Skocz do zawartości
IGNORED

Theta Digital Klub

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Riczi75 napisał:

Ten kabelek który jest w ogłoszeniu jest gościa od którego kupiłem już cztery kable . Zaproponuje mu aby mi go wypożyczył a potem się zobaczy. Może nie być różnicy ale korci możliwość wypróbowania AES/EBU skoro już jest na pokładzie . 

Mi się sfarciło, bo sprzęty w dobrej kondycji . Mimo to przydało by się je przeglądnąć jak to dwudziestoparo letnie graty.

Rynek jest przetrzebiony choć czasem się coś trafi . Zależało mi na DACu od Thety do drugiego systemu i od dłuższego czasu przeglądałem finn-a . Jak się pokazały od razu rumieńców nabrałem . Gość twardy w negocjacjach ale ostatecznie obniżył cenę i to dość sporo.  

To ja jeszcze bym przytulił zbalansowaną gen VA albo lepiej gen VIII i napęd Jade, choć ciśnienia nie mam, bo już jest pięknie. Ja największe szczęście miałem znajdując gen VA w Czechach, bo to najtrudniej osiągalny dac tej firmy, taki magnum opus. Na @mol01 nie zrobiła wielkiego wrażenia, a na mnie owszem, właśnie za naturalność dźwięku, pełną średnicę, tu basic IIIA grała bardziej efekciarsko, ale ja szukałem żony, nie kochanki 😜

17 godzin temu, Riczi75 napisał:

Może nie być różnicy ale korci możliwość wypróbowania AES/EBU skoro już jest na pokładzie . 

A jak ostatecznie działa wybór wejścia AES/EBU, skoro selekcja wejścia polega tylko na wciśnięciu lub wyciśnięciu przycisku? Równolegle z COAX, jak podejrzewałem? Bo np. w Basic III jest przycisk bistabilny i opisy na diodach wyboru wejść są następujące: AES, COAX(1)/TOS(optyk) oraz GLASS(ST)/COAX(2) i na tych "podwójnych" priorytet ma sygnał znajdujący się na pierwszym wymienionym, jeśli jest obecny - jak nie, automatycznie wybierany jest sygnał z drugiego. A może w Prime II z AES/EBU też masz przycisk bistabilny (powracający do stanu wyjściowego, nie wciskany jak sugerowała by grafika - jak jest z TAPE w Basic III) i wciskasz go do momentu aż zaświeci się LOCK, sygnalizując obecność sygnału z któregoś z wejść?

8 godzin temu, baksiu napisał:

Na @mol01 nie zrobiła wielkiego wrażenia, a na mnie owszem, właśnie za naturalność dźwięku, pełną średnicę, tu basic IIIA grała bardziej efekciarsko, ale ja szukałem żony, nie kochanki 😜

Generatoration III balanced też nie zrobiła na mnie wrażenia i kolega @Riczi75 wiedzę jest podobnego zdania po odsłuchach Prime II. Owszem, Basic III (zapewne podobnie do Prime II mimo różnic w użytych kościach: 4 x PCM1702-K + 2 x Motorola DSP56001 kontra 2 x PCM67P-K + Motorola DSP56001) gra w pewnych aspektach efekciarsko, a nawet ostro na górze, ale obie Generation moim zdaniem względem Basic III grają jak zza kotary, tracąc mnóstwo szczegółów tła skupiając się na średnicy z pierwszego planu. Jedna i druga prezentacja nie jest idealna, ale z dwojga złego wolę nadmiar "przeszkadzajek" niż spłycenie sceny.

3 godziny temu, mol01 napisał:

Generatoration III balanced też nie zrobiła na mnie wrażenia i kolega @Riczi75 wiedzę jest podobnego zdania po odsłuchach Prime II. Owszem, Basic III (zapewne podobnie do Prime II mimo różnic w użytych kościach: 4 x PCM1702-K + 2 x Motorola DSP56001 kontra 2 x PCM67P-K + Motorola DSP56001) gra w pewnych aspektach efekciarsko, a nawet ostro na górze, ale obie Generation moim zdaniem względem Basic III grają jak zza kotary, tracąc mnóstwo szczegółów tła skupiając się na średnicy z pierwszego planu. Jedna i druga prezentacja nie jest idealna, ale z dwojga złego wolę nadmiar "przeszkadzajek" niż spłycenie sceny.

Widzisz, i tu istotna może być reszta toru, a najbardziej głośniki, moje audio physic są mistrzami detali i być może z Basic IIIA wrażeń było zbyt dużo, dlatego kupując kolejne spokojniejsze klocki odczuwałem, że zbliżam się do optimum!? Oczywiście sprzęt można różnie kompletować, ja postanowiłem zacząć od kolumn, bo to zmiana jest najwyraźniejsza, a potem dopasować elektronikę, trochę za Twoją poradą, trochę na własny instynkt, trochę na podstawie opinii. Najważniejsze że po tym wszystkim jestem ukontentowany jak nigdy, a zmiana kolumn na starsze z tej samej stajni to była najlepsza decyzja z całej serii!

1 godzinę temu, baksiu napisał:

Widzisz, i tu istotna może być reszta toru, a najbardziej głośniki

I tu jest pies pogrzebany - reszta toru, a już zwłaszcza kolumny mają największy wpływ na odbiór danego klocka, więc najlepiej jest wszystko testować we własnym systemie, a test w obcym środowisku traktować jedynie poglądowo.

• 4 tygodnie później...
11 godzin temu, wit-told napisał:

Nie słuchałem, ale nie powinna być gorsza;-)))

do tego chyba ma regulację głośności

Obawiam się tego, choć ja mam wersję niezbalansowaną, a VIII jest zbalansowana. Regulacji głośności można nie używać, choć ponoć w roli preampa też nie jest najgorsza... wiadomo, kasa x2

14 godzin temu, wit-told napisał:

W sumie same plusy:

Zbalansowana

Dobra regulacja głośności - odchodzi sporo wydatków;-)

masz coś konkretnego na oku?

W Niemczech, tylko nie mów że Ty też ją masz na oku! Nie wiem czy będzie w stanie zastąpić preamp classe cp-65, bo to tranzystorowa ekstraklasa, ale gdyby czasem, to faktycznie zakup wyszedłby na 0 🤩

• 2 tygodnie później...
W dniu 21.11.2022 o 09:09, wit-told napisał:

Faktycznie, Twoje pre to wysoka półka, nie wiadomo jaki będzie efekt zamiany....

jutro powinienem dostać Generation VIII mk3, będę testował zarówno jako samego DAC-a, jak i w roli preampu, kto wie co się wydarzy 😉 Jak by godnie zastąpiła Classe, to będzie zaskoczenie!

Dość szybko wypiąłem z toru preamp i stwierdzam, że jest zbędny, theta to ten sam mistrzowski poziom i do tego gęstrza drabinka rezystorowa, regulacja głośności jest dużo precyzyjniejsza. Bas jest niesamowity, sprężysty i z olbrzymim ładunkiem emocjonalnym, wysokie tony bez natarczywości i jakby ekspandowały w przestrzeni 3D niczym popcorn. Fenomenalne! Oczywiście już przy pierwszym utworze spostrzegłem, że do tej pory go do końca nie znałem, aura pogłosowa jeszcze nigdy nie była tak czytelna, teraz słyszałem, że poglos użyty do gitary akustycznej ma cyfrowe pochodzenie i jest zupełnie nienaturalny, dokładnie słyszę jaką ma długość i jak jest sztuczny, nie mniej miło to wiedzieć, pierwszy raz to zauważyłem, płyta riverside utwór wasteland. 

37 minut temu, wit-told napisał:

No to wygląda na to, że zakup udany;-)

A jak w porównaniu z Gen V?

Na prawdę chcesz wiedzieć?! Gen VIII to inna jakość, tu nie ma żadnych wątpliwości, a że robi za hiendowy preamp to podwójne zaskoczenie. Ogólnie każdy utwór, nawet ten z drugiej ligi, jest zaskakująco ciekawy. Winyl przegrywa z kretesem. Każdemu fanowi czarnych placków zaleciłbym terapię z użyciem tego daca, jeszcze żaden klocek nie zrobił takiego wrażenia, łącznie z kolumnami, które są 2 w kolejności, jestem przeszczęsliwy, zaraz zapłaczę jak dziecko, które zgubiło drogę w gęstym lesie i nagle się odnalazło we własnym domu...

22 minuty temu, wit-told napisał:

No w sumie to właśnie miałem nadzieję przeczytać , bo jak wiesz też mi ten Dac chodzi po głowie...

Zamiast płakać, lepiej walnij dobrego kielicha i słuchaj;-)

Ogarniaj temat, bo życie jest zbyt krótkie! Wieczorem zamawiam salon dla siebie, jest tyle muzyki do ponownego odkrycia! Kielich wychylę wieczorem za pomyślność theta digital audio 🤩

Jest wieczór, dynamika zaskakująca nawet przy niskich poziomach, świetna regulacja głośności no i można wreszcie przełączać źródła cyfrowe z pilota, idzie porównać streaming z CD w czasie rzeczywistym, do tego można pobawić się odwracaczem fazy i przetaktowaniem/jitter jail. Szumy znikome, idealnie czarne tło i wrażenie porządku w muzyce, najlepszy w tym wszystkim jest przyjemnie mruczący bas, niczym puszysty kot, tylko nie gubiący kudłów 😉 Na pytanie czy kupować, odpowiadam: kupować, nawet gdyby trzeba się zapożyczyć u teściowej...

Mój system jest wystarczający co najmniej do końca roku, macie jakieś wskazówki co do napędu Cd? Wiem że Pearl to nie jest ostatnie słowo w tej dziedzinie, czy jade na tym samym napędzie Pioneera będzie tym magnum opus, czy po prostu zdubluje obwód jitter jail z Gen. VIII I nie poprawi zbytnio brzmienia? Czy protokół przesyłu aes/ebu jest wart inwestycji w Pearla, kol. @mol01 się oferował kiedyś, tylko dostawca części zawalił ( nota bene- muszę ich ścignąć, gdzie moja kasa?! 😀), czy data II, którego używa kol. @wit-told to nadal liczący się zawodnik, czy już obiekt muzealny, może @Riczi75 ma jakieś pomysły? Tak trochę szkoda limitować system tej klasy budżetowym napędem, a słucham głównie cd, a to, co nie załapało się do płytoteki w całości odtwarzam node 2, więc go na razie pomijam.

2 godziny temu, baksiu napisał:

macie jakieś wskazówki co do napędu Cd?

Ja od strony technicznej polecałbym Kenwooda DP-X9010 lub Parasounda C/BD-2000, ale zapewne wizualnie bardziej byś wolał Sonic Frontiers Transport 3 lub Krella MD-20, poza Thetą Jade.

Edytowane przez mol01
5 godzin temu, mol01 napisał:

Ja od strony technicznej polecałbym Kenwooda DP-X9010 lub Parasounda C/BD-2000, ale zapewne wizualnie bardziej byś wolał Sonic Frontiers Transport 3 lub Krella MD-20, poza Thetą Jade.

Sonic wygląda fajnie, tylko kto to naprawi? Ponoć nawalają w nim jakieś programowalne kości... obadam zaraz resztę. Szkoda że Sonic najtańszy to koszt ok 10 tysiaków... krell nazbyt się kojarzy z budżetową serią kav, choć w sumie wygląda z góry dość ciekawie... chyba z częściami do cdm-1 jest ciężko i sprzęt może skończyć jako przycisk do papieru. Te dwa pierwsze odpadają zdecydowanie, takiego mezaliansu wolałbym uniknąć 😉

Edytowane przez baksiu
2 godziny temu, baksiu napisał:

chyba z częściami do cdm-1 jest ciężko i sprzęt może skończyć jako przycisk do papieru.

CDM-1 mkII to jest absolutna czołówka jeśli chodzi o jakość odczytu i trwałość - raczej nic się z nim nie zacznie dziać, o ile nie będziesz chciał go usilnie popsuć. Do tego zestawienia dodałbym jeszcze Proceed'y DCC i PDT, Levinson'y No. 31 i 37 oraz napędy Wadia, ale pewnie też będziesz narzekał na wygląd. Jest też parę niepozornych odtwarzaczy, które super sprawdzają się w roli napędu oraz niektóre młodsze napędy, ale te z reguły mają te tandetne plastikowe lasery lub napędy DVD...

4 minuty temu, mol01 napisał:

CDM-1 mkII to jest absolutna czołówka jeśli chodzi o jakość odczytu i trwałość - raczej nic się z nim nie zacznie dziać, o ile nie będziesz chciał go usilnie popsuć. Do tego zestawienia dodałbym jeszcze Proceed'y DCC i PDT, Levinson'y No. 31 i 37 oraz napędy Wadia, ale pewnie też będziesz narzekał na wygląd. Jest też parę niepozornych odtwarzaczy, które super sprawdzają się w roli napędu oraz niektóre młodsze napędy, ale te z reguły mają te tandetne plastikowe lasery lub napędy DVD...

Jak dobrze słyszałem, to sf i wadia już nie istnieją... theta ledwo zipie, classe powróciło z niebytu. Ciężkie czasy nastały dla hifi. Chyba na razie czekam na jade i zostaje przy niezłym pearl, jest prosto i łatwo naprawić w razie w, a z krellem już miałem kłopoty i byłem bezsilny...

40 minut temu, baksiu napisał:

classe powróciło z niebytu.

Ale to już nie to samo Classe... Pod nowymi rządami moim zdaniem mocno zmieniła się cała filozofia projektowania urządzeń. Może i trzeba było odejść od utartych schematów, które stały się już trochę przestarzałe, ale nowe klocki wprowadzają absolutną rewolucję w budowie urządzeń.

Godzinę temu, mol01 napisał:

Levinson'y No. 31 i 37

niezłe, wiekowe transporty, jak Theta Data Basic II......

mam takie dwie, ostatnio przeszły serwis i upgrade w Cougars, jest na ich stronie, nawet jest zamieszczony pomiar, bo jak usłyszałem jest doskonały, lepszy niż w w/wym transportach, których parę też tam było serwisowane;-)

2 godziny temu, wit-told napisał:

niezłe, wiekowe transporty, jak Theta Data Basic II......

mam takie dwie, ostatnio przeszły serwis i upgrade w Cougars, jest na ich stronie, nawet jest zamieszczony pomiar, bo jak usłyszałem jest doskonały, lepszy niż w w/wym transportach, których parę też tam było serwisowane;-)

Też słyszałem same pozytywy o data II, jednak pasuje do nowego daca jak pieść do nosa... Nie chcę nic starszego niż pearl, bo i on jest wiekowy... a może jakaś wymiana na testy? Ja pożyczę data II, a ty coś z moich klocków @wit-told? W sumie można by porównać pearl i data II na tym samym dacu w czasie rzeczywistym, tylko musiałbym dokupić jakieś idento Cd, albo najlepiej 2 takie same, potem wystawię je na WOŚP jak co roku... mógłbym zaprosić kolegę @opteron, żeby się wypowiedział... pamiętam, że sprawdzaliśmy node 2i, albo node 3??? vs pearl i pearl wg mnie wyszła obronną ręką, choć to był zupełnie inny system niż dziś...

2 godziny temu, mol01 napisał:

Ale to już nie to samo Classe... Pod nowymi rządami moim zdaniem mocno zmieniła się cała filozofia projektowania urządzeń. Może i trzeba było odejść od utartych schematów, które stały się już trochę przestarzałe, ale nowe klocki wprowadzają absolutną rewolucję w budowie urządzeń.

Te wentylatorki mnie nie przekonują, tak samo jak ten skandynawski design, choć generation VIII też jest raczej osobliwa, niż ładna, theta wyraźnie oszczędza na designie, za to brzmi... a ten dcs bartok ktoś słuchał? Co to za ustrojstwo, że wszyscy go tak zachwalają?

Edytowane przez baksiu
3 godziny temu, mol01 napisał:

Jeszcze może dorzucę Reymio CDT-777 i jubileuszowy Xindak Transport-CD 😉

Z chińskich rzeczy to lubię co najwyżej podkoszulki 😛

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.