Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny (raczej nowe; 2.5-3.5k zł) do Yamaha A-S1000 (raczej podstawkowe, ew. małe podłogówki)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forum,

Posiadam wzmacniacz Yamaha A-S1000, do którego szukam odpowiednich kolumn.
Interesują mnie raczej monitory/podstawkowe, ew. małe podłogówki, ze względu na to, że pokój ma zaledwie ok. 12 m.kw (prostokąt). Źródłem jest laptop (Tidal, Spotify, pliki FLAC), który przez DAC będzie podłączony z Yamaszką. Muzyka - bardzo zróżnicowana (POP / chillout / club / house / rock / jazz / instrumentalna, czasem też inne).

Szukam czegoś w przedziale 2500 zł do 3500 zł za nową parę (chyba, że jest coś super, to może być ciut drożej, a nawet z outlet/powystawowych - widziałem np. KEF R3 za 4400 zł.). Ale generalnie preferuje nowe kolumny.

Budżet od 2500 do 3500 zł, czyli tak z grubsza od Fyne Audio F500 do KEF LS50. Znalazłem następujące kolumienki (ale nie ograniczam się tylko do nich):

Podstawkowe:
- KEF Q350 - 2300 zł
- Dynavoice DM-6 - 2300 zł
- Fyne Audio F500 - ok. 2500 zł
- Monitor Audio Silver 50 7G - 3000 zł (***)
- Wharfedale Evo 4.2 - 3400 zł.
- Dynaudio Emit 20 (Nowa seria, nie M20) - od 3500 zł
- KEF LS50 (nie META !) - 3600 zł

Mniejsze podłogowe:
- Fyne Audio F303 - 2000 zł
- Wharfedale Diamond 330 - 2000 zł
- Monitor Audio Monitor 200 - 2800 zł (***)
- Monitor Audio Bronze 5 - od 2700 zł (fajne, ale ***)

*** - ponoć źle dogadują się z Yamahą (?)

Zależy mi na:....jak wszystkim, na dobrym brzmieniu. Oczekuję, w miarę możliwości dobrego detalu, wierności odtwarzania, możliwie bez ubarwiania. Nie zależy mi na mocnym basie.

Kolumienki będą stać na szafkach (podstawkowe) lub podłodze (podłogowe) - w obu przypadkach: blisko ścian (w narożnikach pomieszczenia).

Dzięki za porady i rekomendacje!

Edytowane przez Tweeter2016

Najgorsza możliwa pozycja dla kolumn 😉 

Dlatego raczej z BR na froncie, bo podbicie może być zbyt duże jeśli BR znajduje się

na tylnej ściance, więc tu by wystarczyły np. Elac z "6" z obu serii - Debut

jak i Reference. Z zaproponowanych oba Wharfedale bo BR w podłogę, ale czekaj na

kolejne opinie, które pewnie moje kryteria podważą ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Wzmacniacze Yamahy mają swój charakter i dobierałbym raczej kolumny cieplej brzmiące, które uzupełnią to czego nie da ci wzmacniacz. Zapraszam do naszego salonu na odsłuch chętnie pokażemy ci i porównamy kilka zestawów. Jeśli jednak chciałbyś samej porady to dobrym wyborem byłyby kolumny Dynaudio Emit 20, Dali Oberon 3, czy Jean Marie Reynaud Lucia.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ten wzmacniacz ma taki potencjał... W tym budżecie tylko używane, serio 😉 Vienna Acoustics Mozart Grand SE (te ostatnio sprzedałem do tego modelu Yamahy i grało wybitnie, z resztą połączenie Yamahy z Vienną od lat jest znane i często wybierane), albo chociaż Bach, podstawkowe Haydn Grand, Kef R3, ProAc Studio 118, DB3. To są kolumny należyte dla tej Yamahy 😉 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dzięki za podpowiedzi! Muszę przemyśleć sprawę. Muszę przyznać, że najbardziej zakręcił mi w głowie @Top Hi-Fi & Video Design 🙂

2 godziny temu, Tweeter2016 napisał:

Zależy mi na:....jak wszystkim, na dobrym brzmieniu. Oczekuję, w miarę możliwości dobrego detalu, wierności odtwarzania, możliwie bez ubarwiania. Nie zależy mi na mocnym basie.

Jeśli chcesz wybrać dobrze to wybierz się na odsłuch. Sporo z wymienionych kolumn zagra dobrze z tą Yamahą. Nie odrzucał bym Silverów 50, a do zestawienia dorzucił bym Focal Aria 906 w tańszym kolorze.

Zazwyczaj do Yamahy wybiera się nie co cieplejsze granie, by zrównoważyć brzmienie w całym paśmie. Dali Oberon 3, Dynaudio Emit M20, KEF Q350, Focal Aria 906 to kolumny które często są brane pod uwagę w połączeniu z Yamahą. Z mniejszych podłogówek warto zwrócić uwagę na Dali Oberon 5.

Edytowane przez S4Home
37 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Dzięki za podpowiedzi! Muszę przemyśleć sprawę. Muszę przyznać, że najbardziej zakręcił mi w głowie @Top Hi-Fi & Video Design 🙂

dzięki 😛

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi! Muszę dokładnie przemyśleć i przeanalizować sprawę 🙂. Ostatecznie muszę zdecydować czy nowe czy używane i czy nie zwiększyć kwoty na kolumienki. Poczytam o nowych propozycjach, bo część ofert które tu padły znam tylko z nazwy.

Wrócę do tego wątku za jakiś czas... Oczywiście będę tu zaglądał, więc jak ktoś ma ochotę coś dopisać, dopowiedzieć, to z chęcią przeczytam.

@Tweeter2016 w Twoim pomieszczeniu i ustawieniu w kątach, sprawdziłbym Triangle Borea BR-03, niskie tony nie zachodzą na resztę pasma, średnica gra naturalnie, góra podana z energią. Natomiast jeżeli chodzi o mniejsze kolumny podłogowe to warto zwrócić uwagę na Triangle Plaisir Kari, tweeter to kopułka tytanowa, wysokie tony są wyraziście słyszalne, bardzo dobrze jest oddana przestrzeń grania. W swoim pokoju będzie musiał poświęcić trochę czasu na sprawdzenie różnych ustawień kolumn, aby znaleźć optymalną pozycję, ponieważ ustawienie w narożnikach, blisko ścian na pewno podbije niskie tony.

Zapraszam do naszego salonu na odsłuchy ze swoim wzmacniaczem, to przekonasz się czy Ci podpowiada taki styl grania.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje