Skocz do zawartości
IGNORED

TechnicsSL-BD3 gdzie kupić igłę lub wkł?

Fichtel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Jestem NOWY i jakto bywa "mam problem".

Kupiłem uzywanego Technics-a (gramofon) SL-BD3 no i nie mam igły oraz nie wieczy to co jest wam włożone to część wkładni bez igły czy tylko jakaś zaślepka. Ma TO-TO napis P30.

Pytanie: czy jest szansa kupić igłe lub całą wkładkę do tego gramofonu?

Dzięki

Mozesz wkleic zdjecie albo podac link do zdjecia pokazujacego mocowanie wkladki ? To nie musi byc jakas specjalna wkladka "do Technicsa", mozesz zamontowac jaka ci sie zywnie podoba. Wybor ogranicza jedynie sposob mocowania.

Wszystko jest jasne. Jesli jest tam napis P30, to znaczy, ze to jest wkladka EPC-P30 tylko igly w niej nie ma. Jest to wkladka typu T4P. Mozesz dokupic sama igle np. na niemieckim e-bay - zamiennik Pfeifera.

Jednak ja proponowalbym Ci zakup nowego ortofona OMP-5E. Przyzwoite brzmienie, a i z iglami nie bedziesz mial problemu.

Seria OM, OMB i OMP Ortofona ma jedna wielka zalete. Mozna latwo zrobic upgrade z np. OMP-5E na OMP-20 czy tez 30 - wystarczy wsadzic igle z wyzszego modelu - stylus-20, czy tez 30 i juz. "Bebechy" we wszystkich modelach sa takie same, roznica jest w iglach.

Witajcie

SERDECZNE DZIĘKI!!!! owszem jest mocowanie T4D (czy jakoś tak) na 4 bolce ułozone "po kwadracie". wkładka jest - pozostaje więc tylko igła. Alezakup jej na e-bay - to dla mnie problem - bo jestem miłosnikiem ALLEGRO ale na e-Bay nie robiłem zakupów, BO NIE WIEM JAK SIE ZAREJESTROWAĆ....

Ale co do technics-a - bardzo mnie ciekawi to rozwiazanie - "ortofonowe" nawet cos tam o nim czytałem.

Nie wiem czy zmiana systemu polega na włozeniu wkładki czy wkręceniu na 2 śruby nowej główki?

MOŻNA PROŚCIĆ O SZCZEGÓŁY?

Pozdrawiam - jarosław ligaj

Co prawda to przykład na starym Digitac'u ale zasada jest podobna . W obsadę t4P mozesz wsunąć ortofona pod warunkiem że pasuje rozstawem i właściwe jest okablowanie (kanały)

ilustracja

[obrazekLUKASZ-263358_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ilustracja

[obrazekLUKASZ-263359_1.jpg] [obrazekLUKASZ-263359_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3405-100009749 1170264587_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki

a to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) będzie pasowało?

Ale zawracam głowe.... Ale nie chce się wpakować w koszta, więc pytam:

Bo staego co zrozumiałem, to nie mogę kupić dowolnego systemu "ortofonowego" tylko wybrane modele?

TAK?

na tym linku z allegro widać 4 bolce i są one bardzo podobne do mocowania mojej wkładki ale nie widzę tam miejsca na przykręcenie tej wkładki pojedynczą śrubką.

Pozdrawiam

Z mokrego wschodu

Ukryta Zawartość

>Fichtel

Seria OMP Ortofona to wkladki typu T4P, wiec z montazem nie bedzie zadnego problemu. Z boku jest jedna srubka, ktora wykrecasz i po prostu wysuwasz stara wkladke, a na jej miejsce wkladasz nowa i dokrecasz srubka z boku i juz.

Ramie w tym gramofonie nie ma klasycznego headshella tylko zakonczone jest gniazdemT4P. Ta wkladka Ortofon OMB 5E teoretycznie by pasowala, ale nie zakontrujesz jej srubka z boku, bo ona jest przystosowana do montazu 1/2" na 2 srubki.

Szczerze proponuje zakup nowej OMP-5E. Mysle, ze koszt nowej to ok. 120 PLN.

Witam!!!

Super dzięki za INFO. Troszkę się zamotałem, ponieważ nie zauważyłem suptelnej różnicy (literowej) OMP a OMB.

:-)))

Ale już rozumiem.

Pozdrawiam

J.L.

P.S. Jak "dopadnę" tę wkałdkę to się pochwalę, tyle, że muszę się wybrać do W-wy a to pewnie za 1-2 tygodnie.

• 4 lata później...
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

arturross, 3 Kwi 2009, 20:28

>Zna ktoś jakiś sklep internetowy gdzie kupię igłę do gramofonu Toshiba? Proszę o linka.

Proszę uprzejmie http://sklep.north.pl/igly-gramofonowe/1450.html

GM

Toshiba model SR-F225

Postaram się coś wkleić jutro po południu. Dziś już ciemno a z moim aparatem ciężko w takich warunkach ładne foto zrobić. A co do modelu to jest to Toshiba SR-F225 , dziś kupiony na wystawkowym Pewexie za 30 pln. Ogólnie działał i nawet jakoś grał tylko igła była już ułamana i po kilku płytach padła.

ćoś w tym stylu?

Ukryta Zawartość

StyliCode N 303 $17.94 USD $13.21 EUR $32.00 NZD »

TOSHIBA N280C

Record Player Systems Toshiba 115 , 3180 , 3400 , 440 , N280C , SRF225 , SRF326 , SRG630B

Needle Cartridges Akai RS65

Nagaoka C711 , C721

Norelco 202 , GP397 Mk3

Philips 202 , GP397 Mk3

Toshiba N270C , N270C N280C , N280C , N290D , N44C , N280C

Raczej dedykowana oryg . lub zamiennik z North'a

post-3405-100008687 1238790472_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>sav

Czy styl postów, ktore piszesz , jest w pelni reprezentatywny dla Twojej tworczosci.

Ubogo !.Czy dosadność Twych okresleń pomaga w wyjasnieniu stawianych przez adwersarzy watpliwości?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.