Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Takie coś wpadło w oko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

https://www.audiostereo.pl/topic/156746-jak-czyta%C4%87-ksi%C4%85%C5%BCki/

Wyżnej wymienione wskazówki są bardzo pożyteczne. Niestety obecnie podobnie jak i w internecie, dla mnie większość książek to porostu śmieci, tzn.szkodliwy spam zabierający czas.

Lekki anachronizm, ale coś w tym jest.

Tylko, że dziś KSIĄŻKA MA SIĘ SPRZEDAWAĆ. To, czy coś po niej zostaje w głowie, schodzi na dalszy plan.

Niestety.

6 minut temu, porlick napisał:

Tylko, że dziś KSIĄŻKA MA SIĘ SPRZEDAWAĆ. To, czy coś po niej zostaje w głowie, schodzi na dalszy plan.

do tego żyjemy w czasach gdzie każdy debil i youtuber może wydać "swój tomik"

To ,że jest dużo śmieci na rynku wydawniczym nie oznacza ,że nie należy czytać . To absurd ! Tak jest z każdym produktem . Czytać należy jak najwięcej bo to wyrabia gust, inteligencję , erudycję i jest to po prostu wielka przyjemność .Ja czytam dużo ( 1-2 książki tygodniowo ). To już nałóg .Problemem jest raczej to ,że ludzie nie czytają . Tylko trzeba wybierać bo generalnie życie to sztuka wyboru .

Ja też staram się czytać dużo, ale powyżej jednej książki tygodniowo ciężko mi wyjść. Wyzbyłem się natomiast przyzwyczajenia z dawnych lat, które kazało mi skończyć rozpoczętą książkę mimo, iż mi nie podchodziła. Obecnie, jeśli książka jest miałka, słabo napisana, nie dająca mi impulsu rozwojowego - bez żalu ją odkładam. Życie ucieka i nie ma sensu go marnować na głupoty. Natomiast z przyjemnością wracam do niektórych książek, niekoniecznie wybitnych, ale ujmujących mnie nastrojem i przywołujących miłe wspomnienia.

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

13 godzin temu, mily napisał:

Takie coś wpadło w oko

Ukryta Zawartość

Z cyklu "Wujek Dobra Rada" te wskazówki można ogólnie do wszystkiego zastosować, więc można je potraktować zgodnie z pkt.2

Kiedy chodziłem do LO nasza Pani prof. przechytrzyła system. Był wykaz (z kuratorium) lektur obowiązkowych i trzykrotnie większy lektur nieobowiązkowych. Lektury jako, że nieobowiązkowe teoretycznie można było nie czytać. Tyle że polonistka wymyśliła sobie comiesięczne, obowiązkowe prace na wybrany temat spośród 6-8 związanych tematycznie z lekturami nieobowiązkowymi 🙂 Naród czytał na potęgę, a chodziłem do klasy mat-fiz.

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Godzinę temu, Neo44 napisał:

Kupujecie książki?

Ja rzadko kupuję, bo zaczyna mi na nie brakować miejsca.

Wypożyczam książki z biblioteki.

to duży problem, ja część rozdałem i kupuje tylko absolutnie TOP,

próbowałem na KINDLU, ale jakoś tak nie mogę do końca się przełamać...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

1 godzinę temu, Neo44 napisał:

Kupujecie książki?

Ja rzadko kupuję, bo zaczyna mi na nie brakować miejsca.

Wypożyczam książki z biblioteki.

Tak , kupuję . I to bardzo dużo .Oczywiście mam problemy z miejscem . Na półkach książki już stoją w dwóch rzędach . Stosuję zasadę ,że to co kupuję nie musi być czytane od razu .Czasami dopiero po kilku miesiącach czy latach .

26 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Tak , kupuję . I to bardzo dużo .Oczywiście mam problemy z miejscem . Na półkach książki już stoją w dwóch rzędach . Stosuję zasadę ,że to co kupuję nie musi być czytane od razu .Czasami dopiero po kilku miesiącach czy latach .

Mam podobnie! Kupuję książki, ale raz na parę lat robię akcję pt. Do której książki będę chciał kiedyś powrócić? Te, które nie przejdą testu znikają z półek.

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

W dniu 14.10.2021 o 11:31, toptwenty napisał:

Reflektorem w mrok

To Boy-  warto; wcześniejsze innych autorów, też zadziwiająco aktualne... Zawsze będę Boya wielbił, zwłaszcza za tłumaczenia np Balzaca. Balzac może wydać się anachroniczny, ale wyciągam np z Komedii Ludzkiej:

1. Fakty historyczne

2. Język polski = Tłumaczenie

3. Akcję (to akurat najmniej ciekawe, ale może być).

W dniu 14.10.2021 o 15:19, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Tak , kupuję . I to bardzo dużo

Ja rzadko- postawiłem na czytnik z dużymi literkami- jeden z najlepszych zakupów.

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.