Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli dobrze rozumuję: stosując 2 głośniki "w jednej kolumnie" z np. podziałem 200hz drugiego rzędu, to znając długość fali akustycznej przy podziale mogę dać konkretną odległość między głośnikami i przechylenia, w obudowie o konkretnej wielkości / głębokości by po dodaniu jednak kondensatora do szerokopasmowca uzyskać sumarycznie przesunięcie fazowe, które będzie mniej więcej równoważne. Mogę też zrobić "kolumnę rozdzieloną" i przesunąć "sekcję basową" o konkretną odległość do tyłu i wtedy nie muszę zmieniać polaryzacji drugiego głośnika, mimo że w teorii uczą że muszę.

Edytowane przez Piotr__2
8 godzin temu, Piotr__2 napisał:

Jeśli dobrze rozumuję: stosując 2 głośniki "w jednej kolumnie" z np. podziałem 200hz drugiego rzędu, to znając długość fali akustycznej przy podziale mogę dać konkretną odległość między głośnikami i przechylenia, w obudowie o konkretnej wielkości / głębokości by po dodaniu jednak kondensatora do szerokopasmowca uzyskać sumarycznie przesunięcie fazowe, które będzie mniej więcej równoważne. Mogę też zrobić "kolumnę rozdzieloną" i przesunąć "sekcję basową" o konkretną odległość do tyłu i wtedy nie muszę zmieniać polaryzacji drugiego głośnika, mimo że w teorii uczą że muszę.

O metr chcesz głośniki przesuwać? 

nagrywamy.com

Ano wlasnie

Powtorze sie

Jakie delays mozna zrealizowac przez takie „dogiecie“ albo przesuniecie, szczegolnie przy nizszych czestotliwosciach podzialu?

Dla 350Hz Lambda wynosi ok. 95cm czyli przesuniecie fazy dla LR1 o 90° to okolo 25cm. Dla LR2 o 180° to okolo 47cm.
Chcesz dogiac albo przesuwac zestaw o 25cm albo 47cm?
10 godzin temu, Piotr__2 napisał:

Mogę też zrobić "kolumnę rozdzieloną" i przesunąć "sekcję basową" o konkretną odległość do tyłu i wtedy nie muszę zmieniać polaryzacji drugiego głośnika, mimo że w teorii uczą że muszę.

Raczej w pionie a nie do tyłu bo będzie babol w domenie czasu względem słuchacza

Pada pytanko co się wtedy dzieje z niższymi częstotliwościami po odsunięciu sekcji niskotonowej do tyłu, robi się z sekcją średnio-wysoko tonową piękny filtr grzebieniowy i sekcja basowa gra jak z d... Przerobione w mieszkaniach u wielu audiofilów wstawiających aktywne sekcje niskotonowe za pierdylion

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No dobrze nie popadając w skrajności dla kombinowania z podkreślę +/- zgodnością fazową (by odkryć kompromis między resztą zmiennych, a nie iść po bandzie z jedną bądź wszystkimi na raz) zostaje manewrowanie odległością głośników w pionie i pochylenie, ale w głębokości myślę że te max kilka cm nie robi kluczowej różnicy czasowej, a dla fazy jest to kolejne kilka stopni, więc też chcę cofnąć lekko górę i wypchnąć dół - tu mam z 3-5cm. Z odchyleniem góry nie ma problemu może być dowolna (to ma już duży wpływ i na fazę i na grzebieniowy) jest  np od 0 do 30 stopni, odchylać dół już nieco kłopotliwie, natomiast tu gdzie teoretycznie nie ma większego problemu czyli w sterowaniu odległością pionową szerokopasmowaca od basowca w mojej obudowie mam pewne konstrukcyjne ograniczenia. W tej chwili środek 25cm basowca jest od osi 10cm szerokopasmowca oddalony o 45cm w pionie - mogę go zmieniać jedynie w zakresie 41-49cm. 

6 godzin temu, przemak napisał:

YB audio

metra nie ma ale rozsunięcie jest duże i podział patrząc po głośnikach na pewno jest wyżej niż 200hz choć w danych technicznych nie ma częstotliwości podziału

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo Estelon Forza Anniversary

dz0xMjAwJmg9MTA5Mw_src_79854-estelon-forza-anniversary-fot3.thumb.webp.ac603b71e89042833169082d44a1d28c.webp

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, expert napisał:
6 godzin temu, przemak napisał:

YB audio

metra nie ma ale rozsunięcie jest duże

Czytamy na co odpowiadamy:

15 godzin temu, Piotr__2 napisał:

przesunąć "sekcję basową" o konkretną odległość do tyłu i wtedy nie muszę zmieniać polaryzacji

nagrywamy.com

2 minuty temu, przemak napisał:

przesunąć "sekcję basową" o konkretną odległość do tyłu i wtedy nie muszę zmieniać polaryzacji

ok, też można 🙂

2 minuty temu, przemak napisał:

Czytamy na co odpowiadamy:

Mój błąd sorry ale.... skoro można rozsuwać w pionie to w poziomie również 🙂

Estelony mają bardzo niskie podziały basu. Niektóre są w zasadzie konstrukcjami 2 Way, które wyglądają jak 3 way, ale działa to jak dodany subwoofer. Ma to też pewne konsekwencje, ponieważ midbasy pracują w obudowie zamkniętej, a woofer w BR, co powoduje częściowe zwarcie fazowe i świetnie widać na pomiarach Estelonow. 

A ja słuchałem czegoś takiego, suby stały przed ZG, tylko one były chyba korygowane przez procesory

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_9254.thumb.jpeg.1daf0160581894fe554c6b0e40908a06.jpeg

IMG_9255.thumb.jpeg.10534148a6eeda514d677e135f931ca7.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Piotr__2 napisał:

No dobrze nie popadając w skrajności dla kombinowania z podkreślę +/- zgodnością fazową (by odkryć kompromis między resztą zmiennych, a nie iść po bandzie z jedną bądź wszystkimi na raz) zostaje manewrowanie odległością głośników w pionie i pochylenie, ale w głębokości myślę że te max kilka cm nie robi kluczowej różnicy czasowej, a dla fazy jest to kolejne kilka stopni, więc też chcę cofnąć lekko górę i wypchnąć dół - tu mam z 3-5cm. Z odchyleniem góry nie ma problemu może być dowolna (to ma już duży wpływ i na fazę i na grzebieniowy) jest  np od 0 do 30 stopni, odchylać dół już nieco kłopotliwie, natomiast tu gdzie teoretycznie nie ma większego problemu czyli w sterowaniu odległością pionową szerokopasmowaca od basowca w mojej obudowie mam pewne konstrukcyjne ograniczenia. W tej chwili środek 25cm basowca jest od osi 10cm szerokopasmowca oddalony o 45cm w pionie - mogę go zmieniać jedynie w zakresie 41-49cm. 

Dla wysokich czest to jest do ogarniecia. Troels caly czas wykorzystuje przesuniecie wglab tweetera w stosunku do sredniaka. Ale nie kazdemu to przypada wizualnie. Pochylenie calej obudowy (3-5stopni) jest duzo bardziej eleganckie.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

7 godzin temu, meloV8 napisał:

Estelony mają bardzo niskie podziały basu. Niektóre są w zasadzie konstrukcjami 2 Way, które wyglądają jak 3 way, ale działa to jak dodany subwoofer. Ma to też pewne konsekwencje, ponieważ midbasy pracują w obudowie zamkniętej, a woofer w BR, co powoduje częściowe zwarcie fazowe i świetnie widać na pomiarach Estelonow. 

Ja tam wolę Estelonów posłuchać niż mierzyć...

Ja tez lubie sluchac Estelony bo dla mnie to jedne z najlepszych produktow komercyjnych na rynku bez wzgledu na cene.

Ale jestem ciekaw ich pomiarow i budowy zeby rozumiec jaka droge obrali do osiagniecia tego efektu.

Czasem niedoskonalosci od strony technicznej powoduja wyjatkowo angazujacy dzwiek. Warto wiedziec co jak i dlaczego 🙂

16 godzin temu, rafa napisał:

Dla wysokich czest to jest do ogarniecia. Troels caly czas wykorzystuje przesuniecie wglab tweetera w stosunku do sredniaka. Ale nie kazdemu to przypada wizualnie. Pochylenie calej obudowy (3-5stopni) jest duzo bardziej eleganckie.

Kazda opcja ma jakies swoje plusy i minusy. Wedlug mnie zawsze na srednicy wygrywa jednak kopolka bo jej jedynym minusem jest dosc waskie pasmo przetwarzania. Z plusow to wlasciwie cala reszta.

Niski podzial nie jest tak wrazliwy na roznice fazowe/czasowe poniewaz fale sa zbyt dlugie.

15 minut temu, piter z napisał:

Kazda opcja ma jakies swoje plusy i minusy. Wedlug mnie zawsze na srednicy wygrywa jednak kopolka bo jej jedynym minusem jest dosc waskie pasmo przetwarzania.

Jakie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.76012e085de2af5d1e6efe06bb30c9c2.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

36 minut temu, ASURA napisał:

Jakie?

Ukryta Zawartość

To sa bardzo fajne glosniki. Szczegolnie w swojej cenie. Mam je w 3 droznych monitorach. 

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, rafa napisał:

To sa bardzo fajne glosniki. Szczegolnie w swojej cenie. Mam je w 3 droznych monitorach. 

Jaki podział?

1 godzinę temu, rafa napisał:

Ogolnie to HiVi robi bardzo dobre glosniki, szczegolnie za swoja cene. Problem jest taki ze marka jest kojarzona z chinska tanioscia i przez to jest niezbyt "cool".

Podstawowe składniki dobrych membran; włókno bambusowe i mąkę ryżową mają najlepsze na świecie...

Z tego co sie orientuje to akurat wspomniane glosniki maja membrany i zawieszenia z tego samego zrodla w Niemczech co Scan, Seas, czy inni.

5 godzin temu, ASURA napisał:

Jaki podział?

400Hz i 5100

2 godziny temu, rafa napisał:

400Hz i 5100

Ten pierwszy to trochę nisko, głośnik wysilony i bujanki na pojedynczych  zwieszeniach mogą być no ale jak nisko tonowy ma wyższe zniekształcenia w tym paśmie to jakiś pomysł jest .

Ten drugi jeszcze można by podciągnąć do góry jak wysokotonowy nie jest za mocny i zaczyna rzęzić 

14 minut temu, piter z napisał:

Podzial ze wstega?

Niektórzy tak kombinują co by razem dwóch kopułek nie zestawiać bo nie potrafią sobie poradzić z zgraniem w fazie. Stąd kolega @rafa wolał niżej wysokotonowemu zostawić trochę miejsca na przewodzenie całością zgrania?

Edytowane przez ASURA

45 minut temu, ASURA napisał:

Ten pierwszy to trochę nisko, głośnik wysilony i bujanki na pojedynczych  zwieszeniach mogą być no ale jak nisko tonowy ma wyższe zniekształcenia w tym paśmie to jakiś pomysł jest .

Nie. Wychylenie membrany kończy sie ok 250-300hz więc podział na 400hz zwlaszcza stromo zapobiega wychyleniom za to głośnik może cierpieć przez dużą moc cieplną dostarczaną do cewki

48 minut temu, ASURA napisał:

Ten drugi jeszcze można by podciągnąć do góry

Co Ty piszesz? Myśl ciut więcej 🙂

Wyżej to już tylko ST

3 minuty temu, expert napisał:

Nie. Wychylenie membrany kończy sie ok 250-300hz więc podział na 400hz zwlaszcza stromo zapobiega wychyleniom za to głośnik może cierpieć przez dużą moc cieplną dostarczaną do cewki

Dalej wychylenia to bolączka pojedynczych zawieszeni  kopułek, moc cieplna też i tu się zgadzam

5 minut temu, expert napisał:
52 minuty temu, ASURA napisał:

Ten drugi jeszcze można by podciągnąć do góry

Co Ty piszesz? Myśl ciut więcej 🙂

Sprawdzone organoleptycznie,1" berylowy wysokotonowy SS gra bardzo analogowo, jedwabiście i nie drze jak innym ryja przy niższym niż  6000Hz podziale z... 3" kopułkami Dynaudio. No i fazowo jest ok , może to TA odległość między nimi...i nie trzeba uciekać do wstęgi?

9 minut temu, ASURA napisał:

Sprawdzone organoleptycznie,1" berylowy wysokotonowy SS gra bardzo analogowo, jedwabiście i nie drze jak innym ryja przy niższym niż  6000Hz podziale z... 3" kopułkami Dynaudio. No i fazowo jest ok , może to TA odległość między nimi...i nie trzeba uciekać do wstęgi?

A robiłeś charakterystyki kierunkowe wertykalne i horyzontalne ?

np. Troels przy bardzo wysokich podziałach wstydził się pokazać 🙂

Teraz, expert napisał:

A robiłeś charakterystyki kierunkowe wertykalne i horyzontalne ?

np. Troels przy bardzo wysokich podziałach wstydził się pokazać 🙂

Moja d... wertykalnie ani horyzontalnie się na kanapie nie przemieszcza za tym w moim punkcie wszechświata muzyka jest da mnie

2 minuty temu, ASURA napisał:

Moja d... wertykalnie ani horyzontalnie się na kanapie nie przemieszcza za tym w moim punkcie wszechświata muzyka jest da mnie

meloV8 Cię zlinczuje 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi