Skocz do zawartości
IGNORED

Nowa oferta TIDAL: HiFi oraz HiFi PLUS

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 26.11.2021 o 10:35, marian.ch napisał:

Też

Ja też.

W ogóle myślę o zrezygnowaniu z Tidala, bo Spotify jest dla mnie przyjaźniejsze a jakość dźwięku porównywalna.

Kurcze, wszystko chyba jednak zależy czego się w muzyce szuka i co się słyszy. Ja słyszę znaczącą różnicę 😉 teraz przetestowałem bluetooth aptx i w z Tidal master w porównaniu ze Spotifajem przez tak optyka jak i bluetooth różnica jest kolosalna. W poniedziłek poleci z nuca po usb z volumio2 to się już ostatecznie ustosunkuję. Niemniej nie zaryzykowałbym stwierdzenia że jakość jest porównywalna. 

W dniu 26.11.2021 o 20:17, marcinmarcin napisał:

Dla mnie najlepsza apka do grania z Tidala to Mconnect Player. Zupełnie inna filozofia obsługi i świetna jakość dźwięku. 

Moim zdaniem Volumio ma świetną obslugę. Jak się słucha albumami to bajka. 

Moim zdaniem Volumio ma świetną obslugę. Jak się słucha albumami to bajka. 
Przy słuchaniu albumami ta każda aplikacja to "bajka".
2 godziny temu, dzarro napisał:

Przy słuchaniu albumami ta każda aplikacja to "bajka".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja inaczej słuchania "nie uznaje" 🙂

Ukryta Zawartość

W dniu 27.11.2021 o 15:28, mister22 napisał:

Kurcze, wszystko chyba jednak zależy czego się w muzyce szuka i co się słyszy. Ja słyszę znaczącą różnicę 😉 teraz przetestowałem bluetooth aptx i w z Tidal master w porównaniu ze Spotifajem przez tak optyka jak i bluetooth różnica jest kolosalna. W poniedziłek poleci z nuca po usb z volumio2 to się już ostatecznie ustosunkuję. Niemniej nie zaryzykowałbym stwierdzenia że jakość jest porównywalna. 

Powiem tak: już dawno przestałem słuchać muzyki dla samego słuchania i wyłapywania niuansów. Na codzień muzyka towarzyszy mi przy innych czynnościach domowych i leci sobie w tle, czasem nawet dosyć głośno. Ze Spotify Premium i Volumio brzmienie jest na tyle dobre, a repertuar odkryj w tym tygodniu oraz komfort obsługi trafione w 10. Co tydzień "odkrywam" przynajmniej kilka utworów i wykonawców, których nigdy nie słyszałem. Przez rok na moją "listę ulubionych" trafiło blisko 600 utworów-perełek. Tidal  takiego mechanizmu nie ma, więc poszedł w odstawkę ;)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Poza tym Tidal Connect nie działa tak sprawnie jak Spotify Connect z Volumio. Co jakiś czas musiałem resetować router żeby się połączył - to przesądziło ostatecznie.

56 minut temu, marian.ch napisał:

Powiem tak: już dawno przestałem słuchać muzyki dla samego słuchania i wyłapywania niuansów. Na codzień muzyka towarzyszy mi przy innych czynnościach domowych i leci sobie w tle, czasem nawet dosyć głośno. Ze Spotify Premium i Volumio brzmienie jest na tyle dobre, a repertuar odkryj w tym tygodniu oraz komfort obsługi trafione w 10. Co tydzień "odkrywam" przynajmniej kilka utworów i wykonawców, których nigdy nie słyszałem. Przez rok na moją "listę ulubionych" trafiło blisko 600 utworów-perełek. Tidal  takiego mechanizmu nie ma, więc poszedł w odstawkę ;)

Jak nie ma, jak ma My Daily Discovery, więc nie wprowadzaj w błąd pisząc bzdury

Poza tym personalizując konto, możesz wspomóc swój MDD wpisując swoje ulubione gatunki muzyczne/ulubionych wykonawców. Wówczas dodatkowo zwiększa się success range proponowanych utworów

11 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Jak nie ma, jak ma My Daily Discovery, więc nie wprowadzaj w błąd pisząc bzdury

Poza tym personalizując konto, możesz wspomóc swój MDD wpisując swoje ulubione gatunki muzyczne/ulubionych wykonawców. Wówczas dodatkowo zwiększa się success range proponowanych utworów

Czy napisałem, że Tidal nie ma tej funkcji ? Ma, ale przykładowo dzisiaj propozycja Spotify to 40 utworów, Tidal jedynie 10 😉 

31 minut temu, marian.ch napisał:

Czy napisałem, że Tidal nie ma tej funkcji ? Ma, ale przykładowo dzisiaj propozycja Spotify to 40 utworów, Tidal jedynie 10 😉 

Jak nie wiesz co napisałeś to wesołego alleluja

"Tidal  takiego mechanizmu nie ma, więc poszedł w odstawkę ;)"

Paaaa

Godzinę temu, Zbi_Rek napisał:

Jak nie wiesz co napisałeś to wesołego alleluja

"Tidal  takiego mechanizmu nie ma, więc poszedł w odstawkę ;)"

Paaaa

Wiem co napisałem, ale Ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, więc rozwinę...

...Tidal nie ma,  tak odpowiadającego mojemu gustowi muzycznemu mechanizmu przedstawiania propozycji jak Spotify. Spotify uczy się szybciej 😉 Merry Christmas 🤗

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, marian.ch napisał:

...Tidal nie ma,  tak odpowiadającego mojemu gustowi muzycznemu mechanizmu przedstawiania propozycji jak Spotify. Spotify uczy się szybciej 😉 Merry Christmas 🤗

Twój avatar zobowiązuje , dlatego najwyzej wesolego adwentu 🙂

30 minut temu, marian.ch napisał:

Bzdury kolejne

I ni zsrzucaj mi czegoś, co sam nie jesteś w stanie pojąć. Prościej nie można ale dam szansę kolejny raz USTAWIENIA - PREFERENCJE UŻYTKOWNIKA 

@marian.ch  siadaj pała i więcej nie odzywaj się, chyba że przyjdziesz z rodzicami

10 godzin temu, marian.ch napisał:

Poza tym Tidal Connect nie działa tak sprawnie jak Spotify Connect z Volumio. Co jakiś czas musiałem resetować router żeby się połączył - to przesądziło ostatecznie.

słucham i słucham i nic się nie rozłącza

W dniu 27.11.2021 o 15:28, mister22 napisał:

W poniedziłek poleci z nuca po usb z volumio2 to się już ostatecznie ustosunkuję.

hmmm po pierwszych odsłuchach - pięknie 😉 tidal connect plus volumio vs tidal po bluetooth aptx różnica do usłyszenia ale jeżeli ktoś nie jara się melizmatami 😉 nie musi bawić się w volumio wg mnie. Jednakowoż - master MQA 😉 brzmi bardzo przyjemnie pomimo tego co naczytałem na forum. A spotifaje nawet z volumio przez connecta - zjedzone na śniadanko .... Myvolumio przyzwoity wynalazek na androida - ot pierwsze wrażenia

Bzdury kolejne
I ni zsrzucaj mi czegoś, co sam nie jesteś w stanie pojąć. Prościej nie można ale dam szansę kolejny raz USTAWIENIA - PREFERENCJE UŻYTKOWNIKA 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .ch  siadaj pała i więcej nie odzywaj się, chyba że przyjdziesz z rodzicami
Gdzie w ustawieniach masz takie preferencje? bo jakoś nie mogę znaleźć.

Ukryta Zawartość

39 minut temu, dzarro napisał:
8 godzin temu, Zbi_Rek napisał:
Bzdury kolejne
@marian.ch  siadaj pała i więcej nie odzywaj się, chyba że przyjdziesz z rodzicami

Gdzie w ustawieniach masz takie preferencje? bo jakoś nie mogę znaleźć.

To jest opcja przy profilowaniu nowego użytkownika, oczywiście większość przeskakuje tutorial i potem wypisują kocopały

Jeżeli tego nie zrobiłeś przy personalizacji konta użytkownika, to rzuć okiem na treść w poniższym linku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest opcja przy profilowaniu nowego użytkownika, oczywiście większość przeskakuje tutorial i potem wypisują kocopały
Jeżeli tego nie zrobiłeś przy personalizacji konta użytkownika, to rzuć okiem na treść w poniższym linku

Ukryta Zawartość

Sorki. Takie ustawienia masz w każdej aplikacji. - może poza Qobuzem.
Liczy się jak szybko aplikacja rozpoznaje gust słuchacz analizują ulubione utwory, wykonawców, częstotliwość odtwarzania i jak dobrze ma ustawione powiązania między artystami, podgatunkami itd.
Niestety w Tidalu działa to najsłabiej a w Spotify najlepiej. W Apple i Deezerze też jest OK ale teraz na miesiąc wykupiłem sobie S, żeby sprawdzić Connect na testowanym urządzeniu - i akurat w tym aspekcie S nie ma konkurencji.

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, dzarro napisał:

Sorki. Takie ustawienia masz w każdej aplikacji. - może poza Qobuzem.
Liczy się jak szybko aplikacja rozpoznaje gust słuchacz analizują ulubione utwory, wykonawców, częstotliwość odtwarzania i jak dobrze ma ustawione powiązania między artystami, podgatunkami itd.
Niestety w Tidalu działa to najsłabiej a w Spotify najlepiej. W Apple i Deezerze też jest OK ale teraz na miesiąc wykupiłem sobie S, żeby sprawdzić Connect na testowanym urządzeniu - i akurat w tym aspekcie S nie ma konkurencji.

Sorki,

odpowiadając marian, informowałem że Tidal ma również podobny algorytm doboru wykonawców jak spotify

W przypadku Tidal 99,9% użytkowników nie profiluje swoich preferencji podczas zakładania konta i potem klęka przed spotifajowym algorytmem. 

Żeby było jasne, Qobuz jest u mnie na 1-szym miejscu, za nim okazjonalnie Tidal

Sorki,
odpowiadając marian, informowałem że Tidal ma również podobny algorytm doboru wykonawców jak spotify
W przypadku Tidal 99,9% użytkowników nie profiluje swoich preferencji podczas zakładania konta i potem klęka przed spotifajowym algorytmem. 
Żeby było jasne, Qobuz jest u mnie na 1-szym miejscu, za nim okazjonalnie Tidal

Chodzi o to jak ta funkcja działa. Łatwiej to wyłapać w przypadku gatunków, które dobrze znasz i byle co Cię nie zadowoli. Kiedyś o tym wspominałem. W Tidalu jak wrzucisz opcję radia utworu np. do mazurka Chopina to w radiu wyskoczy Ci wszystko - symfonika, opera, może nawet muzyka filmowa - wszystko to z 3-4 największych koncernów. W Spotify wyskoczą Ci głównie utwory solowe i kameralne z epoki romantyzmu, czasem coś z orkiestrą. Wybór będzie z bardzo różnych labeli. Jak wrzucisz preludium Bacha - to w Tidalu w radiu dostaniesz prawie to samo co przy Chopinie. W Spotify będzie leciał niemal wyłącznie barok lub muzyka dawna. Jak ktoś lubi takie funkcje - to różnica jest kolosalna.
Bzdury kolejne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .ch  siadaj pała i więcej nie odzywaj się, chyba że przyjdziesz z rodzicami
No dobra, szukam w ustawieniach na aplikacji w telefonie i nie widzę preferencji użytkownika.
Chętnie coś pozmieniam, bo faktycznie Tidal i predefiniowane listy, mixy to porażka vs Spotyfi

Ukryta Zawartość

Tak sobie myślałem, dlaczego Tidal zmianił ofertę abonamentową.  Niestety potwierdziły się moje domysły. Kolejny krok Spotify Hi Fi będzie gwoździem do trumny Tidala. To mnie nie cieszy, ale płakać tez nie będę, bo Spotify był zawsze szybszy we wprowadzaniu nowych funkcji przyjaznych dla użytkownika ( My Daily Discovery, Connect i in).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marian.ch

Godzinę temu, marian.ch napisał:

Tak sobie myślałem, dlaczego Tidal zmianił ofertę abonamentową.  Niestety potwierdziły się moje domysły. Kolejny krok Spotify Hi Fi będzie gwoździem do trumny Tidala. To mnie nie cieszy, ale płakać tez nie będę, bo Spotify był zawsze szybszy we wprowadzaniu nowych funkcji przyjaznych dla użytkownika ( My Daily Discovery, Connect i in).

Ukryta Zawartość

Myślisz, że do pięciu razy sztuka ?

Ukryta Zawartość

W dniu 30.11.2021 o 00:55, dzarro napisał:

Niestety w Tidalu działa to najsłabiej a w Spotify najlepiej.

Niestety, przyznaję rację. Tidala słucham od lat, niemal nie wychodzę poza krąg akustycznego jazzu, ECM, klasyki, a w rekomendacjach wciąż dostaję jakiś pop-kicz, jakiś hip-hop itp. 😄 może oni mają takie zacięcie misyjne? "W końcu nawrócimy boomera na hip-hop!"....

Edytowane przez MacP
Niestety, przyznaję rację. Tidala słucham od lat, niemal nie wychodzę poza krąg akustycznego jazzu, ECM, klasyki, a w rekomendacjach wciąż dostaję jakiś pop-kicz, jakiś hip-hop itp.  może oni mają takie zacięcie misyjne? "W końcu nawrócimy boomera na hip-hop!"....
Trzeba dodawać serduszka do albumów i utworów - wtedy chyba nawet Tidal się uczy choć nie jest tak pojętny jak Spoty albo Deezer.
29 minut temu, dzarro napisał:

Trzeba dodawać serduszka

Dodaję, dodaję... Może i próbuje, ale nie uczy się. Jak pewien prominentny polityk. 

18 minut temu, MacP napisał:

Dodaję, dodaję... Może i próbuje, ale nie uczy się. Jak pewien prominentny polityk. 

Dodawanie na siłę rapu i hip hop to spadek po tym posrańcu jay-z byłym udziałowcu tidal

• Pokaż nowe odpowiedzi