Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie komputera do wieży Panasonic PMX90EG przez PC IN USB typ B

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Zastanawiam się nad zakupem wieży Panasonic PMX90EG. Ma wejście optyczne, które potrzebuję do podłączenia radia internetowego HAMA DIT2000 kabelkiem optycznym, ale do rzeczy... ta wieża ma obok optical in także wejście PC IN USB typu B (jak port drukarki). Zastanawiam się jak czy kablem od drukarki można podłączyć kompa do tego wejścia PC IN USB, żeby przesłać dźwięk do wieży? Może to wejście serwisowe tylko?

Może ktoś korzysta z tej wieży i użytkuję to wejście PC IN USB?

Poniżej zdjęcie z tym wejściem proszę o pomoc w tej kwestii. Fajnie by było bo do jednej wieży mógłbym podłączyć radyjko internetowe przez kablem optycznym i kompa tym PC IN USB.

W instrukcji obsługi tej wieży znalazłem, że jest to port usb-dac i możliwe jest słuchanie muzyki z kompa przez kabel usb 2.0. Ktoś to testował jak to wogóle działa?

Z góry dziękuję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
3 godziny temu, Marcin12345 napisał:

Witam wszystkich,

Zastanawiam się nad zakupem wieży Panasonic PMX90EG. Ma wejście optyczne, które potrzebuję do podłączenia radia internetowego HAMA DIT2000 kabelkiem optycznym, ale do rzeczy... ta wieża ma obok optical in także wejście PC IN USB typu B (jak port drukarki). Zastanawiam się jak czy kablem od drukarki można podłączyć kompa do tego wejścia PC IN USB, żeby przesłać dźwięk do wieży? Może to wejście serwisowe tylko?

Może ktoś korzysta z tej wieży i użytkuję to wejście PC IN USB?

Poniżej zdjęcie z tym wejściem proszę o pomoc w tej kwestii. Fajnie by było bo do jednej wieży mógłbym podłączyć radyjko internetowe przez kablem optycznym i kompa tym PC IN USB.

W instrukcji obsługi tej wieży znalazłem, że jest to port usb-dac i możliwe jest słuchanie muzyki z kompa przez kabel usb 2.0. Ktoś to testował jak to wogóle działa?

Z góry dziękuję

Ukryta Zawartość

W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś na własne pytania 🙂 .

Ja nie testowałem, ale jest duże prawdopodobieństwo, iż będzie grało podobnie pozostałe źródła z tej mini wierzy. Ja w ten sposób z komputera słucham plików i Tidal.

Ukryta Zawartość

Dzięki za informację. Korzystasz z tego modelu wieży? Jak ogólnie ja oceniasz? Czy masz inną z takim wejściem? Jaka jakość dźwięku po usb?

A trzeba zainstalować sterowniki jakieś czy dodatkowe oprogramowanie czy tylko podpiąć kabel USB 2.0 od drukarki i od razu dziala?

• Moderatorzy
Teraz, Marcin12345 napisał:

Dzięki za informację. Korzystasz z tego modelu wieży? Jak ogólnie ja oceniasz? Czy masz inną z takim wejściem? Jaka jakość dźwięku po usb?

A trzeba zainstalować sterowniki jakieś czy dodatkowe oprogramowanie czy tylko podpiąć kabel USB 2.0 od drukarki i od razu dziala?

Korzystam z troszkę bardziej zaawansowanego DAC-a, ale zasada działania taka sama. Jeśli chodzi o Windows , to na pewno będziesz musiał zainstalować sterowniki w MacOS raczej nie.

Jakość powinna być zbliżona do tej, jaką zagra Ci ta wieżyczka z CD.

Dziękuję za wszelkie informacje. Fajna sprawa ta wieża bo do jednego sprzętu mam podłączony komp i radyjko internetowe.

Jeszcze jedno pytanie tym razem o podłączenie radyjka internetowego przez kabel optyczny. Obecnie mam radyjko internetowe podłączone kablem optycznym do kina domowego panasonic PT170 i przy słuchaniu radia internetowego a w zasadzie przy przełączaniu pomiędzy różnymi stacjami internetowymi w momencie przełączania do póki nowa stacja nie wskoczy tzn nie połączy się (buforowanie) co trwa 2-3 sekundy to w głośnikach kina domowego słyszę trzaski (coś jakby trzaski przy działającym radiu fm gdzie nie jest ustawiona częstotliwość danego radia). Po 2-3 sekundach łączy się z nową stacją radiową i już trzasków nie ma tylko leci dźwięk stacji internetowej. Ten sam kabel optyczny używałem do przesyłu dźwięku z telewizora do amplitunera pioneer i wtedy przy zmienianiu kanałów w tv takich trzasków nie było. Tu przy połączeniu radia internetowego do panasonica PT170 takie trzaski były od początku. Jaka może być tego przyczyna?

Zmieniając stację w radiu internetowym poprostu wciskam mute w pilocie od kina domowego na czas zbuforowania następnej stacji i jeszcze raz jak już się zbuforuję (wiem to wkurzające rozwiązanie ale trzasków nie słychać przez te 2-3 sekundy).

Moje radio internetowe HAMA DIT 2000 ma jeszcze złącze coaxial wyjście ale nie mam takiego kabla i nie mam jak podłączyć, żeby przetestować bo mój panasonic PT170 ma tylko optical in.

Jakość dźwięku jest lepsza poprzez kabel optyczny czy coaxial?

Jeszcze oprócz tej wieży panasonic PMX90EG biorę pod uwagę tańszy soundbar z subwooferem, (wieża kosztuję ok 1000 zł a soundbar z subwooferem kupię za połowę tej ceny nowy. Takie tańsze mają standardowo hdmi i optyczne jak (SHARP HT-SBW182) albo hdmi i coaxial i ewentualnie przy ograniczonym budżecie na nowy sprzęt szukać optycznego czy raczej coaxial wejścia?

Edytowane przez Marcin12345
  • 2 tygodnie później...

Do komputera polecam harman kardon 2.1 ampituner 2 sarelitki 65 war i sub. 200 wat super sprawa bds 270 wystarczy cena około 1000zl jak coś posiadam:)