Skocz do zawartości
IGNORED

Genelec 8130A - dobry pomysl do 11m?

pitdog

Rekomendowane odpowiedzi

zastanawiam sie nad tymi monitorkami, sa to aktywne monitory, podpial bym je do kompa , na ktorym pracuje. myslicie, ze to dobry pomysl? ktos mial okazje sluchac malych Genelecow? sam producent poleca je m.in. do takich wlasnie zastosowan (sluchanie bliskiego pola przy kompie :))

koszt to 4.392 brutto (3600 netto) , jest wersja bez wejscia cyfrowego AES/EBU za 3.416 brutto (2800 netto)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/15726-genelec-8130a-dobry-pomysl-do-11m/

pitdog -> musisz bardzo kochać swój komuter :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

gorek666 - gorek to by musiały być takie aktywne podstawki aby pole odsłuchowe przemieszczało sie za ruchem głowy rozumiesz głowa musi być w bazie te sprawy. Ogólny czad.

gorek trollu zaś zaśmiecasz wątek( nie można by go tak zbanować???)

pitdog-> to najnowszy model GEneleca hyh

pooglądaj się jeszcze za MAckie, Baehringerami i NAdami.

oferta Tannoy professional też jest warta rozpatrzenia :)

te malutkie geneleki to by staly na blacie po obu stronach lcd lol, siedze ok. 1m od ekranu

alternatywa jest np. amplituner MD-208 i "normalne" monitorki na podstawkach, ale bede wtedy sluchal jednym uchem (siedzac przy kompie bylbym bokiem do stereo)

swoja droga planuje nabyc laptopa, by moc cos dzialac siedzac w salonie przy duzym stereo, ale jednak jakis maly system do malego pokoiku tez by sie przydal :)

pitdog - sorry - ale na poważnie to może kup projektor LCD i obraz z monitora masz na ścianie przy systemie audio i cie jeszcze taniej wyjdzie i kino domowe zarazem. Bez urazy takie tam pomysły.

hehe, do zabawy to moze i fajne - gierka na projektorze albo dvd, ale pracuje na kompie w gabinecie, laptop cos by dal, jednak nie da sie na dluzsza mete powaznie pracowac na laptopie, ni ema to jak workstation.

alternatywa z MD-208 jest realna, ale oczywiscie znacznie drozsza... i sie potem zacznie kombinowanie z monitorami...

• 4 tygodnie później...

pitdog -> musisz bardzo kochać swój komuter i mam nadzieję, że z wzajemnością

i mieć dużo wyrozumiałości ;-)

Ostatnio Bose wypuścil zestaw do kompa chyba w rozsądniejszych cenach.

Bose to raczej firma dla głuchych snobów, których nie stać na Bang & Olufsena.

Jeżeli ma być całkiem tanio, to głośniczki z Media-Marktu.

Jeżeli ma być dobrze i niedrogo to Tonsil Excelence, ale niestety +zewnętrzny wzmacniacz

Jeżeli ma być bardzo dobrze i dużo miejsca nie zajmować, to Genelec.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• 5 miesięcy później...

> jest wersja bez wejscia cyfrowego AES/EBU za 3.416 brutto (2800 netto)

lepiej kupc z wejsciem cyfrowym i skorzystaj z przetwornikow w monitorach to nie bedziesz musial kupowac dodatkowo pozadnej karty tym bardziej jak to laptop bo dobre karty do laptopa sa drogie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> liamk

"lepiej kupc z wejsciem cyfrowym i skorzystaj z przetwornikow w monitorach to nie bedziesz musial

kupowac dodatkowo pozadnej karty tym bardziej jak to laptop bo dobre karty do laptopa sa drogie

"

Popieram

A szkoda że się rozmyśliłeś bo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

heh, ale jak to nalozysz na pomieszczenie biurowe o pow 11m to dostaniesz wykres jak z sejsmografu przy 5 richterach ;)

pozatym wszytkie monitry studyjne sa prawie idealnie liniowe w opymalnych warunkach.

Przy pewnych nagraniach fortepianu słyszałem monitorki Genelec'a - nie wiem tylko czy to był ten model, ale wyglądały właśnie tak. Byłem zaskoczony wysoką jakością brzmienia, zwłaszcza że fortepian jest bardzo trudnym instrumentem dla głośników. Jestem ZA.

• 4 lata później...

Genelec to brzmieniowo najwyższa półka głośników. I kropka. Żaden tzw audiofilski hi end nie umywa sie do perfekcyjnego obrazu dzwiekowego, ktore sa w stanie wytworzyc (a wlasciwie odtworzyc perfekcyjnie) głosniki tej firmy

Luc, 1 Kwi 2010, 01:09

>Genelec to brzmieniowo najwyższa półka głośników. I kropka. Żaden tzw audiofilski hi end nie umywa

>sie do perfekcyjnego obrazu dzwiekowego, ktore sa w stanie wytworzyc (a wlasciwie odtworzyc

>perfekcyjnie) głosniki tej firmy

To nieprawda! Znam tą firmę i słyszałem nie raz łącznie z kinem domowym na aktywnych genelecach sporych rozmiarów. Nie mówię, że zła firma, ale twierdzenie o perfekcji jest przesadzone. Wysokie tony np. z geneleców nie zachwycają, ogólnie do hi-endu w moim rozumieniu trochę im brakuje...

• Redaktorzy

Luc wyraził opinię, która (gdyby tak wypowiedział się, o zgrozo, audiofil) zostałaby uznana za subiektywną i wynikającą z samooszukiwania się :-) A ja powiem, że Genelec Ganelecem, ale APS to dla mnie ostatnie objawienie że tak powiem po linii aktywnej. Mimo że słucham dopiero od przedwczoraj i dużo jeszcze przed nami.

climax99, 1 Kwi 2010, 01:17

Taniej i innej firmy też można. Np. wyższy model Mackie (seria HR) gorzej był oceniany w ślepym teście od APS AEON.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>jozwa maryn, 1 Kwi 2010, 08:00

>

> A ja powiem, że Genelec Ganelecem, ale APS to

>dla mnie ostatnie objawienie że tak powiem po linii aktywnej. Mimo że słucham dopiero od

>przedwczoraj i dużo jeszcze przed nami.

Napisz cos o pierwszych wrazeniach w klubie APS :)

nsnotes

>jozwa maryn, 1 Kwi 2010, 08:00

>

> A ja powiem, że Genelec Ganelecem, ale APS to

>dla mnie ostatnie objawienie że tak powiem po linii aktywnej. Mimo że słucham dopiero od

>przedwczoraj i dużo jeszcze przed nami.

U mnie graly calkiem ok od poczatku, ale dalem im pare dni grania 24/7. Powiedzialbym bym po okolo 100 godzinach doszly do 80-90% swoich mozliwosci. Kilka miesiecy pozniej, normalnego juz grania, mysle ze sa juz do konca dotarte.

Osobiscie uwazam, ze w tej cenie ciezko znalezc cos rownie dobrego zarowno na rynku pro, jak i systemow domowych. Ale to oczywiscie tylko moja subiektywna opinia ;-)

nsnotes

"Chlopaki ide z Wami",

tylo nie wiem jeszcze ktore trampki wlozyc.

;-)

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.