Skocz do zawartości
IGNORED

Problem czy niewłaściwy dobór wzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, nie wiem kogo mógłbym zapytać jak nie was,  zmieniłem wzmacniacz marantz pm 54 mk II na wzmacniacz musical fidelity M6si, 

kolumny Dali ikon 6 mk II, DAC hegel hd20, dotychczas miałem podpięte kolumny pod dwa rodzaj kabli, na górę i na dół i grało to jak grało, nie brakowało mi basu. 
po zmianie na M6Si nie mam możliwość podpięcia dwóch par przewodów i zastosowałem zaworki, muszę przyznać ze mam 3 razy mniej basu, bardzo krótki bas i bardzo mały w porównaniu do starego marantza, jest to wg mnie słabe granie, czy ja mam to zle podpięte czy jak, proszę o pomoc..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy 2x2.5 Na calosc tak obcina niskie czy może te zaworki tak ucinają , czy może ten wzmacniacz tak gra ze dół gra tak pusto, niechce mi sie wierzyć ze stary marantz dawał dużo dużo więcej mięsa. Kable planuje kupić ale nie wiem jakie, i słyszałem tez ze połączyć to tzw banankiem, 

Wywal zworki w kolumnach, podlacz dol i gore osobno. Od strony wzmaka musisz polaczyc wszystkie plusy i minusy razem i je wpiac do pojedynczych terminali.🙂

🇬🇧 Exposure with music in mind since 1974 🇬🇧 

Twoja metoda to prawidłowe rozwiązanie tej sytuacji?Trochę małe terminale są we wzmacniaczu, Ew na widełkach by szło wpiąć do wzmacniacza?

a metodą zamiast zaworków zastosować kawałek kabelka? I zrobić bananka? To wyjdzie na to samo co mam teraz?

Podlacz jeden kabel, podlacz drugi kabel, podlacz oba kable. Zastosuj najlepsze dla Ciebie rozwiazanie brzmieniowe. Jakie male terminale? Mozesz uzyc bananow, widel lub bezposrednio wpiac przewody. Twoja wola Panie. Zworki (nie zaworki) mozesz zastapic przewodem z kabla glosnikowego, na ogol daje to poprawe. 

Pomysl co napisalem wczesniej, bedziesz mial taki sam bi-wiring, jak w poprzednim wzmaku.

🇬🇧 Exposure with music in mind since 1974 🇬🇧 

Odpowiadając na pytanie postawione w temacie wątku - PROBLEM.

Ano taki problem, że nie ta zakładka

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Mam wrażenie, że żadne przewody na to nie pomogą. To wina wzmacniacza- poprzedni zbyt słabo kontrolował bas i był zbyt "rozhulany", nowy albo nie jest w stanie odpowiednio zasilić kolumn, albo zbyt mocno trzyma bas za mordę i stąd go mało.

To nie problem przewodów, bo one nie są w stanie przynieść aż tak dużej zmiany. Tym bardziej kombinacje że zworkami i bi-wiringiem.

Edytowane przez porlick
W dniu 11.11.2021 o 14:40, filipesku933 napisał:

Witam serdecznie, nie wiem kogo mógłbym zapytać jak nie was,  zmieniłem wzmacniacz marantz pm 54 mk II na wzmacniacz musical fidelity M6si, 

kolumny Dali ikon 6 mk II, DAC hegel hd20, dotychczas miałem podpięte kolumny pod dwa rodzaj kabli, na górę i na dół i grało to jak grało, nie brakowało mi basu. 
po zmianie na M6Si nie mam możliwość podpięcia dwóch par przewodów i zastosowałem zaworki, muszę przyznać ze mam 3 razy mniej basu, bardzo krótki bas i bardzo mały w porównaniu do starego marantza, jest to wg mnie słabe granie, czy ja mam to zle podpięte czy jak, proszę o pomoc..

Ukryta Zawartość

Niekoniecznie musi to być wina podpięcia kabli. Szybki i mocny, ale „krótki” bas może generowac moim zdaniem hegel hd20, tylko wczesniej miales  wzmacniacz o prawie polowe mniejszym dampling factor. U mnie było to samo ze wzmacniaczem SoundArt Rock. Po zmianie przetwornika, wrócił na swoje miejsce.

Ukryta Zawartość

W dniu 11.11.2021 o 20:26, babatular napisał:

Odpowiadając na pytanie postawione w temacie wątku - PROBLEM.

Ano taki problem, że nie ta zakładka

Baba … wszyscy maja hajenda albo przynajmniej aspiruja. A ty sie czepiasz.

BTW ormowcami sa moderatorzy a nie ty. A ruch jest najwazniejszy bo z tego robi sie kasa. Jeszcze sie nie nauczyles? A taki stary.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

W dniu 20.11.2021 o 01:22, pmcomp napisał:

Baba … wszyscy maja hajenda albo przynajmniej aspiruja.

Dokładnie, czy ktoś zna definicję hajenda 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

22 minuty temu, Lech36 napisał:

Dokładnie, czy ktoś zna definicję hajenda 😉

Tak

Hajend have'nt the limit, but limit appears when you check capability of your wallet...

2 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

Hajend have'nt the limit, but limit appears when you check capability of your wallet...

Takie określenie znam, ale myślałem o jakiejś definicji technicznej 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

41 minut temu, Lech36 napisał:

Takie określenie znam, ale myślałem o jakiejś definicji technicznej 😉.

😇

ok, moje hajend definiszyn to jest wtedy gdy set odda dźwięk jak najbliższe brzmienia w Ronnie Scott's Club gdzie byłem na koncercie Laura Fygi albo London Symphony Orchestra w Elbphilharmonie 

2 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

😇

ok, moje hajend definiszyn to jest wtedy gdy set odda dźwięk jak najbliższe brzmienia w Ronnie Scott's Club gdzie byłem na koncercie Laura Fygi albo London Symphony Orchestra w Elbphilharmonie 

To dobre założenie, ale ze sprzętu i dostępnych rejestracji sensacji bym się nie spodziewał, najlepiej jest pójść na koncert do filharmonii. Rockowe koncerty często lepiej wypadają w domu niż na żywo.

11 minut temu, Lech36 napisał:

To dobre założenie, ale ze sprzętu i dostępnych rejestracji sensacji bym się nie spodziewał, najlepiej jest pójść na koncert do filharmonii. Rockowe koncerty często lepiej wypadają w domu niż na żywo.

dlatego wybrałem te dwie opcje na żywo, gdyż są dobre realizacje z tych samych miejsc i zestaw który wybrałem dla siebie ma przekaz jak z pobytu na koncertach np 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  albo 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zbi_Rek

Czy odsłuchiwałeś wzmacniacz MF wcześniej na innych kolumnach? Ja nie słyszałem M6si ale posiadam MF A5 i tam basu jest od groma, niski, dynamiczny i głęboki.  M6si to inny wzmacniacz ale nie sądzę aby MF pozbawiło go basu. 

Co do kabli to też nie sądzę aby to było jedyną przyczyną, Ja osobiście zrezygnowałem z bi-wiring, jakoś nie słyszałem większej różnicy na plus. Mam jeden dobry kabel głośnikowy a w kolumnach dobre zworki i to się sprawdza.  Jako zworki mogę polecić Chord Epic X. Bardzo fajnie przenoszą górę pasma.  

Moim zdaniem trzeba zacząć od wzmacniacza, posłuchać go na innych kolumnach albo szybciej, pożyczyć inne kable i sprawdzić czy to w ogóle ma wpływ na bas. 

MF 6 si słuchany na Xavianach -na bas nie można było narzekać (chwile trzeba poczekać lubi być trochę rozgrzany)

Nawet w Xavian Ambra miałem wrażenie że basu było aż za dużo (nie pamiętam na jakich przewodach -prawdopodobnie na Tellurium Black)