Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do stereo z rozbudową do 5.1?

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam na razie średniej klasy amplituner kina domowego (w przyszłości może dodatkowy wzmacniacz stereo). Ponieważ zależy mi na muzyce stereo, ale też trochę muzyki w 5.1 wyższej jakości, oraz w jakimś stopniu 5.1 w filmach, a to dość uniwersalne podejście, to pomyślałem, że przednie kolumny wezmę lepszej klasy.  Czy kierując się wyborem kolumn do muzyki w stereo, uda mi się potem dopasować centralny, tyły i suba, nawet jeśli dany producent nie będzie miał tego w ofercie, czy jestem skazany od razu na zestaw 5.1 jednego producenta? Czytałem, że niby jak 5.1 to jeden producent, ale ogranicza to trochę wybór.

Ktoś może dobierał pozostałe głośniki do Hyperionów IV od Audio Academy?

A jeśli już zestaw 5.1, gdzie fronty powiedzmy 2-3 tys PLN sztuka, to co jest wartego uwagi?

Słucham różnego rodzaju rocka oraz inne gatunku jak coś wpadnie w ucho. Pokój dość duży, ale wąski, gdzie sprzęt ustawiony w jego końcu na długiej ścianie. Chciałbym, żeby bas potrafił się odezwać, a nie żebym go szukał. Zwykłe słuchanie muzyki z poszanowaniem sąsiadów.

Ja zrobiłem tak, że do stereo mam dwie podłogowe kolumny podłączone pod terminale A amplitunera. Pod terminale B mam podpięty lewy i prawy głośnik do oglądania filmów. Jeśli masz w amplitunerze dwa komplety terminali to jesteś w domu :) jeśli nie to są zewnętrzne przełączniki kolumn. Dodam jeszcze, że głośniki filmowe lewy i prawy to monitory oparte na tych samych głośnikach co centralny i boczne i do tego subwoofer.

2 minutes ago, przmor said:

Ja zrobiłem tak, że do stereo mam dwie podłogowe kolumny podłączone pod terminale A amplitunera. Pod terminale B mam podpięty lewy i prawy głośnik do oglądania filmów. Jeśli masz w amplitunerze dwa komplety terminali to jesteś w domu 🙂 jeśli nie to są zewnętrzne przełączniki kolumn. Dodam jeszcze, że głośniki filmowe lewy i prawy to monitory oparte na tych samych głośnikach co centralny i boczne i do tego subwoofer.

Czyli masz dwa zestawy przednich kolumn. Chyba miałbym problem z ustawieniem dodatkowych głośników. Może monitory na szafkę rtv, ale wtedy tracę miejsce na ewentualny gramofon. Amplituner chyba obsługuje dwie zony, więc zapewne by się nadał.

Nie mam TV, filmy i koncerty oglądam na projektorze. Przednie filmowe głośniki stoją na półce i są zakrywane przez opuszczany ekran. Umieszczenie głośników za ekranem było priorytetem stąd pomysł na oddzielne głośniki do kina i do muzyki. Przednie głośniki podłogowe stoją w korzystniejszym miejscu niż przy samej ścianie.
A jeśli chodzi o same głośniki to mam taki zestaw:
- przód podłogowe Canton Nestor 500
- przód kino Canton Nestor 303
- centralny Canton LE105CM
- surround Canton LE101
- subwoofer Canton AS22
Wszystko stopniowo kupione jako używane w cenie około 1200-1300zl za całość.

53 minutes ago, przmor said:

A jeśli chodzi o same głośniki to mam taki zestaw:
- przód podłogowe Canton Nestor 500
- przód kino Canton Nestor 303
- centralny Canton LE105CM
- surround Canton LE101
- subwoofer Canton AS22
Wszystko stopniowo kupione jako używane w cenie około 1200-1300zl za całość.

Czyli u Ciebie jeden producent. Mam duży tv, więc u mnie tylko z boku głośniki mogą być. Odrzucam soundbara na wstępie.

Jest taki zestaw Canon LE 107 (podłogowe) LE 105CM (centralny) i LE 101 (płaskie zaledwie 9cm surround) i do tego subwoofer ale symbolu nie pamietam. Chyba ostatni zestaw z czasów kiedy Canton dobrze brzmiał. Nestory 500 kupiłem na przetrwanie ale tak pozytywnie zaskoczyły mnie dźwiękiem, że mam je od ośmiu lat i mają u mnie dożywocie :)

Edit:
Tutaj zestaw z większymi podlogowkami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Takie podłogowe muszą dobrze zagrać w muzycznym stereo. Zestawy 5.1, mam wrażenie, robią bardziej pod doznania filmowe.

Mam na oku fronty, ale waham się, bo nie wiem jaki efekt uzyskam za jakiś czas dokupując głośniki innej firmy by osiągnąć 5.1

Większość dostępnych kolumn dedykowana jest przede wszystkim do systemów stereo. Nie musisz się bać, że takie kolumny źle zagrają bo są dedykowane i do stereo i do kina. Producenci dzięki takim zabiegom trafiają do większej ilości klientów. Są oczywiście typowo dedykowane systemy pod kino, ale widać to najczęściej po cenie i dotyczy najtańszych rozwiązań a ty celujesz w nieco wyższą półkę. Wyzwaniem dla kolumn jest dźwięk stereo a nie hałas kinowy. Jeśli masz do kupienia gdzieś AA Hyperion IV to warto bo to naprawdę dobre kolumny i bezproblemowo sprawdzą się w stereo i kinie. Z alternatyw często porównywanych do tych kolumn byłyby Pylony z serii Diamond.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

On 11/8/2021 at 3:16 PM, Q21 said:

Większość dostępnych kolumn dedykowana jest przede wszystkim do systemów stereo. Nie musisz się bać, że takie kolumny źle zagrają bo są dedykowane i do stereo i do kina. Producenci dzięki takim zabiegom trafiają do większej ilości klientów. Są oczywiście typowo dedykowane systemy pod kino, ale widać to najczęściej po cenie i dotyczy najtańszych rozwiązań a ty celujesz w nieco wyższą półkę. Wyzwaniem dla kolumn jest dźwięk stereo a nie hałas kinowy. Jeśli masz do kupienia gdzieś AA Hyperion IV to warto bo to naprawdę dobre kolumny i bezproblemowo sprawdzą się w stereo i kinie. Z alternatyw często porównywanych do tych kolumn byłyby Pylony z serii Diamond.

Załóżmy, że do stereo mam Hyperiony. Musiałbym potem dobrać jakiś dobry i pasujący głośnik centralny do 5.1 w muzyce i filmach. Tv ma 75 cali i poza barwą centralnego, to patrząc na wymiary mam dwie opcje:

1. Szerokość do ok. 52,5cm. Wysokość dowolna. Wtedy będzie umieszczony w szafce rtv.

2. Szerokość dowolna. Wysokość 10cm, maks moooże 13-14cm (musiałbym wyżej umieścić tv, a obecnie środek jest na lini wzroku). Wtedy centralny umieszczony zaraz pod tv na szawce.

Jest Polk ES35, ale natknąłem się na kilka opinii, że jednak ma za małe głośniczki i tak nie do końca fajnie gra. Ale ma za to wysokość 10 cm, a wtedy nie muszę podnosić tv.

Coś do tych Hyperionów jest warte wypróbowania jeśli chodzi o centralny głośnik? Przy tv 75 cali to wąskie konstrukcje czy jednak szerokie?

Producent Hyperionów oferował kolumnę centralną i głośniki satelitarne do tego zestawu, ale jakiś czas temu  firma wstrzymała produkcję i czekamy na jej wznowienie. Centralkę możesz umieścić nad telewizorem i jednak nie trzymałbym się sztywno rozmiaru i postawił na kolumny Pylona z serii Diamond.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

43 minutes ago, Q21 said:

Producent Hyperionów oferował kolumnę centralną i głośniki satelitarne do tego zestawu, ale jakiś czas temu  firma wstrzymała produkcję i czekamy na jej wznowienie. Centralkę możesz umieścić nad telewizorem i jednak nie trzymałbym się sztywno rozmiaru i postawił na kolumny Pylona z serii Diamond.

Centralny do Hyperionów miałby chyba bardzo duże rozmiary, szczególnie jeśli chodzi o wysokość.

Nad telewizorem, to u mnie centralny byłby na wysokośći 1,8m i to dodatkowo musiałbym chyba podnieść półkę na płyty. A do telewizora mam jakies 2,6m, więc nie wiem czy to dobry pomysł.

Mowa o Pylon DIamond Center? Jeśli stylem gry pasowałby do Hiperionów, do tego sensownie pokryłby przestrzeń przed szerokim telewizorem, to zmieściłby się do szafki rtv na górnej półce.

A jakieś inne opcje? Klipsch?