Skocz do zawartości
IGNORED

Bowers & Wilkins 706 S2 vs Monitor Audio Silver 100

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Mam pytanie jak w temacie. Zależy mi przede wszystkim na przejrzystości i dobrej stereofonii. Pokój 16 m2. Które kolumny będą lepsze pod tym względem, Bowers & Wilkins 706 S2, czy Monitor Audio Silver 100? A może inny model do 7000 za parę nową. ATC do mnie nie do końca przemawia ze względu na obudowę zamkniętą i związaną z tym specyfikę basu, oraz, proszę o wyrozumiałość, klejące głośniki 😉 

Cześć,

a jaką masz elektronikę w systemie? We wspomnianym budżecie znajdziesz bardzo fajne głośniki takie jak PMC Twenty5.21 czy Audio Physic Step Plus. Oba zaoferują naprawdę dobrą przejrzystość, w mojej ocenie stoją klasę wyżej od wspomnianych przez Ciebie. W kwocie 7000 zł się zmieścisz.

Co do dwóch wspomnianych przez Ciebie to zdecydowanie lepszą przejrzystość, rozdzielczość będą miały B&W. Ogromnym plusem Silver 100 jest zejście na basie i dynamika, ale ma to też swoje wady.

W razie pytań jestem do dyspozycji,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Jeśli dokładnie w budżecie to dopisz do listy Elaca Carinę BS 243,

ewentualnie Audiovector QR 1 albo już niestety powyżej wyznaczonego

budżetu Elac Vela BS 403

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest ślad porównania z 705 i MA Gold, ale to zdanie recenzenta.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witaj,

rozumiem, że B&W 706 S2 już słuchałeś? Z jakim wzmacniaczem ma to zagrać? 

Pod względem stereofonii i przestrzeni szeroko pojętej będzie trudno te kolumny pobić. Czekam na odp jaki wzmak 😉

Elac Carina gra dużo ciemniej od B&W, jest też trudna do napędzenia i wcale bym nie powiedział, że jest lepsza na "górze" od B&W, mimo iż tam jest wstęga...

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

2 godziny temu, Na Temat Audio napisał:

Cześć,

a jaką masz elektronikę w systemie? We wspomnianym budżecie znajdziesz bardzo fajne głośniki takie jak PMC Twenty5.21 czy Audio Physic Step Plus. Oba zaoferują naprawdę dobrą przejrzystość, w mojej ocenie stoją klasę wyżej od wspomnianych przez Ciebie. W kwocie 7000 zł się zmieścisz.

Co do dwóch wspomnianych przez Ciebie to zdecydowanie lepszą przejrzystość, rozdzielczość będą miały B&W. Ogromnym plusem Silver 100 jest zejście na basie i dynamika, ale ma to też swoje wady.

W razie pytań jestem do dyspozycji,

Michał

Dziękuję z odpowiedź. Mam Cyrus Lyric i kable głośnikowe Black Cat Cable 3232. Niestety proponowane kolumny są w cenie około 7000 za sztukę, a nie parę. Mniejszy bas jakoś przeżyję ponieważ, jak by to powiedzieć, mam mocno basowe pomieszczenie. Mam jeszcze pytanie o stereofonię 706 S2 i Silver 100.

2 godziny temu, audioburak napisał:

Jeśli dokładnie w budżecie to dopisz do listy Elaca Carinę BS 243,

ewentualnie Audiovector QR 1 albo już niestety powyżej wyznaczonego

budżetu Elac Vela BS 403

Ukryta Zawartość

jest ślad porównania z 705 i MA Gold, ale to zdanie recenzenta.

Dzięki za odpowiedź, link i propozycje. A które z wszystkich wymienionych kolumn będą miały najlepszą przejrzystość i stereofonię? 

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Witaj,

rozumiem, że

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) już słuchałeś? Z jakim wzmacniaczem ma to zagrać? 

Pod względem stereofonii i przestrzeni szeroko pojętej będzie trudno te kolumny pobić. Czekam na odp jaki wzmak 😉

Elac Carina gra dużo ciemniej od B&W, jest też trudna do napędzenia i wcale bym nie powiedział, że jest lepsza na "górze" od B&W, mimo iż tam jest wstęga...

Dziękuję za odpowiedź. Nie słuchałem jeszcze 706 S2. Kolumny mają grać z Cyrus Lyric. Przy okazji zapytam o różnice pomiędzy 706 S2 i 705 S2. Są między tymi kolumnami w tym jak grają zauważalne, czy minimalne? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, Marcinzp napisał:

Dziękuję z odpowiedź. Mam Cyrus Lyric i kable głośnikowe Black Cat Cable 3232. Niestety proponowane kolumny są w cenie około 7000 za sztukę, a nie parę. Mniejszy bas jakoś przeżyję ponieważ, jak by to powiedzieć, mam mocno basowe pomieszczenie. Mam jeszcze pytanie o stereofonię 706 S2 i Silver 100.

Dzięki za odpowiedź, link i propozycje. A które z wszystkich wymienionych kolumn będą miały najlepszą przejrzystość i stereofonię? 

Dziękuję za odpowiedź. Nie słuchałem jeszcze 706 S2. Kolumny mają grać z Cyrus Lyric. Przy okazji zapytam o różnice pomiędzy 706 S2 i 705 S2. Są między tymi kolumnami w tym jak grają zauważalne, czy minimalne? 

różnica jest dość znacząca, wyciągnięcie tweetera ponad obudowę w modelu 705 S2 robi robotę 😉 Lepsza separacja, stereofonia jeszcze lepsza niż w 706 S2. Dodatkowo zwiększa się litraż skrzyni, gdzie pracuje głośnik średnio-nisko tonowy. To także daje wrażenie, jakby grała jeszcze większa kolumna. Akurat Bowersy pod tym względem wypadają często lepiej niż jakieś niewielkie podłogówki. Dźwięk jest po prostu potężniejszy. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

różnica jest dość znacząca, wyciągnięcie tweetera ponad obudowę w modelu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) robi robotę 😉 Lepsza separacja, stereofonia jeszcze lepsza niż w 706 S2. Dodatkowo zwiększa się litraż skrzyni, gdzie pracuje głośnik średnio-nisko tonowy. To także daje wrażenie, jakby grała jeszcze większa kolumna. Akurat Bowersy pod tym względem wypadają często lepiej niż jakieś niewielkie podłogówki. Dźwięk jest po prostu potężniejszy. 

Podoba mi się brzmienie B&W 706S2, stąd pytanie. Jakie kolumny do 16 tysięcy mogłyby zastąpić wymienione, zachowując ich charakter.

Ukryta Zawartość

11 minut temu, MarkM napisał:

Podoba mi się brzmienie B&W 706S2, stąd pytanie. Jakie kolumny do 16 tysięcy mogłyby zastąpić wymienione, zachowując ich charakter.

w takim samym charakterze, to B&W 705 S2 Signature, z naszej oferty warto jeszcze odsłuchać ProAc D Two (są dwie wersje z wstęgą i kopułką tekstylną). Z B&W model 805 D4 niestety poszybował już cenową sporo wyżej. 

www.tophifi.pl

9 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

w takim samym charakterze, to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , z naszej oferty warto jeszcze odsłuchać ProAc D Two (są dwie wersje z wstęgą i kopułką tekstylną). Z B&W model 805 D4 niestety poszybował już cenową sporo wyżej. 

Jakie są zasadnicze różnice w ProAc D Two, pomiędzy wersją ze wstęgą i kopułką?

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, MarkM napisał:

Jakie są zasadnicze różnice w ProAc D Two, pomiędzy wersją ze wstęgą i kopułką?

wstęga- więcej się dzieje i grają szerszą sceną. Dźwięk ze wstęgi jest jednak ciut jaśniejszy bym powiedział 😉 Chociaż tutaj i tak mówimy o kolumnach po cieplejszej stronie mocy 😉

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

Dziękuję, rozumiem, chociaż nie daje mi spokoju myśl, że "na chłopski rozum" różnica nie powinna być znacząca. W końcu to te same przetworniki w obudowach różniących się objętością o kilka centymetrów sześciennych i wyciągniętym wysokotonowym. Do tego w 706 S2 tweeter jest bliżej nisko-średniotonowego, za którym bezpośrednio nie ma wylotu bas refleksu jak w 705 S2, co też raczej nie jest bez wpływu na brzmienie. Gdzieś czytałem, że 706 S2 ze względu na wysokotonowy nie będący poza obudową nie pamiętam czy spisuje się, czy może spisać lepiej od 705 S2 w małych pomieszczeniach. Może coś w tym jest? Proszę o wyrozumiałość, jeżeli wypisuję głupoty.

W dniu 6.11.2021 o 11:54, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Z B&W model 805 D4 niestety poszybował już cenową sporo wyżej. 

Faktycznie z ceną wystrzelili pod niebiosa 🙂

W dniu 5.11.2021 o 20:27, Marcinzp napisał:

Nie pisałbym o nich, gdyby nie mieściły się w budżecie. Mówimy tu o cenie za parę, są to modele już wychodzące z oferty zarówno PMC ( zastąpione modelem Twenty5i.21 ) jak i Audio Physic ( zastąpione modelem Step 35 ).

Masz fajny, wydajny wzmacniacz bazujący na końcówce Stereo 200. Moim zdaniem warto ich posłuchać.

Pozdrawiam,

Michał

W dniu 6.11.2021 o 22:39, Marcinzp napisał:

Dziękuję, rozumiem, chociaż nie daje mi spokoju myśl, że "na chłopski rozum" różnica nie powinna być znacząca. W końcu to te same przetworniki w obudowach różniących się objętością o kilka centymetrów sześciennych i wyciągniętym wysokotonowym. Do tego w 706 S2 tweeter jest bliżej nisko-średniotonowego, za którym bezpośrednio nie ma wylotu bas refleksu jak w 705 S2, co też raczej nie jest bez wpływu na brzmienie. Gdzieś czytałem, że 706 S2 ze względu na wysokotonowy nie będący poza obudową nie pamiętam czy spisuje się, czy może spisać lepiej od 705 S2 w małych pomieszczeniach. Może coś w tym jest? Proszę o wyrozumiałość, jeżeli wypisuję głupoty.

zapraszam zatem do nas na porównanie 😉

W dniu 7.11.2021 o 12:33, MarkM napisał:

Faktycznie z ceną wystrzelili pod niebiosa 🙂

a kto nie wyskoczył? Wszystko idzie do góry niestety 😞

www.tophifi.pl

3 godziny temu, Na Temat Audio napisał:

Nie pisałbym o nich, gdyby nie mieściły się w budżecie. Mówimy tu o cenie za parę, są to modele już wychodzące z oferty zarówno PMC ( zastąpione modelem Twenty5i.21 ) jak i Audio Physic ( zastąpione modelem Step 35 ).

Masz fajny, wydajny wzmacniacz bazujący na końcówce Stereo 200. Moim zdaniem warto ich posłuchać.

Pozdrawiam,

Michał

Dziękuję, rzeczywiście modele ex-demo są za 7500 i 7800. W PMC nie mam przekonania do wysokotonowego głośnika z ferrofluidem, który z biegiem czasu wysycha. Natomiast z tego co czytałem na temat Step Plus, to one nie odtwarzają prawie w ogóle basu. Niestety jest to dla mnie nie do zaakceptowania. 

1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

zapraszam zatem do nas na porównanie 😉

Dziękuję. Niestety w Top Hi-Fi Szczecin nie mieli 706 S2, a 705 nie wiem czy mieli.

19 minut temu, Marcinzp napisał:

Dziękuję, rzeczywiście modele ex-demo są za 7500 i 7800. W PMC nie mam przekonania do wysokotonowego głośnika z ferrofluidem, który z biegiem czasu wysycha. Natomiast z tego co czytałem na temat Step Plus, to one nie odtwarzają prawie w ogóle basu. Niestety jest to dla mnie nie do zaakceptowania. 

Dziękuję. Niestety w Top Hi-Fi Szczecin nie mieli 706 S2, a 705 nie wiem czy mieli.

zapraszam do Poznania przy okazji. Ugościmy odpowiednio 😉 Proszę tylko o tel, celem umówienia odsłuchu: 

POZNAŃ

ul. Woźna 14

61 852 86 48

www.tophifi.pl

W dniu 6.11.2021 o 11:54, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

w takim samym charakterze, to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , z naszej oferty warto jeszcze odsłuchać ProAc D Two (są dwie wersje z wstęgą i kopułką tekstylną). Z B&W model 805 D4 niestety poszybował już cenową sporo wyżej. 

Jakie z Waszej oferty proponujesz jeszcze do odsłuchania, oprócz B&W 705 Signature? Niestety ProAc D Two w Sopocie są nieobecne. Interesuje mnie brzmienie podobne do B&W 706S2, tylko jeszcze bardziej lepsze. Jutro wybieram się do tego urokliwego miasta 🙂

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Marcinzp napisał:

Rozumiem, niemniej zachęcam aby przy pierwszej sposobności odsłuchać, obie pary bardzo dobrze zgrywają się z Cyrusem. Odradzam natomiast oceny na zasadzie " czytałem ", gdyż osobiście nie mogę się zgodzić, że AP Step Plus nie odtwarzają prawie basu 🙂

Pozdrawiam,

Michał

3 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

zapraszam do Poznania przy okazji.

Dziękuję bardzo, ale mam jakiś kilometr do Top Hi-Fi Szczecin i mogę poczekać na dostawę 706 S2 😉

2 godziny temu, Na Temat Audio napisał:

Rozumiem, niemniej zachęcam aby przy pierwszej sposobności odsłuchać, obie pary bardzo dobrze zgrywają się z Cyrusem. Odradzam natomiast oceny na zasadzie " czytałem ", gdyż osobiście nie mogę się zgodzić, że AP Step Plus nie odtwarzają prawie basu 🙂

Pozdrawiam,

Michał

Możliwe, ale basu od 706 S2 mają raczej mniej. Pozdrawiam, Marcin.