Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 700zl. Nad czy Pioneer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jaki wzmacniacz polecacie do 700zl. Interesuje mnie jak najlepsze brzmienie w tej cenie. Mocy nie musi być dużo. Ciepłe i szczegółowe brzmienie. 

Mam kolumny podstawkowe oparte o głośniki Vifa. Moc około 50W. 

Wstępnie interesuje mnie Nad 3020;i;e lub Pioneer A400. 

Czy NAD-y są takie super jak niektórzy piszą? Dzięki. 

https://www.audiostereo.pl/topic/156379-wzmacniacz-do-700zl-nad-czy-pioneer/

Daj sobie spokój z tym muzealnym NADem. To proszenie się o kłopoty. Zapewne nadzień dobry będzie wymagał kosztownego remontu. 
Z kolei Pioneer A400 to dźwiękowa poracha.  Nawet taki tani Sony zagra lepiej: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Tu masz kilka przykładów sensownie grających wzmacniaczy w okolicach budżetu: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  (warto dopłacić) 

Później jeszcze coś dorzucę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Jak nie boisz się staroci to za 700zł można spotkać Denona pma770 lepszy od tego Nada i Pionka z tej marki to A-70, abo A88x ale to już trzeba dołożyć, ogólnie jak nie potrafisz trochę w tym dlubnąć to raczej tego nie kupuj nie licz na to, że ktoś Ci sprzeda super czysty wzmak 20-30 letni potencjometry, przełączniki dźwięk może być mdły, zniekształcony itd  serwisowanie koszty+ czas oczekiwania przy wartości tych klocków się nie opłlaca

Panowie wizualnie super te wzmaki. Szczególnie modele w srebrnym kolorze. Dodam, że w elektronice się co nie co orientuje. Wymiana kondensatorów itp nie ma problemu. Jednak jak mówicie czas to pieniądz i po niekad trzeba by dodać ten koszt. 

Powiedzcie jak byście określili w/w wzmacniacze cena jakość to który wypada najlepiej. Który może być najbardziej muzykalny/ szczegółowy z ładna górą. Przy tym ciepły. 

PS miałem dużo amplituner ów kina domowego i najgorzej grały Denony. Najlepiej Yamaha grała Yamaha RX V1700 która mam do dziś. Chciałem coś więcej niż ta Yamaha. 

PS czemu na niektórych kanałach tak bardzo zachwala ja Nada i Denona którego wymieniłem, np. Reduktorszumu. 

35 minut temu, 20rafalo napisał:

Powiedzcie jak byście określili w/w wzmacniacze cena jakość to który wypada najlepiej. Który może być najbardziej muzykalny/ szczegółowy z ładna górą. Przy tym ciepły. 

Najlepiej w ogóle Denon PMA925R, po nim Denon PMA735R. 

36 minut temu, 20rafalo napisał:

miałem dużo amplituner ów kina domowego i najgorzej grały Denony. Najlepiej Yamaha grała Yamaha RX V1700

Kinem się nie sugeruj. To ma bardzo małe przełożenie na stereo. 

37 minut temu, 20rafalo napisał:

czemu na niektórych kanałach tak bardzo zachwala ja Nada i Denona którego wymieniłem

Ich trzeba pytać. 

W dniu 30.08.2021 o 12:44, 20rafalo napisał:

Witam

Jaki wzmacniacz polecacie do 700zl. Interesuje mnie jak najlepsze brzmienie w tej cenie. Mocy nie musi być dużo. Ciepłe i szczegółowe brzmienie. 

Wstępnie interesuje mnie Nad 3020;i;e lub Pioneer A400. 

Czy NAD-y są takie super jak niektórzy piszą? Dzięki. 

Ciepłe brzmienie, głęboko bas i do tego dużo mocy, a konkretnie chodzi o Yamaha AX 570. Na prawdę świetny wzmak. Zmieścisz się w danym budżecie. 

Godzinę temu, 20rafalo napisał:

PS czemu na niektórych kanałach tak bardzo zachwala ja Nada i Denona którego wymieniłem, np. Reduktorszumu. 

Legenda tych klocków jest bardzo mocno przesadzona do 500zł mógłbyś spotkać wzmacniacze które uznałbyś za ciekawiej grające u znajomego prosty ampli Yamahy z lat 80 zagrał lepiej od Pioneera A400X bardzo szybko się go pozbył.

21 minut temu, Dune napisał:

prosty ampli Yamahy z lat 80 zagrał lepiej od Pioneera A400X

Pamiętasz jaka Yamaha? 

Nie ukrywam, że został bym przy marce. Jej naturalny dźwięk bardzo mi pasuje. 

Gość

(Konto usunięte)
57 minut temu, Bukaj napisał:

Ciepłe brzmienie, głęboko bas i do tego dużo mocy, a konkretnie chodzi o Yamaha AX 570. Na prawdę świetny wzmak. Zmieścisz się w danym budżecie. 

Miałem i wzmak tragedia robi tylko duży hałas i nic więcej a bas w niej to kopnięcie bez zejścia bez rozciągnięcia średnica strasznie krzykliwa jak i góra jest to wzmacniacz grający głośnym i kłującym w uszy dźwiękiem z głębokim basem nie ma nic wspólnego.

11 minut temu, 20rafalo napisał:

Pamiętasz jaka Yamaha? 

Nie ukrywam, że został bym przy marce. Jej naturalny dźwięk bardzo mi pasuje. 

To może się wydać co poniektórym absurdalne, ale to była Yamaha Rx-300... kosztowała w 1986r  550 DM, swoją drogą te A400X kosztował też podobne pieniądze kilka lat później w 1991r, sam tuner przeciętnie brzmiący nie umywa się do Yamahy T85 ale na wyjściach grało przyzwoicie na kolumnach Usher v601 w tone defeat obaj byliśmy zaskoczeni ampli był wyciągnięty dosłownie z szopy zapomniany, było trzeba tylko przeczyścić selektor być może to przypadek zgranie z kolumnami? nie wiem, Pioneer A400X to też gorsza wersja ta bez X ponoć lepsza,  są też Yamahy Rx-500 / 700

1 minutę temu, MarcinStereo napisał:

Miałem i wzmak tragedia robi tylko duży hałas i nic więcej a bas w niej to kopnięcie bez zejścia bez rozciągnięcia średnica strasznie krzykliwa jak i góra jest to wzmacniacz grający głośnym i kłującym w uszy dźwiękiem z głębokim basem nie ma nic wspólnego.

Wręcz przeciwnie, jest zejście i głębia basu. Robiłem próby na 2 parach kolumn. Kolumny podstawkowe i podłogowe. W jednym jak i w drugim jest potężny bas, bardzo głęboki i potrafi zejść na prawdę nisko. Kolumny podlogowe miałem zwykle z kina domowego, po podjęciu do yamaszki trzęsło całym pokojem. Z wzmakiem z kina SONY str de 497 była tragedia, bez basu bez dobrej średnicy i bez giry. Bas to jest numer jeden w tej AX 570. Brzmienie jest przyjemne , wszyscy co przychodzili posłuchać sami od siebie tak powiedzieli. Więc nie gadaj głupot , że jest piskliwy i że bas to tragedia, bo to nie prawda. Jak podpięte miałeś altusy to na pewno

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Koledzy McGyver, Tal oraz audioburak podesłali naprawę fajne wizualnie modele. Czy ktoś z Was słuchał któregos z wymienionych na aukcjach? 

Dodam, że mam również gramofon Saba i chciałbym aby miał dość dobrą sekcje gramofonową.

Nie ukrywam, że zastanawiam Się jak wypada NAD i Rotek w stosunku do podesłanych Yamah.. 

Dzięki. 

Edytowane przez 20rafalo

Akurat mam tę Yamahę ponad rok i takiej dynamiki, basu i ciepła jeszcze nie miałem,

bo owszem, te cechy występowały, ale oddzielnie - nigdy w kupie 😉 

Nawet karuzelę na 5 płyt dokupiłem i mam czas  relaksu bez wstawania, bo i pilot

oryginalny amplitunera daje się do niej dostosować.

Pre gramofonowe też jest ciepłe, ale wielu na to właśnie narzeka.

Mogę więc powiedzieć, że słuchałem 😉 

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

37 minut temu, audioburak napisał:

Akurat mam tę Yamahę ponad rok i takiej dynamiki, basu i ciepła jeszcze nie miałem,

bo owszem, te cechy występowały, ale oddzielnie - nigdy w kupie 😉 

Nawet karuzelę na 5 płyt dokupiłem i mam czas  relaksu bez wstawania, bo i pilot

oryginalny amplitunera daje się do niej dostosować.

Pre gramofonowe też jest ciepłe, ale wielu na to właśnie narzeka.

Mogę więc powiedzieć, że słuchałem 😉 

to zachwycające brzmienie yamaha zawdzięcza zapewne połączeniom z drucików domofonowych, zakończonych stylowymi wtykami z plastiku...

Czyli Yamaha w tej cenie najlepsza? 

17 godzin temu, SigSauer napisał:

zachwycające brzmienie yamaha zawdzięcza zapewne połączeniom z drucików domofonowych, zakończonych stylowymi wtykami z plastiku...

SigSauer poza krytyka możesz coś konkretnego wnieść do tematu? Może propozycja modelu i dlaczego taki. Dzięki. 

Nie ma czegoś takiego jak Yamaha najlepsza wszystko zależy od tego jak dany model dogada się z kolumnami i preferencjami w przypadku takich złomków po parę stówek wiele nie ma do stracenia kup i później sprzedasz bez większej straty jak nie siądzie ja w 3 lata przewaliłem z 30 takich wzmacniaczy, część z tego sobie zostawiłem

Coś w tym jest. Jakie 2.sztuki byś porównał? 

Zastanawiam się też nad modelami z analogowymi wskaźnikami dla kanałów. Coś na wzór Yamaha CA lub CR. Tylko nie wiem które modele dobrze brzmią. 

Edytowane przez 20rafalo
6 minut temu, 20rafalo napisał:

Zastanawiam się też nad modelami z analogowymi wskaźnikami dla kanałów. Coś na wzór Yamaha CA lub CR. Tylko nie wiem które modele dobrze brzmią. 

W takim budżecie to nic ze wskaźnikami nie zagra sensownie. Serio. Albo to będzie eksponat muzealny, albo brzmieniowa poracha. 

36 minut temu, Dune napisał:

Nie ma czegoś takiego jak Yamaha najlepsza wszystko zależy od tego jak dany model dogada się z kolumnami i preferencjami w przypadku takich złomków po parę stówek wiele nie ma do stracenia kup i później sprzedasz bez większej straty jak nie siądzie ja w 3 lata przewaliłem z 30 takich wzmacniaczy, część z tego sobie zostawiłem

Dokładnie, masz w 100% rację.

Zakup którys wzmacniacz wymieniony tutaj przez nas i może akurat Ci on podpasuje 🙂 A jak nie to sprzedasz i tyle ...

To prawda w tej cenie nie da się kupić nic sensownego ze wskaźnikami na myśl przychodzą takie firmy jak saba czy nordmende, hitachi będą to niskie modele raczej niespecjalnie dobrze grające,  ze wskaźnikami jak ktoś lubi to decki z lat 70 aiwa,  akai, pioneer mają fajny wygląd wyższe modele, ale ich ceny są już nieciekawe.

5 minut temu, Dune napisał:

To prawda w tej cenie nie da się kupić nic sensownego ze wskaźnikami

Ok. Ile minimalnie muszę wydać na sensowny wzmacniacz że wskaźnikami, żeby cieszył ucho i oko. CR 620 już oko cieszy. 

10 minut temu, 20rafalo napisał:

Ok. Ile minimalnie muszę wydać na sensowny wzmacniacz że wskaźnikami, żeby cieszył ucho i oko. CR 620 już oko cieszy. 

może Dual CV1460

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

11 minut temu, 20rafalo napisał:

Miałem na myśli raczej klasyczne wzmacniacze z wychyłami lub zestawy dzielone pre końcówka w przypadku tego ampli wchodzimy w lata 70 ja tam osobiście nie opierałbym na tym głównego systemu za to zrobiłbym  z tego taki kącik vintage analogu dla wyglądu, klimatu

19 minut temu, Dune napisał:

w przypadku tego ampli wchodzimy w lata 70 ja tam osobiście nie opierałbym na tym głównego systemu za to zrobiłbym  z tego taki kącik vintage analogu dla wyglądu, klimatu

Konkretniej? Jakości nie ma w tych zmakacj czy chodzi o wiek? 

Jakie modele miałeś na myśli? 

W dniu 30.08.2021 o 12:44, 20rafalo napisał:

Firmowe czy konstrukcja Diy ?

KALIBER vel rydz .

• Pokaż nowe odpowiedzi