Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry Multimetr do 800 zł. Sprzęt na lata.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów. Potrzebuję kupić nowy lub używany z pewnego źródła w budżecie jw.

Marzy mi się fluke 87, ale to nie ten budżet. Może używany? Ale ceny bliżej 1200 zł i więcej. 

Alternatywa polski multimetr Sonel CMM 40. Pracowałem na nim. Rewelacja. Np.  Pomiar napięcia stałego

ZakresRozdzielczośćBłąd podstawowy

400,0 mV 0,01 mV ±(0,06% w.m. + 4 cyfry)

4,0000 V 0,0001 V

40,000 V 0,001 V

400,00 V 0,01 V

1000,0 V 0,1 V ±(0,1% w.m. + 5 cyfr)

Pomiar napięcia przemiennego (True RMS)

Zakres Rozdzielczość Błąd podstawowy

400,00 mV 0,01 mV ±(1% w.m. + 40 cyfr)

4,0000 V 0,0001 V ±(1% w.m. + 30 cyfr)

40,000 V 0,001 V

400,00 V 0,01 V

1000,0 V 0,1 V

Oraz chińczyk Brymen BM 789. Podobno ma te same funkcje co Fluke 87.

Zakres funkcji, które mnie interesują:

rezystancja, napięcie i natężenie DC/AC, Test diody i ciągłości, pojemność kondów, Temperatura, Beeper i jeszcze parę funkcji przydatnych, których nie wymieniłem. Duża dokładność i mały zakres błędu. 

Multimetr, chcę kupić raz i mieć spokój na lata.

Nie wykluczam używanych wysokich modeli, sprawdzonych i przetestowanych przez Was, które ewentualnie warto kupić. Mieszczących się w budżecie.

Pozdrawiam

Też kupiłem brymena używanego za 200 (nowy 400 wtedy). Teraz dokupiłem ut210e pro bo cęgi się przydają a wyszło na to że od jednego bardzo dobrego miernika lepsze są dwa lub więcej dobrych. Raz że możesz mieć różne końcówki zapięte i nie trzeba przekładać, dwa że min 2 pomiary równolegle się przydają np do biasu stereo. Do pomiaru oporu mam mesr100 i jeszcze mostek jak coś bardzo mnie ciekawi.

Natomiast z tego co zauważyłem to na kanałach Majstry przez M praktycznie nigdy nie wnioskują na poziomie jakiś setnych czy tysięcznych. Tylko przez porównanie i myślenie.

11 minut temu, moorgan napisał:

Dla dc ±(0,03% + 2 cyfry)

To chyba dobrze?

13 minut temu, Muzg napisał:

Czasami używanego Fluke 187/189 można wyrwać ~800zł. A jak nie to Brymen jest bardzo dobrą opcją.

Jak się ma do 87? I wymienionych propozycji? Ma automatyczny pomiar? Ale skąd wiedzieć, że wskazuje prawidłowo. Ogólnie nie mam nic przeciwko używanym, ale.. Musiałby być z pewnego źródła.

12 minut temu, McGyver napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No właśnie co o nim myślisz?

Aaa właśnie Brymen BM 789 kosztuje 850 zł. Trochę ponad budżet. Ale może warto? 

Używany, ktoś sprzedawał za 600 zł.

1 minutę temu, Daniel_68412 napisał:

Też kupiłem brymena używanego za 200 (nowy 400 wtedy). Teraz dokupiłem ut210e pro bo cęgi się przydają a wyszło na to że od jednego bardzo dobrego miernika lepsze są dwa lub więcej dobrych. Raz że możesz mieć różne końcówki zapięte i nie trzeba przekładać, dwa że min 2 pomiary równolegle się przydają np do biasu stereo. Do pomiaru oporu mam mesr100 i jeszcze mostek jak coś bardzo mnie ciekawi.

Natomiast z tego co zauważyłem to na kanałach Majstry przez M praktycznie nigdy nie wnioskują na poziomie jakiś setnych czy tysięcznych. Tylko przez porównanie i myślenie.

Mam już Unita, zapomniałem napisać. Ale czasem przestaje wystarczać. Poza tym nie ma wszystkich funkcji, które potrzebuję.

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Daniel_68412 napisał:

od jednego bardzo dobrego miernika lepsze są dwa lub więcej dobrych

Otóż to. Poza tym miernik za gruby szmal jest minimalnie lepszy od takiego za dwie stówy. Pomiar do trzeciej cyfry po przecinku to nie jest pomiar tylko wskazanie orientacyjne (ewentualnie pomiar audiofilski) 😉 

nagrywamy.com

Jest jeszcze SANWA PC7000 używam w pracy do elektroniki, na plus to napewno pomiar na zakresie diody przy 3.5V. Pomiar temperatury i wystarczająca dokładność na większości użytecznych zakresów.  

Wtrynię 3 grosze od siebie. Z mojego doświadczenia więcej nie kupię automatu. Czas reakcji czy ustalanie zakresu z automatu zawsze mnie wnerwiało. Przecież nie zawsze mierzymy coś co ma stałą wartość. Co prawda to tylko UniT UT70B więc raczej nic specjalnego.

3 godziny temu, moorgan napisał:

Dla dc ±(0,03% + 2 cyfry)

Do pomiaru temperatury polecam prosty pirometr.

To Sonel CMM 40 ma ±(0,06% w.m. + 4 cyfry) dla DC

Edytowane przez 1Ender

Te Brymeny wyglądają jak mierniki Metrel, pewnie ta sama chińska fabryka 🙂
Ciekawe czy mają ten sam "ficzer" jaki ma mój Metrel MD9040 - nieużywany wpieprza baterię co kończy się tym, że zwykle jak już chce go użyć to ma słabą baterię a jak ma słabą baterię to pomiar np. napięcia 5V jest zawyżony do 5,2V.

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

5 minut temu, LuSzTi napisał:

Te Brymeny wyglądają jak mierniki Metrel, pewnie ta sama chińska fabryka 🙂
Ciekawe czy mają ten sam "ficzer" jaki ma mój Metrel MD9040 - nieużywany wpieprza baterię co kończy się tym, że zwykle jak już chce go użyć to ma słabą baterię a jak ma słabą baterię to pomiar np. napięcia 5V jest zawyżony do 5,2V.

Standard, jak się miernikowi kończy bateria to zawyża wskazania 😉

Więc powtórzę - V640 ma zasilacz sieciowy 😉

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Standard, jak się miernikowi kończy bateria to zawyża wskazania

Ja wiem, tylko kurczę mam też UNI-T UT70A i przeżywa na baterii 3-4 razy dłużej niż ten Metrel.
Metrel ma fajną rzecz, czasami przydatną, otóż można do niego podpiąć separowaną galwanicznie przystawkę do kompa i zapisywaś serie pomiarowe na kompie. Aplikacja nie jest może jakaś wybitna i wygląda dość chińsko, ale da się z tego korzystać.

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Mam pierdylion mierników, lavo, czeski stary, czeski nowszy, V640, a i tak najczęściej używa tego unita, bo jest mały i pod ręką 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

7 godzin temu, przemak napisał:

Matko, cztery cyfry... 😉

Kup V640 i już.

A ile ma mieć?

Wolę cyfrowe multimetry. Ale dzięki.

Acha! Dobrze by miał 4V na test diody. Muszę sprawdzić ile ma Sonel 40 stka.

No i brak informacji...

Edytowane przez 1Ender
9 godzin temu, Krzych 2 napisał:

Wtrynię 3 grosze od siebie. Z mojego doświadczenia więcej nie kupię automatu. Czas reakcji czy ustalanie zakresu z automatu zawsze mnie wnerwiało. Przecież nie zawsze mierzymy coś co ma stałą wartość. Co prawda to tylko UniT UT70B więc raczej nic specjalnego.

To wtedy przelaczasz na tryb manualny i recznie wybierasz zakres. W czym problem?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

4 godziny temu, 1Ender napisał:

A ile ma mieć?

Wolę cyfrowe multimetry. Ale dzięki.

Acha! Dobrze by miał 4V na test diody. Muszę sprawdzić ile ma Sonel 40 stka.

No i brak informacji...

Pisałeś o dokładności, do tego się odniosłem. Mierzysz, wychodzi 1,345V. Odłączasz miernik, ale coś Ci się skojarzyło, podłączasz jeszcze raz i mierzysz. Wychodzi 1,365V. To ile jest? I jakie wnioski? 😉

nagrywamy.com

6 minutes ago, ASURA said:

Brak dokładnej stabilizacji napięcia

prędzej dryf temperaturowy i/lub błąd pomiaru - no ale każdy ma swój model świata w którym żyje

Teraz, Daniel_68412 napisał:

prędzej dryf temperaturowy i/lub błąd pomiaru - no ale każdy ma swój model świata w którym żyje

U mnie nie ma krótkotrwałego dryfu w labolatoryjnym zasilaczu oscyluje +,- 0,001V jest ciut większy ale w czasie 24 godzin i wtedy wacha się +,- 0,005V

Myślę że to jest przyczyną obniżania temperatury w pomieszczeniu na noc o 1 stopień Celsjusza ale może czegoś nie wiem i jednak mimo to nasza sieć energetyczna daje tak w d... że nawet zasilacze laboratoryjne wymiękają?

Dobry miernik fajna sprawa

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Inne pomiary będą, zaraz po włączeniu, inne po 30 - 60 minutach. Ale nie o tym temat.

Czyli, miernik musi mieć stabilizację napięcia DC? A to nie każdy ma?

Edytowane przez 1Ender
  • Pokaż nowe odpowiedzi