Skocz do zawartości
IGNORED

Quadral Platinum plus Five, jaki wzmacniacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybieram się na odsłuch i nie wiem z czym warto ich posłuchać? Chciałbym zminimalizować ilość wzmacniaczy do 3-4 pozycji. A szukam pełnej synergii, na wzmak mam 4 koła, może być amplituner z bloothotem itp. raczej nowy.  Uniknąć chce zbyt technicznego grania, ostrego a uzyskać chciałbym świetny bas. I tu mocno myślę o nad-ach, co myślicie?

Musica curat cor meum et animam meam delenit

38 minut temu, cygaret napisał:

Wybieram się na odsłuch i nie wiem z czym warto ich posłuchać? Chciałbym zminimalizować ilość wzmacniaczy do 3-4 pozycji. A szukam pełnej synergii, na wzmak mam 4 koła, może być amplituner z bloothotem itp. raczej nowy.  Uniknąć chce zbyt technicznego grania, ostrego a uzyskać chciałbym świetny bas. I tu mocno myślę o nad-ach, co myślicie?

Przede wszystkim Qudral da Ci to, czego nie chcesz ale jak się będziesz upierał dalej, wystarczy odpowiedź wprost z "gotowca"

"...z drugiej jednak strony przyszły użytkownik tych kolumn powinien pamiętać, że wydobycie z nich pełnego brzmieniowego potencjału, zwłaszcza w zakresie niskich tonów będzie wiązało się z użyciem wydajnego wzmacniacza. Konstrukcje dysponujące zbyt małą wydajnością prądową czy też niewystarczającą ilością watów okażą się niewystarczające dla wymagających głośników niskotonowych, współpracujących z osobliwą komorą ciśnieniową.

Reasumując, Quadrale potrzebują solidnego "kopa", a to może zagwarantować im wzmacniacz pokroju NuPrime IDA-16, Hegel H90 czy Accuphase E-270. Oczywiście te kolumny można napędzić również amplifikacją lampową, ale w takim przypadku wybór zawęża się do najbardziej wydajnych konstrukcji, niemających problemu z wykrzesaniem z siebie dodatkowych amperów"

Edytowane przez Zbi_Rek

A 356 lub 375 ? Czytałem, że quadrale grają dość neutralnie. Zobaczymy na odsłuchu.

52 minuty temu, cygaret napisał:

A 356 lub 375 ? Czytałem, że quadrale grają dość neutralnie. Zobaczymy na odsłuchu.

Spróbuj oderwać się od nadowskich plastików, świat audio jest urozmaicony jak amazonia

No chyba, że masz zablokowaną przeglądarkę 😏

Edytowane przez Zbi_Rek

Lubie nady, a do tego mają power. Stricte lampy nie chce bo bywają problematyczne. Ew. Rozważałem hybrydę typu vincent lub magnat mr. Niestety nie wszędzie mają te klocki razem abym mógł posłuchaç 😔

28 minut temu, cygaret napisał:

Lubie nady, a do tego mają power. Stricte lampy nie chce bo bywają problematyczne. Ew. Rozważałem hybrydę typu vincent lub magnat mr. Niestety nie wszędzie mają te klocki razem abym mógł posłuchaç 😔

Rzuciłem okiem na Twoją krucjatę w stylu "poszukiwacz zaginionego zestawu audio" 

Odpuszczam rozmowę

Jak chcesz, ja po prostu chce dobrze wydać kasę. I Sobie poszukuje różnych opcji

Ja je słuchałem z końcówką Teac AP 505 i brzmiały z nią dobrze, ale to dość techniczne granie. Ja poprzedni model Platinum M35 łączę z Cyrus 8.2, ale dopiero przy ostrym i techniczne grającym DACu Rme Adi 2FS podoba mi się to brzmienie. 

Seria Platinum ma bardzo łagodną i pastelową górę, może jej brakować z łagodnymi wzmacniaczami

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

10 minut temu, piotrek7 napisał:

Wrzucasz co kilka dni kolejne tematy a czy wyciągasz jakiekolwiek z nich wnioski? 

hobby cygareta to wrzucanie a nie wyciąganie

Nieprawda, zmienily sie pewne okoliczności. B&w 603 używane ktoś mi sprzątnął z sprzed nosa i chyba dobrze sie stało. Chciałem kupić za to nowe focale ale trochę mi się przeciągnęła wizyta na odsłuch finalny i kaski wpadło więcej, stąd pomysł na droższe o 2 tyś. Quadrale. Nic koledzy bez przyczyny. A pytam na forum bo po to jest prawda? Kolego Zbirek dziękuje, że bierzesz udział w temacie, ale wybacz mam na wzmaka max. 4 tysiące i pomysł z accuphase lub lampami wezme z przymróżeniem oka 😉 Trafnie dałeś mi do myślenia, że te kolumny potrzebują prądu. Będe na to zwracać uwagę aby piec był wydajny. 

A z tym tematem co tworzycie był taki dowcip. Czym się różni grzech od żalu?

Platinum Five plus to 8k wyjściowo (pewnie jakieś 6-6,5 z rabatem). Ja bym pomyślał o uzywkach - jak szukasz czegoś ciepło i spokojnie grajacego do 15-20m to na sprzedajemy ktoś ma Platinum M35 (mam i polecam). A jeśli szukasz czegoś grajacego bardzo dynamicznie, z potężnym basem i bardzo jasną górą (w stylu Focali) do trochę większego pomieszczenia to polecę Ci moje Quadrale Ascent

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W obu przypadkach zostanie Ci na lepiszy wzmacniacz a jedne i drugie kolumny są bardzo dobre - ale mają zupełnie różny charakter

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, cygaret napisał:

Nieprawda, zmienily sie pewne okoliczności. B&w 603 używane ktoś mi sprzątnął z sprzed nosa i chyba dobrze sie stało. Chciałem kupić za to nowe focale ale trochę mi się przeciągnęła wizyta na odsłuch finalny i kaski wpadło więcej, stąd pomysł na droższe o 2 tyś. Quadrale. Nic koledzy bez przyczyny. A pytam na forum bo po to jest prawda? Kolego Zbirek dziękuje, że bierzesz udział w temacie, ale wybacz mam na wzmaka max. 4 tysiące i pomysł z accuphase lub lampami wezme z przymróżeniem oka 😉 Trafnie dałeś mi do myślenia, że te kolumny potrzebują prądu. Będe na to zwracać uwagę aby piec był wydajny. 

A z tym tematem co tworzycie był taki dowcip. Czym się różni grzech od żalu?

Cygar, zamieściłem cytat jakbyś nie zauważył i w cytacie był też hebel h90, więc po co tego acu i lampy wskazujesz ?

Bez kontynuacji 

24 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Platinum Five plus to 8k wyjściowo (pewnie jakieś 6-6,5 z rabatem). Ja bym pomyślał o uzywkach - jak szukasz czegoś ciepło i spokojnie grajacego do 15-20m to na sprzedajemy ktoś ma Platinum M35 (mam i polecam). A jeśli szukasz czegoś grajacego bardzo dynamicznie, z potężnym basem i bardzo jasną górą (w stylu Focali) do trochę większego pomieszczenia to polecę Ci moje Quadrale Ascent

Ukryta Zawartość

W obu przypadkach zostanie Ci na lepiszy wzmacniacz a jedne i drugie kolumny są bardzo dobre - ale mają zupełnie różny charakter

cygar nie zadaje sobie trudu przed założeniem tematu zatrudnić google

Są oferty na ex demo Platinium Five + poniżej 6k zł do nego

Ukryta Zawartość

Bo hegle to bee suchotniki 🙃 a gdzie są tak tanio quadrale? No i nie odppwiedziałeś na moje pytanie 😜

1 godzinę temu, cygaret napisał:

Bo hegle to bee suchotniki 🙃 a gdzie są tak tanio quadrale? No i nie odppwiedziałeś na moje pytanie 😜

i nie odpowiem...

....pod ekranem są takie znaczki do naciskania, ponaciskaj i znajdziesz to co chcesz

no chyba, że nie chce ci się ale to już nie mój problem

c u

Po prostu nie wiem dlatego pytam, nie chcesz pomóc to nie. Bez łaski, tylko po co gadasz, że quadrale można za 6 paczek kupić. A wiesz czym się różni żal od grzechu, grzech włożyć a żal wyciągnąć 😉

Cześć,

jeśli szukasz wzmacniacza do tych kolumn w budżecie 4000 zł z nówek sprawdź Cyrus One lub Musical Fidelity M2SI. Oba wypadają bardzo dobrze. Musical to czysty wzmacniacz, w Cyrusie masz dodatkowo bluetooth.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

6 godzin temu, Na Temat Audio napisał:

jeśli szukasz wzmacniacza do tych kolumn w budżecie 4000 zł z nówek sprawdź Cyrus One

Moje Quadrale grały z Cyrus One, wcześniej z Atoll 100 (tu słabo) i finalnie z Cyrus 8.2. Faktycznie Cyrus pasuje 👍

• 2 miesiące później...

Hej, ja mam podłączone mogę five+ do audio-gd R28 + emotiva basx300 i muszę przyznać że jest moc. Pomieszczenie jakieś 30m2 i każdy kto przychodzi do mnie na powiedzmy prezentacje sprzętu to jest pod wrażeniem tego jak to gra głośno a jednocześnie czysto bez żadnych zniekształceń... Te kolumny mają potezny bas realnie stający w szranki z subami. Doszedłem natomiast taka konfiguracja do maksa tych kolumn gdyż przy pewnym poziomie głośności głośniki basowe zaczynały już niedomagać. Śmiało mogę powiedzieć że efekt podobny jak na imprezie. Kolejnym etapem będzie jednak próba pójścia bardziej w stronę jakości. Nie żebym narzekał na konfigurację ale o ile preamp jest dobrej klasy, tak emotiva oprócz mocy nie jestem pewien czy oferuje najlepsze prowadzenie kolumn szczególnie, że cena jest śmiesznie mała.

U mnie aktualnie Cyrus gra jako końcówka wyłącznie bo tak gra lepiej, a pre idzie z RME ADI2 FS. Może wypożycz jakąś końcówkę Cyrusa - znajomy miał jakąś wyższą Emotive (6-7k)  i po 3 dniach sprzedał

Ja nie jestem w stanie dojść u siebie w 17-18m do zniekształceń, wcześniej moje ucho nie wytrzymuje 😉 

Tzn nie chodzi mi o przester tylko basowo już zaczynało być za dużo dla five'ów 😁 To też był specjalny kawałek basowy do sprawdzenia czy faktycznie potrafią ruszyć ściany te kolumny i przyznaje że łóżko i lampki w suficie podwieszanym tańcowały aż miło😉 Przy normalnych utworach nie doszedłem do przesteru to fakt😉 W sklepie w Opolu Pan mi bardzo polecał te quadrale i podlaczal mi do nich teaca i Cyrusa one. I ile to był ten najtańszy teac za okolo 2k i szybko doprowadzał głośniki do przesteru akurat wtedy quadral seven+ to grało to całkiem przyzwoicie. Wiedziałem wtedy że potrzebują one dużo więcej prądu ale ta końcówka teaca ap505 mnie intryguje do dziś i chciałbym posłuchać takiego połączenia. Dlatego tez kupilem emotive idąc w stronę mocy. Natomiast teraz się zastanawiam czy to był dobry wybór😛

12 minut temu, VVojciech napisał:

Wiedziałem wtedy że potrzebują one dużo więcej prądu ale ta końcówka teaca ap505 mnie intryguje do dziś

Akurat słuchałem w tym samym sklepie Five z Ap505 i było naprawdę dobrze 😉

Co do nadmiaru basu - zapewne odzywaja się mody (rezonanse) pomieszczenia. U mnie dudni 53Hz najbardziej. Ja te problematyczne częstotliwości koryguje (sciszam) w Rme Adi.