Skocz do zawartości
IGNORED

Cardas 101 czy Cardas Crosslink - brzmienie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie jakie są różnice w brzmieniu pomiędzy tyki kablami głośnikowymi. Może, ktoś słuchał powyższych przewodów. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

image.thumb.png.b706cdfdd024cc9985f8eae6380f5f09.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do Cardas 101 to wyczytałem na forach następujące informacje. 

Cardas 101 oferuje nasycony, selektywny i trójwymiarowy przekaz. Potrafi wydobyć wiele nowych detali z nagrań, przy czy łączy to z dobrym wypełnieniem, lekką miękkością i harmonicznością. Poprzez wysoki stosunek sygnał/szum cechuje go też wysoka dynamika, kultura dźwięku i brak przejaskrawienia wysokich tonów. Znakomity kabel w swojej klasie cenowej, polecam szczególnie do jasnych i neutralnych systemów.

Jakieś sugestie ?

Słucham teraz sygnałowych,bo stawiam kropkę nad i w systemie i niestety,co innego czytam,co innego słyszę,tak że, ten tego,sam rozumiesz.

11 godzin temu, mdavis napisał:

Cardas 101 oferuje nasycony, selektywny i trójwymiarowy przekaz. Potrafi wydobyć wiele nowych detali z nagrań, przy czy łączy to z dobrym wypełnieniem, lekką miękkością i harmonicznością. Poprzez wysoki stosunek sygnał/szum cechuje go też wysoka dynamika, kultura dźwięku i brak przejaskrawienia wysokich tonów. Znakomity kabel w swojej klasie cenowej, polecam szczególnie do jasnych i neutralnych systemów.

Jakieś sugestie ?

To cytat z typowej recenzji, piękny kwiecisty opis - raczej  brzmi to zbyt pięknie by było prawdziwe. Nie znam jednak Cardas 101. Znam Cardas Crosslink - dobry przewód gdy mamy zbyt piskliwy, ostry dźwięk. Zdecydowanie ociepla i łagodzi. Bas jest dobry, dynamika też. W łagodnym systemie może za bardzo przygasić dźwięk. Bardzo podobnie brzmi. Interconect Cardass Crosslink.  Miałem kiedyś ostro i jasno brzmiące kolumny Wharfedale Jade 7 i te przewody oddały mi nieocenione usługi. Teraz zmieniłem kolumny na Dynaudio i tutaj te przewody mi teraz absolutnie nie pasują. 

13 godzin temu, mdavis napisał:

Jakieś sugestie ?

Sugerując się jedynie recenzją to kupiłbym ten kabel.

De gustibus non est disputandum

Witam.

Kilka dni temu kupiłem nowego Cardasa 101 na metry celem wpięcia między Unisona Unico 90 ( hybryda ) i głośnikami Vandersteen 2Ce signature II w układzie podwójnym ( dwie osobne zwrotnice). Zastąpić miał Nordosty Gold.

Przez pierwsze parę dni byłem mocno rozczarowany. Jednak od wczoraj zmieniło się wiele na korzyść i zaczął "grać" tak jak oczekiwałem. Dziś jest jeszcze lepiej.

Czyli: zachowując szczegóły, rozdzielczość, przestrzeń Nordosta , poprawił się bas, średnica i wypełnienie dźwięku itd.

Wiem, że po tym Nordoście wiele kabli zagra lepiej. Jednak chyba sporo droższych.  Miałem w domu kable do testów wielokrotnie droższe i progres nie był adekwatny do wysokiej ceny.

Przy cenie Cardasa 101 jest naprawdę dobrze. Zostaje i jeśli go zmienię to na wyższy model.  Po prostu polubił się z moim systemem.

Słowem- recenzja zgadza się w dużym stopniu.

Pozdrawiam serdecznie.

P.S.

Crosslinka nie znam.

Edytowane przez tomekkk
14 godzin temu, maciejwb napisał:

Znam Cardas Crosslink - dobry przewód gdy mamy zbyt piskliwy, ostry dźwięk. Zdecydowanie ociepla i łagodzi. Bas jest dobry, dynamika też. W łagodnym systemie może za bardzo przygasić dźwięk. Bardzo podobnie brzmi. Interconect Cardass Crosslink.  Miałem kiedyś ostro i jasno brzmiące kolumny Wharfedale Jade 7 i te przewody oddały mi nieocenione usługi. Teraz zmieniłem kolumny na Dynaudio i tutaj te przewody mi teraz absolutnie nie pasują. 

Czyli pod względem brzmienia odpada.

11 godzin temu, tomekkk napisał:

Czyli: zachowując szczegóły, rozdzielczość, przestrzeń Nordosta , poprawił się bas, średnica i wypełnienie dźwięku itd.

Wiem, że po tym Nordoście wiele kabli zagra lepiej. Jednak chyba sporo droższych.  Miałem w domu kable do testów wielokrotnie droższe i progres nie był adekwatny do wysokiej ceny.

Przy cenie Cardasa 101 jest naprawdę dobrze. Zostaje i jeśli go zmienię to na wyższy model.  Po prostu polubił się z moim systemem.

Pozytywna opinia. Może warto posłuchać

Myślałem jeszcze o tym kablu: ACOUSTIC REVIVE SPC-AV

image.png.3a9defdcc61dffa13224a7ecfd27b168.png

aktualnie mam jakieś noname kabelki, chyba metr za około 10 zł...

miałem Chord, taśmowe, Equlibrium i  dużo dużo droższe a te taniochy grają najlepiej. Cholera nie ma reguły:)

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

W dniu 19.11.2021 o 09:12, mdavis napisał:

Swego czasu bawiłem się sporo kabelkami np rca kilka kupiłem kilka sprzedałem kilka pożyczyłem potem oddałem tutaj wystarczy 1 m więc w promocji taki tellurium black (dość uniwersalny) czy cardas parsec (trsoszeczkę wolniejszy i bardziej wypełniony) to nie jest jeszcze taki straszny wydatek, na głośiki potrzebuje 2x4,5 m więc zawsze dochodzę do wniosku że lepiej dołożyć do źródła albo wzmacniacza tą kasę i nadal od ponad już 5 lat słucham na melodika purple rain, mimo że cały system stopniowo zmieniałem i ten kabel jest obecnie  niepropocjonalnie tani do reszty. Ostatnio np bawiłem się transportami np bluesound i wiele wiele droższymi i muszę powiedzieć że przy pewnych kwotach zabawa kablem a takim transportem to kabel jest tylko taką niamiastką zmiany, za dobry musisz wydać krocie a poprawa tylko samego transportu przynosi moim zdaniem zdecydowanie lepsze rezultaty, może się zmienić cały charakter brzmienia -w przeciwieństwie do kabla głośnikowego - wszystkie jego cechy. Owszem słyszę różnice w kablach np porownywałem kiedyś jak zmieniał się dźwięk zmieniając rca wireworlda za 200 -400 -600-1200 i różnica jest ale coraz mniejsza powiedziałbym minimalna za coraz to wyższe czasem gigantyczne kwoty, i dochodzę do wniosku że -porównując do innych elementów toru- zabawa nie jest tego warta ... no i może trwać w nieskończoność...

cholewka chyba jako pierwszy słyszący, przyłącze się do (tych zlośliwców)  antykablarzy  😉😉 

Edytowane przez Svawo

Osobiście "słuchałem" tylko Cardas 101. W zasadzie po przyłożeniu ucha do kabla nic nie usłyszałem. Natomiast muzyka jaka wydobywała się z głośników po włączeniu wzmacniacza była identyczna z Cardasem 101 jak i z ulubionym Chord Clearway za połowę ceny.

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

2 godziny temu, Czlowiek97 napisał:

Osobiście "słuchałem" tylko Cardas 101. W zasadzie po przyłożeniu ucha do kabla nic nie usłyszałem. Natomiast muzyka jaka wydobywała się z głośników po włączeniu wzmacniacza była identyczna z Cardasem 101 jak i z ulubionym Chord Clearway za połowę ceny.

clearway gra trochę inaczej niż cardasy, fajny kabel nieco jaśniejszy nieco mniej basu ale szybszy , do ciemnych systemów i/lub do szybkiej muzyki 😛 

Cardas i Nordost mają swoje brzmienie z ich zaletami i wadami.

Ja mam Cardasem 101 okablowane w środku kolumny bo potrzebowałem 9m kabla i to jeszcze była na ten cel rozsądna cena i miał spełniać pewne założenia brzmieniowe które spełnił.

Miałem różne Cardasy do serii Golden Reference RCA i z obecnej   Clear Reflection . Wraz z ceną jest trochę lepiej i w założeniu firmowej szkoły.

To samo Nordost.

Bardzo fajne na podobieństwo Cardasa czy VDH są Luna Cables Gris łączące zalety ciepłych kabli bez ich wad na tym poziomie cenowym. Warto wypożyczyć 101 i Grisy do porównania.

16 minut temu, muda44 napisał:

Miałem różne Cardasy do serii Golden Reference RCA i z obecnej   Clear Reflection . Wraz z ceną jest trochę lepiej i w założeniu firmowej szkoły.

Wraz z ceną jest na pewno lepiej mnie aż skręca jak pomyślę o tych seriach wyższych nad Parsec-iem, ale ceny robią się kosmiczne. Można za to kupić całkiem niezły wzmacniacz lub kolumny.

A nordost np white lightning wydawał mi się taki jak brzmienie gitar z ac/dc. Zastanawiam się jak musi byc ustawiony system żeby w słabych realizacjach to nie zabolało, ale może nie osłuchałem go zbyt dokładnie.

W dniu 20.11.2021 o 11:10, mdavis napisał:

Myślałem jeszcze o tym kablu: ACOUSTIC REVIVE SPC-AV

tych Acoustic Revive bym posłuchał choćby z ciekawości.

Edytowane przez Svawo
5 minut temu, Svawo napisał:

Wraz z ceną jest na pewno lepiej mnie aż skręca jak pomyślę o tych seriach wyższych nad Parsec-iem, ale ceny robią się kosmiczne. Można za to kupić całkiem niezły wzmacniacz lub kolumny.

A nordost np white lightning wydawał mi się taki jak brzmienie gitar z ac/dc. Zastanawiam się jak musi byc ustawiony system żeby w słabych realizacjach to nie zabolało, ale może nie osłuchałem go zbyt dokładnie.

Coś tam lepiej ale miałem sporo Cardasów z zasilającymi, sprzedałem, to nie moja droga...

Z Nordosta najwyższy to RCA to Red Dawn miałem, Shiva, Vishnu i te nowe głośnikowe Blue Heaven. Ponoć dobry Nordost od serii Tyr się zaczyna ale za dużo sobie za to wołają jak dla mnie.

17 minut temu, Svawo napisał:

tych Acoustic Revive bym posłuchał choćby z ciekawości.

Też tak myślę, z tym iż na forum nikt ich chyba nie słyszał jak brzmią, grają. 

2 godziny temu, muda44 napisał:

Coś tam lepiej ale miałem sporo Cardasów z zasilającymi, sprzedałem, to nie moja droga...

Z Nordosta najwyższy to RCA to Red Dawn miałem, Shiva, Vishnu i te nowe głośnikowe Blue Heaven. Ponoć dobry Nordost od serii Tyr się zaczyna ale za dużo sobie za to wołają jak dla mnie.

Jak się spisywały te głośnikowe Blue Haeven? Zastanawiam się nad nimi.Ja chciałbym nieco więcej życia i szybkości  wprowadzić do mojego systemu ale obawiam się by nie przesadzić. Obecnie mam Chord Clearway (Reszta to Primare I35, CD35, Tara Labs RSC M1 XLR i Dynaudio Special 40)

51 minut temu, maciejwb napisał:

Jak się spisywały te głośnikowe Blue Haeven? Zastanawiam się nad nimi.Ja chciałbym nieco więcej życia i szybkości  wprowadzić do mojego systemu ale obawiam się by nie przesadzić. Obecnie mam Chord Clearway (Reszta to Primare I35, CD35, Tara Labs RSC M1 XLR i Dynaudio Special 40)

Sucho, zwiewnie, bez basu. 

Spróbuj Acoustic Zen Hologram II, wypożycz...

5 minut temu, muda44 napisał:

Sucho, zwiewnie, bez basu. 

Spróbuj Acoustic Zen Hologram II, wypożycz...

Tak czułem. Dziękuję za poradę. Wypróbuję ten typ. 

Pozdrawiam. 

4 godziny temu, muda44 napisał:

Ja mam Cardasem 101 okablowane w środku kolumny bo potrzebowałem 9m kabla i to jeszcze była na ten cel rozsądna cena i miał spełniać pewne założenia brzmieniowe które spełnił.

Czyli nie miałeś bezpośrednio wpiętego Cardas 101 pomiędzy kolumny i wzmacniacz ?

Godzinę temu, mdavis napisał:

Czyli nie miałeś bezpośrednio wpiętego Cardas 101 pomiędzy kolumny i wzmacniacz ?

Nie. 

Tak miałem Clear Sky i Clear Reflection. 

20 godzin temu, Svawo napisał:

Swego czasu bawiłem się sporo kabelkami np rca kilka kupiłem kilka sprzedałem kilka pożyczyłem potem oddałem tutaj wystarczy 1 m więc w promocji taki tellurium black (dość uniwersalny) czy cardas parsec (trsoszeczkę wolniejszy i bardziej wypełniony) to nie jest jeszcze taki straszny wydatek, na głośiki potrzebuje 2x4,5 m więc zawsze dochodzę do wniosku że lepiej dołożyć do źródła albo wzmacniacza tą kasę i nadal od ponad już 5 lat słucham na melodika purple rain, mimo że cały system stopniowo zmieniałem i ten kabel jest obecnie  niepropocjonalnie tani do reszty. Ostatnio np bawiłem się transportami np bluesound i wiele wiele droższymi i muszę powiedzieć że przy pewnych kwotach zabawa kablem a takim transportem to kabel jest tylko taką niamiastką zmiany, za dobry musisz wydać krocie a poprawa tylko samego transportu przynosi moim zdaniem zdecydowanie lepsze rezultaty, może się zmienić cały charakter brzmienia -w przeciwieństwie do kabla głośnikowego - wszystkie jego cechy. Owszem słyszę różnice w kablach np porownywałem kiedyś jak zmieniał się dźwięk zmieniając rca wireworlda za 200 -400 -600-1200 i różnica jest ale coraz mniejsza powiedziałbym minimalna za coraz to wyższe czasem gigantyczne kwoty, i dochodzę do wniosku że -porównując do innych elementów toru- zabawa nie jest tego warta ... no i może trwać w nieskończoność...

cholewka chyba jako pierwszy słyszący, przyłącze się do (tych zlośliwców)  antykablarzy  😉😉 

A ja mam kompletnie inne doświadczenia. Zadziwia mnie jak kabel nawet coaxial lub zasilający kompletnie zmienia charakter brzmienia. Uważam, że przewody są pełnoprawnym elementem systemu i wydawanie na nie najmniejszej kwoty  całości systemu to wielki błąd.

2 godziny temu, Marek68 napisał:

A ja mam kompletnie inne doświadczenia. Zadziwia mnie jak kabel nawet coaxial lub zasilający kompletnie zmienia charakter brzmienia. Uważam, że przewody są pełnoprawnym elementem systemu i wydawanie na nie najmniejszej kwoty  całości systemu to wielki błąd

no tak ale porównaj efekt takiego blue heaven za 4 k i efekt transportu albo daca jak dodasz do obecnego 4-5 k to efekt na korzyść elektroniki, suma sumarów jakieś takie przyzwoite kable trzeba mieć ale poprawiać nimi (jakimiś wypasionymi) brzmienie systemu to nie jest tan kierunek, szczególnie że są często bardzo drogie i trudno jest je potem sprzedać..

Edytowane przez Svawo
19 godzin temu, Svawo napisał:

no tak ale porównaj efekt takiego blue heaven za 4 k i efekt transportu albo daca jak dodasz do obecnego 4-5 k to efekt na korzyść elektroniki, suma sumarów jakieś takie przyzwoite kable trzeba mieć ale poprawiać nimi (jakimiś wypasionymi) brzmienie systemu to nie jest tan kierunek, szczególnie że są często bardzo drogie i trudno jest je potem sprzedać..

Dobre druty tanie nie są i tym bardziej powinno to zastanawiać sceptyków kto to kupuje? Te firmy nie utrzymałyby się z grona wariatów. Ja tylko twierdzę, że kable są wciąż niedoceniane.   Wpływ na całość prezentacji to nie jest kropka nad 'i". To jest krwioobieg systemu. Lepiej mieć drożne żyły osiemdziesięciolatka niż zatkane czterdziestolatka. Nie pomoże tu wymiana serca jak nie ma jak pchać krwi. 

5 godzin temu, Marek68 napisał:

Dobre druty tanie nie są i tym bardziej powinno to zastanawiać sceptyków kto to kupuje? Te firmy nie utrzymałyby się z grona wariatów. Ja tylko twierdzę, że kable są wciąż niedoceniane.   Wpływ na całość prezentacji to nie jest kropka nad 'i". To jest krwioobieg systemu. Lepiej mieć drożne żyły osiemdziesięciolatka niż zatkane czterdziestolatka. Nie pomoże tu wymiana serca jak nie ma jak pchać krwi. 

Jak te "zatkane żyły czterdziestolatka" powiążesz z przewodami głośnikowymi? Opinie na temat wszelakich kabelków są niekiedy przecenione.

Edytowane przez Yankes

De gustibus non est disputandum

5 godzin temu, Marek68 napisał:

pływ na całość prezentacji to nie jest kropka nad 'i". To jest krwioobieg systemu. Lepiej mieć drożne żyły osiemdziesięciolatka niż zatkane czterdziestolatka

taaaa. ale dobre kable kosztują, policz wszystkie sieciówksygnałowe, głośnikwe. listwe i sboostera a uzyskasz kwotą która po dołożeniu do wzmacniacza i kolumn uzyskasz wiele lepsszy rezultat

9 godzin temu, Svawo napisał:

taaaa. ale dobre kable kosztują, policz wszystkie sieciówksygnałowe, głośnikwe. listwe i sboostera a uzyskasz kwotą która po dołożeniu do wzmacniacza i kolumn uzyskasz wiele lepsszy rezultat

Rozwój musi być zrównoważony, ale sztywne zakładanie 15% wartości przewodów w stosunku do elektroniki nie sprawdza się.  Bolą te ceny, ale jak się okaże że zagra jakbyś elektronikę o półkę wyżej kupił to wtedy boleć przestaje, a powrót do poprzedniego przewodu nie jest już możliwy.

• 1 miesiąc później...

Z naimem (XS2 oraz Uniti star) był trochę chudy, bez wypełnienia w średnicy (co dla Naima jest potwarzą 😉 ), natomiast był neutralny, dźwięczny ze wzmakami Atoll

• Pokaż nowe odpowiedzi