Skocz do zawartości
IGNORED

Jakiego CD do mojego toru można szukać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, poniżej opis mojego toru:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) t i teraz szybkie pytanie. Chciałbym zmienić CD, znajomi z naszej branży polecają mi Creek classic za około 1500 zł. Problem w tym, że jest chwilowo zarezerwowany😟

Co można brać pod uwagę ewentualnie? Chodzi mi o lepszą scene- szerszą oraz poprawę dynamiki. Mam na dniach mieć na odsłuch Marantza CD 67.

Obecnie gra NAD 5425.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wywal te chińskie kolumny i jeżeli masz już masz brytyjskie vintage w postaci 8000a to poszukaj jakiegoś Royda czy starego ProAc-a, być może coś z Castle. Będą bardziej pasować.

Wywal te Melodiki, użyj coś z podstawowego Chorda, DNM, Van Damme z serii blue. Gdyby to był mój wzmacniacz to pewnie użyłbym Qed 79.

Dopiero wtedy zastanawiaj się nad zmianą CD.

Nawiasem mówiąc ten 8000a ma na pokładzie niezłe wejście gramofonowe i raczej należy on do ery winylu niż cyfry. Z takimi Roydami i jakimś gramofonem Systemdeka to mógłby to być zestaw-marzenie.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

15 godzin temu, rochu napisał:

Wywal te Melodiki, użyj coś z podstawowego Chorda

Już jakiś czas temu zmieniłem właśnie kable na Chordy. Jest o wiele lepiej. Natomiast zastanawiam teraz czy może rozejrzeć się za innym piecem bardziej do Cd. Analogów nie mam żadnych a kolekcja CD powiększa się stale i jest na tą chwilę już blisko 200 pozycji.

Czyli myśleć nad zmianą kolumn i pieca...czyli od nowa prawie. To co kupić do rocka, progresywnego grania, metalu ale i muzyka typu dead can dance?

Wszystko zależy od tego, jaką kwotę chcesz wydać. Jeśli wzmacniacz ma sprawdzać się bardzo dobrze w różnych gatunkach muzycznych, taka zabawa zrobi się bardzo droga. Najlepszą drogą jest zestaw dzielony w postaci pre lampowego i dobrej końcówki mocy (także klasy D). Taki zestaw zagra wszystko. Od muzyki barokowej po trash. Ale to kosztuje. Choć jak się dobrze pokombinuje i mając odrobinę szczęścia w poszukiwaniach na rynku wtórnym, można ogarnąć problem. Jak ma być integra, szukaj czegoś w rodaju Rotela 1572, 1592, Arcama A39 lub Pioneera A-70DA. 

"Najlepszą drogą jest zestaw dzielony w postaci pre lampowego i dobrej końcówki mocy (także klasy D)"

Raz użyłem mojego Audiolaba jako preampa do końcówki mocy Naima i rzeczywiście było duuużo lepiej. Nawet te moje Cambridge zagrały większym i głębszym dźwiękiem. 

A kasa...na piec mógłbym wykrzesać jakieś 4000. Albo rozejrzeć się za koncowką mocy i preampem w używkach..

No i jest o czym myśleć...a myślałem, że przy obecnym sprzęcie zostane na dłużej ale gdzie tam....

20 minut temu, Piotr835 napisał:

A kasa...na piec mógłbym wykrzesać jakieś 4000.

Arcam A39 znajdiesz w takiej kwocie. Warto, bo to bardzo dobry wzmacniacz

Tu masz kilka ciekawych ofert 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Albo poskładać coś takiego

Ukryta Zawartość

do tego końcówka mocy pracująca w klasie D. Choćby Crown lub Monacor. Piękne nie są bo przeznaczone na rynek profesjonalny ale są bardzo dobre. Do tego zmieścisz się w zakładanej kwocie

To jest świetna marka. 

Ukryta Zawartość

Choć tu już przekroczyłbyś budżet. Ale to mógłby być zestaw docelowy na lata

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra, a może inaczej... Jaki wzmak byłby dobry do słuchania muzyki z płyt CD? Bo Cambridge moje pójdą na sprzedaż i zrobię od nowa tor. Zwłaszcza, że szykuje mi się remont i pokoj odluschowy zmniejszy się do około 16 metrów. Teraz jest ponad dwadzieścia. 

Ja jestem przeciwnikiem łączenia pre z końcówką, chyba że wchodzimy w topowe konstrukcje z dużym budżetem.

Trzeba być świadomym że pre + końcówka to dodatkowy kabel to łączący a ten dobrej klasy to tysiące. Suma pre + kabel + końcówka a do tego dobry dodatkowy kabel zasilający to pieniądze za które kupi się dużo lepszą integrę.

Oglądałem i słuchałem wczoraj AA Phoebe III. Napędzał je wzmak DIY. Muzyka w moim stylu czyli rock ( rainbow, Dire Strais, pink Floyd) i mocniejsze w stylu Tool ( ostatnia płyta).

Brzmiało to bardzo miło i okrutnie szeroko. Głębia też genialna bo perkusja oddalona od reszty lekko w prawą stronę i nie rozchodziła się. 

Czyli pierwszy zestaw głośników przesłuchany. Kwestia jak to zagra u mnie. Na chwilę obecną akustykę mam w porządku. Wszystko gra i nie dudni a sylabianty nie syczą. 

Jakieś propozycje do takiej muzyki z kolumn używanych/nowych i wzmak pasujący do nich?