Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Dali Suite 2.5 a bi-amping, potrzebna porada dot. sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, pantagruel napisał:

Do właścicieli portalu, dlaczego ten koleś reklamuje swoje usługi, mieniąc się jednocześnie administratorem. Czy ty mcgyver płacisz jakieś podatki za te usługi, jesteś firmą? Czy tak do kieszeni kasujesz naiwnych, którzy wierzą w twoje usprawnienia?

Po pierwsze,  niczego nie reklamuję, ale jak ktoś mi pytania zadaje, to odpowiadam. 
Po drugie, przekręcanie cudzego nicka jest grubym nietaktem. Jeżeli nie potrafisz samodzielnie napisać prawidłowo cudzego nicka, to użyj opcji copy-paste. 
Po trzecie, nigdy nie twierdziłem że jestem administratorem. 
Po czwarte, skąd przekonanie że robię "usprawnienia dla naiwnych"? Nigdy niczego dla Ciebie nie zrobiłem więc nie masz wiedzy na ten temat. 
Nie zaśmiecaj więcej wątku swoimi frustracjami, zamiast tego zawsze możesz przez formularz kontaktowy zwrócić się do administratora.

napisz ludziom zrozumiale !!!
jak potrzebujesz coś poczytać to podeślę najlepsze są materiały PG i AGH z wydziału Telekomunikacji
polecam

patrz powyzej, wypisujesz bzdury. Bass Ratio a Bass Reflex to nie to samo
Napisz ludziom zrozumiale

BZDURA  znaczenia:

rzeczownik, rodzaj żeński

(1.1) coś nieprawdziwego, niedorzecznego

(1.2) niepoważna rzecz lub sprawa

Chęć pomocy w udostępnieniu żródeł materiałów nazywasz

BZDURA

masz pełną rację

pełna zgoda

Edytowane przez by-2006

nic próbowałem jeszcze raz przeczytać co napisałeś

nic poza wiedzą przekazywaną (bez zastanowienia)nic tu niema

wiem że jest coś takiego jak obudowa typu bass reflex

ale wiem żę obudowa tego typu ma swoją częstotliwość rezonansową, zwaną również strojeniem portu (Fb) a nie BR

w akustyce jest FB

nic trza się będzie na nowo douczyć akustyki potocznej

Chęć pomocy w udostępnieniu żródeł materiałów nazywasz
BZDURA
masz pełną rację
pełna zgoda

rzucanie tytulami, wskazywanie na AGH, internet i google to zadna pomoc, to matactwo i wykracanie

Chciales ludziom prosto wytlumaczyc o co chodzi, z sensem i prostymi slowami
  • Moderatorzy
49 minut temu, McGyver napisał:

Po pierwsze,  niczego nie reklamuję, ale jak ktoś mi pytania zadaje, to odpowiadam. 
Po drugie, przekręcanie cudzego nicka jest grubym nietaktem. Jeżeli nie potrafisz samodzielnie napisać prawidłowo cudzego nicka, to użyj opcji copy-paste. 
Po trzecie, nigdy nie twierdziłem że jestem administratorem. 
Po czwarte, skąd przekonanie że robię "usprawnienia dla naiwnych"? Nigdy niczego dla Ciebie nie zrobiłem więc nie masz wiedzy na ten temat. 
Nie zaśmiecaj więcej wątku swoimi frustracjami, zamiast tego zawsze możesz przez formularz kontaktowy zwrócić się do administratora.

Potwierdzam.

Ja zapytałem i otrzymałem odpowiedź.

ok

w obudowie typu Bas Reflex

zachodzi zjawisko doganiania fali odwróconej ale niezgodnej w fazie!!!!

więc aby uniknąć zjawiska wzmocnienia niezgodnych fazowo fal

stroimy port Fb(rura itp kształty i długości)

poniżej rezonansowej głośnika

ale jest to zło konieczne i nie powinno być stosowane bez potrzeby pomieszczenia

i liczymy to do pomieszczenia a nie do kolumny (sumy przesunięć fazowych w pomieszczeniu muszą się równać)

prościej nie dam rady

sory

to trzeba książkę wydać by to ludziom wytłumaczyć

• Moderatorzy
3 minuty temu, by-2006 napisał:

jest to zło konieczne i nie powinno być stosowane bez potrzeby pomieszczenia

i liczymy to do pomieszczenia a nie do kolumny

Z tego co napisałeś, to najpierw powinno się zakupić kolumny a później je dostroić do pomieszczenia, w którym mają grać?

ech jeśli port będzie miał częstotliwość bliską częstotliwości głośnika

np 440 i 441 hz lub 49 i 50hz zajdzie zjawisko DUDNIENIA

czyli zanikania i pojawiania się fali (osłabienie amplitudy)

prościej się nie da

8 minut temu, Marcinus napisał:

Z tego co napisałeś, to najpierw powinno się zakupić kolumny a później je dostroić do pomieszczenia, w którym mają grać?

odwrotnie

najpierw pomieszczenie potem projekt kolumny

bo potem jest płacz bo kolega skonstruował u siebie i u niego grało

u nas nie  bo zestroił do rezonansowej swojego układu ścian PORT i  u nas dudni np

partacz?

czy nieuk?

wiele firm sprzedawało zatyczki do PORTU

właśnie dla tego

Edytowane przez by-2006
  • Moderatorzy
3 minuty temu, by-2006 napisał:

ech jeśli port będzie miał częstotliwość bliską częstotliwości głośnika

czyli zanikania i pojawiania się fali (osłabienie amplitudy)

prościej się nie da

W sumie, to się chyba cieszę, że się na tym nie znam 🙂 . Przynajmniej nie muszę niczego liczyć itp, tylko mogę słuchać.

A tak serio to kiedyś miałem głośniki JAMO i miałem problem z dudnieniem, ale myślę, że to była wina zbyt małego pomieszczenia. Tych, które obecnie używam mają FB/BR skierowane jakoś w dół w cokół i jest dobrze, albo nawet lepiej niż dobrze.

• Moderatorzy
6 minut temu, by-2006 napisał:

najpierw pomieszczenie potem projekt kolumny

Ja kupuję fabryczne, ale zaczynam od odsłuchu w sklepie, następnie słucham w domu, a później kupuję.

1 minutę temu, by-2006 napisał:

a i bym zapomniał można stosować PORTY nastawne

To wiem, ale niewiele jest produktów fabrycznych z taką możliwością.

i mądrze

choć można policzyć najpierw a potem kupić to co powinniśmy

są programy w sieci

• Moderatorzy
Teraz, by-2006 napisał:

i mądrze

choć można policzyć najpierw a potem kupić to co powinniśmy

są programy w sieci

Oczywiście przy założeniu, że producent podał prawdziwe parametry.

normalnie aż wlazłem w wikipedię czy czegoś nie zapomniałem

w polskiej lipa

w angielskiej wersji prawie ok

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

poczytać nie zaszkodzi

może to nie jest akademickie wytłumaczenie

coś da się skumać

Ukryta Zawartość

18 minut temu, by-2006 napisał:

liczymy to do pomieszczenia a nie do kolumny

18 minut temu, by-2006 napisał:

zachodzi zjawisko doganiania fali odwróconej ale niezgodnej w fazie

21 minut temu, by-2006 napisał:

jeśli port będzie miał częstotliwość bliską częstotliwości głośnika

Naprawdę takie herezje były u Witorta?

nagrywamy.com

nie u akustyków i wikipedi

Ukryta Zawartość

wolę tego nie czytać

o jest Przemak

niech wytłumaczy PORT 

cyt wiki

Interakcja między dwoma rezonansami skutkuje powstaniem systemu, który ma mniejsze tłumienie i zwiększone opóźnienie czasowe (zwiększone opóźnienie grupowe). Z tego powodu płaska odpowiedź basów w stanie ustalonym nie występuje w tym samym czasie, co reszta wyjścia dźwiękowego przy wyższych częstotliwościach w obszarze roboczym. Zamiast tego, zaczyna się później (opóźnienia) i zwiększa się, kumulując się z czasem w postaci długiego, rezonansowego „ogonu” docierającego do głównego „ciała” sygnału akustycznego. Ze względu na ich właściwości elektrodynamiczne, obudowy z portami, które są dobrze przybliżone jako systemy filtrów

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
6 minut temu, by-2006 napisał:

normalnie aż wlazłem w wikipedię czy czegoś nie zapomniałem

w polskiej lipa

w angielskiej wersji prawie ok

Ukryta Zawartość

Even with these programs, however, some experimentation with prototypes is still necessary to determine if the enclosure sounds good.

Wynika, iż nawet mając program, to organoleptycznie też trzeba poeksperymentować.

Ukryta Zawartość

nawet Kubuś po akustyce powiedział że to zło choć to liczy

ale jest Przemak

na pewno zna i wytłumaczy

Chłopaki, wystarczy tych wydum. Bass- reflex liczy się dla głośnika w obudowie, pomieszczenie nie ma z tym nic wspólnego.

Jeśli komuś kolumny z b-r zagrały, a innemu te same nie, to znaczy, że powinien zająć się swoimi warunkami akustycznymi w pomieszczeniu, a nie rzeźbieniem w kanale b-r, bo popsuje kolumny, a niczego dobrego nie uzyska.

Godzinę temu, by-2006 napisał:

zachodzi zjawisko doganiania fali odwróconej ale niezgodnej w fazie!!!!

Większych bzdur już dawno nie czytałem. To fale dźwiękowe się gonią?! Która, którą dogoni? A może przegoni? Która fala jest szybsza 35 Hz czy 55 Hz?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

ale jest to zło konieczne i nie powinno być stosowane bez potrzeby pomieszczenia
i liczymy to do pomieszczenia a nie do kolumny (sumy przesunięć fazowych w pomieszczeniu muszą się równać)
prościej nie dam rady
sory
to trzeba książkę wydać by to ludziom wytłumaczyć

Bzdury do kwadratu
BR jest stosowany „na potrzeby“ zestawu glosnikowego (kompensacja spadku charakterystyki w zakresie basu) a nie „na potrzeby pomieszczenia“

A „liczony“ jest w oparciu o parametry Thiele-Small uzytego przetwornika i obudowy zestawu a nie „do pomieszczenia“
Projektant/konstruktor zestawu nie ma zielonego pojecia o tym, w jakim pomieszczeniu dany zestaw bedzie ustawiony, wiec brakuja mu fundamentalne dane do „liczenia“

Podaruj sobie takie poradnictwo, nie masz zielonego pojecia o glosnikach, wprowadzasz ludzi w blad i rozpowszechniasz totalna dezinformacje.

Zabierz sie za czytanie tych ksiazek, na ktore sie powolujesz

Jeśli mogę wam polecić coś co większość z Was zna ale może nie wszyscy widzieli to kanał na YouTube "Reduktor szumu" rewelacyjnie opisane są każde z konstrukcji głośników ;) Panowie i Panie nie ma o co piany bić pod moim postem .
Tak swoją drogą zrobiłem test : podłączenie tylko góry zwrotnicy obsługuje jedynie głośnik wysokotonowy więc jest ok . Jedna sprawa która mo umknęła ... Przekręciłem pokrętło balance i o dziwo ... Z jednej z kolumn bas jest niski i dynamiczny w drugiej idzie w stronę średnicy. Z racji tego że posiadam kilka odtwarzaczy wieczorem pozmieniane źródła i interkonekty aby eliminować usterki krok po kroku.

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

• Pokaż nowe odpowiedzi