziewięćosiemdziesiątki przesiadłem się na Creek Destiny 2. Pilot jest, dźwięk podobny, nowszy. Pasuje 😄

I pograłem z cztery lata, a to długo jak na mnie. Jako moduł - pre fono do mm. Tryb "active" robi robotę. 

Polecam gdzieś posłuchać.

slyszalem o tym wzmacniaczu duzo dobrego,postaram sie go posluchac a jak sie nie uda to kupie i poslucham,po paru latach mam cala szafe wzmacniaczy i pare kolumn, musze zaczac je wyprzedawac.

dziekuje za podpowiedz,musze tego posluchac,moze w koncu to bedie to, bo jak narazie to mam: Marantz pm 8000 -duzo rozlazlego basu i nie najlepsza, lekko drazniaca gora. Onkyo integra A-9911 cieply, malo dynamiczny dzwiek-taki zamulony.  Nakamichi ia-3-troche za jasny,nie za duza moc,bas taki sobie ,ogolnie neutralny, polecam do monitorow,lub malych podlogowych kolumn,brakuje mu do rotela ale,za 500 zl to fajny wzmacniacz. Audiolab 8000s wersja angielska-dobry wzmacniacz,dynamiczny, dobry bas,przyjemna gora i  srodek ,gra naprawde bardzo dobrze,maly ale mocny,napedzi wiekszosc kolumn,wada dla mnie jest to ze scene wysuwa do przodu i wszystko jest na pierwszym planie,brakuje mu głębi rotela.Nytech 250-bardo przyjemny poukladany wzmacniacz,moze nawet lepszy od rotela ale 20 wat na kanal to za malo ,i tez nie ma pilota.

Ostatnio  bylem w top hifi, posluchac nowego rotela 1592mk2 , bo bylem sklonny go kupic, cena 12 tys. ale zagral gorzej od 980.   Wypozyczylem z Poznania, rowniez emotive bas x pt-100 i a300 jak wskazuje nazwa bas do potegi x ,wycofany srodek i taka sobie gora.a w opiniach miala byc rewelacja.

Edytowane przez Mr.M

Czy próbowałeś wyrobów Yamahy - bas jak trzeba i bez agresji, jednak dostępność ...

Bywają używane np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo już z wycieraczkami 😉 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

tak mialem A-1000,AX 1070,AX900  najlepsza byla AX900- dobry bas ,ale duzo gory, i scena taka sobie, bardzo dobrze grala z moimi poprzednimi kolumnami spendorami S5e. Teraz uzywam  Danish Physics Point Zero Two a to taki wstep do HIENDU;pokonaly wszyskie kolumny ktore mialem wczesniej. Quadral Aurum 6,jbl xti 100,jbl ti 5000, spendor s5e,kef IQ7,Dynaudio dm 3/7,Dynaudio audience 8, 10, 72SE, 122,Wharfedale Pacific EVO-40,Visonik Evolution 6 ,7,   HGP FUGA SE i wiele innych.

Disiaj rozmawialem dlugo z doradca znanego salonu  i powiedial ze jesli szukam podobnego brzmienia do Rotela 980 BXi Nakamichi TA-4 Nelson Pass, to musze wydac 14a 20 tysiecy bo on zna oba te wzmacniacze i zna moje kolumny ,bo mial Dali Grand Diva a jak to powiedzial Dali sa tylko troszke gorsze od moich, maja slabsze glosniki, ale podobny dzwiek.

Edytowane przez Mr.M

Szacun za tyle gratów przerzuconych, widać 980 stworzona dla Ciebie i koniec szukania 😄

A krella kolega próbował?

Musica curat cor meum et animam meam delenit

sluchalem krela duzej koncowki mocy  miala ze 40 kilo z przedwzmacniaczen classe i cd classe i kolumnani Duntech Marquis C4000 ale to inna klasa same kolumny kosztowaly 20 tys.dolarow to byl hiend.

dzisiaj sluchalem AVM Evolution 1 ,naprwde dobry wzmacniacz ,lepszy od rotela ale bez pilota. jak myslisz H80 bedie leprzy od AVM Evolution R5 bo sie zastanawiam czy nie kupic tego AVM. co myslisz.....

Żeby się nie okazało, że ma lepszy DAC, niż Twój 😉  bo wejść cyfrowych chyba kpl ...

A do tego nie popsują go zewnętrzne kable. Mocy też trochę ma:

Ukryta Zawartość

Ale nikt nie wie, czego się doszukujesz w barwie czy dynamice ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie wiem czy leprzy czy nie wydaje mi sie ze inny moj DAC THE PROTAGONIST MK2 seria Reference jest  lampowy ,wiec latwo korygowac dzwiek, zmieniam lampy na Telefunken jest  cieply teraz mam Amperex jest dynamiczny i szczegolowy na lampach Simens jest jeszce inaczej ,na rosyjkich tez inaczej,wiec wszystko zalezy od upodoban.

Lampowe źródła to jakieś kuriozum moim zdaniem. DAC w swojej wiernej podstawie ma przesyłać nie "doinwestowany" niczym sygnał. Świetny DAC odróżnić można od zabawek transparentnym zastanowieniem przy którym rozmyślamy czy aby charakter kolumn bądź wzmacniacza się bardziej nie "oczyścił". Zmanierowane przetworniki "zasłaniają" pierwotny muzyczny zamysł artysty i pomysł realizatora w którym ujęte jest całe piękno i urok zarejestrowanej muzyki.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Tal pięknie piszesz ale widzę, że nie słuchałeś setu z dac lampowym. Mógłbym dosłownie Cie zacytować z dopiskiem, że to opis dobrej amplifikacji stopnia lampowego w dac-u.

Wyjątkowość żródła rozpoznaje kiedy zachowuje neutralność połączoną z muzykalnością nie imitując jej na urządzeniu które w swoim pierwotnym założeniu pozostać powinno jak najbardziej przejrzyste .

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

6 godzin temu, Tal napisał:

Wyjątkowość żródła rozpoznaje kiedy zachowuje neutralność połączoną z muzykalnością nie imitując jej na urządzeniu które w swoim pierwotnym założeniu pozostać powinno jak najbardziej przejrzyste .

Jak zwykle kwestia preferencji, ja np. mam w nosie neutralność. Stawiam na muzykalność ponad wszystko, dlatego bardzo cenie np. Lebena, Yaqina. Może nie jest to granie jak realizator Sobie wymyślił ale z drugiej strony jest po mojemu i to mi ma się finalnie podobać😉

A wracając do neutralności to zauważyłem, że najbardziej "przeźroczyste" są najprostsze daci. Gdzie sygnał idzie bez udziwnień prosto z kości np. taki audioquest dragonfly gra tak samo neutralnie jak audiocast m5. Nic nie dodają.

W dniu 3.12.2021 o 23:00, Mr.M napisał:

Mam Rotela 980 bx

A jaki problem kupić odpowiednik w postaci końcówki mocy z przedwzmacniaczem z pilotem?

Będzie lepiej, będzie pilot.

Bez ryzyka ze sprzętem typu Hegel, gdzie każdy nabywca kombinuje latami z dobraniem czegoś, co zagra. Bo najpierw naczytał się, że to dobre urządzenia (polecam wizytę w Klubie Hegel).

To jest problem, bo mialem juz dwa przedwzmacniacze Emotive pt-100 i rotela rc-990 bx i z obydwoma moj rotel ra 980bx gra inaczej,z emotiva slaby srodek , duzo basu, z rotelem rc 990 bx wiecej gory i troche ostrzej,a to problem, kolega mi sugerowalze mam  dobre kolumny  a uzywam slabych wzmacniaczy ,slabych brzmieniowo.   czy to moze byc pawda?

Jak potrzebujesz pilota to może najprościej RA-985BX, choć to cegła wielka(pilot).

Miałem niegdyś oba RA980 i RA985 z różnymi dynkami.

Wpinałem i wypinałem, ostatecznie został 985.

Sentyment do Rotela pozostał do dziś.

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Mialem ra 985 jest duzo gorszy od ra 980 ,kiedys tez uzywalem Dynaudio,pisalem o tym wyzej, ale te modele byly duzo gorsze od kolumn ktorych uzywam, a w sobote z kolega testowalem Dynaudio excite x36, wypadly slabo,mysle ze trzeba by wyzszy model  potestowac.

• 1 rok później...

Witam wszystkich!
Odkopie trochę temat. Zaczynam przygodę ze światem audio i mocno rozważam kupno ra-980. Czy ktoś może podpowiedzieć jak ten już wiekowy wzmacniacz wypada w porównaniu do NAD 356 lub 375?

Moje kolumny to Dynavioce DF8 ze słabą radzącą sobie yamahą v6a

Pozdrawiam!

No bo to jednak amplituner kina. 

W kinie pewnie radzi sobie nie źle.

356 będziesz miał nieco więcej wyższej średnicy , 375 byłby tu lepszym kompanem. 

Nie wiem jak by grały z rotelem 

• 1 rok później...
  • 3 miesiące później...

Witam. Dawno mnie nie było na forum. Odpowiadam koledze: Rotela 980 Bx zmieniłem na Audiolaba 6000 ale był za słaby, następnie na Audiolaba 8000 zestaw dzielony,potem na Creek Destiny,dalej znów audiolab 8200 zestaw dzielony,T+a power plant,a obecnie to Pier audio MS 680 i drugi zestaw Opera Consonance M100 plus.

• 4 tygodnie później...

Są znacznie gorsze wzmacniacze,Technics dzielony SE-A 1000EG-K + SU- C 1000 to dopiero jest złom ,jedyna zaleta to to że dobrze się sprzedaje dlatego jak jest w dobrej cenie zawsze go kupuję ,to już Marantz pm 78 lub pm 8000  bo to prawie to samo są lepsze ale też słabe.

• Pokaż nowe odpowiedzi