Skocz do zawartości
IGNORED

Kable sygnałowe ze srebra UP-OCC

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do forowiczów prośbę o opinie na temat kabli sygnałowych wykonanych ze srebra monokrystalicznego. Jaki charakter brzmienia oferują takie kable,czym się różnią od kabli wykonanych ze zwykłego srebra? Wiem tylko,że Neotech ma swojej ofercie kable UP - OCC. Czy są inne firmy produkujące kable ze srebra UP-OCC?

https://www.audiostereo.pl/topic/156914-kable-sygna%C5%82owe-ze-srebra-up-occ/

Wiele firm robi kable ze srebra. Dziś już większość stosuje srebro tzw.monokrystaliczne. Srebro srebru nie równe i one nie grają tak samo. Niemniej jednak zwykle nie mają tej fajnej barwy, gęstości i soczystości, którą potrafi dać dobra miedź. 

5 godzin temu, Lobo Srobo napisał:

Neotech ma swojej ofercie kable UP - OCC.

NEMOI-1220 (ze szpuli) testowałem i polecam. Czyściutki, gładki, przejrzysty. Nie rozjaśnia nadmiernie, po prostu jest dźwięczny. Nie krzywdzi barwy. Dobry stosunek cena/jakość. Warto kupić do niego dobre, drogie wtyki z czystej miedzi.

1 godzinę temu, Cezary_58669 napisał:

Obecny projekt Oyaide jako miedz 102 SSC , tez jest "niczego sobie".

No nie wiem, porównywałem kiedyś Oyaide PA-02 niby z miedzi Furukawy z oryginalnym IC Furukawy, nazwy niestety już nie pamiętam. Przepaść była, na korzyść oryginalnej Furukawy. 

19 godzin temu, McGyver napisał:

NEMOI-1220 (ze szpuli) testowałem i polecam. Czyściutki, gładki, przejrzysty. Nie rozjaśnia nadmiernie, po prostu jest dźwięczny. Nie krzywdzi barwy. Dobry stosunek cena/jakość. Warto kupić do niego dobre, drogie wtyki z czystej miedzi.

Czyli srebro monocrystal gra inaczej niż zwykłe,będę musiał to sprawdzić we własnym systemie. Miałem IC ze zwykłego srebra,ale mi nie przypasowały,dlatego pozostałem przy miedzianych - miedź OCC. 

Mam jeszcze pytanie odnośnie oznaczeń typu 6N/7N. Czy takie oznaczenie z automatu oznacza,że kable są wykonane z miedzi/srebra OCC?

Edytowane przez Lobo Srobo
8 hours ago, Cezary_58669 said:

Mysle, ze miedz jest ok, np swietny tunami v2, a ostatnio kupilem cyfrowke oparta na czystej 102ssc i gra to fantastico🤗

kiedyś rozbierałem kable Sablon Audio, w środku siedzi hook up wire oyaide z miedzi 102ssc

Z 8 lat temu robiłem prototypy kabli na bazie tego przewodnika. Ta miedź gra bardzo podobnie do srebra Audio Note.

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, 2A3_fan napisał:

kiedyś rozbierałem kable Sablon Audio, w środku siedzi hook up wire oyaide z miedzi 102ssc

Z 8 lat temu robiłem prototypy kabli na bazie tego przewodnika. Ta miedź gra bardzo podobnie do srebra Audio Note.

Rozumiem, pozytywny przekaz Twojego wpisu na temat tej miedzi😉

Jedyne co chcę przekazać, to, że dla mnie ta miedź grała bardzo podobnie do srebra Audio Note które wtedy też miałem (kable głośnikowe). Ostatecznie nie korzystałem i nie korzystam z tego przewodnika choć nadal go mam. Wolę, że tak to ujmę "klasyczne" brzmienie miedzi 🙂

Godzinę temu, Cezary_58669 napisał:

Miedź i srebro, maja nie jedna twarz..

Dlatego na rynku dużo jest kabli wykonanych z miedzi srebrzonej. Podobno właśnie  to jest optymalne rozwiązanie...

W dniu 30.10.2021 o 19:31, McGyver napisał:

Ale to już ponad 2000zł wychodzi a za tyle można już kupić bdb kable używane albo np najwyższy, srebrny  Oyaide

Gdyby ktoś był zainteresowany to mam  na zbyciu bardzo fajnego Neotecha ze srebra monokrystalicznego model NA-12165 obecnie  produkowany  pod   nazwą NEI-1002.

W dniu 2.11.2021 o 09:41, muda44 napisał:

Ale to już ponad 2000zł wychodzi a za tyle można już kupić bdb kable używane albo np najwyższy, srebrny  Oyaide

Jaki to model Oyaide ?

W dniu 31.10.2021 o 14:52, mztv napisał:

te oznaczenia oznaczają czystość 6N to 6 dziewiątek po przecinku i analogicznie 7N to 7 dziewiątek :)

6N to 4 dziewiatki po przecinku, a 7N to 5 dziewiatek po przecinku.