Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Revolution 8xt vs Fyne Audio F502

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Państwa miał do czynienia trochę dłużej z Tannoy Revolution 8xt i Fyne Audio F502  i mógłby je porównać pod kątem poniższych cech ?

Chciałbym je  podłączyć do Cambridge Audio CXA81 i wykorzystać do słuchania muzyki filmowej, symfonicznej i do oglądania filmów akcji. 

Które kolumny mają  :

1. niżej schodzący bas - (nie mylić z podbitym średnim lub wyższym basem) chciałbym uzyskać namiastkę efektu jaki daje subwoofer w kinie domowym) 

2. bardziej obszerną - głęboką i szeroką - scenę

3. lepsze obrazowanie ("holografie") źródeł dźwięku (wielkość, lokalizacja) 

4. lepsze soprany - rozdzielcze i wyraźne a nie tylko delikatne, wymagające skupienia podczas odsłuchu aby je usłyszeć  

Cześć,

Mimo częstego porównywania ich ze sobą (podobne konstrukcje) grają one inaczej. Tannoy z serii XT nieco bardziej faworyzuje i wypycha średnicę. Dźwięk jest dokładniejszy, ma większą przejrzystość i przez to więcej w tym zakresie słychać. Fyne gra większym ciężarem, środek ma lekko cofnięty, przez co można ją odebrać jako kolumnę grającą ciemniej. Góra może się wydawać w Fyne nieco mocniejsza, ale to efekt lekkiego schowania średnicy. Bas chyba nieco potężniejszy jest w Fyne Audio. Co do lokalizacji, sceny itp. to tutaj w dużym stopniu będzie to zależne od właściwości akustycznych pomieszczenia i ich odpowiedniego ustawienia. Jest oczywiście możliwość odsłuchania powyższych kolumn w naszym salonie - zapraszamy! 

Pozdrawiam,

Q21.r

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 27.08.2021 o 15:28, Krzysztof Łasica napisał:

Które kolumny mają  :

1. niżej schodzący bas - (nie mylić z podbitym średnim lub wyższym basem) chciałbym uzyskać namiastkę efektu jaki daje subwoofer w kinie domowym) 

2. bardziej obszerną - głęboką i szeroką - scenę

3. lepsze obrazowanie ("holografie") źródeł dźwięku (wielkość, lokalizacja) 

4. lepsze soprany - rozdzielcze i wyraźne a nie tylko delikatne, wymagające skupienia podczas odsłuchu aby je usłyszeć  

Cześć,

1. Fyne Audio

2. Tannoy

3. Tannoy

4. Tannoy

10 godzin temu, KatarzynaDzban napisał:

Jedne i drugie to gnioty 

Pani komentarze jak zwykle dużo wnoszą..

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Krótko i na temat napisałam, przynajmniej nie wciskam kitów jak branża, przecież sam Pan wie co sprzedaje i że te kolumny, nie są warte swojej ceny,więc niech Pan nie udaje że jest inaczej, bo to zakrawa o hipokryzję 

Więc skąd ta popularność tych kolumn? Czyżby inni słyszeli inaczej niż Pani? Nie uważam, że by Tannoye były aż tak kiepskie. W swoim przedziale cenowym wypadają bardzo dobrze. 

Bądź tu mądry i domyśl się kto mówi prawdę ... a kto chce sprzedać używki albo ma na tych czy tamtych większa marżę :(((

13 godzin temu, bartoszek32 napisał:

Więc skąd ta popularność tych kolumn? Czyżby inni słyszeli inaczej niż Pani? Nie uważam, że by Tannoye były aż tak kiepskie. W swoim przedziale cenowym wypadają bardzo dobrze. 

A stąd ich popularność, bo ludziom się je wciska i wmawia, myśli Pan że ludzie są aż tak osłuchani? Nie piszę tu o dużym osłuchaniu, wystarczy przesłuchać 10 par kolumn, żeby zobaczyć że te proponowane to gnioty, przepłacone w tej cenie, branża je wciska do wszystkiego, do tranzystora, do lampy, co więcej proszę spojrzeć na opisy, większość lubi mdły ocieplony dźwięk, który nazywany jest muzykalnym,a tam ani detali nie słychać, ani przestrzeni, ani trój wymiarowości, bas jest kiepskiej jakości, te fyne powinny kosztować 2500 za parę, a te tannoy 3000 za parę, więcej nie są warte

12 godzin temu, KatarzynaDzban napisał:

Większość kolumn nie jest warta swojej ceny. 

Ja porównywałem Tannoy do Focali, Canton, Dali, Sonus Faber i powiem, że nie ma co przepłacać razy dwa za wyżej wymienione. Różnicy nie było słychać a śmiem twierdzić, że w niektórych aspektach te Tannoy były poprostu lepsze. 

Uważam, że za tą cenę czyli 6-7 tys są naprawdę ok. 

Można wyrwać używki za nieco ponad 4 tys. i gra muzyka. 

14 godzin temu, KatarzynaDzban napisał:

mdły ocieplony dźwięk, który nazywany jest muzykalnym,a tam ani detali nie słychać, ani przestrzeni, ani trój wymiarowości, bas jest kiepskiej jakości,

Totalnie się nie zgodzę, a miałem Tannoy xt8f dość długo. Zupełne przeciwieństwo. Jedynie do basu można się przyczepić, ale to też zależy od wzmacniacza i pomieszczenia

4 godziny temu, piotrek7 napisał:

A co to oznacza?

No właśnie co to za określenie mlunskie?

Edytowane przez bartoszek32
W dniu 31.08.2021 o 05:50, KatarzynaDzban napisał:

Krótko i na temat napisałam, przynajmniej nie wciskam kitów jak branża, przecież sam Pan wie co sprzedaje i że te kolumny, nie są warte swojej ceny,więc niech Pan nie udaje że jest inaczej, bo to zakrawa o hipokryzję 

Na szczęście to jedynie Pani zdanie, z którym mogę się nie zgodzić. Podobnie jak wielu klientów, którzy wybrali te kolumny po odsłuchach wielu innych par kolumn. Tak jak zauważyłem wcześniej Pani komentarze merytorycznie niewiele wnoszą, a swoim poziomem szorują raczej po dnie, czego przykład mamy kilka postów wyżej. Pani staż na forum i ilość postów również wiele mówią. To tyle z mojej strony. 

Serdecznie pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Staż na forum nie ma nic do rzeczy, ja wiem że branża ze mną się nie zgodzi, bo to jest wasz interes przecież, tak jak i żaden recenzent, nigdy nie napisze o żadnych kolumnach nic złego, bo z tego żyje i płacą mu za to, żeby kłamał 🙂 także raczej hipokryzja branży i recenzentów, szoruje po dnie  🙂 mluńskie brzmienie to pięknie opisywane- gęsto, soczyście i barwnie 🙂 czyli czytaj- zero detalu, zero precyzji, zero przestrzeni, zero trójwymiarowości, zero powietrza, zero dynamiki, plus niskiej jakości bas, często lejący się po podłodze jak smoła ,to ot wasz ideał dźwięku, potem ja z mężem jedziemy żeby przesłuchać i tracimy tylko czas i benzynę, na audio plwociny, wciskane przez branże i pseudo znawców dobrego brzmienia, co wiszą tu na forum i powielają w kółko to samo i czują się doradcami, raczej by się sprawdzili, do doradzania w sklepie  flaków z olejem, bo taki dźwięk jest ich ideałem 

No patrzcie, aż przyjemnie poczytać, jaka elokwencja, polot i finezja, a przy tym wszystkim empatia i troska o los biednego anonimowego forumowicza rzuconego na pastwę złych handlarzyn 😉

A analogią do mojej wypowiedzi jeszcze jest analogiczny temat tutaj, o taga harmony 2500b, abstrahując od tego jak zachował się sklep, to też ów Pan, naczytał się pochlebnych opinii i teraz ma problem,  bo okazało się że dźwiękowo to gniot, tak jak i te fyne i xt8f 

Jeny, kolega zadał normalne pytanie a tu znów przepychanka.

Miałem Fyne Audio f 501 przez dwa lata z Cyrus One HD. Przed kupnem słuchałem też

Tannoy Revolution 6 xt  "F" - chodzi Ci o podłogówki? 

Tannoy ładnie grały środkiem, lecz bas był kartonowy, pusty.

FA f 5001 to fajny dociążony dzwięk, z lepszym basem.

Gdy zdecydowałem się na sprzedaż, od razu znalazł się kupiec. Kolega który połączył je z Cambridge Audio 640a. Po odsłuchu się zastanawiałem dlaczego je sprzedałem😏

3 godziny temu, 5z0p3n napisał:

Prosze o podanie kilku modeli kolumn w tym przedziale cenowym które według @KatarzynaDzban nie są gniotami.

Przebijam , proszę o podanie kolumn które są dźwiękowo akceptowalne i były w posiadaniu forumowiczki. Przedział cenowy nieistotny. To nie złośliwość , chciałbym się dowiedzieć jaki dźwięk jest ok.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Dobra, proszę bardzo, przedział cenowy taki jaki mają internetowo fyne audio 502 i tannoy xt8f, ich konkurenci, tylko teraz nie wmawiajcie że wszystkie będą gorsze, bo będziecie w żywe oczy kłamcami, cenowo tak jak one od 3100 do 3600 za sztukę, niektóre są tańsze, a niektóre droższe o 200zl, większość cenowo taka sama, ich konkurenci do przesłuchania, gdzie okaże się że minimum połowa zagra lepiej niż te fyne i tannoy - heco Aurora 700 i 1000,monitor audio bronze 6, monitor audio 6G silver 500, dali oberon 7 i 9, dynaudio emit 30, elac debut reference f5,focal chora 826 , kef Q 750 i 950, klipsch RP 8000f, magnat signature 507, monitor audio silver 200 i 300, paradigm premier 700f, polk audio reserve 500 i 600, pylon audio Ruby 30,Q acoustic concept 30, sonus faber lumina 3, system audio saxo 60, wharfedale Evo 4.3 I 4.4, xavian jolly,  to są propozycje, a nie zaklamane w kółko to samo, bardzo proszę w jakich ilościach można wybrać, a przecież to nie wszystko i można cieszyć się piękniejszym dźwiękiem i muzyką 

3 godziny temu, KatarzynaDzban napisał:

heco Aurora 700 i 1000,monitor audio bronze 6, monitor audio 6G silver 500, dali oberon 7 i 9, dynaudio emit 30, elac debut reference f5,focal chora 826 , kef Q 750 i 950, klipsch RP 8000f, magnat signature 507, monitor audio silver 200 i 300, paradigm premier 700f, polk audio reserve 500 i 600, pylon audio Ruby 30,Q acoustic concept 30, sonus faber lumina 3, system audio saxo 60, wharfedale Evo 4.3 I 4.4, xavian jolly, 

Z jaką elektroniką i w jakim pomieszczeniu słuchałaś tych kolumn. Nie wszystkie , ale kilku słuchałem.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Teraz się zaczyna, przyszedł kolegom na pomoc, teraz będzie pięciu na jedną,  teraz będzie pytał o elektronikę i pomieszczenie, potem o kable i listwy i czy dywan w pomieszczeniu był, bo przedstawiłam dużo propozycji, które są lepsze, tak właśnie powinno wyglądać doradztwo na forum, a Państwo co doradzacie? Dwie kolumny na krzyż w kółko, ja z chęcią też bym poczytała o innych zestawach, dla normalnego człowieka, których nie stać na drogie zestawy, a niekoniecznie one muszą grać lepiej, mimo swojej ceny, ale tutaj tego nie ma, połowa to naganiacze i wy się nazywacie doradcami? Tutaj nie ma na forum o czym czytać 

23 minuty temu, KatarzynaDzban napisał:

Tutaj nie ma na forum o czym czytać 

To czym spowodowana jest na nim Twoja obecność? 

Chciałam tylko poczytać o czymś ciekawym, ale nie ma o czym, często czytam tutejsze archiwum, jeszcze tam są przebłyski rzetelności, w innym temacie o taga harmony hta 2500b, napisałam żeby nie pisali prawdy, bo zaraz rzucicie się na nich w pięciu na jednego, za pisanie prawdy i że mogą tylko przytakiwać, tak więc spokojnie, ja już prawie nic nie będę pisała, możecie kolejnym wciskać dwa kicze na krzyż, nie będę wchodziła wam w drogę ani branży, bo za dużo kasy stracicie,a znów pandemia idzie, każdy grosz i naiwniak się liczy i jest na wagę złota 

27 minut temu, KatarzynaDzban napisał:

Chciałam tylko poczytać o czymś ciekawym,

A ograniczasz się jedynie do "męczenia przysłowiowej buły"

11 godzin temu, KatarzynaDzban napisał:

Teraz się zaczyna, przyszedł kolegom na pomoc, teraz będzie pięciu na jedną,  teraz będzie pytał o elektronikę i pomieszczenie, potem o kable i listwy i czy dywan w pomieszczeniu był, bo przedstawiłam dużo propozycji, które są lepsze, tak właśnie powinno wyglądać doradztwo na forum

To co piszesz na wstępie to insynuacja , bardzo rzadko zaglądam na to Forum i tak samo rzadko na nim piszę. Zapytałem o elektronikę i masz rację , powinienem również o pomieszczenie i jego warunki akustyczne. Dopiero wówczas bowiem kształtuje się jakiś zarys opisu dźwięku i jego rzetelność. Czy coś jest lepsze , czy gorsze to zbiór wielu zmiennych , począwszy od spraw typowo pomiarowych , po preferencje dźwiękowe użytkownika. Audio jest subiektywne i doradzanie komukolwiek , lub recenzowanie , że coś od czegoś jest lepsze , na zasadzie będziesz zadowolony , BO MNIE SIĘ PODOBA , lub bo na Forum ktoś coś pochlebnego napisał , jest dziecinadą. 

Chciałam tylko poczytać o czymś ciekawym

Audio to nie beletrystyka , ani powieści kryminalne , tutaj liczy się doświadczenie poparte wiedzą . 

Nie pisze tego złośliwie , po prostu nie ma gotowych recept i należy przyjąć do wiadomości , że aby znaleźć Swój dźwięk trzeba samemu się sporo namęczyć i najczęściej równie dużo stracić kasy , nim się dojdzie do celu. Ot , takie hobby 🙂 

bo zaraz rzucicie się na nich w pięciu na jednego, za pisanie prawdy i że mogą tylko przytakiwać, tak więc spokojnie, ja już prawie nic nie będę pisała, możecie kolejnym wciskać dwa kicze na krzyż, nie będę wchodziła wam w drogę ani branży, bo za dużo kasy stracicie,a znów pandemia idzie, każdy grosz i naiwniak się liczy i jest na wagę złota 

to pozostawię bez komentarza , po prostu nie warto się odnosić.

W dniu 2.09.2021 o 18:57, KatarzynaDzban napisał:

Dobra, proszę bardzo, przedział cenowy taki jaki mają internetowo fyne audio 502 i tannoy xt8f, ich konkurenci, tylko teraz nie wmawiajcie że wszystkie będą gorsze, bo będziecie w żywe oczy kłamcami, cenowo tak jak one od 3100 do 3600 za sztukę, niektóre są tańsze, a niektóre droższe o 200zl, większość cenowo taka sama, ich konkurenci do przesłuchania, gdzie okaże się że minimum połowa zagra lepiej niż te fyne i tannoy - heco Aurora 700 i 1000,monitor audio bronze 6, monitor audio 6G silver 500, dali oberon 7 i 9, dynaudio emit 30, elac debut reference f5,focal chora 826 , kef Q 750 i 950, klipsch RP 8000f, magnat signature 507, monitor audio silver 200 i 300, paradigm premier 700f, polk audio reserve 500 i 600, pylon audio Ruby 30,Q acoustic concept 30, sonus faber lumina 3, system audio saxo 60, wharfedale Evo 4.3 I 4.4, xavian jolly,  to są propozycje, a nie zaklamane w kółko to samo, bardzo proszę w jakich ilościach można wybrać, a przecież to nie wszystko i można cieszyć się piękniejszym dźwiękiem i muzyką 

Przepraszam ale ta wypowiedź to Dzban

Kosz. Miałem cześć z tych kolumn i śmiem przypuszczać że Ty nie.

Widać że to modele wypuszczone z czapy

W dniu 3.09.2021 o 06:39, KatarzynaDzban napisał:

Tutaj nie ma na forum o czym czytać 

no to pa

• Pokaż nowe odpowiedzi