Skocz do zawartości
IGNORED

Rozdzielacz, przełącznik glosnikowy

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez hemi,

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry moje pytanie jest następujące. Mam wzmacniacz z wyjściem na jedną parę kolumn chciałbym podłączyć drugą parę którą mam w sypialny kable jez pociągnięte. Nie chce by graly jednocześnie , chciałem raz ry słuchać raz tu . Czy istnieje jakis taki przełącznik rozdzielacz? Na razie na noc przepinam wtyczki ale to bez sensu

• Administratorzy
1 minutę temu, Zenekg napisał:

Dzień dobry moje pytanie jest następujące. Mam wzmacniacz z wyjściem na jedną parę kolumn chciałbym podłączyć drugą parę którą mam w sypialny kable jez pociągnięte. Nie chce by graly jednocześnie , chciałem raz ry słuchać raz tu . Czy istnieje jakis taki przełącznik rozdzielacz? Na razie na noc przepinam wtyczki ale to bez sensu

Coś takiego na pewno jest ale czy nie ma strat i brudu wtedy na głośnikach to tego nie wiem.

Jedyne co widziałem i miałem styczność to przełącznik między dwoma wyjściami ale jack 3.5 mm. I utrata była na jakości (trzaski itd)

image.png

Może ktoś coś podpowie.

Powodzenia.

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

Może coś ze starej szkoły:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do środkowych kable ( + ) od wzmacniacza, a skrajne do kolumn - też ( + )

a minusy można podłączyć na stałe.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Administratorzy

No to już faktyczne lepiej wygląda szkoda że nie ma bananki te zaciski zawsze mi się źle kojarzyły no i nie wiadomo jak z stratami na jakości ale dziękuję trop dobry może jeszcze coś się znajdzie

Dziękuję hemi ten wgląda zdecydowanie najbardziej porządnie zastanawiam się tylko po co ta regulacja głośności i na jakiej zasadzie działa

taki jest najlepszy bo bez regulacji glosnosci i uniemozliwia rownlogle polaczenie obu par glosnikow („niezdrowe“ dla wzmacniaczy)

• Administratorzy
17 minut temu, xajas napisał:

(„niezdrowe“ dla wzmacniaczy)

To chyba przy odsłuchu na obu zestawach przy większych wartościach. Czy nie ? (pytam) 

Tak, ale czy mozesz to zagwarantowac, ze przed kazdym przelaczeniem pamietasz o tym, by zredukowac glosnosc?

Poza tym, nie wiemy jaka minimalna impedancje maja te dwa zestawy i jaka znosi podlaczony wzmacniacz.

Oczywiscie, to jest troche „dmuchanie na zimne“ ale „sicher ist sicher“
Jestem zwolennikiem eliminowania potencjalnych zrodel bledow.

• Administratorzy
1 minutę temu, slyszecisze napisał:

To urządzenie, które zaproponowałeś to chyba umożliwia podłączenie dwóch wzmacniaczy pod jedną parę kolumn. Czy dobrze rozumiem.

Tak podmiana między dwoma AMP  1 i 2. Ale pudełko pewnie można dostać podobne robiące odwrotną robote.

Teraz, Espectro napisał:

Tak podmiana między dwoma AMP  1 i 2. Ale pudełko pewnie można dostać podobne robiące odwrotną robote.

Żadna różnica. Nie ma w środku obciążeń, to jest do tranzystorowych wzmacniaczy, więc działa w obie strony. 

nagrywamy.com

5 minut temu, slyszecisze napisał:

To urządzenie, które zaproponowałeś to chyba umożliwia podłączenie dwóch wzmacniaczy pod jedną parę kolumn. Czy dobrze rozumiem.

zamien polaczenia wzmacniaczy z glosnikami i wszystko pasuje

• Administratorzy
1 minutę temu, przemak napisał:

Żadna różnica. Nie ma w środku obciążeń, to jest do tranzystorowych wzmacniaczy, więc działa w obie strony. 

Czyli pokrętło nie jest potęcjometrem a selektorem ? (przełącznikiem między dwoma stanami ?)

Jeżeli nei ma elektroniki to fakt. 

Macie racje.

image.png

• Administratorzy

image.png

Teraz, slyszecisze napisał:

Tak z ciekawości i dla pewności. Do gniazd wzmacniaczy wpinam kolumny, do gniazd kolumn wpinam wzmacniacz?

Tak bo przełączenie jest między tymi dwoma AMP1 a AMP2 a wspólne jest na speaker 

1 minutę temu, Espectro napisał:

Czyli pokrętło nie jest potęcjometrem a selektorem ? (przełącznikiem między dwoma stanami ?)

Jeżeli nei ma elektroniki to fakt. 

W środku rzecz jasna tego nie widziałem, ale na pewno nie jest to potencjometr. Gałka zamiast pstryczka jest dlatego, że łatwiej o wielosekcyjne przełączniki, a to jest przełącznik wzmacniaczy więc w odróżnieniu od przełączników głośników musi mieć (powinien) też przełączane masy. W przełącznikach głośnikowych masy zwykle są połączone. 

2 minuty temu, slyszecisze napisał:

Tak z ciekawości i dla pewności. Do gniazd wzmacniaczy wpinam kolumny, do gniazd kolumn wpinam wzmacniacz?

Tak. 

nagrywamy.com

• Administratorzy
Teraz, przemak napisał:

W środku rzecz jasna tego nie widziałem, ale na pewno nie jest to potencjometr. Gałka zamiast pstryczka jest dlatego, że łatwiej o wielosekcyjne przełączniki, a to jest przełącznik wzmacniaczy więc w odróżnieniu od przełączników głośników musi mieć (powinien) też przełączane masy. W przełącznikach głośnikowych masy zwykle są połączone. 

Tak głównie dlatego coś mi nie pasowało ale przypomniało mi się że są także przełączniki obrotowe z wieloma możliwościami.

Jak to w srodku wygląda to fotka powyżej jest. 

Akurat jeżeli chodzi o mnie, to opcja 2 wzmacniacze i para kolumn jest bardzo interesująca. Ciągle nie mogę sie zdecydować na którym grać😂

• 10 miesięcy później...

Witam, odgrzewam.

Czy ktoś może podać konkretne namiary na urządzenie które pozwala przełączać dwa wzmacniacze między jedną parą kolumn ? Mam samoróbkę ale niestety zastosowany przełącznik trzypozycyjny ma kiepskie styki i wymaga częstego czyszczenia. Poszukuję czegoś bardziej niezawodnego.

Wojtek

• Administratorzy
2 godziny temu, Filwoj napisał:

Witam, odgrzewam.

Czy ktoś może podać konkretne namiary na urządzenie które pozwala przełączać dwa wzmacniacze między jedną parą kolumn ? Mam samoróbkę ale niestety zastosowany przełącznik trzypozycyjny ma kiepskie styki i wymaga częstego czyszczenia. Poszukuję czegoś bardziej niezawodnego.

Odpowiedzi było sporo i rozwiązań co nie miara. Jeżeli przełacznik jest analogowy to każdy powinien zadziałać.

Rozwiazanie tego tematu wskazuje na :

https://www.conrad.pl/p/przelacznik-do-glosnikow-speaka-professional-sp-6518220-1-szt-1629555?&vat=true&gclid=EAIaIQobChMIoIWC2-_s8wIVB9KyCh3v3Ax_EAQYBiABEgJcr_D_BwE&gclsrc=aw.ds

image.png

Chociażby tutaj nawet.

https://www.conrad.pl/o/przelaczniki-do-glosnikow-1310071

Gdzie jako źródła można dać aż 4 a wyjście zawsze jedno.

https://allegro.pl/oferta/mini-mikser-audio-stereo-z-4-kanalowymi-wejsciami-11948194693?reco_id=1a00e9ae-3f34-11ed-a780-9245ba7023ef&sid=0e7a5475e04eefd78184d559df6fb9f87c889ad5ac94196dac75ac99722370c3&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco&

Optymalne 1-1 to o co pytasz:

image.png

Dzięki za odzew. Chodzi mi o urządzenie z wejściem na co najmniej dwa wzmacniacze i wyjściem na dwa głośniki w sytemie stereo, bez wzmacnia sygnału, bez zasilania.

Np coś takiego:

Ukryta Zawartość

lub:

Ukryta Zawartość

Czy ktoś używa czegoś takiego  i może podzielić się uwagami co jakości i funkcjonalności ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

Znalazłem dwa urządzenia spełniające moje oczekiwania funkcjonalne:

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

Bardziej odpowiada mi 2 ale nie wiem czy po połączeniu z dwoma wzmacniaczami i niewłaściwym przełączaniu czegoś nie spalę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

Tu jest niedrogi przełącznik, za 45 z:

Ukryta Zawartość

I od razu warto, a nawet trzeba przeczytać opinię klientów - BARDZO ISTOTNA !

Cytat

Prosty przełącznik 2 zestawów kolumn głośnikowych do wzmacniacza. Umożliwia całkowite odłączenie, załączenie każdego zestawu komun osobno i wszystkie razem. UWAGA ! Do wzmacniaczy małej mocy ze wspólną końcówką - "minus" na wyjściu Lewego i Prawego kanału. Jak wspomnieli poprzedni użytkownicy - przełącznik ma zwarte ze sobą wszystkie minusowe połączenia - dlatego nie może być stosowany do wzmacniaczy mostkowych, przeciwsobnych i innych, średniej i dużej mocy, bo spali końcówkę mocy. Aby temu zapobiec - można dokonać przeróbki: wylutować płytkę zwierającą wszystkie zaciski - "minus" przełącznika, przewodem połączyć minusy Lewego kanału kolumn i wzmacniacza ze sobą, a drugim osobnym przewodem - minusy Prawego kanału kolumn i wzmacniacza ze sobą. Te połączenie jest bardziej bezpieczne dla wszystkich wzmacniaczy i ciekawe - czego chiński producent go nie zrobił. UWAGA ! Nie grać pełną mocą wzmacniacza w przypadku podłączenia obu zestawu kolumn głośnikowych jednocześnie - bo wtedy jest podłączona do wzmacniacza mniejsza impedancja i można też uszkodzić końcówkę mocy wzmacniacza. Obudowa urządzenia jest metalowa, przełączniki duże - a zaciski - typowe: do 4 mm2 max przekroju podłączanego przewodu głośnikowego.

Ukryta Zawartość

• Administratorzy
10 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

https://allegro.pl/oferta/przelacznik-glosnikowy-spliter-2-port-zacisk-klemy-9911859356

I od razu warto, a nawet trzeba przeczytać opinię klientów - BARDZO ISTOTNA !

No ale tutaj odrazu widać że coś jest nie tak z tym przełącznikiem.

Generalnie jeżeli ma niezależne PLUS i MINUS i do tego każde z przełączników to brać i nie wydawać nie wiadomo ile pieniędzy. Wydaje mi sie że ok 200 zł wystarczy na dobrej jakości. 

15 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

Ukryta Zawartość

Ten przełącznik pozwala wykorzystać dwie pary kolumn zamiast jednej z opcją, że grają obydwie. Raczej nie nadaje się dla połączenia dwóch wzmacniaczy z jedną parą kolumn gdyż byłaby możliwość, że oba są włączone.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Filwoj

Wojtek