Skocz do zawartości
IGNORED

Dodanie końcówki mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie - posiadam wzmacniacz Thule IA 60 B. Czy do tego wzmaka da się podłączyć końcówkę mocy? Jakim wejściem, wyjściem? A jeśli da się to jaką końcówkę proponujecie. Lubię brzmienie Thula ale potrzbuję więcej prądu, watów aby napędzić bardziej wymagające kolumny.

Proszę o poradę, podpowiedź.

https://www.audiostereo.pl/topic/157285-dodanie-ko%C5%84c%C3%B3wki-mocy/

Masz wyjście pre-out . Do niego podłączysz końcówkę kablami rca

Wtedy Thule będzie pracował jako pre . Pamiętaj że nie można jednocześnie używać go jako wzmacniacz.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Masz wyjście pre-out . Do niego podłączysz końcówkę kablami rca

Wtedy Thule będzie pracował jako pre . Pamiętaj że nie można jednocześnie używać go jako wzmacniacz.

A czy mogę go podłączyć przez to gniazdo do wzmacniacza zintegrowanego Roksan k3 /podobno on może pracować jako koncówka mocy/...... ?

2 godziny temu, WHITESNAKE39 napisał:

Witam.

Mam pytanie - posiadam wzmacniacz Thule IA 60 B. Czy do tego wzmaka da się podłączyć końcówkę mocy? Jakim wejściem, wyjściem? A jeśli da się to jaką końcówkę proponujecie. Lubię brzmienie Thula ale potrzbuję więcej prądu, watów aby napędzić bardziej wymagające kolumny.

Proszę o poradę, podpowiedź.

Ten wzmacniacz reprezentuje granie w stylu "Spokój Wodza"

De gustibus non est disputandum

13 godzin temu, WHITESNAKE39 napisał:

A czy mogę go podłączyć przez to gniazdo do wzmacniacza zintegrowanego Roksan k3 /podobno on może pracować jako koncówka mocy/...... ?

A czemu nie sam k3?, to wydajny i mocny piec. Oczywiscie mozesz sprobowac Thule'a + k3 i ocenic roznice (inne pre) pamietaj, ze wypadaloby podlaczyc jakies przyzwoite kable rca miedzy nimi..

🇬🇧 Exposure with music in mind since 1974 🇬🇧 

14 godzin temu, Yankes napisał:

Ten wzmacniacz reprezentuje granie w stylu "Spokój Wodza"

Nie rozumiem....... co to ma wspólnego z moim pytaniem?

2 godziny temu, Cezary_58669 napisał:

A czemu nie sam k3?, to wydajny i mocny piec. Oczywiscie mozesz sprobowac Thule'a + k3 i ocenic roznice (inne pre) pamietaj, ze wypadaloby podlaczyc jakies przyzwoite kable rca miedzy nimi..

Roksan jako Roksan jest może ok ale brak mi w nim zejścia do najniższego basu. Sieje górą. To taki trochę "krzykacz".  Pomyślałem że gdy podepnę Thule to dodam trochę dołu i ogólnej kultury brzmienia.

Kable to Purist Audio Genesis

Roksan jako Roksan jest może ok ale brak mi w nim zejścia do najniższego basu. Sieje górą. To taki trochę "krzykacz".  Pomyślałem że gdy podepnę Thule to dodam trochę dołu i ogólnej kultury brzmienia.

Ok, probuj, moze cos z tego wyjdzie😀

Gość Kw202

(Konto usunięte)
3 godziny temu, WHITESNAKE39 napisał:

Spróbuj bi ampingu 😉

Niestety połączenie pre-out do bypass nie zadziałało. Nawet jeden dźwięk się nie ujawnił. Myślę że Thule  nie może pracować jako przedwzmacniacz.......

Ustawienia ! Pewnie trzeba uaktywnić tryb przedwzmacniacza

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

9 godzin temu, WHITESNAKE39 napisał:

Mam Caspiana M 1 do tego tubowe głośniki w kolumnach BC.Acoustic Niger, nie słyszałem żeby siało górą a bas jest rewelacyjny. Może to kwestia konfiguracji ?

23 minuty temu, Yankes napisał:

Mam Caspiana M 1 do tego tubowe głośniki w kolumnach BC.Acoustic Niger, nie słyszałem żeby siało górą a bas jest rewelacyjny. Może to kwestia konfiguracji ?

K3 a Caspian to dwa zupełnie inne wzmaki. Caspian to jeden z lepszych w tej cenie wzmaków a K3 to tylko K3 i z wieloma wadami. Moje zdanie.

Próbuję z niego chociaż końcówkę mocy zrobić ale chyba nie potrafię zrobić połączenia albo się nie da.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, WHITESNAKE39 napisał:

Czyli jak? Coś źle robię?

Musisz poszukać w instrukcji. Mi się wydaje że w k3 musisz przełączyć na bypass

Pstryczek może być z tyłu gdzieś koło wejść. Albo jak kolega wyżej podpowiada 

Teraz, Kw202 napisał:

Musisz poszukać w instrukcji. Mi się wydaje że w k3 musisz przełączyć na bypass

Pstryczek może być z tyłu gdzieś koło wejść. Albo jak kolega wyżej podpowiada 

Przełączyłem z przodu.

Nie rozumiem tego.
A moze to koncowka Roksan „sieje gora“. Dlaczego wychodzisz z zalozenia ze zamiana preampow rozwiaze problem. Moze jest dokladnie na opak. Moze to co lubisz w Thule pochodzi z koncowki, ktora chcesz ominac
30 minut temu, xajas napisał:

Nie rozumiem tego.
A moze to koncowka Roksan „sieje gora“. Dlaczego wychodzisz z zalozenia ze zamiana preampow rozwiaze problem. Moze jest dokladnie na opak. Moze to co lubisz w Thule pochodzi z koncowki, ktora chcesz ominac

Już pisałem że to właśnie Roksan sieje górą, środek beznadziejny, bas....? Zupełny brak dolnego basu. Pomyślałem o połączeniu Roksana zThule bo potrzebuję prądu aby napędzić kolumny. Thule ma tylko 60 w i nie daje rady a Roksan / to jedyna zaleta/  ma dość watów, prądu aby te kolumny napędzić. Więc Roksan ma tylko dać prąd a Thule barwe, muzykalność, przyjemność. Takie było moje myślenie.... ale chyba nic z tego nie będzie. Próbowałem łączyć tak jak mi doradzono..... przełączałem z przodu, przełączałem na Roksanie tzw. "dinksa" z tyłu..... i metodą prób i błędów...... i w głośnikach cisza.

Albo awaria albo trzeba zajrzeć do instrukcji obsługi. Wiem to ostatnie szokujące !

Czyli Thula z pre out podlaczasz do bypass intput (2 para gniazd od lewej) i przelaczasz dinks na bypass. Jezeli nie dziala to sprobuj podlaczyc do ktoregos liniowego wejscia np line1 i ustawic je z przodu na panelu. Bedziesz mial mozliwosc regulacji glosnosci w obu wzmakach.

"Jeżeli łączymy stereo z zewnętrznym amplitunerem/procesorem AV, to przestawiamy go w pozycję Bypass. Wzmacniacz pracuje wtedy jako końcówka mocy, pod kontrolą zewnętrznego regulatora głośności. W takim przypadku nie można korzystać z wejścia liniowego, oznaczonego jako AV. Jeżeli nie korzystamy z przelotki, to zostawiamy przełącznik w pozycji AV i „uwalniamy” sobie wspomniane wejście liniowe."

4 godziny temu, Cezary_58669 napisał:

"Jeżeli łączymy stereo z zewnętrznym amplitunerem/procesorem AV, to przestawiamy go w pozycję Bypass. Wzmacniacz pracuje wtedy jako końcówka mocy, pod kontrolą zewnętrznego regulatora głośności. W takim przypadku nie można korzystać z wejścia liniowego, oznaczonego jako AV. Jeżeli nie korzystamy z przelotki, to zostawiamy przełącznik w pozycji AV i „uwalniamy” sobie wspomniane wejście liniowe."

Szacun. Wyczytałem to także na internecie. Robiłem wszystko według instrukcji...... Ale mili Panowie....... wiecie kiedy "zagęgało" w kolumnach...? Roksan na Bypass..... przełączony tzw "dinksem" a tyłu, z przodu ...ha....."video" też tego nie kumam. A na Thulu - balanced..... Tak Thule jest połączony z Cd zbalansowanym kablem, gniazdem. Cóż.... jak to teraz wygląda? Thule cd i wzmak na zbalonsowanym, Thule i Roksan na Rca. Pogłaśniam na Thule/ / myślałem że będę to robił na Roksanie jako na końcówce mocy. Cóż... uczymy się do końca zycia.

Ktoś ciekaw co To "gęganie " wniosło do muzy?....

Wszystkim jestem  wdzięczy za pomoc i konstruktywną rozmowę. Szacunek.

Ktoś ciekaw co To "gęganie " wniosło do muzy?....

No pewnie, dawaj🙂

Już pisałem że to właśnie Roksan sieje górą, środek beznadziejny, bas....? Zupełny brak dolnego basu.

W dalszym ciagu nie pojales o co chodzi.

Skad ta pewnosc, ze to sianie gora to nie wina koncowki mocy Roksan?

Moze byc tak, ze jak ja podlaczysz ja do pre z Thule, dalej bedziesz slyszal sianie gora i beznadziejny bas, mimo wiekszej mocy.
Godzinę temu, xajas napisał:

W dalszym ciagu nie pojales o co chodzi.

Skad ta pewnosc, ze to sianie gora to nie wina koncowki mocy Roksan?

Moze byc tak, ze jak ja podlaczysz ja do pre z Thule, dalej bedziesz slyszal sianie gora i beznadziejny bas, mimo wiekszej mocy.

Przepraszam Cię bardzo ale albo czytasz bez zrozumienia albo nie czytasz wcale. PISZĘ  PORAZ ENTY  RAZ - TO ROKSAN NAPIE......LA SIEJE GÓRĄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Krótko napiszę / bo chcę jutro ludziom którzy czytają ze zrozumieniem napisać szerzej/ - Thule przytemperował "wrzaskuna " Roksana - gitara solowa jest w pokoju u mnie i pięknie brzmi a nie u sąsiada piszczy i rozwala szkliwa. Może bardziej łopatologicznie....hmmmm..... teraz gitara ma piękne brzmienie, odpowiednie ciśnienie. Przy Roksanie po prostu piszczała.

W dniu 3.12.2021 o 23:08, WHITESNAKE39 napisał:

K3 a Caspian to dwa zupełnie inne wzmaki. Caspian to jeden z lepszych w tej cenie wzmaków a K3 to tylko K3 i z wieloma wadami. Moje zdanie.

Próbuję z niego chociaż końcówkę mocy zrobić ale chyba nie potrafię zrobić połączenia albo się nie da.

Jednak charakter brzmienia raczej jest zbliżony z nastawieniem na słowo "raczej" Jak się uda coś dobrego z tego połączenia wyciągnąć to...pisz !