Skocz do zawartości
IGNORED

Theta Digital Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, wit-told napisał:

to akurat bardzo dobra rekomendacja

Postawił na nogi Hegla którego nie zrobił polski serwis Hegla a norweski nie chciał się podjąć naprawy. Jest dobry, ale czas oczekiwania długi.

54 minuty temu, baksiu napisał:

W krellu oprawione w iście jubilerskim stylu, ale są jeszcze pioneer i teac, też mają fanów.

Jak by się tak zastanowić, to są i fani starszych napędów ze stajni Sony, magnetycznych Kenwoodów/Accuphase i paskowych CEC-ów (z laserami Sanyo), ale Philips był pionierem w CD i jego lasery są zupełnie inaczej pomyślane.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, baksiu napisał:

Są lepsi, tylko terminy mają dla niektórych nieosiągalne, polecani przeze mnie, a to dla mnie najlepsza rekomendacja 😜. W każdym razie ja na swoim zepsutym krellu sobie całkiem fajnie gram od miesiąca...

To nie udało się go naprawić?

8 godzin temu, Riczi75 napisał:

To nie udało się go naprawić?

Udało, dlatego porównuję go od dłuższego czasu z thetą pearl I jade, oraz sprawdzam na różnych kablach. Działa jak natura chciała 😜

Theta Pearl trafiła po sąsiedzku do Bielska-Białej, może będziemy mieli nowego klubowicza? Ponoć wygrała pojedynek z wysokim modelem cd denona na kss sony, miała zagrać naturalniej, w sumie jak bym się cofnął do początku przygody z thetą i porównania, a nawet w moim przypadku braku jakiegokolwiek porównania z najwyższym modelem cd rotela... oby się dalej tak spisywała jak przez ostatnie 3 lata u mnie!

• 4 tygodnie później...

Theta Jade jest na OLX, zapraszam, to mocny zawodnik za połowę ceny topowych marek, można z nią zostać na dłużej, zwłaszcza jeśli wasz DAC nie ma jitter jail, lub podobnego ustrojstwa, bez tego urządzenia Krell MD-10 by przegrał z kretesem!

• 2 tygodnie później...
8 godzin temu, wit-told napisał:

Ładny, ale trochę drogi.....

Podobne cenu ludzie chcą za starszy data basic II, który raczej wymaga upgrade i remontu. Tutaj nic nie trzeba robić...

56 minut temu, wit-told napisał:

Data Basic II może podobnie kosztować, ale po upgradzie i serwisie, przed to raczej 3-3,5 tyś powinno być....

jw, tutaj jest jak Basic II po serwisie, z reszta w ostatnim czasie trudno utrafić oba modele, a Jade to już mogiła, ja czekałem 2-3 lata 🙂

• 1 miesiąc później...
W dniu 4.06.2023 o 22:41, wit-told napisał:

Ładny, ale trochę drogi.....

poszedł ostatnio do Bielska-Białej, do sąsiada nabywcy mojego poprzedniego napędu Theta Pearl. Drogi? rzecz względna, czasem potrzebny odpowiedni klient, który wie czego szuka 🙂

Edytowane przez baksiu
5 minut temu, wit-told napisał:

Tys prowda;-)

To się troszkę u Ciebie przeluźniło, jest miejsce na nowe zakupy😁

jak zwykle, nie zbieram, tylko wybieram najlepszy klocek i resztę sprzedaję, jeszcze się muszę przygotować do sprzedaży drapaka i osprzętu i będzie minimum minimalne 🙂

• 3 miesiące później...

Założyłem odbiornik ST do thety i temat kabli cyfrowych mam z głowy. Gra to równiej, naturalniej, bez wyostrzeń i podkolorowań. Fajne, polecam! Aesebu zawiódł, st przeciwnie, naturalność na najwyższym poziomie, a kabel 80zł zamiast 800zł.

jak by co, to został mi jeden nowy odbiornik kupiony w stanach dla kolegi @mol01, który zrezygnował. Jak ktoś chętny, to na priv

o tak to wygląda i pasuje do m.inn Thety V i prawdopodobnie III

https://www.ebay.de/itm/253025229949?hash=item3ae97a9c7d:g:1-oAAOSwjKFZWfxP&amdata=enc%3AAQAIAAAAwLzVB%2BtmjvJ2Z3lfCXMd5vnOUphuGLy2in1qKgkrUba7GVcXDq83cS9hSfdEgsv%2Ftn6ErCLKamppvbYICxg%2FfhAP2IAhIN%2BjI9vm0CPCCKisg9Tf44JU%2FSGt6878vos4fymtdQ3VyADWXATvWBmJkjSAqSKaw%2B%2Bm6l58FJ3T28kPIoH2cjXUQYif7JllMOzg5GHzJi%2FFsM8ZYe9RAEnSuvffZQhRhNuzJp4Sl9mnWTnRhMLpOI5YoUwrRoF7PP%2Bg1A%3D%3D|tkp%3ABk9SR5SCx7foYg

a światłowody można kupić w internetowych sklepach elektronicznych, używa się ich w serwerowniach... Chyba wspomniany kolega ma 1szt na sprzedaż 🙂

Edytowane przez baksiu
  • 1 rok później...

po roku posuchy w temacie, wzięliśmy się do roboty z @mol01, chcielibyśmy rozwinąć koncepcję Davida Reicha i zamontować planowane przez niego płytki do komunikacji I2S w mojej Thecie VIIIver3, poprzednio rozwinęliśmy projekt o wyjście światłowodu ST, które było opcją, teraz wychodzimy poza utarte schematy i wchodzimy na nieznany grunt, korci mnie, by przy powodzeniu koncepcji montażu interfejsu USB zamontować też wyj/wej zegara BNC i umożliwić połączenie do zewnętrznego zegara pokroju Mutec 3+, a do tego napędu z możliwością podpięcia zewnętrznego zegara, czego mój leciwy MD-10 Krell nie posiada... Czekamy na części i łut szczęścia, jesteśmy w kontakcie z inżynierami Thety. Są bardzo przyjaźnie ustosunkowani, ale David już dawno się zwolnił i ciężko uzyskać szczegółowe schematy...

Jakikolwiek upgrade zaczynamy oczywiście od gruntownego recapu, aby "nie wkładać gazu do padła, które i tak daleko by nie zajechało" 😉

IMG_20241214_204513460.jpg

No i mylisz się @baksiu , owszem Twój Krell MD-10R akurat ma opcjonalne wejście SPECIAL dla zegana, ale jest ono w formie światłowodu ST, a takiego standardu dla zegara, zdaje się, używał wyłącznie Krell w swoich napędach i DAC-ach.

13 godzin temu, mol01 napisał:

Jakikolwiek upgrade zaczynamy oczywiście od gruntownego recapu, aby "nie wkładać gazu do padła, które i tak daleko by nie zajechało" 😉

IMG_20241214_204513460.jpg

No i mylisz się @baksiu , owszem Twój Krell MD-10R akurat ma opcjonalne wejście SPECIAL dla zegana, ale jest ono w formie światłowodu ST, a takiego standardu dla zegara, zdaje się, używał wyłącznie Krell w swoich napędach i DAC-ach.

może by się dało w takim razie w moim Krellu wymienić urządzenie wejściowe na BNC i podać mu sygnał zegara z Thety, albo z zewnątrz?

3 godziny temu, baksiu napisał:

może by się dało w takim razie w moim Krellu wymienić urządzenie wejściowe na BNC i podać mu sygnał zegara z Thety, albo z zewnątrz?

Wszystko się da, jak się chce, kwestia dogadania ceny 😉

• 2 miesiące później...
Opublikowano (edytowane)

stałem się szczęśliwym posiadaczem dwóch Generation VIII ver.3, jedna srebrna, druga ultra rzadka czarna. Srebrna po kompleksowym recapie u kolegi @mol01, druga w stanie fabrycznym, po ulepszeniu do wersji 3 w 2019 roku, polegającym, sądząc po wnętrzu, na wymianie 4 płytek slotowych do regulacji głośności i wymianie niektórych elementów na 2 płytkach slotowych przetwornika D/A.

Srebrna ma nowe kondensatory Nichicon Gold i polimerowe, wymienione w sumie ponad 100szt, zielone zostały tylko większe na płycie głównej, które najlepiej przeszły próbę czasu i trzymają parametry w fabrycznej normie.

Czarna zielone Nichicon MUSE w nieznanej kondycji, jeszcze niemierzone, ale sądząc po wyglądzie i ilości kurzu na nich, to mają niewielki nalot h 🙂

teraz wielkie odsłuchy z nieskończona ilością kombinacji kabli, konfiguracji, przekładania płytek slotowych.

Ciekawe jaki będzie werdykt końcowy i czy w ogóle będzie się dało wyłonić jednoznacznie zwycięzce. Po pierwszym odsłuch powiem, że różnice są homeopatyczne, nie zdradzam jakie przed przeprowadzeniem ślepej próby.

IMG_20250314_102540.thumb.jpg.b232d698673f302ed46d9673eef1b520.jpg 

Edytowane przez baksiu
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.