Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry wzmacniacz do AA Hyperion.

BanditFPC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Niebawem prawdopodobnie moje dość skromne możliwości finansowe pozwolą mi na wymianę wzmacniacza na coś nowego. Na dzień dzisiejszy w moim systemie jest nim amplituner Yamahy RX-V 596, który trafi w ręce brata. Reszta systemu wygląda tak:

- kolumny AA Hyperion + Jamo Flat

- Yamaha CDX-396 + Audionova Phobos

Z brzmienia tego zestawu jestem w sumie zadowolony. Czytałem, że Hypieriony lubią mocne wzmacniacze, z czym się zgodzę – naprawdę musze tą gałką dobrze podkręcić aby pobudzić je do jako takiego życia. Przy niskich poziomach głośności jest dość kiepsko. Czego mi brak w obecnym dźwięku? Mocy, pary, energii, bardziej miękkiego, mocnego i głębokiego basu (coś w wydaniu Tannoya, ale na większą skale). Teraz bas jest również, jest wystarczająco głęboki (szyby w oknach i rodzina swoje wie :) ), nie dudni, lecz brak mu… sprężystości, energii, akcentu? A to potrafią zaprezentować podpięte pod Yamaszkę stare M1. Jest to prawdopodobnie wina właśnie słabości Yamachy. Niby przy 8hm mam 80W mocy, więc przy 4 powinno być jeszcze więcej – na „ucho” szczerze w to wątpię. Czego oczekuje od nowego wzmacniacza? Właśnie tego co napisałem, oczywiście nie zaszkodzi jak i reszta się poprawi (wzmak za 3 kafle vs tani ampli, chyba powinno?). Bardzo nie lubię zbyt ostrej góry, co nie znaczy, że nie ma być szczegółowa. Szukam czegoś z klasą, uniwersalnego, bo słucham bardzo różnej muzyki, najczęściej rock, trance, techno. Pamiętam, że przy nabywaniu kolumn podobała mi się ich współpraca z wzmacniaczem firmy NAD. Czytałem zamieszczoną tu opinie o modelu 372 – to by było chyba to. W tym kierunku właśnie będę kierował swoje kroki, mam zamiar posłuchać modelu 352 i 372. Skłaniał bym się oczywiście ku temu drugiemu, ale najpierw zobaczę jak oba grają z resztą mojego sprzętu – może 352 wystarczy. Podoba mi się Vincent (z wyglądu :) ) choć podobno właśnie daje dużo ostrej góry, przez co chyba odpada.

Mam, będę miał prawdopodobnie do dyspozycji kwotę około 3 tysięcy złotych. Tak więc bardzo proszę o propozycje co by Państwo jeszcze polecali i czego ewentualnie warto posłuchać.

Dziękuję

https://www.audiostereo.pl/topic/15698-dobry-wzmacniacz-do-aa-hyperion/

HK 675 - wydajny prądowo i bez ostrej góry, co do sprężystości basu to może być gorzej. Sprężysty bas z moich Phoebe uzyskałem z wzmacniaczem dzielonym Rotela (RC+RB 03; teraz mógłbyś wypróbować integry RA-03), ale wysokie były dość ostre. Co prawda sporo w tym mogło być winy CD RCD-02, a Yamaha CDX-396 łagodzi górę - razem to mogłoby zabrać. Jeśli możesz to wypożycz Rotela, bas na 95% uzyskasz sprężysty, a góry posłuchaj.

Jeżeli nie zależy Ci na elementach regulacji barwy dżwięku to zwróc uwagę na wzmacniacze Q-audio. Producent (forumowy nick darkul) zdaje się informował że jego wzmak "drakula" w zalezności od wersji kosztuje 1800/2800.Jest szybki i przejrzysty.Powinien "przeskoczyć" Nada i vicka.Kontakt z producentem znajdziesz :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pdzr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do kabli - wypożycz, posłuchaj, nie musisz od razu kupować. Tego receivera Yamahy nie słuchałem, miałem natomiast AX396, ten wzmak też dawał kluskowaty bas. Rotel to przeciwieństwo - krótko, sprężyście punktowo - tylko pewna klubowa atmosfera z "Come Away with Me" mi gdzieś zniknęła. Z CD Rotela zabrzmiało to dość klinicznie, pierwsze wrażenie super, ale na dłuższą metę....

• Redaktorzy

Hi. Mam AA Hyperiony II i CD Yamahy CDX-396. Poprawę basu uzyskasz śmiesznymi nakładami finansowymi, wymieniająć opy na jakieś porządne (najtaniej BB OPA 2604, jak chcesz mieć "żyletę"to polecam kości ze stajni AD). Jeśli chodzi o głośnikowce to zamień Yamo na XLO (nawet najtańsze) albo na Kimbera 4TC. Zyskasz na szybkości i kontroli basu.

Co do wzmaka to: odpuść sobie od razu Baltlaba - one się po prostu nie lubią. Posłuchaj starszych wzmaków Densena, Sudgena. Ciekawie Hyperiony grają z Thulem. Jeśli chcesz mieć dynamiczny dźwięk bez podkolorowań to warto zainteresować się Audiolabem 8000S.

Ja na razie używam Sound Projecta 3SE i jeśli chodzi o wymianę wzmaka to chyba będę ciułał na hybrydę (może Jolida, albo Unison). Na razie najbardzij pasowałby mi do systemu Pathos Classic One (ale nowy kosztuje ponad 7kzł).

Do tej pory najbardziej naturalne (choć dość kliniczne) zestawienie Hyperiony stworzyły jak dla mnie z kompletem sonetera z serii Bronte.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>Frantz

Co do glosnikowych XLO sie nie zgodze (oczywiscie jesli mowa o tych najtanszych). Mam w domu teraz pozyczony XLO ER 14 i co jak co, ale basu to on nie ma zupelnie... Dobra gora i srednica, ale bas tak kontrolowany ze az go nie ma! Dobrze sie sprawdza w bi-wire na gore. XLO ER 11 juz lepiej, a czy drozej tym jeszcze lepiej. Natomiast najtanszy sie nie sprawdzi w basie.

Pzdr.

• Redaktorzy

rafko - poleciłem najtańszego XLO ze względu na posiadaną Yamahę, która ma podbity i niezbyt kontrolowany bas.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Wydaje mi się, że Hyperiony (pierwsza wersja - na Vifach TC) rzeczywiście potrzebują dobrze trzymającego w ryzach kolumny wzmacniacza, zarówno ze względu na impedancję schodzącą w okolice 3 ohm jak i z powodu, że generują sporo miękkiego, niezbyt szybkiego basu. Wzmacniacz nie powinien też uwydatniać zbytnio wysokich tonów, bo mogą wyjść na jaw słabości zastosowanego głosnika wysokotonowego. Natomiast z lampą, hmm, nie wiem czy ekspozycja średnich tonów nie stanie się wtedy nadmierna. Poza tym z dobrą lampą to już chyba zaczyna trącić mezaliansem.

• Redaktorzy

Zbig - mezalians będzie jak uda mi się podpiąć pod moje Hyperiony wzmaka Pathos Logos (Małżowince po dzisiejszych oględzinach niestety Classic One nie pasuje wzorniczo :-(( )

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.