Skocz do zawartości
IGNORED

Kable zasilające Hi-End

Rekomendowane odpowiedzi

Wrażenia zbieżne z Panem Pacułą. Lekkie stępienie ataku, dynamiki, których w Hugo2 nie brakuje, więc dał mi to, czego szukałem i czego Ty wydajesz się szukać.

O ile jestem w stanie zrozumieć stępienie ataku tak już dynamiki nie bardzo. Mógłbyś rozwinąć?
Teraz, piorasz napisał:

O ile jestem w stanie zrozumieć stępienie ataku tak już dynamiki nie bardzo. Mógłbyś rozwinąć?

Atak postrzegam jako element stanowiący subiektywnie o dynamice.

Atak postrzegam jako element stanowiący subiektywnie o dynamice.
To ważne, gdyż czasem słowo pisane nie jest adekwatnie do tego co chcemy wyrazić. W tej kwesti myślę, że wyjaśnione i zrozumiałe.

Gram dopiero około 1h. Jak długo Ty grasz a właściwie chcę spytać czy z upływem czasu zauważyłeś znaczące zmiany brzemnia tego kabelka i po jakim okresie/okresach?

21 minut temu, piorasz napisał:

To ważne, gdyż czasem słowo pisane nie jest adekwatnie do tego co chcemy wyrazić. W tej kwesti myślę, że wyjaśnione i zrozumiałe.

Gram dopiero około 1h. Jak długo Ty grasz a właściwie chcę spytać czy z upływem czasu zauważyłeś znaczące zmiany brzemnia tego kabelka i po jakim okresie/okresach?

Gram parę miesięcy. Nie zauważyłem z czasem istotnej przemiany.

19 minut temu, piorasz napisał:

A propo,  szybkosc ataku, precyzje, zroznicowana fakture basu, dobra kontrole i minimalne zaokraglenie, bez dyskomfortu ubytku konturu znajdziesz w tunami v2 (u mnie kabel z metra, zarobiony rodowanymi iego). To sa pierwsze wrazenia po wpieciu, reszcie pasma tez niczego nie brakuje, z duza kultura i "czynnikiem muzykalnym".

🇬🇧 Exposure with music in mind since 1974 🇬🇧 

8 minut temu, Cezary_58669 napisał:

A propo,  szybkosc ataku, precyzje, zroznicowana fakture basu, dobra kontrole i minimalne zaokraglenie, bez dyskomfortu ubytku konturu znajdziesz w tunami v2 (u mnie kabel z metra, zarobiony rodowanymi iego). To sa pierwsze wrazenia po wpieciu, reszcie pasma tez niczego nie brakuje, z duza kultura i "czynnikiem muzykalnym".

Nie znam Tunami, ale podobnie bym opisał Foundation.

2 minuty temu, kontomatiego napisał:

Nie znam Tunami, ale podobnie bym opisał Foundation.

Moze tak byc, tylko w tunami atak i szybkosc sa podkreslone, co daje wrazenie naturalnej dynamiki i plynnosci.

A propo,  szybkosc ataku, precyzje, zroznicowana fakture basu, dobra kontrole i minimalne zaokraglenie, bez dyskomfortu ubytku konturu znajdziesz w tunami v2 (u mnie kabel z metra, zarobiony rodowanymi iego).

No to ciekawe. Leży już na kanapie tylko nie z rodowanymi wtykami. Przyjdzie i kolejka na niego
29 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Można je zrobić że jeszcze łupną jak trzeba jak ACDC i będą bardzo szybkie

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

12 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Moze tak byc, tylko w tunami atak i szybkosc sa podkreslone, co daje wrazenie naturalnej dynamiki i plynnosci.

Foundation też akcentuje częstotliwość ataku, ale przez zaokrąglenie jest on po prostu stępiony. Ogólne wrażenie dobrego tempa i spójności są zachowane.

Zresztą, autor zaraz porówna oba kable.

Na szybko co mogę powiedzieć to poniższa płyta z Synergistic Research Foundation gra u mnie najlepiej jak dotąd. Pięknie wyrównane pasmo w każdym zakresie z aksamitną górą.
Później sprawdzę Rush, który chwaliłem kilka postów wyżej z kablem Empire od Furutech.
Póki co od tej płyty nie można się oderwać 5ae720fa419646ca99684aa0cf687c1c.jpg

Można je zrobić że jeszcze łupną jak trzeba jak ACDC i będą bardzo szybkie
A jak, jak ?
1 minutę temu, piorasz napisał:

Na szybko co mogę powiedzieć to poniższa płyta z Synergistic Research Foundation gra u mnie najlepiej jak dotąd. Pięknie wyrównane pasmo w każdym zakresie z aksamitną górą.
Później sprawdzę Rush, który chwaliłem kilka postów wyżej z kablem Empire od Furutech.
Póki co od tej płyty nie można się oderwać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 5ae720fa419646ca99684aa0cf687c1c.jpg

A jak, jak ?

rencyma 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

10 minut temu, piorasz napisał:

No to ciekawe. Leży już na kanapie tylko nie z rodowanymi wtykami. Przyjdzie i kolejka na niego

Ukryta Zawartość

Z czerwonymi czy bialymi wtykami, a moze srebro?

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, piorasz napisał:

Nie tak zaraz

Ukryta Zawartość

Wciągnąłem się w muzykę. Dziś nici z podmianami kabelków.

Na ogol spokoj przynosi wiecej korzysci😉

Ukryta Zawartość

Z czerwonymi czy bialymi wtykami, a moze srebro?
Jeszcze inne... Oryginalne..3e2a7a9fcb97e643314aa4cf2aebe59f.jpg

Ogólne wrażenie dobrego tempa

A wiesz, że pierwsze moje wrażenie to właśnie spowolnienie tempa po wpięciu Foundation w porównaniu z Empire?
Niech beda, wolalbym jednak 004..
Ja myślę, że to prawie to samo. Tzn na pewno nie będzie jakiś znacznych różnic. Przewodniki te same.
6 minut temu, piorasz napisał:
8 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Ukryta Zawartość

Ja myślę, że to prawie to samo. Tzn na pewno nie będzie jakiś znacznych różnic. Przewodniki te same.

Wiem jak gra ten kabel na iego 8075 i jak gral na 8085, stad moje male obawy.

Ukryta Zawartość

Wiem jak gra ten kabel na iego 8075 i jak gral na 8085, stad moje male obawy.

Cóż począć. Gram na tym co mam. Oczywiście wezmę poprawkę do tych wtyków w ogólnej ocenie.
Godzinę temu, piorasz napisał:

A wiesz, że pierwsze moje wrażenie to właśnie spowolnienie tempa po wpięciu Foundation w porównaniu z Empire?

Jasne, tempo zwalnia, ale jest dobre w znaczeniu rytmiki i proporcji, balansu 🙂

Empire to zupełnie inne granie. Kulturalnie akcentuje górę, więc przestrzeń, detale i poczucie szybkości wzrasta. Furutech był dla mnie w pierwszej chwili ciekawy, ale po paru dniach mnie zmęczył - miałem poczucie, że krzywa częstotliwości ma duże amplitudy.

Empire to zupełnie inne granie. Kulturalnie akcentuje górę, więc przestrzeń, detale i poczucie szybkości wzrasta. Furutech był dla mnie w pierwszej chwili ciekawy, ale po paru dniach mnie zmęczył - miałem poczucie, że krzywa częstotliwości ma duże amplitudy.

To wszystko się zgadza. I to mnie trochę blokuje - ten Empire za szybko mi się spodobał - a właściwie za bardzo mi "podpada" tym "czarowaniem", które na dłuższą metę może się okazać zgubnym atutem. Ale... Dociążenie na niższej średnicy ma lepsze. Zaś obecnie testowany ma wszystko bardziej wyrównane, zbalansowane a to też duży plus w ogólnym rozrachunku.
Tylko jest jeszcze jedna kwestia. Grałem przez około roku nic nie kombinując z kablami. A teraz.... Teraz szukam znów czegoś co już dawno znalazłem i zaczynam myśleć czy znajdę więcej szukając kabla. Bo choć każdy podpięty do DAC gra inaczej to nie znaczy lepiej choć tak myślałem zakładając ten wątek. Póki co nie poddaję się i działam dalej tak jak zaplanowałem.
Zdaję sobie jednak sprawę, że to może być ślepy zaułek....

• Moderatorzy
2 godziny temu, piorasz napisał:
2 godziny temu, Cezary_58669 napisał:

Ukryta Zawartość

Będą różnice i to zaskakująco duże. C004 gra całkiem inaczej niż wtyki C46 czy C79… Przy czym o ile na tańszych wtykach ten kabel jest bardzo uniwersalny i wpasuje się w praktycznie każdy system i sprzęt, niezależnie czy źródło czy wmzak, o tyle C004 już trzeba uważać gdzie podpiąć. Ja osobiście z całej serii kabli Tunami najmniej go lubię, bo mz ma najgorsza z wszystkich relacje jakość/cena i nie wszędzie się daje go użyć. 

Dobrym kompromisem między tym co daje c46, a c004 jest właśnie wtyk c79, przynajmniej tak mi się wydawało po pierwszym kontakcie z nim (szczerze mówiąc za długo go nie słuchałem). 

Natomiast Ci którzy wypowiadają się o zmuleniu Tunami itd. niech wstrzymają się z ostateczna oceną i generalizowaniem pewnych faktów, nim nie usłyszą tego kabla z topowymi wtykami E1 - bo to game changer całkowity… Na tych wtykach kabel nie ma żadnych wad z niższych serii, a ma wszytkie ich zalety (a nawet więcej). 

Ukryta Zawartość

-----------------

W dniu 6.11.2021 o 23:54, pmcomp napisał:

Czy nie lepiej zamiast do dCS Rossini dokupic zajebista sieciowke i interconnect za pierdylion mamony po prostu zamienic go na dCS Vivaldi ???

Co Państwo na to ?

PS. zeby nie bylo kable analogowe „graja” tylko trzeba sie dowiedziec … dlaczego.

PS. jakos nikt w tej zakładce nie wykonal mojej propozycji testu czyli wymiany w kablach za pierdylion i w kablach za 10 zł tylko … zyly PE. A mozna bezinwazyjnie, opisałem jak. Napisze ponownie: w kablu za 2 zl/m z Castoramy wymiencie zylu N i L (to ta niebieska i brazowa albo czarna) na te najdrozsze z sieciowki za pirdylion i porownajcie w slepym tescie do oryginalu za pierdylion). Powodzenia.

Jak przychodzi do konkretów to cisza jak po smierci organisty.

Hej … specjalisci od kabli zasilajacych. Ktos wykonał samodzielnie w swoim systemie doświadczenie (test) proponowane przeze mnie?

Jeśli nie to prosze o wytlumaczenie zajawisk fizycznych dot. dźwieku w kablach (zyl L i N) dochoodzących do uzwojenia pierwotengo transformatora sieciowego kazdego urzadzenia hi-fi czy hi-end czy zwyklego konsumenckiego audio, nie majacych polaczenia galwanicznego z uzwojeniem wtórnym czyli ze wszystkimi elementami układu elektrońicznego audio ZA transformatorem ???

Jakieś voodoo ???

Czy ktos chce mi udowodnić, ze ta magia audio (i kable albo ich jakosc czy wykonanie czy oziebianie w komorze kriogenicznej czy specjalne pierwiastki czy zwiazkiczy stopy materialow, z ktorych sa wykonene) przenosi sie przez transformator na zasadzie indukcji ???

Zapraszam do dyskusji 😜.

Ja twierdzę, że jesteście robienie w WAŁA 😎😭😍🤣😇😅.

GRA ZYŁA PE. I tą zmieniajcie … oszczedzicie 2/3 kasy na tych super ałdjofilskich hajendowych kablach.

Ale … w dzisiejszych czasach marketing dzwignią handlu 👍👍👍👍. Frajerów nie sieją. 🙈🙈🙈

PS. te dwie dodatkowe zyly N i L, za ktore placicie nic nie kosztują. Kosztuje marketing i kochanki prezesów i właścicieli firm kablarskich wciskajacych wam kity 😇😍😊😅😜😎🙈👍👌

PS2. proponuję dodatkowe rodowane wtyki dla zyl N i L,potem pozłacane, posrebrzane, wymrażane i wymieszane w sciółce zwierzakow rózowego miesa, ktore jemy często 😋

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Hej … specjalisci od kabli zasilajacych. Ktos wykonał samodzielnie w swoim systemie doświadczenie (test) proponowane przeze mnie?

Jeśli nie to prosze o wytlumaczenie zajawisk fizycznych dot. dźwieku w kablach (zyl L i N) dochoodzących do uzwojenia pierwotengo transformatora sieciowego kazdego urzadzenia hi-fi czy hi-end czy zwyklego konsumenckiego audio, nie majacych polaczenia galwanicznego z uzwojeniem wtórnym czyli ze wszystkimi elementami układu elektrońicznego audio ZA zasilaniem ???

Jakieś voodoo ???

Czy ktos chce miudowodnić, ze ta magia audio przenosi sie przez transformator na zasadzie indukcji ???

Zapraszam do dyskisji 😜.

Wracaj do Trollandii

Jak masz system który narzuca agresywną charakterystykę to bez znaczenia jest okablowanie

Pare lat temu podłączyłem komplet okablowania ze srebra contra z miedzi i porównywałem akustycznie, wyniki na wykresach byly wyraźnie różne
Dzieliłem sie tym na forum dla Audiofilów a nie dla Trolli
Tutaj to można tylko puścić bąka

Ty mnie juz kilkukrotnie pomawiasz o Polszczyznę, a u ciebie ze świadomością w porządku ?  Bo chyba nie zauważyłeś ze ciągle próbujesz ośmieszać audiofilii w zakladce Hi-End
Jest was garstka Trolli piszących na ogólnopolskim Forum, jesteście pośmiewiskiem

14 godzin temu, GT napisał:

Ten kabelek wyglada imponujaco 🙂 Taki gruby wąż nie zamuli brzmienia? Ktoś słuchał? 🙂

Słuchałem 1,5m na wtykach rodowanych 48NFC i bas spowalniał. Teraz mam taki sam, ale odcinek 1m i jest lepiej z basem chociaż utraciłem część aksamitnej góry i jest strata na barwie średnicy, ogólnie .. teraz bardziej równy tonowo. No i nie uznał bym go jak w tytule wątku jako kabel Hi-end. 

HI-END czyli  NAJWYŻSZA jakośc brzmienia i wykonania

Wątek "Kable zasilające Hi-End"

No i co u mamy w tym hajendowym wątku:

- Supra LoRad 2.5

- elecaudio

- Oyaide tunami v2 gpx

- Enerr Transcenda Light.

- i najlepsze: "Napisze ponownie: w kablu za 2 zl/m z Castoramy wymiencie zylu N i L (to ta niebieska i brazowa albo czarna) na te najdrozsze z sieciowki za pirdylion i porownajcie w slepym tescie do oryginalu za pierdylion). Powodzenia."

To pisze kolega, który poleca by zamiast kupić najwyższej jakości kabel zasilający do swoich DCSów iść do Castoramy i kupić taki kabelek za 2zł/m. A "zaoszczędzone pieniądze" z kabla zasilającego za pierdylion dołożyć do zakupu DSCa Vivaldiego. W dodatku pisze to ten co ma DSCa Debussego, który gra tak samo jak DAC za 4tys złotych. O matko !

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

6 godzin temu, pmcomp napisał:

Jeśli nie to prosze o wytlumaczenie zajawisk fizycznych dot. dźwieku w kablach (zyl L i N) dochoodzących do uzwojenia pierwotengo transformatora sieciowego kazdego urzadzenia hi-fi czy hi-end czy zwyklego konsumenckiego audio, nie majacych polaczenia galwanicznego z uzwojeniem wtórnym czyli ze wszystkimi elementami układu elektrońicznego audio ZA transformatorem ???

Jakieś voodoo ???

Czy ktos chce mi udowodnić, ze ta magia audio (i kable albo ich jakosc czy wykonanie czy oziebianie w komorze kriogenicznej czy specjalne pierwiastki czy zwiazkiczy stopy materialow, z ktorych sa wykonene) przenosi sie przez transformator na zasadzie indukcji ???

Zapraszam do dyskusji 😜.

Ja twierdzę, że jesteście robienie w WAŁA 😎😭😍🤣😇😅.

GRA ZYŁA PE. I tą zmieniajcie … oszczedzicie 2/3 kasy na tych super ałdjofilskich hajendowych kablach.

Ale … w dzisiejszych czasach marketing dzwignią handlu 👍👍👍👍. Frajerów nie sieją. 🙈🙈🙈

PS. te dwie dodatkowe zyly N i L, za ktore placicie nic nie kosztują. Kosztuje marketing i kochanki prezesów i właścicieli firm kablarskich wciskajacych wam kity 😇😍😊😅😜😎🙈👍👌

PS2. proponuję dodatkowe rodowane wtyki dla zyl N i L,potem pozłacane, posrebrzane, wymrażane i wymieszane w sciółce zwierzakow rózowego miesa, ktore jemy często 😋

Ale brednie... 🤣🤣🤣

6 godzin temu, pmcomp napisał:

I Ty to piszesz ???? Jesteś po prostu śmieszny.

Nie kto inny jak Ty - kupiłeś DCSa Debussego za pierdylion złotych bo marketing dźwignią handlu. A tu nagle  Ci się okazało że DAC za 4 tys zł gra jak ten DCS za 50tys  i do tego miażdży tego marketingowego DCSa funkcjonalnością. 

Faktycznie "frajerów nie sieją"

W "wała" Ty zostałes zrobiony - płacąc taki hajs za marketingowego DACa.

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

• Pokaż nowe odpowiedzi