Skocz do zawartości
IGNORED

Pro Ac resposponse 3.8 za 20% ceny?!!

parantulla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Tematem tego wątku będzie budowanie przeze mnie (z Waszą pomocą oczywiście) od podstaw klonu Pro Ac response 3.8

Prosiłbym aby każdy kto ma cos do powiedzenia zabrał głos w tym temacie. Licze na wskazówki odnośnie:

- projekt zwrotnicy (tu ukłon w stronę McGyvera ;-)

- projekt obudowy (obliczenia, rodzaj materiałów, wszelkie wariacje w temacie wykończenia itp.)

- okablowanie wewnętrzne, gniazda przyłączeniowe, kolce itp.

- elektronika towarzysząca, okablowanie zewnętrzne itp.

- ustawienie w pomieszczeniu oraz inne kwestie związane z akustyką pomieszczenia

- i inne sugestie

TEMATU SAMYCH PRZETWORNIKÓW NIE BĘDZIEMY TU NADMIERNIE ROZWIJAĆ BO CHYBA KAŻDY JE ZNA I MA NA ICH TEMAT SWOJE ZDANIE. ZRESZTĄ NA TYM FORUM ZOSTAŁO POWIEDZIANE JUŻ CHYBA WSZYSTKO JEŚLI CHODZI O WĘGLOWĄ OSIEMNASTKĘ I REVELATORA A POZA TYM NA FORUM SA PROWADZONE OBECNIE DYSKUSJE DOTYCZĄCE TEJ TEMATYKI, TAKŻE NIE MA CO BIĆ PIANY PO PRÓŻNICY.

Zapraszam do dyskusji.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
https://www.audiostereo.pl/topic/15661-pro-ac-resposponse-38-za-20-ceny/

Nie wiem, czy wiesz,że do response 3.8 ProAc zamówił specjalną wersję węglówki. Użyte tam glośniki są 14 omowe, więc od razu odpada także klonowanie zwrotnicy. Jeśli użyjesz normalnych węglówek, praktycznie wszystko trzeba zrobić od nowa, obliczyć obudowe, obliczyc zwrotnicę i duuuuuzo słuchać. Klon z tego może wyjśc tylko wzorniczy, na pewno nie konstrukcyjny. Pozdrawiam i życzę sukcesów.

Piotr_DA.

Wiem wiem. Moje 18-tki są całkiem zwyczajne (tzn. katalogowe) Nie będę wprowadzał zamętu głupimi pytaniami typu "gdzie moge dostać takie jak trzeba" bo i tak nie miałbym co zrobić a tymi, które zaraz zapuszczą korzenie w szafie. Miałem monitory na "zwykłych" 18W i dokupiłem pare takich samych, żeby juz nie przekombinować i nie komplikować niepotrzebnie sprawy. Myślę, że nie będzie z tego wielkiej tragedii i da się to jakoś obejść.

To znaczy mam taką nadzieję...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ojej, wielka tragedia... Po prostu będziesz miał kolumny 4omowe. Tym bardziej radzę zaopatrzyć się we wzmacniacz o wydajności SPAWARY, bo z tanim piecykiem może zagrać gorzej niż budżetówka.

Masz tu opis referencyjnego Scan-Speak'a ze wszystkimi szczegółami - mam nadzieję ze masz te same glosniki.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

[obrazekLUKASZ-262439_1.jpg]

post-6168-100009786 1170264527_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to jesczze musisz zadecydować,czy będzie to układ 2 czy 2,5 drożny. To prawda, spory piec będzie potrzebny,żeby sie to odezwało. Co do zwrotnicy zamieszczonej na tej stronie to "troszkę bardzo" bym się spierał - zwłaszcza dla revelatora, ale to jeszcze nie na teraz rozmowa.

Wielkie dzięki panowie.

Nie wiem czy to ma wielkie znaczenie, ale moje 18-tki wszystkie są takie same tzn. 18W/8545... dalej zamazane jakimś kretyńskim flamastrem. Co do drożności to zdecydowanie 2,5. Taka stolarka to pryszcz, ale ta zwrotnica...

Wiem, że pewnie turlacie się po ziemi w konwulsjach, ale ja nie mam o tym zielonego ani nawet bladego pojęcia.

McGyver.

Nie ukrywam, że licze własnie na Ciebie w tym temacie, ale... wstydzę sie poprosić ;-)

Dla mnie osobiście może to być układ nawet kosmiczny. Mniej więcej tyle samo mi to mówi i tak ;-)

Jeśli nie mylę pojęć to rozchodzi się Tobie o układ samych głośników z kopułką "pomiędzy" tak? Czy może coś pokręciłem... Powiem tak: Jak to będzie wyglądać i ile kosztować nie ma dla mnie znaczenia. Miały być Response i nie będą, wielkie mi halo. Jeśli mi się uda to wkleję tu fotę zestwawu, który katowałem do tej pory. Myślę, że każdy z Was a przynajmniej większość coś słyszała na temat tych kolumienek. Ogólnie rzecz ujmując grają (grały dopóki nie wyprułem ich z obudów) przepięknie jednak ja potrzebuję mocniejszego basu. Chyba każdy przyzna mi rację, że słuchać np. Rammstein czy Die Krupps na monitorach po prostu sie nie da. Nie mam konkretnenie sprecyzowanego gustu muzycznego. Poza Ich Troje i Modern Talking lubię posłuchać prawie wszystkiego. Pink Floyd czy Vivaldi w wykonaniu Nigela Keneddyego jak również Metallica czy J.M.Jarre. Czyli szukam kolumn "do wszystkiego" choś wiem, że przawdopodobnie takie nie istnieją. Ale godząc się na pewne kompromisy pewnie można wykombinować coś w miarę przyzwoitego za niewielkie pieniądze. Chyba...

[obrazekLUKASZ-262618_1.jpg] [obrazekLUKASZ-262618_2.jpg] [obrazekLUKASZ-262618_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-6358-100009779 1170264542_thumb.jpg

post-6358-100009780 1170264541_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

WoW! Udało się! Ale zdolniacha ze mnie.

Nie wiem czy w necie można znaleźć na ich temat, ale jakby komuś sie chciało poszukać to ich nazwa robocza brzmi mniej więcej tak: kolumny redakcyjne www.hi-fi

Pozdrawiam.

Z tych przetworników co masz da się stworzyć kolumny do "prawie" każdej muzyki, ale nie do każdego wzmacniacza. Niewiele pieców sobie z nimi poradzi. i to radzę brać pod uwagę.

Witam

Mój Tagmclaren 60irv radzi sobie bardzo dobrze z takimi głośnikami 8545/9900 (kolumny Antosia).

A mój Gainclone jeszcze lepiej.

Jeżeli dołożymy jeszcze jedną parę 8545 to dokładamy drugą końcówkę Gainclona jako bi-amping i po problemie.

Pozdrowienia

McGyver.

Kumam bazę. SPAWARA musi być i kropka, tylko jeszcze nie teraz. Właśnie upłynniłem swojego cd-ka i jestem zupełnie bez sprzętu. Na razie całą uwagę skupiam na moich kolumnach, które juz miały być (chronologicznie)

1. SONUS FABER Amati Homage (na Audio Show się posikałem jak mi facet pozwolił puścić Rammstein na Amati napedzanych przez dwa Tacty Millenium. Towarzystwo z całego hotelu sie zleciało oblukać co się dzieje ;-) ale po pierwsze nie mam gdzie ich wstawić a po drugie jest to póki co abstrakcja finansowa jak dla mnie.

2. ACOUSTIC VIENNA Mahler. Pomysł upadł z powodów podanych wyżej. (lokal, koszta)

3. PRO AC RESPONSE 3.8. Chyba najbliższy realizacji.

Teraz wszystko sie rozbija o to, że nie do końca chyba dobrze zrozumiałem o co Ci chodziło z tym rozwiązaniem symetrycznym. Przypuszczam, że wcale nie o to o czym myślę, ale nie chcę sie zbłaźnic do końca, więc nie będę sie więcej popisywał żałosną znajomością tematu. Poza tym nie wiem co jest lepsze, pochylać przednią ściankę czy załatwic sprawę juz na zwrotnicy. Dla mnie nie ma to różnicy jeśli idzie o samo wykonanie takiej skrzyni. Chodzi mi o aspekt czysto brzmieniowy.

A co do SPAWARY to oczywiście chętnie wysłucham (wyczytam chyba miało być) wszelkich sugestii i nie popełnię

jakiegoś "fa pa" podłączając do tych kolumn Technicsa za 999 z promocji w markecie lecz tym zajmę się dopiero w okolicach wakacji. Mam pracę tzw. sezonową (sprzedaż/serwis rowerów) i dopiero wtedy będę mógł sobie pozwolić na jakies szaleństwa.

Witam i potwierdzam że GC bardzo dobrze radzi sobie z tymi głośnikami. na brak basu nie mogę narzekać. Zwłaszcza po wymianie cewek na AlphaCore. Rammstein wciska w Fotel bez zniekształceń nawet na NADdzie ! C - 340 jednak- GC to inna bajka...... mój własny i wysniony GC byc może już w sobotę! :-)

Do ostrej muzyczki 8545K i 9900 jest super, nawet cienia kompresji czy spowolnienia basu. Cały brud Gitar i przesterów ale w największym porządku.

Prantulla> masz przepiękne obudowy. Czy mozesz coś powiedzieć na temat elementów na których zrobiona jest Twoja zwrotnica?

ja wymieniłem prawie wszystko tzn.kondensatory MKP na KPSN HovlandMusiCap , Rezystory takie niebieskie na Millsy, i ostatnio cewki.

jesli jeszcze tego nie zrobiłeś to koniecznie zrób to , naprawdę warto.

Pozdrawiam.

antoś.

Co do obudów to juz stoją spakowane i czekaja na wysyłkę do kupca. Praktycznie są to gotowe kolumny, tylko wymontowałem z nich głośniki i w takim stanie odsprzedałem za 610 zeta. Jeszcze stoją u mnie, także jakby był jakis chętny za więcej...

Ja robiłem tylko te drewna na których one stoją. A to jest link do aukcji na której wyczaiłem te kolumny.

Ukryta Zawartość

Wszystko co wiem na temat tych zwrotnic to to co jest tam napisane. Jak już podkreślałem wielokrotnie ja nie mam o tym pojęcia, więc nie chcę znowu palnąć jakiejś bzdury jak Filip z konopi. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

A co tam. Jak juz się chwalic to na całego. Mam nadzieję, że jest czym buehehehe.

Te świnki robiłem od początku sam (z sąsiadem;-) a wymiary i wzór co tu dużo kryć zerżnąłem na żywca z wiadomo czego. Flaki przetransplantowałem z Audiowave 171SE i efekt brzmieniowy w nowej obudowie był taki, że po miesiącu wyleciały z hukiem za drzwi. Bas stał sie nieznośnie buczący i ciągnący. Kombinowałem z różnymi tłumieniami aż posunąłem sie do wyklejenia całego wnętrza... foremkami od jajek. Jak juz opanujecie histeryczny atak śmiechu to przyjrzyjcie się fotkom. Nieskromnie uważam, że jak na warunki piwniczne jest sie czym pochwalić. Co do wykonania oczywiście. Foremki od jajek również nie zdały egzaminu. Dziwne...

[obrazekLUKASZ-263307_1.JPG] [obrazekLUKASZ-263307_2.JPG] [obrazekLUKASZ-263307_3.JPG]

Ukryta Zawartość

post-6358-100009753 1170264581_thumb.JPG

post-6358-100009754 1170264580_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na razie moge tylko tym ;-)

[obrazekLUKASZ-263396_1.jpg] [obrazekLUKASZ-263396_2.jpg] [obrazekLUKASZ-263396_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-6358-100009746 1170264592_thumb.jpg

post-6358-100009747 1170264591_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tylko tego bialego.

Miał być niedźwiedziem polarnym a wyszło... jak zwykle

parantulla

hehe, piękne foty, zwłaszcza trzecia, też mam pieska, owczarka niemieckiego i wiem do czego są zdolne ;-). A ten biały całkiem nieźle Ci wyszedł, po niedźwiedziu mu szczęki zostały.

Pozdr.

Dobra Panowie. Koniec żartów. My tu gadu gadu a głośniki jak leżały tak dalej leżą i porastają kurzem. Jak się zbierze ok. 0,5 centymetrowa warstwa to potraktuję je jakąś żywicą i opatentuję nową technologię buehehe.

Co do samej sprzedaży tych skrzynek już zostały sprzedane na allegro, ale coś mnie tknęło i pomyślałem, że chyba lepiej będzie poskładać to z powrotem i dać sobie spokój z tym całym projektem. Dogadałem się z kupującym (zwrot kasy plus 50 w plecy buuuuu) i już miałem się zabierać za montaż, ale... Skoro mam już głośniki z którymi i tak nie mam co zrobić a oddać za grosze szkoda to może jednak warto przestać się mazać jak dziecko i w końcu zabrać do konkretnej roboty. Nie zależy mi na kasie za te skrzynki bo to i tak marne grosze. Przypuszczam, że amator (taki jak np. ja) za pierwszym czy drugim podejściem nie dałby rady zbudować czegoś podobnego za kwotę do. 1.000zł. Mam lepszy pomysł. Nie wiem czy Wy wszyscy sie znacie prywatnie, ale z tego co sobie poczytałm to część z Was uskutecznia jakieś spotkania odsłuchowe itp. Może zróbmy tak. Wy mi pomożecie przy projekcie a ja w zamian oddam Wam te skrzynki z wszystkim co tam w nich siedzi. Chyba, że ktoś z Was byłby indywidualnie zainteresowany takim dilem. Nie chcę wyjść na durnia i ogłaszać tu jakiegoś konkursu, ale jesli komuś z Was pasowałby taki układ to ja się piszę. Moje skrzynki za kompletny projekt i gotowe zwrotnice do moich... hmm... Juz sam nie wiem czego, tyle tego było ;-)

A może lepiej by było gdybym wysłał w paczce te moje głośniki. Pewnie na miejscu jest dużo prościej to wszystko zrobić niż gadać głupoty na forum. Powiedzmy, że wyglądało by to tak, że wysyłam głośniki a odbieram gotowe kolumny w stanie "do wykończenia" tzn. lakier czy fornir to już sobie poradzę, ale wycięcie i złożenie poprawnej obudowy chyba przerasta moje możliwości warsztatowe a zlecenie takiej roboty stolarzowi nie wchodzi w grę. Już to przerabiełem. Robota na odp...ol a cena jak za złoto i wszystko o kant d...y potłuc. Tak by było chyba najlepiej co? Oczywiście za odpowiednią dopłatą. Moje życiowe motto ZA DARMO NIE MA NIC. No nie wiem już sam co robić. Panowie pomóżcie. Mam cztery 18W/8545 i dwa revelatory 9900 i chciałbym wypełnic tym 25 metrów kwadratowych. Co do SPAWARY jak to wdzięcznie nazywa McGyver to temat na później. Na razie wyrzuciłem cały sprzęt z domu i będę kompletował elektronikę od początku. A co to będzie to jeszcze sam nie wiem. Prawdopodobnie DVD Philipsa (jakis wysoki model. chyba 1010 jak dobrze pamietam) i jakiś 20 kilogramowy Marantz z tych staroci. Podobno brzmi to klasowo a na allegro można wyrwać takiego klocka w przyzwoitym stanie za jakies 1.000 z groszami. Ale jak mówie to temat na później. Jak zdążę to spróbuje wkleić jakies foto wnętrza tych mich monitorków. Musze lecieć do pracy. Pozdrawiam tym czasem.

[obrazekLUKASZ-264307_1.jpg] [obrazekLUKASZ-264307_2.jpg] [obrazekLUKASZ-264307_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-6358-100009733 1170264613_thumb.jpg

post-6358-100009734 1170264611_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorry za pajęczyny, ale naprawde nie mam czasu na pierdoły. Muszę leciec otwierać sklep bo mnie zlinczują zaraz

Aha! Jakby co to [email protected]

Nie wiem gdzie to wpisać a naprawde nie mam czasu szukać (wiem wiem, gadam to od pół godziny) więc walne tu. Pozdrawiam.

Sorry za wszystkie błedy, ale naprzwdę nie mam czasu.

Wiem wiem...

Hmm...

Widzę, że wszyscy się rzucili na pomoc...

Spoko. Nie ma sprawy. Sorry za zabieranie czasu i miejsca. Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.